Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vad är det här för sopp jag fann i skogen.

Den här soppen har jag inte sett tidigare och det stämmer inte med mina svampböcker. Om någon googlar och du vet, eller du tror att du vad det är för sopp, skriv gärna en kommentar. Jag själv tror att det är någon sorts strävsopp. Rätt eller fel?

 Bilderna finns i mitt galleri på hemsidan i albumet matsvampar. Klicka två gånger så blir bilderna större i galleriet

På måndagen tog jag en längre skogspromenad och hittade de här sopparna som växte vid mitt kantarellställe.

 

Hatten är rödbrun och foten är vit med rödaktigt ådernät.  Jag brukar plocka Carljohan, brunsopp,tegelsopp,aspsopp,smörsopp är de soppar som brukar finnas där jag plockar svamp. Dumt att gå ut i skogen och leta svamp en måndag då alla andra varit ute i helgen och plockat. Det ställe jag brukar hitte Carljohansvamp var länsat och bara rensrester kvar. Det fanns inte heller några kantareller på de ställen där det brukar finnas gott om dem. På mitt hemliga ställe där jag brukar hitta Stolt fjällskivling låg foten kvar efter tre svampar där hattarna skurits av.

 

Okänd sopp för mig, kanske någon sort av Strävsopp eller?

Den blånade då jag skar av nedersta på foten.

Konstigt nog var svamparna på bilden ovan  kvar. Tegelsopp fanns också kvar. Någon rödsopp har jag aldrig mig veterligen träffat på i skogen.

 

Förväxlingssvampar bittra eller svagt gitiga och giftig

Med all svamp gäller försiktighet med all rätt. De som plockar svamp brukar ha respekt för rödaktiga soppar och som många tror kan förväxlas med Eldsopp och den giftiga Djävulssoppen. Dessa växer nästan bara i ädellövsskogar  i södra sverige,  på Öland och Gotland. Djävulsoppen har silverfärgad nästan vit hatt och blodröda rörmynningar.

 

En sopp som kan förväxlas med Carljohan är Gallsopp som kan förstöra en blandsvamp anrättning. Den har ljusbrun sämsskinnsfärgad hatt och rör som först är grå och som sedan blir rosa. Foten har ett grovt mörkt ådernät

Andra soppar i skogen i går

Tegelsopp och Aspsopp tycker jag är rätt lika

 

Den för mig okända svampen skiljer sig från Tegelsopp som har svarta filttofsar. Jag plockade några fina knoppiga smörsoppar som är svåra att upptäcka för de är rätt små.

 

 Smörsopp

Hittade några små Fårtickor som är lika Lammticka och Brödticka.

Jag såg Blomkålsvamp som blivi för gammal och honungsskivlingar där bäst före datum gått ut.

 

Jag var ute i många timmar så Mats som tittade på friidrott på TV blev orolig och ringde på mobilen. Då var jag så trött och hade ont i ryggen samt  kramp i en fot så han kom och hämtade mig med bilen. 

 Jag fick i alla fall en full korg med svamp som jag fotade med en liten kamera medan jag väntade på Mats.

Skönt att bli hämtad med bil och sedan återstår bara rensningen .

 

Tisdagen den 30 augusti 2011 kl. 18:15

Natur | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

Wilma hemsida 
2011-09-01 11:08
Åh jag blir lite "svampsjuk" när jag ser all svamp du hittat, det är så mysigt och gå runt i skogen, ingen aning om vad det är för svamp på din översta bild. Men nästa år när jag förhoppningsvis är av med gipset och foten håller att gå på då ska jag ut i svampskogen.
Ha en fin dag/ Wilma
Svar till Wilma:
Cats hemsida 
2011-09-01 12:43
Tänkte faktiskt den tanken att vad skulle jag ta mig till om jag hamnade i en rullstol som min pappa gjorde på äldre dagar. Han älskade att ploicka svamp. Du kanske hinner bli bra tills det går att plocka frysta trattkantareller som plingar i korgen.

Jag älskar att ströva i skogen en klar höstdag. Därför köpte vi hus vid skogen i Vendelsö.
Mariafoto hemsida 
2011-09-02 09:45
jag har inte heller ngn aning vad det är för sort.. Jag ger mig bara på taggsvamp, kantareller och trattisar- för dom känns säkra. Men nog skulle det vara kul att även kunna plocka lite annat också, nackdelen är väl bara att då skulle familjen aldrig se till mig under hösten! kramar
Cats hemsida 
2014-09-16 03:04
Läser detta blogginlägg september 2014. Jag skrev detta 2011 och kunde väl aldrig tro att jag skulle hamna i rullstol efter ett bäckenbrott. Min värsta sommar att inte komma ut i skogen.
Cats hemsida 
2014-09-16 03:11
Bilden är raderad på min hemsida men jag kan inte hitta bilden igen. Idag 15 september 2014. Jag vill minnas att det var röd röd sopp som gjorde mig tveksam 2011.

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>