Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Måndagen den 27 april Ny trädgård

Idag har vi beställt stenläggning av tomten på framsidan. Vi är trötta på våra kalkstensplattor som det växer gräs mellan stenarna och mossa ovanpå stenarna.

Det ska bli ett intressant projekt att följa. De kommer hit på onsdag och sätter igång. Vi fattade beslutet idag.

Några grannar har anlitat den här firman och vi tycker de har gjort ett bra jobb.

Jag ska fota i morgon hur det ser ut nu och hur det ser ut när det är klart.

 

Måndagen den 27 april 2009 kl. 20:03

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Söndagen den 26 april "Recept på tjälknöl"

 

 

 

Recept på Tjälknöl

En djupfryst stek av hjort, älg  eller rådjur. Ca 1,5 kg. Nötkött går också bra men det har jag inte prövat. Man lägger det djupfrysta köttet i ugnen i ca 70-75 grader. Det tar då ca 10-12 timmar. Jag brukar lägga den i ugnen på kvällen så är den färdig nästa dag. Jag tycker den blir bra då innertemperaturen är 64-65 grader. Använder alltid termometer. Termotern kan förstås inte stickas in i köttet förrän köttet är mjukt. När min stek uppnått 64 grader tog jag ut den och lindade in den i folie och köttet fick vila i en halvtimme. Sedan tog jag och lade steken i dubbla plastpåsar och hällde på lagen. Steken fick stå kallt i 5 timmar i sin lag för att dra åt sig salt och kryddor.

Jag gjorde en saltlag på:

2 liter vatten

1.5 dl salt

1/2 dl socker

12 krossade svartpepparkorn

1-2 lagerblad

ca 5-10 enbär

Koka upp lagen

Sedan lade jag i 4 vitlöksklyftor  grovt hackade och lite purjolök.

torkade kryddor en blandning av rosmarin, mejram , kyndel, timjan ( Ta vad du har)ca 2 matskedar.

Jag hade också färsk basilika och fransk dragon som jag lade i lagen.

Jag har fått kryddor från Österlen som jag använder flitigt.

Servera med en portvinssås eller svampsås och lite gelé.

Jag hade också gjort lte pressgurka till steken.

MUMS DET VAR  GOTT!

Vi hämtade en flaska vin i källaren Penfolds 1981. Den var på gränsen. Hade inte vunnit på att lagras ytterligare. 

Det är gott med potatisgratäng till tjälknöl eller potaissallad på sommaren. 

Idag har jag njutit av solen och suttit i en solstol och läst. Jag har läst klart Anna

Janssons bok Svart fjäril som handlar om en pyroman i Örebro och den komplicerade barndom som  den kvinnliga pyromanen haft. Jag började läsa Björn Ranelids bok "Min son fäktas mot världen" Jag har bara läst en bok tidigare av Ranelid och facinerades av hans språkbruk. Mats köper böcker på bokrea och jag vet knappt vilka böcker vi har i bokhyllan. Han har köpt många böcker som jag vill läsa.

Jag fastnade för omslaget, en pojke klädd i vita fäktarkläder. Min son fäktades också för Djurgården då han var väldigt ung. Precis som Ranelids son.

Mats var på Oscarsteatern igen med sitt barnbarn. Mats blev verkligen ett fans till Hanna Lindblad.    

Jag hade ju middagen klar och jag var nyfiken på hur tjälknölen skulle smaka.

Mats köpte med sig hem en färdig djupfryst  potatisgratäng från Felix som är jättegod. Det är bara är att ta halva påsen i en smörjd ungnsfast form och ställa in i ugnen.

"Tjälknölen" var perfekt och jag skar tunna skivor. Det gick att göra tjälknöl av en nästan tinad köttbit också. Tidigare hade jag gjort tjälknöl av älg och hjort.

Min bror som också var jägare hade sagt att rådjursstek är för mör för att göra tjälknöl av, och blir som leverpastej i konsistensen som man kan äta med sked. Min köttbit var en lårbit. Jag vet bara inte hur vi ska kunna äta upp allt detta goda köttet.

Vi måste börja fundera på vem vi ska bjuda in. Mats goda vän jägaren och hans fru är nog trötta på att äta vilt.

 

Måndagen den 27 april 2009 kl. 04:54

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>