Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dagbok den 5 april om Koloskopi

Den 5 april 2009

Du som läser detta kanske undrar varför jag skriver om det här.

Jag är så tacksam för att jag ingick i den screening som Stockholm läns landsting satsat på i förebyggande syfte för tjocktarmscancer. Se tidigare inlägg Livsviktigt om koloskopi den 31 mars 2009 i arkivet.

 

Läkaren sade att jag med all säkerhet hade utvecklat en tjocktarmscancer om det inte upptäckts i tid. Jag skulle aldrig kommit på tanken att göra en sådan undersökning eftersom jag inte hade några som helst symtom. Jag tycker fler Landsting ska satsa på detta. Fråga om ditt landsting erbjuder hälsoundersökningar för upptäckt av tidig tjock- och ändtarmscancer. Du kan begära att få lämna prover genom vårdcentralen som de skickar till ett laboratorium. Skulle det visa att det finns dolt blod i avföringen får du en remiss till Koloskopi. Screening kan rädda många liv.
 

 

Nu har jag börjat förberedelsen inför skolopi undersökning i morgon. Åt frukost tidigare idag än vanligt. För en stund sedan tog jag Phosphoral som ska rensa tarmarna. Från och med nu får jag inte äta något utan bara dricka klar vätska. Jag kan inte gå ut och gå, för att få igång tarmen utan promenerar fram och tillbaka i huset. Sitter vid datorn nära toaletten. Nu ska all "skit" ut. Till kvällen ska jag ta ett till glas  Phosphoral. Ska dricka minst 2 liter klar vätska tills kvällen. Senare ska jag dricka en massa vätska innan jag lägger mig. Antar att det inte blir mycket sömn i natt.

Under de närmaste tre dagarna har jag inte fått äta något fiberrikt bröd, eller frukt, grönsaker med skal och oliver med mera. Allt detta som jag tycker är så gott.

 

Man får den närmaste veckan före koloskopin inte äta tabletter med acetylsalicylsyra. Då finns det risk för blödningar under kolosopin.

Förra gången gjorde jag den här undersökningen i november förra året. Det gör inte ont och det är intressant att se sin egen tjocktarm inifrån på en data skärm. Det kan kännas lite  då kameran passerar tarmveck. Sist tog man samtidigt bort två stora polyper i samband med undersökningen. Då fick jag en spruta med något avslappnande i armvecket. Det togs vävnadsprover på polyperna som visade cellförändringar. Därför vill man kolla upp snitten där polyperna satt för ca 4 månader sedan.

 

Söndagen den 5 april 2009 kl. 12:51

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kattslagsmål

Söndagen den 5 april 2009

Vaknade vid sextiden av ett färfärligt liv och insåg snabbt att det pågick kattslagsmål utanför trappen där kattluckan sitter. Först trodde jag att det var vår katt Donna, men hon låg och sov i sin korg i godan ro i andra änden på huset. Konstigt att hon inte vaknade. Precis utanför kattluckan slogs vad jag antar två hankatter. En av katterna en Helig Birma som har strukit runt vårt hus och tog sig också in i huset i förrgår genom kattluckan. Katten fick panik då han stötte ihop med oss. Han rev ner några blomkrukor innan han rusade ut genom kattluckan. Katten verkar väldigt skygg. Första gången jag såg honom i trädgården i förra veckan försökte jag se om han var öronmärkt och försökte hinna ta en bild på honom. När jag kom ut med kameran stack han iväg som ett skott. Det märkliga är att det är en ganska stor och vad jag kan bedöma en  Helig Birma, med vackra blå ögon, chokladmaskad och ljusbeige. Han har inget halsband. Det syns att det är en raskatt, men verkar ganska tufsig i pälsen.

 Den andra katten i slagsmålet är svart och jag har kommit på att den katten smyger in ibland om natten. Den svarta såg jag första gången strax efter vår katt Elliott dog i maj förra året. Elliott bevakade sitt revir så då var det ingen katt som tog sig in i vår trädgård, eller genom kattluckan. 

Jag tittade på efterlysta katter på nätet och Kattvärnet i Haninge. Kunde inte hitta att Birmakatten var efterlyst, inte heller den svarta.

Donna är steriliserad/kastrerad så hon är inte intresserad av några hankatter. Hon brukar sitta i fönstret och morra då hon ser andra katter utanför och då låter hon väldigt farlig.

 

Söndagen den 5 april 2009 kl. 11:56

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>