Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dagboken Annandag påsk och recept på dillkött

Annandag Påsk.

Idag var dotterns familj här och åt lunch Jag hade gjort dillkött på lamm.

Jag var inte säker på att barnbarnen skulle gilla dillkött. Därför serverade jag det separat i skivor i den den varma buljongen och såsen bredvid. Mina barnbarn tyckte det var jättegott. Yngsta barnbarnet fick en klick av såsen och tyckte den var god, men han tyckte bättre om buljongen som han fick mosa potatisen i. Min svärson och yngsta barnbarnet hade aldrig ätit dillkött tidigare, men de åt med god aptit.

Det var första gången jag gjorde dillkött på lammstek. Zimba fick det stora benet med massor av kött på. Nu är jag populär. Hoppas hon inte blir dålig i magen. 

Ingredienser:

I vanliga fall tar jag lammbog med ben. ca 1,5 kg. 1 stor lök, en bit purjolök, 2-3 morötter, en bit selleri, skaften av en stor knippa dill, 10 svartpepparkorn, 2-3 kryddpepparkorn ska koka med köttet och 2 lagerblad. Till såsen, ca 6-7 dl av buljongen och 3 dl matlagningsgrädde och dill som är finhackad utan stjälkar, salt lite Bongs grönsaksbuljong, en matsked ättika en skvätt vin, 1-2 tsk socker till såsen. 

(Mats köpte två djupfrysta lammstekar.)

Recept:

Hällde på kokande vatten med salt på lammsteken i en stor kastrull.

Hällde av och sköljde köttet och tog nytt kokande vatten i kastrullen för att slippa att skumma ytan.

ca 2 teskedar salt per liter vatten

Vattnet ska täcka köttet.

En stor gul lök, en bit purjolök, ett par morötter, en bit rotselleri, ca 10 -15 hela svartpeppar,eller vitpeppar, ett par kryddpepparkorn ett par lagerblad. Stjälkarna av dill.

Jag lät köttet koka tills innertemperaturen var 82 grader.

Köttet blev jättemört och lossnade lätt från benet. Silade av buljongen i ett durkslag i en annan kastrull. Köttet fick vila en stund innan jag skar upp det i skivor och lade tillbaka skivorna i buljongen. Värmde lammskivorna i sin buljong då det var dags att äta.

Silade av ca 6-7 dl buljong och spädde med matlagningsgrädde ca 3-4 dl och redde såsen med 4 matskedar Maizena. För att få den sötsura smaken på såsen tog jag en matsked ättika 12% och en liten skvätt vin och två teskedar socker. Tog ytterllgare lite mer ättika.Hela tiden smakar jag alltid av såsen så den känns god. Hackade en massa dill fint som jag hällde i såsen. Mums det blev jättegott. Jag tog även ytterst lite Bongs grönsaksfond och lite vitpeppar från kvarn och flingsalt i såsen.

 

Måndagen den 13 april 2009 kl. 19:17

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>