Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dagboken den 28-29 maj

Talade med min väninna i telefon flera gånger idag. Hon undrade var hon kunde köpa en tågbiljett från Avesta Krylbo till Stockholm och vilka tider tågen gick och anslutnings buss från Norberg där hennes mamma bor.

Anita min väninna hade försökt att ringa SJ.

Jag lovade att hjälpa henne via datorn. Jag beställde en biljett och hon kommer på lördag 20.18 till Stockholms Central.  Jag lade ut pengar via mitt visakort och hon kunde hämta sin biljett på ATG kontoret i Norberg.

Allt blir allt mer datoriserat och ibland undrar jag hur folk klarar sig utan en dator.

 

 Köpte lavendel och planterade i en kruka och satte på bordet. Det doftar så ljuvligt

Vi tog fram vår mexikanska spis. Änglatrumpeten borde jag beskurit vid förgreningen, men jag ville inte göra det då den redan fått blad. Satte ut min Clivia som brukar må bra av det. Ska sätta ut julkaktusen på ett skuggigt ställe också.

Klivia

  

Köpte en ny kruka till fikonträdet och ska byta jord. Ska blanda sand och planteringsjord och lite kalk och kogödsel. Hoppas att det hjälper till att få fart på växten. Vi brukar förvara en del växter som behöver sval och ljus vinterförvaring i ett rum på källarplanet. Brukar bli 10 grader då jag håller dörren stängd utan värme.

 

Det är hela tiden pyssel i ett hem och i en trädgård. Jag förstår inte att jag hann med förut då jag jobbade och bara var ledig på helger. Jag skulle ha högtryckstvättat altanen och Mats skulle olja in trädäcket, men vi har inte hunnit än.

Jag har oljat in våra vilstolar och ett litet bord redan för några veckor sedan. Skulle ha fortsatt med trädäcket, men annat kom ivägen som målning av entrétrappan med mera.

Jag ser fram emot lördagkväll då min väninna kommer. Jag har lovat att göra en västkustsallad och ta fram en flaska gott vin. Då kanske vi kan sitta ute på kvällen eftersom det ska bli en fin helg. Synd att hon redan åker tillbaka till Florida på måndag.  

 

 

Lördagen den 30 maj 2009 kl. 07:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 27 maj

Vi gick upp tidigt och Mats åkte in till Stockholm City för att delta i ett seminarium och ska äta lunch där.

Jag åkte till Maxi och Coop för att inhandla några småsaker. Mitt barnbarn fyller 15 år idag.  Vi är inbjudna på middag ikväll hos dotterns familj.

Pappan tipsade mig om presenten en rakapparat Philps HS 8060/25.  Det var stor prisskillnad då man jämförde olika butiker. Siba hade kampanjpris i söndags på just den varan. Wiktors pappa hade tröttnat på att sonen lånar hans rakapparat.

Snart ska Barbarnet ut i skärgården på konfirmationsläger och då behöver han en egen uppladdningsbar rakapparat.

 

Det är alltid trevligt att träffa min lilla familj, Wiktors farmor och farbror och hans familj. Jag frågade om jag fick lägga upp en bild på mitt barnbarn från igår på min hemsida. Det var okey, men med hänsyn till Wiktor vill jag att han får välja bild.

Han fick en jättefin kamera som han önskat istället för en moppe.

En Canon Eos 450 D med standardobjektiv och ett extra objektiv samt ett extra minne och en kameraväska.

Så fort han packat upp kameran gick han ut i trädgården och fotade

blommor, katterna och Zimba schäfern. Han fotade oss också.

Vi fick en jättegod middag och farmor hade bakat tårtan.

Det blev inte så sent för han skulle ha prov i franska. Han tror att han säkrat mvg i matte, svenska, engelska, geografi och så är resten vg för de sätter inte högre betyg i åk 8. Kemi och matte tycker han är roligast. När han var 11 år skrev han långa berättelser där en av berättelserna blev illustrerad och fanns att läsa på webben.  www.ungafakta.se/unga berättare.

Barn och unga som gillar att skriva kan skicka in sina berättelser och en del blir illustrerade, 

Blomman på bilden tog Wiktor tre minuter efter det att han öppnat paketet. Jag tycker han är så duktig i allt han företar sig. Farmor och mormor är så stolta och det är väl alla far- och morföräldrar över sina barnbarn.

 

 

Torsdagen den 28 maj 2009 kl. 13:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken 25-26 maj

Tog bort alla krypoxelbärsbuskar förutom de som växer på bergknallen. Under fanns ett trappsteg som hade varit  helt överväxt. En stackars Astilbe och krusbärsbusken fick äntligen lite utrymme. Lade tre stenplattor på trappsteget  och ställde ut azaleorna som jag brukar ta ut på sommaren. När jag tar in azaleorna på sensommaren är det fullt med knoppar. De blommar fram till jul med vita blommor. Sådde ringblommor och krasse i krukor och och lade på jord där oxelbärsbuskarna stått och sådde ringblommor. Satte lite tobaksplantor och lobelia och mera sedum.

Hela måndagen och idag har jag tillbringat i trädgården. Tog inte om hand alla krukor i höstas med gurkor, tomater, physalis , chilepeppar, paprika och kryddor. Brukar skörda och hälla ur jorden och förbereda för vintern.

 

Hela hösten blev upp och nervänd. Mats yngre bror dog samma dag som min son.  Vi var som förlamade och fick koncentrera oss på begravningarna. 

Jag hann dock rädda mitt fikonträd, potatisblomman och änglatrumpeterna som vi ställde ut igår. De ser inte mycket ut för världen men de ska få en chans. 

 

Min väninna som jag känt sedan vi var barn ringde att hon kommer i helgen och bor hos oss. Hon har bott i USA sedan hon var 20 år. Vi har hållit kontakten i alla år och pratar i telefon regelbundet. Hon har sin gamla mamma som hon hälsar på.

Hon blev änka i höstas och sitter ensam i ett stort hus i Florida. Hon har inga barn och känner sig ensam. Hon vill att jag kommer och hälsar på några veckor.

Konstigt nog så trivs jag bäst hemma numera. 

 

 [ Läs mer » ]

Onsdagen den 27 maj 2009 kl. 06:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Söndagen den 24 maj.

 

Vaknade tidigt...något dunsade till mot fönsterrutan.

Gick upp, såg ingenting, Donna satt på fönsterbrädan och stirrade upp mot fönstret. På gardinstången i köket satt en rädd liten fågel. Donna försökte ta den. Dörren där vi har kattluckan var stängd Hon hade varit fräck nog att ta in fågeln genom vårt sovrumsfönster.

Öppnade fönstret helt och fågeln kunna flyga ut till Donnas förtret. Den var inte skadad. Donna har lärt sig att inte bita för hårt i sina leksaker.

Satte mig framför datorn då jag ändå var klarvaken. Jämförde priser på en födelsepresent som  jag ska köpa till barnbarnet. Webbpris och butikspris såg väldigt olika ut för samma varor och i olika varuhus. Letade på www.pricerunner och gick in och tittade vilka som hade den vara jag sökte. Kan inte skriva vad jag sökte eftersom barnbarnet kanske läser detta. Siba verkade ha ett hyfsat pris, men  igår tyckte att jag att det var för stor skillnad på webbpriset och vad varan kostade om jag bokade den och hämtade den i butiken. Skillnaden var 400 kr.

På Sibas webbsida i morse står det; Endast idag kan man få webbpriset på just den varan om man hämtar den i butiken. Lade snabbt in en beställning och fick bekräftat att varan fanns att hämta till samma pris som på webben och ett bokningsnummer. Åkte och hämtade varan och sedan jobbade jag i trädgården att lägga mer sjösten. Fortsatte sedan att slåss med krypoxelbusken på baksidan av huset.

 

Måndagen den 25 maj 2009 kl. 07:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Lördagen den 23 maj, det är bra med prisgarantier

Det var regnigt då jag vaknade och jag var glad att slippa köra till Furusund med  bilen full av Schweizare. Sommarstället som Mats andra dotter har är inte så stort invändigt så det skulle nog bli trångt om regnet hindrade från att äta ute på deras stora terass.  

Allt löste sig med transporten av glada Schweizare till Furusund. Två av Mats barnbarn behövde plugga och Ebba tar studenten den 2 juni. Så det räckte med tre bilar Mats och Mats dotter och hennes man tog varsin bil och och hämtade gästerna vid hotellet.

 

När jag gick in i tvättstugan såg jag att birman satt och tittade in genom kattluckan.

När han såg mig satte han full fart och blev rädd.

Jag höll på att trampa på en död mus i tvättstugan. Jag tycker det är äckligt att plocka upp döda möss. Inte nog med det Donna kräktes och det är sällan hon gör.

Det verkade vara en hårboll och lite till som hon fick upp. Tur att det inte hamnade på någon matta. Jag är så kräsmagad och har svårt att ta upp spyor och byta blöjor och sånt. Med mina egna barn var det inget problem. Ja min dotter som är sjuksköterska skrattar åt mig. Jag skulle alldrig kunna jobba inom vården.

 

Jaha, nu har jag fått tips på vad jag kan köpa i födelsedagspresent till mitt barnbarn. Det kan jag inte skriva för han kanske går in och läser detta.

Jag hade aldrig kommit på det själv. Satte mig ner vid datorn och kollade på www.pricerunner.se Det gäller verkligen att vara prismedveten.

Där kan man se vilka varuhus som har lägsta pris på den vara man vill köpa.

Det skillde rejält på priserna, men de priserna gäller om man handlar på webben.

Priset i affären var oftast 400 kronor mer. Tyvärr kan det ta 5 dagar att få varan via webbköp och han fyller 15 år på onsdag. Vi trodde vi skulle fira honom nu på söndag, men han var på Haik med sjöscouterna. Åkte runt till några affärer  och kollade priser på varan som jag ska köpa. Nu är han nog nyfiken när han kommer hem. Han går säkert in på den här sidan och läser dagboken.

 Kolla om det finns prisgaranti vid köp av en vara!

Vi samlade ju till en gasolgrill av märket Weber till Mats dotters 50-årsdag som inköptes på Bauhaus. En dag efter köpet fick vi reklam från Coop och Bauhaus

och Coop hade ett kampanjpris på samma grill som var 2000 kr lägre än Bauhaus pris.

Bauhaus hade prisgaranti och det innebär om man hittar samma vara billigare så får man tillbaka pengar motsvarande prisskillnaden. Vi fick tillbaka 2000 kronor som de kunde använda till annat. 

Trist att äta både lunch och middag ensam.

Mats äter varken lunch eller middag hemma idag. Jag tycker synd om dem som nästan alltid äter ensmma. Gjorde det enkelt för mig. Köpte en Färdig Kelda skärgårdssoppa och några räkor och öppnade en burk musslor.

Förbättrade soppan med litte vatten från musslorna och en 1/2 dl vin. Köpte en panriche och vitlöksost. Åt soppan både till lunch och middag. För att räkorna inte skulle bli sega toppade jag soppan med räkor, musslor och laxrom och klippt gräslök då det var dags att äta. 

Det solade upp på eftermiddagen och jag gick ut och grävde.  Någon hade lagt en död fågel på trappan vid kattluckan. Jag undrar vem?

 

 

Söndagen den 24 maj 2009 kl. 09:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Mattips stekt rödspätta

Jag gillar att göra enkel mat som är god och går fort att laga. Jag har alltid djupfryst fisk hemma. Har ett paket styckfyst rödspätta med hela fina filéer och marulk i frysen just nu.

Stekt panerad rödspätta för 2 personer

 

6 st rödspättefiléer ( färska eller tinade) tinade ska torkas av så filéerna är torra

Vänd filéerna först i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist i skorpmjöl

salta och peppra och ha gärna en aning citronsaft fisken, eller ta citronpeppar.

Stek filéerna i olja och smör i en inte för het stekpanna. ( medelvärme annars är det risk att de bränns i pannan) 2-3 min på varje sida

Filéerna ska bli gyllenbruna.

Garnera filén med en skiva citron och en sardell och lite dill.

Servera med remoladsås

Jag tog lättmajonäs med finhackad pickels och rörde ihop.

Jag hade sallad och förvällda sockerärter och färsk potatis till fisken.

Remouladsås:

1,5 msk finhackad ättiksgurka

1 dl majonäs

1,5 msk kapris

1,5 msk finhackad syltlök

1 kaffesked citronsaft

krydda med en aning torkad dragon eller curry,  lite salt och peppar

 

 

Lördagen den 23 maj 2009 kl. 05:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 22 maj och lite trött.

Det kändes segt idag och vi kom sent i säng i natt. Mats hade fått agera chaufför och kört fd. svägerskans familj från  hotellet vid Vasaplan och till Nacka och tillbaka igen till hotellet sent på natten.  Idag kände jag mig som kärringen mot strömmen. Det regnade, men det solade upp mot kvällen och jag  gick ut en stund och jobbade i trädgården.  I morgon skulle vi äta lunch allihop hos Mats andra dotter i deras hus i Vallentuna. Nu hade det blivit bestämt över mitt huvud att vi skulle till deras sommarställe i Furusund istälet. Mats och jag skulle ta varsin bil och köra gästerna från hotellet till Furusund och tillbaka. Plötsligt kände jag att jag hade inte lust att göra det. Antagligen skulle det bli mörkt innan det var dags att åka tillbaka och jag har fått betydligt sämre mörkerseende på äldre dar.

Hade jag varit yngre hade jag gjort det.

 

Jag blir nästan vansinnig när någon annan bestämmer vad jag ska göra. Sade blankt nej att det vill jag inte. Hade det varit till Vallentuna hade det varit okey.

Mitt barnbarn fyller 15  år på onsdag och jag kände att jag hellre ville hitta en uppskattad present till honom på lördag och ägna mig åt annat. Jag känner mig fruktansvärt självisk.

Det är skönt när man blir äldre och vågar säga nej och man själv får bestämma hur man vill disponera sin tid. Har jag fel ??? Jag har i hela mitt liv inrättat mig efter vad andra vill att jag ska göra. Jag är så glad att Mats respekterar att jag säger ifrån ibland.

Är det andra som känner så, eller är jag en egoistisk häxa?

 

Fredagen den 22 maj 2009 kl. 22:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 21 maj och 50 års festen.

Mats dotter hade 50 års fest för de närmaste släktingarna. En mycket lyckad fest. Vi var ca 30 personer och 10 av dem bor i Schweitz.  Mats döttrars moster och kusinerna bor i Lousanne. De är fransktalande, men tack och lov talade alla engelska. Mostern som är danska, flyttade tidigt till Frankrike och gifte sig.

Mostern har bott hos oss ett par gånger när hon varit på besök i Sverige.

Vi har en stående inbjudan till Lousanne. Mats har varit där på bröllop, men då jobbade jag och kunde inte åka med.

 

Jag kom lite tidigare och tillsammans fixade vi 30 Toast Skagern.  Det gick som på löpande band och vi skojade att vi var ett bra team som borde öppna Catering.

Mats andra dotters man är en hejare på att grilla och fick inviga Webergrillen som vi samlat till. Han grillade helstekta oxfiléer. Mats barnbarn är jätteduktiga och tonåringarna bar in förrätterna till bordet och plockade ut tallrikar. Vi kunde sitta i familjens uterum och veranda och det kändes inte trångt trots att vi var så många.  Döttrarna till födelsedagsbarnet var inbjudna till Lousanne ett par veckor förra sommaren för att få öva sin skolfranska.

Alla talade engelska med varandra, talen hölls också på engelska. Det var en uppsluppen stämning och det sjöngs på både franska och svenska.

Jag fick mosterns man mitt emot mig vid bordet och det var en anspråkslös och intressant man som var mycket berest och han hade nyligen gått i pension. 

Han är en framgångsrik cancerforskare och sonen jobbar som hudcancerläkare. Mosterns make var ett par år äldre än jag och nybliven pensionär.  Jag frågade vad  han tyckte om pensionärslivet. Han hade fullt upp att göra och var mentor till unga forskare och han hade blivit vald till  borgmästare. Han och hela familjen från Schweitz hade en underbar humor och vi fick många glada skratt den här kvällen. Idag skulle alla till Wasamuseet och Skansen.

 

Fredagen den 22 maj 2009 kl. 12:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken onsdagen den 20 maj 2009.

Idag njuter jag i stora drag då jag får plantera växter. Sådana dagar går allt för fort.

Plötsligt slår det mig då jag planterar taklök bland stenarna. Joakim och jag hade för många år sedan cyklat på Gotland och hittat fina stenar. Vi hade hittat en rund platt sten som såg ut  som en smilefigur med två ögon och en leende mun. Så många minnen väcks till liv. Joakim tyckte om att samla på fina stenar. Han lade alla sina stenar på uteplatsen till sin lägenhet och planterade taklök.  Nu kom jag på att jag ska plantera taklök och sedum på Joakims grav. Det känns helt rätt. Rådjuren äter allt på Lidingö kyrkogård. Sedum äter dom inte. Jag undrar var smilestenen tog vägen som han var så rädd om. Snart är det mors dag och Joakim brukade alltid komma med en blomma som jag kunde plantera i trädgården.

 

Det blev fint med växterna och dagen gick så fort och jag glömde bort tiden Jag hade inte ens tänkt på mat efter vår sillunch med svenk färskpotatis.

När klockan var sju på kvällen frågade Mats vad vi skulle äta till middag. Det hade jag inte tänkt på.

Min sicilianska Spagetti Carbonara blev räddningen. Var ofta på Sicilien under 70-talet för min dåvarande danska svärmor bodde i Taormina. Hon gjorde spagetti som jag tyckte var god.

 

Mattipset Spagetti Carbonara  på mitt sätt.

2 nävar fullkornsspagetti för två personer. 

Koktid står på paketet.

Steker små tärningar med rimmat fläsk ( finns att köpa färdigtärnad) Idag hade jag bara bacon som jag klippte i små bitar.

När jag stekt bacon/fläsk lägger jag det på hushållspapper för att  suga upp stekflottet.

När spaggettin är klar häller jag av vattnet och lägger tillbaka spagettin och häller över det avrunna fläsket/baconet. Tar ett ägg eller 2 och häller direkt i kastrullen och rör om. Svart peppar från kvarn efter tycke och smak. River stark ost över det hela. Ca 1 dl. Godast är det med parmesanost.

Igår hade vi sallad till på tunt strimlad vitkål med dressing på olja och vinäger lite vatten socker och salt samt svartpeppar, eller citronpeppar.  

 

 

Torsdagen den 21 maj 2009 kl. 10:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Regnbågsforell i foliepaket.

  •  Det är så gott att lägga hela fisken i ett foliepaket med kryddor. Jag brukar variera kryddningen från gång till gång.
  • Hackad charlottenlök
  • Hackad dill
  • Lite rivet skal från citron och, lite citronsaft  ( om jag inte har citron brukar jag ta citronpeppar)
  • salt och peppar
  •  en skvätt vitt vin i varje paket och lite smör. Tar alltid dubbla folie.

In i ugnen ca 20 minuter på 200-225 grader. Det går också att lägga paketen på grillen. Då tror jag det går fortare. Serverade foliepaketen direkt på tallriken. Svensk dillkokt färskpotatis som tillbehör och tomatsallad. Vi  njöt i stora drag.   Man kan ta de kryddor man tycker om och lägga i fisken och paketet.

 

Onsdagen den 20 maj 2009 kl. 04:35

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Söndagen den 17 maj

Vi gick upp tidigt och började gräva för att lägga de vita stenarna. Mats lade på ett tjockt lager stenmjöl och jag började lägga stenarna. Kände mig ganska förtvivlad för det blev inte bra. Åkte till Bauhaus för jag fick en idé att lätta upp de vita stenarna med sjösten för att få mer liv och omväxling. Jag ville köpa svart vit sjösten och Mats brun sten. Jag gav efter och det blev som Mats ville. Sedan fyndade vi två fågelbad i granit på Coop.

Vi lade sjöstenen mellan de vita stenarna och jag tyckte det blev värre. Det såg ut som att vilja, men inte kunna. Brist på god smak. 

Kände mig gråtfärdig tills jag kom på att ta bort de vita stenarn och bara lägga sjösten.

Mats undrade var vi skulle lägga de vita stenarna för de hade trots allt kostat en hel del. Jag prövade att lägga några stenar där vi grävt ett dike mellan cementen till markstenen och den japanska spirean. Den vita stenen passar inte att lägga som kullersten utan gör sig bättre att lägga i en hög på varandra. Så får det bli.

 Bilder finns i Vendelsö galleriet.

Vi hade glömt att äta lunch och jag fick ett sug efter lever som Mats inte gillar, men han hade några kryddiga tjockkorvar i kylen som han ville ha. Hittade en liten bit ungnötslever i affären som jag stekte och gjorde ansjovissmör till med stekt potatis och kapris. Ibland brukar jag steka lite bacon till levern. Det smakade bra.

 

Måndagen den 18 maj 2009 kl. 04:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 15 och 16 maj

I fredags var jag  på gym på förmiddagen och bestämde mig för att göra ett uppehåll och kanske fortsätta i höst på ett annat gym som ligger i närheten där vi bor. Jag får motion och styrketräning i trädgården just nu. Jag hade andra inbokade tider och uträttade det som jag skulle som var inbokat på fredagen. Mats och jag åt en sen lunch på Gourmethuset i Vendelsö. Dock var det väl ingen gourmetmat. Vi hann också med att åka till Stenbolaget och jag kunde med egna ögon se att de inte hade de kullerstenar som jag tänkt mig. Vi har en köttbod som har mycket bra kött så vi köpte två fina entrecoter.

Vi var fortfarande ganska mätta på kvällen. Därför blev det färsk grön sparris med citronsmör och flingsalt.

Rev citronskal och blandade i smöret och citronsaft. Kokade sparrisen i ca 5 minuter. Skar av ca 4 cm längst ner på Stjälkarna. Grön sparris behöver inte skalas.

Egentligen är sparris en rätt som inte passar ihop med vin. Provade ett vitt vin som gick ganska bra ihop med sparrisen.

Vi såg på TV " Så ska det låta" som vi tycker är underhållande.

 

Idag lördag åkte vi iväg till sopstationenn med en hel kärra med skräp. En del var trädgårdsavfall och gamla slipers. Vi gjorde en snabb rensning i garaget, men när jag ville kasta några grejer som jag inte tyckte att vi behövde sa Mats att han skulle lämna tillbaka kärran idag och det fanns inte mer plats på kärran. Det är svårt att rensa i röran.

Idag lördag kom Birman igen. Han blev väldigt rädd då den stötte ihop med mig vid husknuten. Jag talade lungt till den och frågade om den ville ha mat. Jag stod helt still och den stannade och tittade på mig en lång stund. Jag hämtade en skål med torrfoder och en skål vatten. Han vågade sig inte fram. Jag satte mig ner och bara iakttog honom. Sedan kom Donna fram och han blev klart inresserad och gick fram och de nosade på varandras nos.  Jag satt blickstilla.  Nu kunde jag se att pälsen håller på att växa ut. De lade sig ner och tittade. Då jag reste mig drog han sig tillbaka. De lade sig båda två på trappen vid kattluckan. Birman rullade runt och såg ut att trivas. Han gick fram och åt av torrfodret och drack vatten. Sedan ville Birman nosa lite mer på Donna och på svansen, men då fick han ett slag på nosen av Donna så där vart det stopp. Han lade sig underdånigt ner. Donna är kastrerad så hon är inte intresserad av att bli nosad i baken. Efter en stund kommer den svarta katten och Donna smet in genom kattluckan. Efter en liten stund började Den svarta katten och Birman slåss. Donna gillar inte den svarta katten och kommer alltid inrusande då han är utanför. Hon morrar åt den svarta katten genom fönstret.

Nog om kattprat. Vi grillade entrecoterna till middag och det har varit en fantastisk fin dag. Det märks att det är skillnad på kött från köttboden och det man köper i vanliga affärer.

Jag blev jättebesviken att Malena Ernman kom på 21 plats . Hon var bland de bästa i mitt tycke. Det var ju roligt att norrmannen vann på Norges nationaldag.  

 

Söndagen den 17 maj 2009 kl. 07:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 14 maj.

Solen sken men det blåste rejält idag. Mats åkte till Vallentuna och lånade svärsonens släpkärra. Jag har ju en idé att lägga kullerstenar i kanten mellan rosenspirean och doft Schersminen och markstenen där det nu är en bit av gräsmattan kvar. Jag vill inte ha gräs som växer där.  Sedan är det på ett ställe till där jag vill ha kullersten.

Tog en bild på trädgårdsmöblerna som jag målat om tidigare. Kanske måste jag måla dem en gång till.

 

 

 

 

Det är den lilla plätten vid trädet och kanten vid Cafébordet som jag vill lägga kullersten. På hemvägen från Vallentuna hade Mats åkt förbi Stenbolaget. Han kom hem med en massa vit kullersten. Inte riktigt vad jag tänkt mig. Ganska förfärligt. Han sade att han försökt att ringa flera gånger. Jag har varit ute och jobbat hela dagen i trädgården på baksidan av huset. Det var inte riktigt läge att be honom om att byta stenen. Det kanske kan bli bra i alla fall. Ibland är Mats allt för impulsiv och snabb i sina beslut. Jag är tvärtom och vill fundera ett tag. Försöker att se positivt på att det kanske blir snyggt i alla fall med kontrast till den grå markstenen. 

 

Fredagen den 15 maj 2009 kl. 02:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Onsdagen den 13 maj.

Jag förstår inte att denna skogstomt förorsakar så mycket jobb. När vi bodde på Lidingö var det så mycket jobb med trädgården och dammen.  När vi flyttade hit sa vi att här behöver vi inte göra något i trädgården. Buskarna runt huset mot gatan är rena katasrofen. Växer helt oplanerat och borde klippas ner helt och hållet.

Vi har lagt på jord på framsidan och jag har satt en en massa Funkia/ Hosta idag eftersom framsidan vätter mot norr. Jag ska lägga kullersten och köpa stenmjöl och fogsand. Tack och lov hittade jag Stenbolaget på nätet som ligger i närheten och i morgon ska vi åka dit och titta.

Min dotter läser min hemsida  och några till och tycker det är roligt att ha koll på vad jag gör.

 

Onsdagen den 13 maj 2009 kl. 21:31

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken tisdagen den 12 maj

Idag hade vi tid hos vår fotvårdare i Högdalen. Vi har inbokade tider var sjätte vecka. Det är så sköööönt! Vi får också zonterapi och massage av underbenen.

Jag har gått regelbundit hos Ingrids fotvård i Högdalen sedan jag fyllde 60 år. Det var från början en present från några arbetskamrater första gången jag var där. 

 

När vi är i Högdalen handlar vi i fiskaffären som håller hög klass. Det finns också en affär i Rågsved som säljer lammkött och kalvkött till halva priset jämfört med andra affärer. I Rågsved finns många invandrare och familjen som har butiken är från Libanon. Många säger att de har bästa lammköttet i Stockholm. Vi brukar alltid handla där. Jag brukar göra dillkött på lamm. Vi köper också lammkotletter och lammfärs.

Idag blev det istället ett besök i fiskaffären. Jag tror att det är en öländsk före detta fiskare som har fiskaffären.   Vi köpte fiskaffärens fantastiska goda hemlagade öländska kroppkakor, till och med bättre än dem vi ätit på Öland. Det är nog inga andra fiskaffärer som säljer hemgjorda kroppkakor. Mats åtog sig att göra maten ikväll. De ska kokas i saltat vatten tills de flyter upp till ytan.

På hemvägen gick vi in på Plantagen för att se om de hade Hosta som jag funderat på att plantera. Tyckte att de var för dyra 79 kr för en liten planta.  Åkte till Bauhaus för att se om de hade kullerstenar och stenmjöl och fogsand. Det hade dom inte.

Åkte vidare till Coop bygg i Haninge och de hade inte heller kullersten längre,

men jag hittade större plantor på Hosta än de för 79 kr på Plantagen och de kostade bara 39 kr så jag köpte 8 plantor. Nu ska vi snart sätta oss framför TV:n  och se Halv åtta hos mig. Därefter hoppas vi att Malena Ernman kommer med till finalen i Moskva.  

 Jag är fortfarande vaken och Malena är vidare till finalen. Hurra!!

 

Tisdagen den 12 maj 2009 kl. 23:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Måndagen den 11 maj.

Idag har jag jobbat hårt. Retade mig på att det var en liten bit kvar av en bit av gräsmattan som inte var stenbelagd längs med häcken. Jag såg framför mig hur gräset skulle växa in under  vår japanska rosa spirea . Jag bestämde mig för att gräva bort allt gräs under spirean och doftschersminen. Uch vilken dålig kondis jag har. Mats kom ut i trädgården och undrade vad jag höll på med. Jag hade glömt att prata med honom hur jag planerat. Nu skämdes jag. Jag hade tänkt att lägga kullersten som en kant till markstenen. Jag fick hjälp att gräva upp resten. Det är skönt att vara två och han tyckte det var en bra idé. Det ska bli intressant att se hur det blir i slutändan.

 

Måndagen den 11 maj 2009 kl. 22:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Söndagen den 10 maj

Mats barnbarn fyllde 13 år idag. En jättefin kille. Farmor och farfar och morfar och jag uppvaktade samt familjen. Vi trivs i varandras sällskap och vi umgås lite med farföräldrarna. På kvällen grillade vi entrecote. Vi fick potatis som var bakad i ugn.

Mats har 6 barnbarn och ett barnbarnsbarn som är 5 år. Jag har 2 barnbarn, så det blir många födelsedagar att fira och Mats äldsta dotter fyller snart 50 år. Då kommer Mats dotters moster och morbror samt hennes kusiner med sina familjer till Stockholm för att fira födelsedagen. De bor i Geneve. Det är alltid roligt att träffa Mats döttrars moster. Vi håller kontakt via facebook. När mostern kommer till Stockholm brukar hon bo hos oss.

 

Idag fick jag en bild på det trogna ringduvsparet som kommer och sätter sig på vår trädgårdslampa. Idag lät de sig inte skrämmas så jag kom nära för att kunna ta den här bilden. Det var massa fåglar idag för vi har inte tagit bort fågelfrömataren.

Grönfinkar, koltrastar, bofinkar, entita, talgoxar, blåmesar och hackspetten samt några till.   

Såg Birman i regnet och först idag satte jag ut lite torrfoder och vatten. När vi åkte iväg med bilen satt han en bit bort vid sin lada och tittade på oss. Katten verkar leva här dygnet runt. Läste efterlysningar på försvunna katter, men fick inget napp. Man kan ju inte vara säker på om han tillhör någon i området eller inte

 

Söndagen den 10 maj 2009 kl. 23:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 9 maj

Lördagen den 9 maj. Mattips fläskfile .

Mattipset finns sist i dagens Dagbok!

Det är en fin och solig dag, men det har blåst rejält så vi var tvungna att rulla upp markisen så att den inte skulle gå sönder.

Vi har hunnit med en hel del. Vi har högtryckstvättat tre trappor på tomten och målat entrétrappan gråblå som blev snyggt till nya stenbeläggningen  i trädgården. Nu återstår bara att måla trappen vid gaveln där vi har kattluckan och eventuellt trappan ner till vägen. Bilderna  visar hur det ser ut nu och förut. 

På baksidan har vi krypoxbär som täcker en bergvägg som vätter mot grannen.

Den håller på att ta över och har spridit sig. Vi drog bort flera meter långa utväxter som rotat sig där vi inte vill ha den. Vi har mer jobb att göra där.

Vi såg Birma katten  smita förbi och jag försökte att locka den till mig. Katten stannade upp och tittade på mig, men sprang sedan iväg och kröp in i hålet till den gamla torkladan.

Funderade på att ställa ut lite torrfoder vid torkladan och en skål med vatten.

I natt igen vaknade vi av kattbråk vid kattluckan så nu har vi stängt innerdörren till tvättstugan där vi har kattluckan. Vill Donna gå ut kan hon göra det från vårt sovrumsfönster,  Vi letade efter en present till Mats 12 åriga barnbarn som fyller  13 år i morgon. Jag tycker inte det var länge sedan vi var på hans dop.

Talade med mitt barnbarn Wiktor som snart fyller 15 år. Jag är så stolt över honom.

Han är kamratstödjare i skolan och i sjöscouterna har förldrarna instiftat ett pris för bästa kompis och Wiktor fick priset 1000 kr och diplom förra året. Nu går han en ledarutbildning inom scouterna. I kväll hade han tagit guld i riksmästerskapet  i karate i grenen Shito Ryo.  Dessutom är han mycket duktig i skolan och ambitiös.  Alla våra barnbarn är så duktiga. Vi har så mycket att glädjas åt.

Fläskfilé

Vi hade tänkt att grilla ute, men det blåste för mycket. Jag hade lagt en fläskfilé i marinad, men jag helstekte den i en stekpanna.  Före marineringen hade jag putsat den och tagit bort senor.

 

Jag använder alltid dubbla plastpåsar när jag marinerar kött så att allt kött täcks. Jag hade köttet i marinad några timmar.

 

Lagen: Japansk soya, olja, lite balsamvinäger och min kryddblandning från Österlen som innehåller bl a timjan och citrontimjan och kyndel mm. En stor vitlöksklyfta som jag delar i bitar. Lite flingsalt och vitpeppar från kvarn. Man tar vad man har och tycker om. Jag brukar ha i lite flytande honung, men jag hade inget kvar. 

 

Jag har en stor stekpanna där hela filén rymdes, men den kan också delas. Steker i lite smör och olja. När den fått fin stekyta fick den ligga under lock på svag värme. Hällde i resten av marinaden. Jag satte i en termometer och provade om den var klar efter ca en kvart tills den uppnådde 70 gradet. Jag låter alltid kött vila ca 5-10 minuter i staniolpapper. Det är gott med klyftpotatis som läggs i ungnen med lite ringlad olja över.

Vi hade en mjuk vitlöksost ( Boursin ) som vi åt till köttet i stället för ört- eller vitlökssmör. Kompletterade  med en enkel sallad. Oftast gör jag sallad på strimlad kål eller isbergssalad. Det smakade bra.

Pröva Boursinost istället för vitlökssmör till kött.

 

Söndagen den 10 maj 2009 kl. 10:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 8 maj "kärt barn har många namn"

En dag till med jobb i trädgården, men jag hann klippa mig hos frissan också.

 Nu är det mitt i natten och jag kan inte sova efter det jag såg en oerhört spännande thriller på TV " Panic Room" med Jodie Foster. 

 

Min dotter skickade en vidio som jag skrattade åt " Det är tufft i förorten" Det är synd om dom som växer upp på Lidingö och Danderyd. Verkligen satir. Hon hade hittat den på Youtube. Skickade den vidare till min sons  gamla kompisar och min systerson och hans söner.

Varför går dagarna så fort numera?  Jag hinner ju ingenting. Kanske beror det på att jag gör allting långsammare när jag blivit äldre. Går det så här fort dröjer det inte förrän jag fyller nittio. 

Sista året jag jobbade fick jag högt blodtryck. Jag trodde inte på vad sköterskan sa. Nej, sa jag det är fel, jag har alltid haft närapå för lågt blodtryck.

Sköterskan ville att jag skulle uppsöka en läkare på vårdcentralen.

 

Stressad som jag var då satt jag i vårdcentralens väntrum och en läkare ropade upp mitt egentliga förnamn som är Barbro och Mats efternamn.   Då reste sig en annan kvinna samtidigt som jag och läkaren frågade om vi båda hette Barbro Lindström. Jag blir ofta kallad fru Lindström. För alla tror att vi är ett etablerat gammalt gift par.  Jag satte mig ner igen generad och sa nej inte jag.  Folk i väntrummet tittade på mig. Jag tror att de tänkte , vet inte människan vad hon heter. Till saken hör att jag har tre förnamn och två efternamn. Mitt första förnamn Inger har jag aldrig använt och jag har alltid använt mig av mitt mellan efternamn Weismann.  Tror inte att någon på jobbet ens visste om mitt riktiga efternamn som jag bara skriver i officiella sammanhang då jag måste skriva båda efternamnen.

Efter en stund kommer en ny läkare och jag hör inte upp förrän han säger finns det verkligen ingen Inger och mitt riktiga efternamn. Jag flög upp från stolen och säger ursäkta för egentligen heter jag Babsan Weismann. Dom som satt kvar i väntrummet stirrade allt mer förvånade på mig.

I nästa vecka måste jag till vårdcentralen igen för koll och ny medicin och ta blodtrycket och träffa en läkare. Hoppas jag inte gör bort mig igen. Jag har gjort det en gång tidigare också. Jag blir så nervös i väntrum till läkare. Jag hade tills jag fyllde sextio inte varit på en vårdcentral tidigare. 

 

Lördagen den 9 maj 2009 kl. 01:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 6 maj Bild på vilsna katten Helig Birma

 

 Idag fick jag en bild genom fönstret på den vilsna katten Helig Birma. Upptäckte att den hade kala fläckar och jag undrar om den har blivit rakad, eller har ringorm. Vad har hänt katten? Vi har nu sett katten några veckor och jag har frågat våra närmaste grannar och ingen vet var den hör hemma. Grannarna har inte heller sett katten tidigare.

Satte upp en lapp på områdets anslagstavla och efterlyste ägaren. Gick in på nätet igen på efterlysta katter, men ingen saknar den här katten.

Får väl se om någon hör av sig. Två nätter har jag vaknat av att den slåss på natten med en svart katt utanför vår kattlucka. Här om dagen mötte jag katten på altanen där den smet ut. Det är en otroligt skygg katt som man inte kan komma nära. Jag vill inte ge den mat. Han verkar vilja vara här.  Han hade varit och ätit torrfoder i Donnas matskål. Det var under torrperioden så jag ställde ut en skål med vatten. När katten såg mig sprang han iväg och kröp in genom ett hål i en torrlada en liten bit från vårt hus. Tanken slog mig, tänk om någon har dumpat kattern här vid nationalparken och tror att den ska klara sig. Det är ju en raskatt!!   Så kan man väl inte göra??

 Hoppas någon ägare hör av sig.  Jag önskar en kattmänniska här på zoomin ger mig råd. Vad ska jag göra och vad är det för kala fläckar.

 

Fint väder idag där jag bor och jag kunde jobba i trädgården. Mats har varit och träffat en god vän och före detta kollega  och ätit lunch inne i Stockholm.

Idag får Mats göra middag. Då blir det isterband och färdigköpt dillstuvad potatis.

När Mats gör mat brukar det bli pölsa, färdig ärtsoppa, fiskbullar. Jag tycker det är gott och det är skönt att en dag i veckan slippa att göra middagsmat.

 

Onsdagen den 6 maj 2009 kl. 18:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Den 5 maj Enkel fisksoppa

Idag har det småduggat mest hela dagen. Det har inte varit läge att fortsätta att jobba med trädgårdsmöblerna. Vi har städat och fixat inomhus. Mats önskade fisksoppa till middag idag. Egentligen hade jag bara ett halvt paket rödspätta i frysen. Jag önskar att jag dokumenterat hur jag gjorde fisksoppan. Mats tyckte att det var en av de bästa soppor han ätit. Kanske han överdrev. Jag gillar att göra det enkelt och gott. Det får inte ta för lång tid.

Recept:

Lade de djupfrysta rödspättefilérna i en eldfast form och tog en en nypa flingsalt och 1-2 dl vitt vin över den djupfrysta fisken och ställde in i ungnen. Kanske efter en kvart tio minuter så var den helt tinad och kokt. Hällde av spadet i en kastrull som blev av vinet och det tinade vattnet. Tog en liten rödlök och två klyftor vitlök och rev på ett rivjärn som jag hällde i kastrullen  tillsammans med med spadet. 1 Paket saffran. Tog Bongs  grönsaksfond och fiskfond ( Kanske var det en matsked av varje) Spädde med  drygt 5 dl matläggninggrädde. Saltade med flingsalt och vitpeppar från kvarn. Lite cayennepeppar. En matsked maizena. Lade i rödspettan i små bitar och en aning kryddor från Österlen i kastrullen. Viktigt att smaka av hela tiden. Det var ju roligt att Mats uppskattade soppan.

 

Tisdagen den 5 maj 2009 kl. 21:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 4 maj

Skrapat och målat trädgårdsmöbler idag.

Jag var tvungen att byta ut en ribba i soffan. Mats tyckte vi skulle slänga soffan.

Jag är envis och ville laga och måla den. Gick igång och tog bort gammal färg och gick lös även på andra trädgårdsmöbler där färgen flagnat.

Det har äntligen regnat under natten och det var välbehövligt. Vi skulle inte få regn idag, men när jag var klar med en trädgårdfotölj och ett bord och soffan började det regna. Det blåste och vi hade bara 12 grader så jag gav upp.

Var jätte hungrig vid lunchdags!

Vi hade en burk med matjesill och  jag kokade potatis i dill och två hårdkokade ägg. Hackade en halv rödlök. Lade matjesillen på två tallrikar, skivade den kokta potatisen över sillen, hackade äggen och lade på sillen och toppade med hackad rödlök. Skirade ca 50 gr smör och hällde över sillen, potatisen och ägget och löken.

Det var jättegott! Prova gärna! Enkelt och lätt!

 

Måndagen den 4 maj 2009 kl. 19:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 3 maj "Män som hatar kvinnor"

Idag har jag legat på knä och tagit bort mossa med en stålborste i våra tre trappor i trädgården. Förra våren försökte jag med högtryckstvätt, men det var inte så lätt och det gick inte bort helt. Efteråt då jag fått bort mossa kommer jag att tvätta trapporna och vår träterass på baksidan.

jag har skrapat de trädgårdsmöbler som  är målade. Jag känner att jag gjort ett riktigt dagsverke idag. Detta belönades med bio ikväll. Män som hatar kvinnor.

jag har läst alla böckerna och jag blev förvånad att filmen var minst lika bra som den första boken. Den var oerhört spännande trots att jag kände till handlingen. 

Middagen blev en nödlösning.  Vi tog en burk skinka som jag alltid har hemma samt hollandaise sås och en burk sparris. In i ugnen en liten stund, kokta potatisar. Det går jättesnabbt.

 

Söndagen den 3 maj 2009 kl. 21:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Baksidan

En framsida har alltid en baksida. När vi nu har fått fint på framsidan måste vi snygga till baksidan. Har jobbat med att olja in utemöblerna och ska måla om utemöblerna som vi har vid  en av gavlarna på huset.

Jag ska sätta dahlior i tre stora kopparlådor på terassen. Första året vi bodde här satte jag en pion i kopparlådan som kommer upp varje år. Den har redan börjat titta fram.  

 

Söndagen den 3 maj 2009 kl. 10:36

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Den 29 april. Inget kvar av mossgräsmattan på framsidan.

 

Fredagen den 1 maj 2009 kl. 16:57

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>