Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dagboken livsviktigt om koloskopi!

Hösten 2008 fick jag ett brev från Enheten för Hälsoundersäkningar, Stockholms läns landsting. Brevet om hälsoundersökning hade skickats till alla i Stockholms län mellan 60 och 69 år. I brevet kunde jag läsa att cancer i tjock- och ändtarmen var den näst vanligaste cancerformen både bland män och kvinnor. Om upptäckten görs i ett tidigt  stadium blir behandlingen enkel och bidrar till bra behandlingsresultat.

 

Ungefär 2% som genomgått provtagning förväntas ha blod i avföringen. Mängden blod är så liten  så det går inte att upptäcka med blotta ögat.

Jag var så upptagen just då med min sons begravning och mycket annat så jag glömde bort brevet. Jag hade berättat för min dotter som är sjuksköterska om brevet. Tack och lov ringde hon och tjatade på mig att skicka in mina tre prover.

Tyckte inte att jag haft några problem, men gjorde det till slut skickade jag proverna. I november 2008 ringde en sjuksköterska från Södersjukhuset och jag blev jag kallad till en koloskopi undersökning för de hade upptäckt blod i mina prover. Jag hade polyper som knippsades bort och man tog prover på polyperna. En läkare ringde och sade att proverna visade cellförändringar.

Om jag inte hade kommit  i rätt tid hade jag förmodligen utvecklat en tjocktarmscancer inom två år. Den 6 april ska jag göra en ny koloskopiundersökning för att kolla upp de snitt som gjorts där polyperna fanns. Återkommer om detta i min blogg.

Jag är faktiskt lite nervös inför Koloskopin. 4000 svenskar får besked att de har tjocktarmscancer varje år och och 2500 dör av sjukdomen. Det finns en enkel metod som kallas Hemoccult. Alla som vill har möjlighet att via vårdcentralen lämna ett avföringsprov som skickas till ett laborartorium för upptäckt av dolt blod i avföringen.  Det är inget man blir upplyst om  och man får stå på sig på vårdcentralen för att de ska ombesörja att prover tas.  Om fler visste om detta skulle det innebära mindre lidande och lägre vårdkostnader i slutändan. (Se även bloggen den 4 april 2009 om Koloskopi)

 

Tisdagen den 31 mars 2009 kl. 21:33

Hälsa och vård | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vart är svenska språket på väg?

"Det var allt för nu" hör man allt oftare i TV. Jag retar mig på uttrycket. Det är en direkt översättning från engelskan. Har det blivit ett vedertaget uttryck på svenska? För mig är det inte korrekt svenska. Är jag ensam att tycka så?

I morse hörde jag nyhetsuppläsaren för lokala Stockholmsnyheterna använda ordet  halvtaskig. Hoppade till och undrade om jag hörde rätt. Dessutom tycker jag att man svär alldeles för mycket i TV. Borde inte media föregå med gott exempel? Svenska språket börjar utarmas är min uppfattning. " Han är bättre än mig" Heter det inte han är bättre än jag? Det sker ju en utveckling av språket hela tiden och nya ord läggs till i Svenska ordlistan. Det är väl okey! Jag tycker vi ska vårda vårt svenska språk.

Alltså, liksom. precis,vaba, öh, fan, shit är uttryck som jag tycker vi borde lära våra ungdomar att finna synonymer för.

En helt annan fråga är:

Jag ser också att mina brorsbarnbarn tatuerar och piercar sig.  Via facebook frågade jag vad det är bra för? Jag fick till svar att de ville smycka sig. Okey jag gjorde hål i öronen i början av 60-talet för jag ville smycka mig. Har jag blivit för gammal för att förstå ungdomar av idag. Är det fler som tycker som jag???? Jag tycker tatueringar och piercing är förfärligt. Hur kommer tatueringarna se ut då de kommer upp i min ålder och äldre?

 

Måndagen den 30 mars 2009 kl. 23:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Den 29 mars mattips fiskgratäng

Mats fyller 75 om några dagar. Fattar inte hur fort tiden går. Igår hade Mats syskon aviserat att de ville komma och uppvakta Mats några dagar före födelsedagen.

Förrätt: Anklevermousse

De kom till lunch och vi bjöd på en liten förrätt med anklevermousse, en liten klick fikonmarmelad och en skiva färskt fikon. Några ruccolablad bestänkta med balsamico vinäger och olja, lite citronpeppar och ett par vindruvor på tallriken, lite flingsalt.

Varmrätt: Lättlagad fiskgratäng med pressad potatis

Ingredienser:Styckfrysta rödspättefilér, räkor, champignoner, dill, matlagningsgrädde lite fiskfond/grönsaksfond och vin.

 

Till varmrätt hade jag köpt djupfrysta rödspättafilér som var styckfrysta (låg i påsar med ca 8-9 filér, tänk på att filerérna krymper ihop).  

Lägg rödspettefiléerna djupfrysta i en ugnsfast form krydda med citronpeppar och salt och häll på vitt vin, och/eller fiskbuljong på fond och vatten som knappt täcker fisken och en klick smör. Det tog ca 10 min i ugnen.  Tog ut formen och hällde av spadet i en kastrull och gjorde en sås på matlagningsgrädde och hällde i lite mer fiskfond och skaldjursfond, går också bra med grönsaksfond för att smaksätta såsen och lite mer vitt vin. Smaka av såsen. Slutligen ett par äggulor i såsen. Reder numera med Maizena fär att få rätt konsistens på såser. Tidigare hade jag alltid mjöl och smör.

Hällde såsen över fisken så den täckte fisken. Stekte i smör skivade färska champignoner och lade över såsen och fisken. In i ugnen och den sista minuten lade jag på färska räkor som bara skulle bli varma. Strödde på finhackad dill och serverade med pressad potatis.

 Gästerna tyckte det var jättegott.

 

Måndagen den 30 mars 2009 kl. 04:10

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Vardagstankar hos en pensionär

Det är tordagen den  19 mars och det är fortfarande vinter. Jag håller på att bygga en hemsida och varför gör jag det kan man fråga sig. Är jag exhibitionist? Har jag för lite att göra? Saknar jag mitt sociala liv från jobbet efter pensionen?

 På något sätt får jag dåligt samvete att jag sitter för mycket vid datorn. Håller jag på och få ett missbruksberoende till min älskade dator? Använder den till det mesta. Betalar räkningar, som uppslagsverk, matrecept, spel och Facebook. Jag har börjat skjuta upp saker som att städa garderober och liknande tråkiga göranden. Jag  tycker  att jag har all tid i världen att göra det man alltid kan göra i morgon. 

 

Njuter samdigt av att vara nybliven pensionär. Då det har snöat behöver jag    inte stiga upp klockan 6.00 på morgonen, skrapa rutorna på bilen och i värsta fall skotta fram bilen för att kunna ta mig till jobbet, sätta i  motorvärmaren klockan 6.00. Jag förbannade varje år då vintern kom, varför röjde vi inte ur garaget och sålde vår cabriolet som är avregistrerad på vintern. Behöver vi allt skräp i garaget? Det är ju en plats för bilarna. Min sambo har svårt att kasta saker och jag har också en släng av det.

Idag sken solen och det var vackert väder. Jag borde ha gått en långpromenad. Jag var i alla fall och tränade på gymet

Det känns märkligt att plötsligt få så lite pengar varje månad då man blir pensionär.

 

Fram till 2009 hade jag en bra inkomst. Idag fick jag från PPM  ooch AMF hur mycket jag får i tjänstepension. Allt försvinner i skatt. Jag tycker att jag betalat nog med skatt i alla år.

Jag anses ha en bra tjänstepension eftersom jag var sk " högavlönad" tjänsteman" i offentlig förvaltning.

 

Innan jag pluggade på universitetet jobbade jag i hovjuvelararbranschen under 60-och 70talet. De hade inte betalat in ett öre i tjänstepension. Jag skulle ha fått en bra änkepension och var inställd på det, men ödet ville annorlunda. Jag klagar inte för jag är ändå väldigt priviligerad.

 

Torsdagen den 19 mars 2009 kl. 22:26

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>