Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vart är svenska språket på väg?

"Det var allt för nu" hör man allt oftare i TV. Jag retar mig på uttrycket. Det är en direkt översättning från engelskan. Har det blivit ett vedertaget uttryck på svenska? För mig är det inte korrekt svenska. Är jag ensam att tycka så?

I morse hörde jag nyhetsuppläsaren för lokala Stockholmsnyheterna använda ordet  halvtaskig. Hoppade till och undrade om jag hörde rätt. Dessutom tycker jag att man svär alldeles för mycket i TV. Borde inte media föregå med gott exempel? Svenska språket börjar utarmas är min uppfattning. " Han är bättre än mig" Heter det inte han är bättre än jag? Det sker ju en utveckling av språket hela tiden och nya ord läggs till i Svenska ordlistan. Det är väl okey! Jag tycker vi ska vårda vårt svenska språk.

Alltså, liksom. precis,vaba, öh, fan, shit är uttryck som jag tycker vi borde lära våra ungdomar att finna synonymer för.

En helt annan fråga är:

Jag ser också att mina brorsbarnbarn tatuerar och piercar sig.  Via facebook frågade jag vad det är bra för? Jag fick till svar att de ville smycka sig. Okey jag gjorde hål i öronen i början av 60-talet för jag ville smycka mig. Har jag blivit för gammal för att förstå ungdomar av idag. Är det fler som tycker som jag???? Jag tycker tatueringar och piercing är förfärligt. Hur kommer tatueringarna se ut då de kommer upp i min ålder och äldre?

 

Måndagen den 30 mars 2009 kl. 23:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Den 29 mars mattips fiskgratäng

Mats fyller 75 om några dagar. Fattar inte hur fort tiden går. Igår hade Mats syskon aviserat att de ville komma och uppvakta Mats några dagar före födelsedagen.

Förrätt: Anklevermousse

De kom till lunch och vi bjöd på en liten förrätt med anklevermousse, en liten klick fikonmarmelad och en skiva färskt fikon. Några ruccolablad bestänkta med balsamico vinäger och olja, lite citronpeppar och ett par vindruvor på tallriken, lite flingsalt.

Varmrätt: Lättlagad fiskgratäng med pressad potatis

Ingredienser:Styckfrysta rödspättefilér, räkor, champignoner, dill, matlagningsgrädde lite fiskfond/grönsaksfond och vin.

 

Till varmrätt hade jag köpt djupfrysta rödspättafilér som var styckfrysta (låg i påsar med ca 8-9 filér, tänk på att filerérna krymper ihop).  

Lägg rödspettefiléerna djupfrysta i en ugnsfast form krydda med citronpeppar och salt och häll på vitt vin, och/eller fiskbuljong på fond och vatten som knappt täcker fisken och en klick smör. Det tog ca 10 min i ugnen.  Tog ut formen och hällde av spadet i en kastrull och gjorde en sås på matlagningsgrädde och hällde i lite mer fiskfond och skaldjursfond, går också bra med grönsaksfond för att smaksätta såsen och lite mer vitt vin. Smaka av såsen. Slutligen ett par äggulor i såsen. Reder numera med Maizena fär att få rätt konsistens på såser. Tidigare hade jag alltid mjöl och smör.

Hällde såsen över fisken så den täckte fisken. Stekte i smör skivade färska champignoner och lade över såsen och fisken. In i ugnen och den sista minuten lade jag på färska räkor som bara skulle bli varma. Strödde på finhackad dill och serverade med pressad potatis.

 Gästerna tyckte det var jättegott.

 

Måndagen den 30 mars 2009 kl. 04:10

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>