Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Karljohan kungen bland svampar

Mina favorit är Karljohan som jag kallar kungen bland svampar.

 

Foto B.Weismann

 

Finluden stensopp brukar kallas sommarkarljohan för den kan man hitta redan i juni-juli. Hatten är litet ljusare. Den är finluden som ung därav namnet.

 

Karljohan förekommer allmänt i barr- och lövskog över hela Skandinavien. Vissa år uppträder den i stora mängder, så kallade karljohanår.

Karl johan eller Stensoppen som den också kallas är en av våra populäraste matsvampar. Inte bara i Sverige även i Frankrike och Italien anses den vara den mest delikata svampen bland alla svampar. Det finns ett italienskt företag Gold Forest som köper upp karljohansvamp från plockare och exporterar till Italien. Karljohan verkar vara guld värd i Italien och Frankrike.

 

Stensopp fick namnet Karljohansvamp efter kung Karl XIV Johan. Då den nye franske kungen kom till Sverige så lär han vid en genomgång fått veta att det rådde brist på mat i landet. Då han nyligen rest genom landet hade han sett den rikliga mängden av stensopp, varvid han på franska utbrast att folket kunde äta stensopp. Därefter anammades benämningen Karljohansvamp på svampen.

 

Foto B Weismann  Stensopp, kantareller och två smörsopp

 • Hatt välvd, ljusbrun till mörkbrun, ofta skrynklig mot hattkanten, i fuktigt väder klibbig.
• Fot vit till ljusbrun, vanligen knubbig, med ett vitt ådernät (syns tydligast upptill).
• Rör som unga vitaktiga, senare gula till gulgröna.
• Svampkött vitt, strax under hatthuden svagt brunviolett.
• Smak mild, nötlik.

 

Ibland ser man unga Karljohan som är angripen av gul svampsnylting  och hatten slutar växa och foten sväller upp abnormt. Så småningom täcks svampen av en vit hinna och de ska inte ätas.

 

Kommentar:
 Passar till all sorts matlagning, god som ingrediens i såser, soppor, stuvningar mm. Går bra att torka för långtidsförvaring. Skiva då svamparna i ca 5 mm. tunna skivor innan du lägger dem på tork.

Hatthuden kan ibland bli grönfärgad vid upphettning. Det är en naturlig egenskap hos vissa arter eller populationer av stensoppar och har ingen negativ inverkan på matvärdet. Färgen uppkommer vid upphettning och försvinner så snart svampen har svalnat.

 Jag brukar lägga svampen i en stekpanna på ganska låg värme tills den vattnar sig och fryser in den om jag hittar mycket svamp.

 Det finns även en Rödbrun stensopp som kallas tallkalle eftersom den växer

med Tall, kan även i granskog, men är vanligast på lavrika tallhedar. 

 

Förväxlingssvampar

Brunsopp matsvamp

Stensoppen kan förväxlas med Brunsopp som också är en god matsvamp. Den har inte lika knubbig fot som Stensopp/Karljohan. Den blånar  vid tryck

 

Gallsopp oätlig

Gallsopp har en bitter gallsmak  och kan förstöra en svampanrättning, dock anser inte experterna att den är giftig. Den har sämskinnsfärgad hatt, rör som först är grå och sedan rosa och en fot med ett grovt mörkt ådernät.

 

Eldsopp oätlig, svagt giftig rå.

Växer på Öland och Gotland

 och i södra Sveriges ädellövskogar

 

Djävulsopp

Hatten är silvergrå nästan vit. Om du bor på Gotland och Öland och ska plocka svamp, skaffa en bra svampbok för den växer uteslutande där.

Den kan påminna om en Blodsopp som är ätlig.  Liknar inte stensoppen enligt min mening.

 

Soppar som jag plockar är Tegelsopp, Aspsopp, Tallsopp, Björksopp, Smörsopp, Sandsopp. Jag kommer att återkomma till dessa svampar då jag hittar dem och kan fotografera och skriva om dem. Det går att äta nästan alla soppar.

 

I morgon skriver jag om matsvampen Blomkåsvamp som man in  kan förväxla med någon annan svamp.

 

Onsdagen den 6 juli 2011 kl. 15:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

elsasmatte 
2011-07-06 23:45
Jag älskar att äta svamp och använder det mycket i köttgrytor och i stuvningar. Men jag är skitdålig på att plocka dem. Jag antar att det skulle vara med risk för hälsan som jag skulle tillaga mat med svamp jag plockat själv.
Men jag antar att det är kul när man kan lite om svampar. Rogivande att gå där i skogen och plocka!
Tack för lite information om svampar.
Kram <3
mariafoto hemsida 
2011-07-11 10:03
jag märker att jag kanske kan börja ge mig ut i skogen redan nu, om det är som du beskriver. Jag trodde att de flesta svampar som man vill äta inte finns förrän senare i höst, eller annars är det bara så hos oss längre upp i norr?! Men när man promenerar så har det ju faktiskt börjat komma lite svampdofter så det kanske är dax.. kram
Svar till mariafoto:
Cats hemsida 
2011-07-11 14:12
Jag har inte hittat så mycket än för vi har torrt i markerna.
håkan Strandell 
2011-08-09 15:45
hej ,undrar över vilken sopp där skaftet blånar vid beskärning? Nån som vet? mvh HS
Svar till håkan Strandell:
Cats hemsida 
2011-08-09 16:41
Brunsoppen är en god svamp som tidigare hade dåligt rykte för den blånade, vilket man trodde förr var ett dåligt tecken. Jag brukar plocka den.
Sandsoppen blånar också men skiljer sig åt för sandsoppen är mer gulaktig med små fjäll eller "fräknar" och rörlagret är något mörkare rödbrunt än både hattsidan och foten. Sandsoppen är godast at torka.

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>