Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Våra goda matsvampar, men se upp för de giftiga

 

Stensopp eller Karljohan och Kantareller plockar de flesta, kanske även Smörsopp.  Jag plockar nästan alla soppar. 

 En bra svampbok är en bra investering om man vill lära sig mer om svamp.

Svart trumpetsvamp är mycket god att torka och smula ner i grytor. De är svåra att hitta. Hittar man ett ställe brukar det finnas massor som på bilden ovan. Fårtickor är en god blandsvamp. Blodriskor är mycket goda men det har jag inte hittat på länge. Vid nyplanterade granar brukar jag hitta Blodriskor. De tidiga kantarellerna hittar jag oftast i ekbackar. Vi har skogstomt och där växer det lite kantareller.  I år har det varit för torrt där vi bor för all sorts svamp.

 

 

Sandsopp brukar jag plocka för att torka. Den doftar mycket gott som torkad. Den blir bättre av att torkas än färsk i mitt tycke. Ibland hittar jag en Stolt fjällskivling som jag tycker är lätt att känna igen. De växte på vår tomt som låg på en rullstensås. En delikatess som jag inte har någon bild på. Brukar bara äta hatten.

 Vit taggsvamp brukar det bli gott om där vi bor, tar bort taggarna och steker den och jag tycker den är smakrik och god. 

__________________________________________________

Blodsoppen är den enda som påminner lite om  

Djävulsoppen som är giftig. Mig veterligen växer den inte i Stockholmstrakten

Den giftiga Djävulsoppen växer på kalkrik jord på Öland och Gotland

 Det är ett fåtal soppar som är oätliga dvs inte giftiga utan smakar inte bra.

Jag plockar aldrig helt vita svampar. Kan förväxlas med ängschampignoner som små. Se i galleriet svampar jag aldrig plockar.

 

Varning! Vit flugsvamp mycket giftig

_________________________________________________________________

En svamp man måste se upp med när trattkantarellerna kommer är Toppig Giftspindling så den inte hamnar i svampkorgen. En av Europas farligaste svampar som är dödligt giftig. Har förorsakat dödsfall och  skador på njurarna.

 

Varning Toppig Giftspindling 

 

Trattisarna

 

Trattisar och brandgul trumpetsvamp är goda svampar som liknar varandra

Trattkantareller god matsvamp som jag oftast gör soppa på och överflödet torkar jag på tidningar i soligt fönster

 

 En oätlig svamp som jag själv fått med  i svampkorgen är denna Slemmurkling som ibland växer bredvid trattisar. Den rensar jag bort.

Giftig enligt min svambok

 

 

Nu kommer lite bilder i repris. Sista dagen i augusti i år var det 224 besökare som läste äldre blogginlägg om svamp. Vi kom inte iväg nu i helgen till svampens dag i Naturum, Tyresta. Inte så roligt när jag ändå inte kan gå på en svamptur. Jag har ju sett svamputställningen tidigare år och tycker trots allt att jag kan många sorter. Jag respekterar Mats önskan om att jag inte ska ge mig ut i skogen med kryckor. Pelle Holmberg ledde svampturer idag. Undrar om de fann någon svamp. Var det någon som var där?  

 

Blomkålssvampen växer i symbios med tall och ska ha den färg som på bilden. Jag tycker inte den kan förväxlas med en finger svamp. En mycket god svamp.

Blomkålsvamp som den brukar växa vid en tall

 

Tegelsopp en god matsvamp och blandsvamp

 

Smörsoppen är en delikatess. Den är bäst då den har ringen kvar och den klibbiga skinnet är lätt att dra av. Växer generellt på sur jordmån. 

 Lyckan för mig är en full korg med svamp.

 

Söndagen den 7 september 2014 kl. 17:04

Svampar | Permalänk | Kommentarer [14] Kommentera detta inlägg

 

Kommentarer

Vargbettan hemsida 
2014-09-07 17:06
Vore kul om man vågade plocka lite mer svamp, men jag håller mig till katarellerna jag. Ha det så fint! /Elisabeth
Svar till Vargbettan:
Cats hemsida 
2014-09-07 17:16
Då går du miste om många goda svampar. Jag brukade lära mig en sort varje år. Det bästa är att man går tillsammans med en van svampplockare. Mina föräldrar lärde mig många svampar.
Svar till Cats:
Vargbettan hemsida 
2014-09-07 17:31
Min kusin är duktig, så vi brukar gå ute i skogen och söka svamp. Ha det så fint! /Elisabeth
Svar till Vargbettan:
Cats hemsida 
2014-09-07 17:54
Vad bra!
Svar till Cats:
Vargbettan hemsida 
2014-09-07 20:39
mita hemsida 
2014-09-07 18:36
Vilka härliga bilder på alla svampar. Jag håller mig bara till kantarellerna.
Svar till mita:
Cats hemsida 
2014-09-07 22:55
Det finns så många goda sorter och de är lätta att känna igen.
Wilma hemsida 
2014-09-07 19:28
Fårtickan tycker jag är kul att plocka, höstkantareller hittar jag aldrig bara dom gula
Svar till Wilma:
Cats hemsida 
2014-09-07 22:58
Du fårta på dig trattkantarellglasögona.
Svar till Wilma:
Cats hemsida 
2014-09-08 03:20
På ön du bor är det rena paradiset för olika fina svampar. Det är där man kan hitta den goda svarta trumpetsvampen. Dottern ser olika goda svampar då hon joggar sina 5 km, men som hon säger att hon kan inte plocka svamp och samtidigt jogga. jag skulle prioritera svampen. Gott att ha när vintern kommer.
mita hemsida 
2014-09-08 03:48
Morning på dig. Ja, det är väl bara du och jag som är uppe i ottan som vanligt.
Svar till mita:
Cats hemsida 
2014-09-08 10:00
Ska du upp så tidigt? När jag jobbade var man panikslagen att somna om då man skulle jobba. Sedan fick vi flextid.

Jag införde flextid på Gärdets sjukhem till allas glädje som jobbade där. Vi fick många studiebesök. Det var i början på 90-talet. Ingen trodde att man kunde ha flextid på ett sjukhem.
Ylva Blom hemsida 
2014-09-12 15:28
Å, vad jag önskar att jag hade haft dig med när Emil och jag letade svamp. Jag kan bara trattisar och kantareller och det hittade vi inga... Men den där toppiga giftspindlingen hittade vi. Då visste jag inte vad det var. *ryser* Vi kikade på den och sa att den var lite lik en trattis...
Svar till Ylva Blom:
Cats hemsida 
2014-09-12 20:55
Egentligen är den inte lik en trattis utan det som är förrädiskt då den växer tillsammans med trattisar så är det viktigt att kolla noga då man rensar svampen.

 

Skriv ett meddelande

Namn
(obligatorisk):
URL
(hemsida/blogg):
E-post
(visas ej):
Meddelande:

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>