Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

28 april Har vi vildsvin i trädgården?

Vi vaknade tidigt att det plingade på dörren. Vi brydde oss inte om att öppna och vi såg ingen då vi klev upp. Vi väntade inget besök och det var först i morgon de skulle börja jobba med trädgården.  När jag duchat tyckte jag att det lät som om något som dunkade utanför badrummet och då ringde det på dörren igen. De hade redan börjat att jobba. Det såg ut som om ett vildsvin varit framme och bökat runt.

 

 

Tisdagen den 28 april 2009 kl. 14:45

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Måndagen den 27 april Ny trädgård

Idag har vi beställt stenläggning av tomten på framsidan. Vi är trötta på våra kalkstensplattor som det växer gräs mellan stenarna och mossa ovanpå stenarna.

Det ska bli ett intressant projekt att följa. De kommer hit på onsdag och sätter igång. Vi fattade beslutet idag.

Några grannar har anlitat den här firman och vi tycker de har gjort ett bra jobb.

Jag ska fota i morgon hur det ser ut nu och hur det ser ut när det är klart.

 

Måndagen den 27 april 2009 kl. 20:03

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Söndagen den 26 april "Recept på tjälknöl"

 

 

 

Recept på Tjälknöl

En djupfryst stek av hjort, älg  eller rådjur. Ca 1,5 kg. Nötkött går också bra men det har jag inte prövat. Man lägger det djupfrysta köttet i ugnen i ca 70-75 grader. Det tar då ca 10-12 timmar. Jag brukar lägga den i ugnen på kvällen så är den färdig nästa dag. Jag tycker den blir bra då innertemperaturen är 64-65 grader. Använder alltid termometer. Termotern kan förstås inte stickas in i köttet förrän köttet är mjukt. När min stek uppnått 64 grader tog jag ut den och lindade in den i folie och köttet fick vila i en halvtimme. Sedan tog jag och lade steken i dubbla plastpåsar och hällde på lagen. Steken fick stå kallt i 5 timmar i sin lag för att dra åt sig salt och kryddor.

Jag gjorde en saltlag på:

2 liter vatten

1.5 dl salt

1/2 dl socker

12 krossade svartpepparkorn

1-2 lagerblad

ca 5-10 enbär

Koka upp lagen

Sedan lade jag i 4 vitlöksklyftor  grovt hackade och lite purjolök.

torkade kryddor en blandning av rosmarin, mejram , kyndel, timjan ( Ta vad du har)ca 2 matskedar.

Jag hade också färsk basilika och fransk dragon som jag lade i lagen.

Jag har fått kryddor från Österlen som jag använder flitigt.

Servera med en portvinssås eller svampsås och lite gelé.

Jag hade också gjort lte pressgurka till steken.

MUMS DET VAR  GOTT!

Vi hämtade en flaska vin i källaren Penfolds 1981. Den var på gränsen. Hade inte vunnit på att lagras ytterligare. 

Det är gott med potatisgratäng till tjälknöl eller potaissallad på sommaren. 

Idag har jag njutit av solen och suttit i en solstol och läst. Jag har läst klart Anna

Janssons bok Svart fjäril som handlar om en pyroman i Örebro och den komplicerade barndom som  den kvinnliga pyromanen haft. Jag började läsa Björn Ranelids bok "Min son fäktas mot världen" Jag har bara läst en bok tidigare av Ranelid och facinerades av hans språkbruk. Mats köper böcker på bokrea och jag vet knappt vilka böcker vi har i bokhyllan. Han har köpt många böcker som jag vill läsa.

Jag fastnade för omslaget, en pojke klädd i vita fäktarkläder. Min son fäktades också för Djurgården då han var väldigt ung. Precis som Ranelids son.

Mats var på Oscarsteatern igen med sitt barnbarn. Mats blev verkligen ett fans till Hanna Lindblad.    

Jag hade ju middagen klar och jag var nyfiken på hur tjälknölen skulle smaka.

Mats köpte med sig hem en färdig djupfryst  potatisgratäng från Felix som är jättegod. Det är bara är att ta halva påsen i en smörjd ungnsfast form och ställa in i ugnen.

"Tjälknölen" var perfekt och jag skar tunna skivor. Det gick att göra tjälknöl av en nästan tinad köttbit också. Tidigare hade jag gjort tjälknöl av älg och hjort.

Min bror som också var jägare hade sagt att rådjursstek är för mör för att göra tjälknöl av, och blir som leverpastej i konsistensen som man kan äta med sked. Min köttbit var en lårbit. Jag vet bara inte hur vi ska kunna äta upp allt detta goda köttet.

Vi måste börja fundera på vem vi ska bjuda in. Mats goda vän jägaren och hans fru är nog trötta på att äta vilt.

 

Måndagen den 27 april 2009 kl. 04:54

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 25 april

Hur kan man vara så klantiga som antingen Mats eller jag varit. Vi upptäckte att dörren till frysen inte var helt stängd, Vi försökte erinra oss när vi var och hämtade eller lade in något i frysen. Spelade ingen roll vem som förorsakat att den djupfrysta maten som låg längst fram hade tinat. Räddas det som räddas kan.  Egentligen hade vi för mycket i frysen och därför hade dörren inte gått igen. Vi fick plocka ut allting. Jag hade ingen ordning och visste inte vad vi hade i frysen. Mats har en god vän som är jägare och kommer med rådjurskött och sist med vildsvin, Jag hade en kollega vars svåger är fiskare på Öland och hade fortfarande fisk kvar. Jag hade massa svamp som jag plockat. Vi slängde massor av mat. Jag tog ut en halvtinad rådjurstek som jag tänkt göra tjälknöl av. Slängde in den i ugnen på 75 grader och bakade den i flera timmar och gjorde en saltlag. Det ska bli intressant i morgon att se hur den smakar. Då lägger jag ut ett recept om det blev bra. Vi fick laga torsk med skirat smör och pepparot, omelett med Karl Johan svamp. Vi stängde dörren till kylskåpet efter det att vi slängt massor och hoppas att den mat som är kvar är okey.

 

I morgon har Mats bjudit ett av sina barnbarn på showbuisness som vi såg förra söndagen eftersom hon är intresserad av dans och sång och har valt det som inriktning på gymnasiet. Vi hade tackat Hanna som medverkade i denna fantastiska musical på Oscarsteatern via hennes hemsida och facebook. Hanna blev jätteglad och svarade. I morgon ser Mats om föreställningen med sitt barnbarn. Mats har haft en egen dansorkester på sin fritid och spelar trummor så han är så glad att han har ett barnbarn som har samma intresse.

 

Lördagen den 25 april 2009 kl. 20:53

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 23 april

Idag har jag varit på gymmet. Det tar emot att gå dit, men efteråt känns det bra.

Gjorde en grekisk sallad till lunch på fetaost, svarta oliver , isbergssallad, tomat, gurka, fint skivad rödlök och lite finskuren torkad skinka och en dressing på olja och vinäger salt och peppar och italiensk salladskrydda och några droppar flytande honung. Jag tog lite Balsamicokräm också vid sidan om. Det kändes sunt att äta en sallad och vi kunde äta ute idag. Bild i albumet Mat och Dryck i galleriet.

Vi uppvaktade Mats barnbarnsbarn som fyllde 5 år. Mats barnbarn var bara 16 år när hans dotter föddes.  De har varit jätteduktiga föräldrar och själva tagit ett stort ansvar med ytterst lite stöd från sina föräldrar som ändock alltid funnits i bakgrunden. Första tiden bodde alla tre på undervåningen i Mats dotters och svärsons hus.

Mats barnbarn gick ut gymnasiet med högsta betyg. Han kunde ha fortsatt studera vad som helst, men valde att börja jobba så att flickvännen fick gå klart gymnasiet.

Han är i dag rörmokare och har en bra inkomst och har skaffat en bostadsrätt.

De har delad vårdnad eftersom de skildes åt då deras barn var 3,5 år. Dottern är den mest försigkomna och duktigaste 5-åring som jag lärt känna. En väldigt trygg liten tjej och ganska tuff. Hon fick ett par inliners av sin pappa och hon kunde redan åka riktigt bra så nu kan hon åka med sin pappa. Jag tycker att han är den mest fantastiska pappan som alltid sätter sin dotter före allting annat. Jag blir så glad då jag ser dem tillsammans.

 

Torsdagen den 23 april 2009 kl. 23:02

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 22 april

Onsdagen den 22 april

Jag skrev i bloggen både i måndags och tisdags, men jag publicerade inte inläggen.

Jag är så upprörd över det parti jag varit medlem i så många år och jag  känner att det partiet inte längre uppfyller den politiska grundläggande ideologin som partiet en gång hade. Jag blir så upprörd och känner att jag lätt skulle kunna gå till personangrepp och därför ville jag inte publicera. Jag tycker också att det var fegt av den svenska ambassadören som lämnade sammanträdet i FN. Jag kan förstå att det var en protest mot Iran. Trots allt har Israel gjort sig skyldiga till att bryta mot mänskliga rättigheter mot det övervåld de utövade mot Gaza. Visst har även Hamas  gjort sig skyldiga till krigsbrott, men om man ser till proportionen döda och skadade kan det inte jämföras.

Nog om detta varför jag jag inte publicerade inläggen. Idag hörde jag att folkpartet vill ha strängare "straff" mot barn under 15 år som begått brott. Jaha, ska vi återgå till uppfostringsanstaler igen ? Är inte det förlegat? Eller ska vi sätta barn i fängelse som man gör i England. Björklund är allt för populistisk.

I morse då jag tittade på nyhetsmorgon och Malous program efter tio tyckte jag det var positivt att vi som gillar att läsa böcker har fått ett nytt forum. www. boktipset.se

Jag gick in och blev medlem och poängsatte de bästa böcker jag läst. Sedan kunde jag se vem som hade läst samma böcker som jag läst och hur de hade poängsatt  böckerna och jag kunde få tips om böcker som jag eventuellt skulle gilla och inte läst än. En annan kvinna och jag läste till 98% samma böcker och vi hade betygsatt likvärdigt. Gå gärna in och titta på sidan.

Det var positivt. Jag rekommenderar denna sida.

 

Onsdagen den 22 april 2009 kl. 22:50

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

19 april på Oscarsteatern

Min födelsedags present till Mats var en eftermiddagsföreställning av Showbusiness på Oscarsteatern i Stockholm. En fantastisk föreställning med sång och dans. Medverkande var Rennie Mirra, Hanna Lindblad, Karl Dyall, Sharon Dyall och Jan Radesjös orkester. Vi blev imponerade av dansen och sångnumren. De var riktigt bra och publiken jublade. Det var bussar utanför teatern från hela landet så det var inte bara stockholmare och det var fullsatt. Jag hade fått biljetter på femte radens parkett. Mats njöt i stora drag av klassiker från filmer och musicals.

Efter pausen skulle Hanna Lindblad göra ett nummer " Whatever Lola wants" och behövde en man ur publiken. Strålkastarna stannade på min sambo Mats som hon ville få upp på Oscars scen. Hon gick ner till publiken och ledde upp honom på scenen. Publiken jublade och Mats blev förförd av Lola och såg ganska nöjd ut. Som tack fick han den största och längsta ros som jag någonsin sett och som vi tog en bild av.

Roligt var det! Sist vi var på teater var det Regina på teatern, " Spagettioperan" Då blev jag uppbjuden av operasångaren på scenen och fick dansa wienervals inför hela publiken. Som tur var hade jag som ung fått lära mig att dansa wienervals i Tyskland och det satt i ryggmärgen.

Jag kan verkligen rekommendera denna föreställning på Oscars . Det är inte så ofta publiken står upp och klappar händerna efter en föreställning, visslar och bara vill ha mer.

Hade beställt Thaimat till middag som vi hämtade på vår lokala lilla restaurang på vägen hem.

 

Söndagen den 19 april 2009 kl. 19:43

Kultur | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

18 april Nässelsoppa med förlorade ägg

 BILD På maten idag finns i galleriet under albumet Mat och Dryck

Vi begav oss ut och plockade späda nässlor idag utrustade med plasthandskar. De små nässlorna kan brännas ordentligt. Vi nöp av det översta. Vi hade varsitt halvlitermått och plockade 1 liter späda nässlor  och det gick ganska fort.

Jag brukar plocka 2 liter nässlor till soppa för 4 personer.

Så här gjorde jag!

 För 2 personer

 • 1 liter späda nässlor
 • Skölj nässlorna i kallt vatten i en stor bunke eller i diskhon
 • behåll plasthandskarna på och plocka bort skräp.
 • Spola sedan nässlorna i ett durkslag om det var sandigt där de växte.

Recept:

 • Koka nässlorna i ca 7-8 dl vatten med knappt en kaffesked salt i 5 minuter. Tog en liten charlottenlök som jag skivade och la i kastullen med nässlorna

Spara vattnet som nässlorna kokat i och häll av kokvattnet i en annan kastrull genom durkslag och krama ur vattnet från nässlorna med en träsked 

 • Låt det varma vattnet koka en stund så reduceras vattnet medan man tar en matberedare, eller mixer och kör nässlorna och charottenlöken i. ( Man kan också finhacka nässlorna) 
 • Tog en matsked grönsaksfond och en halv matsked kycklingfond och hällde i det kokande nässelvattnet
 • Redde med Maizena Tog Maizena ljus, den som man kan hälla rakt i kokande vätska eller såser).
 • Ca i dl matlagningsgrädde, smaka av så soppan så den inte är för lite eller för mycket salt. Moderera med grädden
 • Häll i nässlorna och låt det koka upp

 Förlorade ägg

 • Fyller en panna med vatten i botten och tar 1 tsk salt och en kaffesked ättika 12 procentig
 • Knäcker ägg i en kopp och låter ägget sakta glida ner i det stilla sjudande vattnet
 • Äggen sjudes i ca 5 min. Ta upp och lägg i tallriken med soppa.
 • Strö på finhackad gräslök eller fint skivad rädisa.

 

Smaklig måltid!

 

 

Lördagen den 18 april 2009 kl. 19:15

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

17 april Den ljuva giftkokerskan

 

Fredagen den 17 april(Den ljuva giftkokerskan)

Idag på väg till gymmet i Globen hörde jag på bilradion att Arto Paasalinas roman Den "Ljuva   giftkokerskan" går som följetong i P1.

En av de bästa romanerna av Paasalina. Jag skrev tidigare om Paasalina på  undersidan "Mer om mig"

TIPS! Lyssna på webben där finns 17 avsnitt. www.sr.se  gå in på Radioföljetongen.

En helt underbar historia om en gammal dam med en odräglig brorson som terroriserar henne.

Följetongen kan man höra måndag-fredag 11.15 eller reprisen månd-torsd och lördag kl 19.35.

Alla som jag tipsat om Arto Paasalina har gillat hans böcker.

 Han har en underbart burlesk humor.

 Tredje avsnittet gick idag. Trots att jag läste boken för några år sedan så kommer jag att lyssna på alla avsnitten i P1 på webben

 Läs boken, eller passa på och lyssna! 

 

Fredagen den 17 april 2009 kl. 14:58

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken torsdagen den 16 april

Nu har jag rapporterat till "Rapportsystemet för fåglar" Sveriges ornitologiska förening" Våra Ringduvor är tillbaka.

Idag såg jag bofinkar både hanar och honor  och den lilla söta Rödhaken . Jag undrar var de har varit under vintern.

Vi kallar dom "Turturduvorna Romeo och Julia",men de tillhör arten Ringduvor. De brukar sitta på vår trädgårdslampa med plats för två och Dó-Dó Dóa. Ringduvan är Nordeuropas största duva 42-44 cm och man känner lätt igen dem på de vita fläckarna på vardera sidan halsen och deras dova kuttrande. De brukar bygga bo nära huset inne i skogen.  Fåglarna har mycket att göra och har knappt tid att komma och ta några hampfrön. eller solrosfrön. De 10 koltrastar som vi matar under vinter med äpplen och russin har jag inte sett till på flera dagar.  Vi har så många olika arter som kommer till fågelbordet. Domherrar, Stenknäck och Hackspett och massor av Blåmes och Talgoxe, Entita, Gråsiska  och många fler arter. Såg Heliga Birma katten smita förbi igen. Det är omöjligt att ta en bild på honom eftersom han är så skygg.

Hoppas bara att han inte är för intresserad av fågelbordet.

 

Torsdagen den 16 april 2009 kl. 17:24

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken Nu kommer nässlorna!

Dagboken onsdagen den 15 april

Kollade mitt nässelställe idag. Det får bli Nässelsoppa i helgen.

 

 [ Läs mer » ]

Onsdagen den 15 april 2009 kl. 19:36

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken Tisdagen den 14 april

Dagboken

Idag hörde de av sig från jobbet och undrade när jag kommer in till Globen och äter lunch med mina före detta kollegor. Jag ska ju till gymet vid Globen på fredag kl 11.20. Ibland saknar jag jobbet väldigt mycket. Igår tog vi en flaska vin som jag fick i avskedspresent från idrottsföreningarna i Vantör då jag slutade. Representanter från idrottsföreningar bjöd mig på restaurang högst upp i skrapan innan jag gick i pension. Jag hade samarbetat med dem genom det nationella "Handslaget" där föreningar ställde upp i skolor med pröva på verksamhet i skolorna och jag hade hand om statliga anslag som jag delade ut till föreningarna för den verksamheten. Jag saknar också samarbetet med högskolorna, förskolecheferna och rektorerna och alla jobbarkompisar på stadsdelsförvaltninigen. Jag har kopplat av idag efter alla fester under påsken. Jag har inte gjort någonting idag för övrigt. Det är fördelen med att vara pensionär. Retat mig på att pensionärerna eventuellt får sänkta pensioner nästa år. I morgon måste jag komma i ihåg att ansöka om den allmänna pensionen.

Scannade in bilder i ett nytt album på hemsidan. Resan till Egypten var en fantastiskt intressant resa 4000 år tillbaka i tiden.    

 

Tisdagen den 14 april 2009 kl. 22:13

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken Annandag påsk och recept på dillkött

Annandag Påsk.

Idag var dotterns familj här och åt lunch Jag hade gjort dillkött på lamm.

Jag var inte säker på att barnbarnen skulle gilla dillkött. Därför serverade jag det separat i skivor i den den varma buljongen och såsen bredvid. Mina barnbarn tyckte det var jättegott. Yngsta barnbarnet fick en klick av såsen och tyckte den var god, men han tyckte bättre om buljongen som han fick mosa potatisen i. Min svärson och yngsta barnbarnet hade aldrig ätit dillkött tidigare, men de åt med god aptit.

Det var första gången jag gjorde dillkött på lammstek. Zimba fick det stora benet med massor av kött på. Nu är jag populär. Hoppas hon inte blir dålig i magen. 

Ingredienser:

I vanliga fall tar jag lammbog med ben. ca 1,5 kg. 1 stor lök, en bit purjolök, 2-3 morötter, en bit selleri, skaften av en stor knippa dill, 10 svartpepparkorn, 2-3 kryddpepparkorn ska koka med köttet och 2 lagerblad. Till såsen, ca 6-7 dl av buljongen och 3 dl matlagningsgrädde och dill som är finhackad utan stjälkar, salt lite Bongs grönsaksbuljong, en matsked ättika en skvätt vin, 1-2 tsk socker till såsen. 

(Mats köpte två djupfrysta lammstekar.)

Recept:

Hällde på kokande vatten med salt på lammsteken i en stor kastrull.

Hällde av och sköljde köttet och tog nytt kokande vatten i kastrullen för att slippa att skumma ytan.

ca 2 teskedar salt per liter vatten

Vattnet ska täcka köttet.

En stor gul lök, en bit purjolök, ett par morötter, en bit rotselleri, ca 10 -15 hela svartpeppar,eller vitpeppar, ett par kryddpepparkorn ett par lagerblad. Stjälkarna av dill.

Jag lät köttet koka tills innertemperaturen var 82 grader.

Köttet blev jättemört och lossnade lätt från benet. Silade av buljongen i ett durkslag i en annan kastrull. Köttet fick vila en stund innan jag skar upp det i skivor och lade tillbaka skivorna i buljongen. Värmde lammskivorna i sin buljong då det var dags att äta.

Silade av ca 6-7 dl buljong och spädde med matlagningsgrädde ca 3-4 dl och redde såsen med 4 matskedar Maizena. För att få den sötsura smaken på såsen tog jag en matsked ättika 12% och en liten skvätt vin och två teskedar socker. Tog ytterllgare lite mer ättika.Hela tiden smakar jag alltid av såsen så den känns god. Hackade en massa dill fint som jag hällde i såsen. Mums det blev jättegott. Jag tog även ytterst lite Bongs grönsaksfond och lite vitpeppar från kvarn och flingsalt i såsen.

 

Måndagen den 13 april 2009 kl. 19:17

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken Påskdagen

Påskdagen den  12 april

Idag åkte vi till Lidingö. En underbar vårdag och det var många som var på kyrkogården. Allt var bortstädat på sonens grav. Det stora och lilla mosshjärtat och ljungen jag satte i höstas var borta. Det enda som fanns kvar var en kruka med mini påskliljor som jag satte där för 14 dagar sedan. De som satt penséer, pärlhyacinter och krokus på gravarna hade rådjuren betat av.  Det var bara påskliljor som fanns kvar. Rådjuren har haft fest. Vi tog hem lyktorna på graven. En klasskamrat från mellanstadiet och kompis även i vuxen ålder till min son är kyrkogårdsvaktmästare och han håller ett öga på graven. Det var också han som sänkte urnan i jorden i december förra året. Det är en otroligt vacker plats som ligger vid båtklubben på Lidingö. Joakim älskade båtar och han tävlingskörde i racerlopp redan då han var 14 år. En perfekt plats för honom. Där tog han gäddor på sitt kastspö och då var det inte  begravingsplats. Lägger in några bilder från idag i albumet Påsk i galleriet. Det var fullt med tussilago vid dammen som man grävt vid gravarna.

Besökte min äldre syster och hade scannat en del bilder som jag gjorde kopior av och tog med och jag skrev  på korten, vilka det var och när det var. Min syster tittade på bilderna om och om igen.

Det var bilder från hennes 60-årsdag på Kanarieöarna. Bilder från då vi syskon sammanstrålade med båtarna i ytterskärgården, samt en del gamla bilder från hennes barndom och bilder på vår älskade storebror som dog 2007.

 

Imorgon får det bli dillkött av stekarna. Starkt önskemål från Mats och min dotter.

Jag tror att varken min svärson eller barnbarnen aldrig någonsin ätit dillkött. Äldsta barnbarnet 14 år är och han jätteintresserad av matlagning. Hans bästa present på 14 årsdagen var en kokbok. När han gick i femman vann han en mattävling för alla  elever i femte klass i Sverige. Jag ska ge receptet på hans potatismos vid tillfälle som han själv hade komponerat. Nu ska vi göra kväll. Vi har ätit rester idag igen, men det var gott.

 

 

Söndagen den 12 april 2009 kl. 17:52

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken Påskafton

Påskafton den 11 april!

När jag klev upp i morse låg det en massa fjädrar utanför sovrummet. Jag tänkte är det någon som skämtar med mig på påskafton. Jag har aldrig sett Donna fånga en fågel under de åtta år som vi bott ihop med henne. Stackars lilla fågel. Hon måste ha ätit upp den för det var bara fjädrar kvar. Donna som är så kräsen då det gäller mat. Hoppas inte det blir en vana.

Vi intog en sillunch på terassen. Det var 21 grader varmt i solen. Vi tog en snaps Ålborg jubileum. Det är den enda snaps som jag tycker är god. Mats hade köpt utländsk färskpotatis, men det går inte att jämföra med färsk svensk potatis. Jag brukar sätta potatis i några plasthinkar för att få färkspotatis till midsommar.

 

Min dotters familj kommer på måndag. Pratade med mitt barnbarn och han kände sig bättre. Min dotter önskade sig dillkött. Hon lagar aldrig dillkött och deras barn har aldrig ätit det. Jag brukar handla i en liten utländsk butik i Rågsved där jag köper lammkött och kalvkött. Vi har vår fotvårdare där och då brukar vi passa på att handla, oftast lammkotletter och lammfärs. Nu åkte Mats till COOP i Haninge. Mats kom hem med två lammstekar med ben. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag brukar inte göra dillkött på lammstek. Ikväll får vi äta upp resterna från i torsdags.

 

Ska fundera på om det ska bli en lammstek i ugnen, eller dillkött.
Hade tänkt att åka till Lidingö kyrkogård idag och samtidigt hälsa på min syster på Lidingö Sjukhem. Ringde min systerson och han skulle också åka dit idag så då väntar jag tills imorgon så sprider vi besöken, min andra syster hade också varit och hälsat på henne nyligen. Min systerson berättade att han hade sålt min systers och svågers bostadsrätt i Gåshaga. Han hade begärt 4.950 millioner , men fått 6.3 millioner. Det finns tydligen gott om pengar och en del har råd, trots kristider. Min syster och svåger köpte en sjötomt på Lidingö i början av 60-talet. De hade slitit ihop till ett hus som de själva byggde och ritade. De hade inte fått någonting gratis. De flyttade till en lägenhet i Gåshaga på äldre dar. Sorgligt att min svåger dog i December förra året.  Min systerson berättade att när han kommer så tror min syster att det är hennes bror. ( Brorssonen är faktiskt lik min bror som ung) Min syster pratar hela tiden om att flytta hem till vårt hus i Möklinta. Min syster flyttade till Stockholm då hon var 16 år. I år ska hon fylla 83. Vår bror dog 2007. När hennes make begravdes trodde hon att det var vår pappas begravning. Vår pappa dog 1988.

När min svåger fick behandling på Danderyds sjukhus försvann min syster. De hittade henne på parkeringsplatsen letande efter sin Porche som hon hade för 20 år sedan. Det är så sorgligt. Min bror var fullkomligt klar i huvudet och lite äldre än min syster då han dog.  För övrigt är min syster kärnfrisk.

 

 

 

Lördagen den 11 april 2009 kl. 16:23

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Långfredagen den 10 april

Igår plockade vi in all mat från buffén i kylskåpet och det som inte fick plats ställde vi ut på altanbordet. Jag somnade så fort jag lagt huvudet på kudden igår kväll. Idag tittade jag på alla fina viner som Mats hade fått i present som jag katalogiserade för att hålla någon ordning i källaren. Tog kort på Mats med alla presenter som han fått och som han sedan ska skicka som tackkort. Fick en jättefin present av Mats som jag egentligen skulle ha fått på påskafton. Ett ryskt fabergéägg i guld, silver och emalj som kallas clossoniearbete. Vilket fint smycke att ha runt halsen i en guldkedja. Hängde ägget i en guldkejaJag blev verkligen glad. Det var en total överraskning. 

 

Min bardomsväninna Anita ringde från USA och önskade glad påsk och hon kommer hit i slutet av maj. Hon kommer att bo hos oss. Det ska bli så roligt att träffa henne igen.

Jag hade lagt mina glasögon i soffan idag. Mats satte sig på dem och givetvis gick de sönder. Det är ju tur att jag numera inte har progressiva  glasögon som kostar tusentals kronor. För några år sedan gjorde jag en starroperation och fick samtidigt tillbaka mina falkögon. Köper numera läsglasögon på Överskottsbolaget och Claes Olsson.

De glasögon som gick sönder hade jag köpt på Apoteket för ca 200 kronor.

Nu har vi ätit rester från igår och imorgon åker vi till Lidingö och besöker min sons grav och min äldsta syster på Lidingö sjukhems demensboende.

 

Fredagen den 10 april 2009 kl. 21:39

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Skärtorsdagen den 9 april

Skärtorsdagen den 9 april

 Det blev en lyckad fest ikväll på Skärtorsdagen. Allt smakade bra och det är roligt när familjerna träffas. Tog en bild på maten. Kom inte ihåg att göra det förrän gästerna hade kastat sig över buffén. Alla var hungriga och det blev  mindre kvar än vad jag räknat med eftersom vi blev fyra personer färre då min dotters familj inte kunde komma. Min dotter ringde på torsdagsmorgonen och mitt yngsta barnbarn hade fått hög feber och ont i halsen. Vi bestämde att de kommer hit på måndag istället.

Nedan en bild på den italienska buffen, men fick inte med hela bordet.

Mats dotters svärföräldrar kom en halvtimme tidigare. Det blev stressigt sista halvtimmen att lägga upp allt kallskuret. Det tog längre tid än jag räknat med. 

När gästerna kom fick de ett glas mousserande Asti och Brut reserva Cinzano.

Alkoholfritt mousserande till dem som var under 18 år.

 Mats fick i födelsedagspresent en korg med vin, Eccoskor, en vårjacka och en stor förstoring på Mats med krans i håret, en bild jag tog för något år sedan. Mats dotter hade förstorat bilden och ramat in den jättefint.  En korg i metall som kan stå ute som var full av vårblommor. Jag hade köpt biljetter till Oscarsteatern i slutet av april som present.

 

Till Mozzarellaosten och tomaterna med basilika hittade jag en Crema di Balsamico från Zeta. Den passade väldigt bra till mozzarellan och tomaterna.  De italienska vinerna var mycket bra och hade vunnit på att vi lagrat dem i vårt vinskåp. Mina svärsöner som också blivit intresserade av vin tyckte väldigt bra om Amaronevinerna och de tre flaskorna tömdes snabbt. Sedan fick gästerna dricka lådvin, Lindemans från Australien med Cabernet Sauvignon druva och vitt vin Les fumes blanches, Sauvignon Blanc. Riktigt bra lådviner. Vi hade även både starköl och lättöl. Jag tycker Mariestads öl är mycket gott. Vi har hittat en mustig och god lättöl på Liedel 3,5% som heter Perlenbacher Premium Pils som är tillverkad för Lidl.  Vi brukar också ha ett helt alkoholfritt engelskt lageröl Kaliber som alternativ för dem som kör bil.

I morgon kommer diskmaskinen att gå hela dagen. På långfredagen blir det rester.

På påskafton ska Mats och jag äta en traditionell påsklunch med sill och snaps.

Till middag blir det en liten marinerad lammstek. 

 

Vid sådana här helger saknar jag sonen mer än någonsin. Vi firade alltid helgerna tillsammans. 

Därför är det värst då det är helg. Den stora sorgen kommer över mig. Joakim är inte bland oss längre. Jag saknar honom så oerhört mycket.  Han var så levande och plötsligt var han död den 28 augusti 2008 kl. 17.00.

Jag fattade inte vad ambulanspersonalen och polisen sa att han var död. Det tog tid för mig att förstå att han verkligen var död. Jag saknar hans humor och omtänksamhet. Vi har skrattat så mycket tillsammans. Jag ser med ledsnad att jag inte fick bli farmor, men samtidigt hade det varit tragiskt om han haft barn som  inte skulle fått en pappa, det hade det varit värre. Joakim älskade barn och de gillade honom. Joakim har fått en fin viloplats på Lidingö Kyrkogård med utsikt över kyrkviken. Tidigare var det inte kyrkogård just på den platsen och Joakim brukade fiska där och få gäddor i vassen.  Jag tror inte det går att förstå för någon som inte mist ett älskat barn, oberoende av ålder på barnet hur smärtsamt det är.

På påskafton ska jag åka till Lidingö och se till graven och sätta några krokusar. För 14 dagar sedan satte jag minipåskliljor.

Samtidigt besöker jag min syster på Lidingö sjukhem som blivit senil. Hon är 17 år äldre än jag. Hon blev änka i december förra året och kan inte klara sig själv längre.

Just nu säljer sonen det vackra hemmet på Lidingö. Det känns som jag förlorat en storasyster som jag alltid kunde bolla olika frågor med. Hon är så glad då man kommer och säger att hon trivs så bra och hon säger att alla är så snälla. Hon känner fortfarande igen mig och är stolt över sin lillasyster. Hon frågar minst 10 gånger under en timme var jag bor och om jag har några barn. Jag går alltid glad därifrån.

 

Fredagen den 10 april 2009 kl. 12:02

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Den 8 april

Städa, städa och åter städa. Ibland önskar man att huset inte vore så stort. Egentligen borde man bara städa efter en fest. I morgon blir det fest. Handla, handla och handla och så har man glömt något.

Jag hade tänkt att göra det lätt för mig då Mats ska firas. Det blir en italiensk buffé. Det sista ska inhandlas imorgon som bröd, sallad och kallskuret från delikatessdisken.

Jag ska gå ner och rota i källaren och se om det finns några bra italienska viner.  Den här gången ska jag provsmaka vinet innan jag serverar det. Goda vänner vet att vi har ett stort intresse av goda viner och vi har fått viner i present under många år.  Sist hittade jag några viner som Mats fått på sin 60 årsdag. Det hade lagrats av Mats i 14 år. Tiden går ju så fort, men så länge ska man inte vänta på att vinet ska bli bättre. Det kan bli odrickbart.

Jag är inte så säker på att vinflaskorna lagrats på rätt sätt. Tyvärr hade tre viner som jag korkade upp passerat bäst före datum. Dessa viner skulle dock kunna lagras.

Jag hittade tre riktigt bra italienska viner tills i morgon.

Amarone della Valpolicella Contrelate Classico 2001, Capitel de Roari Amarone della Valpolicella 2001 och en Riserva 2000 Chianto Classico. 

Det ska bli spännande och smaka dessa. Hoppas de inte också passerat bäst före datum. Imorgon är det  påskkärringarnas dag. Hittade en bild idag från 70-talet då mina barn var påskkärringar. Min dotter hade inte sett bilden förut. 

 

Onsdagen den 8 april 2009 kl. 21:36

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 7 april

Den 7 april

Vi bar upp ett extra bord från källaren idag inför festen på skärtorsdagen. Förra påsken kom jag över tyg på extra pris i påskfärger. Hade glömt bort tyget som passade bra nu till påsk.  Sydde två dukar av tyget och det blev fint. Vi hade ett gammalt båtbord (överdelen) som jag klädde med staniol och lade på buffébordet. Där kommer jag att lägga upp kallskurna italienska delikatesser, ostar, frukter m.m. Det blir en riktigt god italiensk buffé med pasta sallad. Det gillar våra barn och barnbarn. Det är en ganska enkel lösning då man är så många. Ska inte glömma att ta en bild och lägga upp på hemsidan.

Idag morrade Donna och jagade iväg en katt från tomten. Hon har blivit riktigt tuff och känner väl att nu har hon ansvar för reviret då inte Elliott finns längre. Jagade iväg med kameran, men fick ingen bild idag heller på den Heliga Birman.

Grannens katt kom och hälsa på, Greta döpt efter Greta Garbo för hon var så skygg.

Donna jagade iväg henne också. Första gången vi sett vår lilla Donna så kaxig. Vi tyckte att det var ett gott tecken. Hon börjar bli en självständig liten kattkvinna. Hon behöver inte längre Elliotts beskydd.

Jag brukar göra nässelsoppa på våren då nässlorna är späda. Kollade bakom den gamla ladugården till Ramsdalens gård där man kan plocka hur mycket nässlor som helst. De hade bara börjat spira. Om ca 14 dagar är det dags att skörda nässlor.

Då återkommer jag med recept på nyttig nässelsoppa som är så underbart god.

När min sysslings familj från USA var här bjöd jag dem på nässelssoppa, de var mycket misstänksamma till en börja, men även ungomarna tyckte det var en delikat soppa. De var också misstänksamma då jag bjöd på murkelsås till en bit oxfilé.  

 

Tisdagen den 7 april 2009 kl. 21:34

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 2 april mattips

Den 2 april

Mats fyller år och hans goda vän och barndomskamrat ville komma och uppvakta. Vi ska egentligen inte fira födelsedagen förrän på Skärstorsdagen. Vi gillar fisk och skaldjur och Mats hade önskat:

Saffransdoftande fisk-och skaldjurssoppa

4 personer

Ingridienser: Lax och rödspätta, musslor, räkor, och matlagningsgrädde, vin, saffran 1-2 vitlöksklyftor, charlottenlök, eller finhackad purjolök allt efter smak, dill och Bongs fiskfond.

Förr kokade jag alltid fonder själv, men har blivit latare med åren och tycker att Bongs olika fonder är helt okey. Brukar koka räkskal eller hummerskal och gör fond och lägger i frysen.

 Idag hade jag både djupfryst lax och rödspätta i frysen. ( Det går bra med andra fisksorter också, men det är gott att blanda) Musslor kan man antingen köpa  färska vid fiskdisken eller använda Abbas stora musslor på burk. Jag brukar alltid ha en burk musslor hemma.

Receptet:

Fräser den finhackade löken, vitlök med en klick smör och en påse saffran i en kastrull och häller på antingen fiskfond/skaldjursfond/ grönsaksfond efter smak. Använder musselspadet från burken, späder med vatten och lägger i rå fisk skuren i små bitar och späder med 3 dl matlagningsgrädde och en skvätt vitt vin. För rätt konsistens reder jag med Maizena.

Sist häller jag i musslorna och garnerar med färska  räkor och finhackad dill.

 

Köper man färska musslor brukar jag fräsa finhackad charlottenlök, finhackad rotselleri en panna , musslor och späder med 1 dl vatten 1 skvätt vitt vin. Tar upp musslorna och kollar att alla har öppnat sig. Kokar ihop soppan. 

Idag öppnade vi en flaska Gula änkan för att fira födelsedagen. 

 

Tisdagen den 7 april 2009 kl. 11:42

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagbok den 6 april 2009 om koloskopi

Den 6 april 2009

 

Så var det klart med koloskopiundersökningen. Fick en spruta i armen idag för att slappna av och det kändes som jag fått några glas vin. Man är ju väldigt utlämnad då en kamera ska föras in i ändtarmen. Sjuksköterskorna och läkaren var trevliga och vi skrattade så jag nästan glömde bort allt runt omkring mig. Läkaren skojade och sa det är tur att man är nykter då man ska undersöka dina krokiga tarmar. Är du verkligen säker på det sa jag. Det är ju måndagmorgon. Vi skämtade och skrattade.

 

Det gjorde faktiskt ont idag. En polyp till upptäcktes som knipsades bort och snittet brändes. Nya vävnadsprover ska tas på eventuella cellförändringar även på den polypen.

Nu ska jag vara ren från otäcka polyper och behöver inte komma tillbaka förrän om tre år. Blev hämtad vid Södersjukhuset och vi åkte hem och åt en god lunch. Jag var jättehungrig eftersom jag inte fått äta något sedan frukosten i söndags.

 

 

Tisdagen den 7 april 2009 kl. 08:21

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagbok den 5 april om Koloskopi

Den 5 april 2009

Du som läser detta kanske undrar varför jag skriver om det här.

Jag är så tacksam för att jag ingick i den screening som Stockholm läns landsting satsat på i förebyggande syfte för tjocktarmscancer. Se tidigare inlägg Livsviktigt om koloskopi den 31 mars 2009 i arkivet.

 

Läkaren sade att jag med all säkerhet hade utvecklat en tjocktarmscancer om det inte upptäckts i tid. Jag skulle aldrig kommit på tanken att göra en sådan undersökning eftersom jag inte hade några som helst symtom. Jag tycker fler Landsting ska satsa på detta. Fråga om ditt landsting erbjuder hälsoundersökningar för upptäckt av tidig tjock- och ändtarmscancer. Du kan begära att få lämna prover genom vårdcentralen som de skickar till ett laboratorium. Skulle det visa att det finns dolt blod i avföringen får du en remiss till Koloskopi. Screening kan rädda många liv.
 

 

Nu har jag börjat förberedelsen inför skolopi undersökning i morgon. Åt frukost tidigare idag än vanligt. För en stund sedan tog jag Phosphoral som ska rensa tarmarna. Från och med nu får jag inte äta något utan bara dricka klar vätska. Jag kan inte gå ut och gå, för att få igång tarmen utan promenerar fram och tillbaka i huset. Sitter vid datorn nära toaletten. Nu ska all "skit" ut. Till kvällen ska jag ta ett till glas  Phosphoral. Ska dricka minst 2 liter klar vätska tills kvällen. Senare ska jag dricka en massa vätska innan jag lägger mig. Antar att det inte blir mycket sömn i natt.

Under de närmaste tre dagarna har jag inte fått äta något fiberrikt bröd, eller frukt, grönsaker med skal och oliver med mera. Allt detta som jag tycker är så gott.

 

Man får den närmaste veckan före koloskopin inte äta tabletter med acetylsalicylsyra. Då finns det risk för blödningar under kolosopin.

Förra gången gjorde jag den här undersökningen i november förra året. Det gör inte ont och det är intressant att se sin egen tjocktarm inifrån på en data skärm. Det kan kännas lite  då kameran passerar tarmveck. Sist tog man samtidigt bort två stora polyper i samband med undersökningen. Då fick jag en spruta med något avslappnande i armvecket. Det togs vävnadsprover på polyperna som visade cellförändringar. Därför vill man kolla upp snitten där polyperna satt för ca 4 månader sedan.

 

Söndagen den 5 april 2009 kl. 12:51

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kattslagsmål

Söndagen den 5 april 2009

Vaknade vid sextiden av ett färfärligt liv och insåg snabbt att det pågick kattslagsmål utanför trappen där kattluckan sitter. Först trodde jag att det var vår katt Donna, men hon låg och sov i sin korg i godan ro i andra änden på huset. Konstigt att hon inte vaknade. Precis utanför kattluckan slogs vad jag antar två hankatter. En av katterna en Helig Birma som har strukit runt vårt hus och tog sig också in i huset i förrgår genom kattluckan. Katten fick panik då han stötte ihop med oss. Han rev ner några blomkrukor innan han rusade ut genom kattluckan. Katten verkar väldigt skygg. Första gången jag såg honom i trädgården i förra veckan försökte jag se om han var öronmärkt och försökte hinna ta en bild på honom. När jag kom ut med kameran stack han iväg som ett skott. Det märkliga är att det är en ganska stor och vad jag kan bedöma en  Helig Birma, med vackra blå ögon, chokladmaskad och ljusbeige. Han har inget halsband. Det syns att det är en raskatt, men verkar ganska tufsig i pälsen.

 Den andra katten i slagsmålet är svart och jag har kommit på att den katten smyger in ibland om natten. Den svarta såg jag första gången strax efter vår katt Elliott dog i maj förra året. Elliott bevakade sitt revir så då var det ingen katt som tog sig in i vår trädgård, eller genom kattluckan. 

Jag tittade på efterlysta katter på nätet och Kattvärnet i Haninge. Kunde inte hitta att Birmakatten var efterlyst, inte heller den svarta.

Donna är steriliserad/kastrerad så hon är inte intresserad av några hankatter. Hon brukar sitta i fönstret och morra då hon ser andra katter utanför och då låter hon väldigt farlig.

 

Söndagen den 5 april 2009 kl. 11:56

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>