Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dagboken livsviktigt om koloskopi!

Hösten 2008 fick jag ett brev från Enheten för Hälsoundersäkningar, Stockholms läns landsting. Brevet om hälsoundersökning hade skickats till alla i Stockholms län mellan 60 och 69 år. I brevet kunde jag läsa att cancer i tjock- och ändtarmen var den näst vanligaste cancerformen både bland män och kvinnor. Om upptäckten görs i ett tidigt  stadium blir behandlingen enkel och bidrar till bra behandlingsresultat.

 

Ungefär 2% som genomgått provtagning förväntas ha blod i avföringen. Mängden blod är så liten  så det går inte att upptäcka med blotta ögat.

Jag var så upptagen just då med min sons begravning och mycket annat så jag glömde bort brevet. Jag hade berättat för min dotter som är sjuksköterska om brevet. Tack och lov ringde hon och tjatade på mig att skicka in mina tre prover.

Tyckte inte att jag haft några problem, men gjorde det till slut skickade jag proverna. I november 2008 ringde en sjuksköterska från Södersjukhuset och jag blev jag kallad till en koloskopi undersökning för de hade upptäckt blod i mina prover. Jag hade polyper som knippsades bort och man tog prover på polyperna. En läkare ringde och sade att proverna visade cellförändringar.

Om jag inte hade kommit  i rätt tid hade jag förmodligen utvecklat en tjocktarmscancer inom två år. Den 6 april ska jag göra en ny koloskopiundersökning för att kolla upp de snitt som gjorts där polyperna fanns. Återkommer om detta i min blogg.

Jag är faktiskt lite nervös inför Koloskopin. 4000 svenskar får besked att de har tjocktarmscancer varje år och och 2500 dör av sjukdomen. Det finns en enkel metod som kallas Hemoccult. Alla som vill har möjlighet att via vårdcentralen lämna ett avföringsprov som skickas till ett laborartorium för upptäckt av dolt blod i avföringen.  Det är inget man blir upplyst om  och man får stå på sig på vårdcentralen för att de ska ombesörja att prover tas.  Om fler visste om detta skulle det innebära mindre lidande och lägre vårdkostnader i slutändan. (Se även bloggen den 4 april 2009 om Koloskopi)

 

Tisdagen den 31 mars 2009 kl. 21:33

Hälsa och vård | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>