Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Tjafs med Fösäkringskassan

Dagboken den 30 juni.

Min dotter har födelsedag i morgon. Jag känner intuititivt vad hon vill göra på sin födelsedag. Vi är så lika. Bli utbjuden av sin man på ett mysigt ställe, kanske tillsammans med deras bästa vänner. Så får det bli! Jag har inbjutit hennes familj till oss med övernattning de närmaste dagarna. Jag kan inte fatta att jag har en dotter som fyller 43 år. De kommer att ta båten tillsammans med vännerna och åka till en krog på Ekerö.

Det här inlägget är varken roligt, eller tips på hur man hanterar kontakter med statliga myndigheter.

Idag kom min vän hit som jag hjälper och företräder gentemot försäkringskassan. Hon ville visa mig ett brev att hon blivit anvarig att betala tillbaka hela skulden  som hon och hennes fd make ska solidariskt dela på. Jag har hjälpt henne med en avbetalningsplan och omprövning av beslutet. Hennes man står fortfarande folkbokförd på hennes adress.Utan hennes vetskap. Han har inte bott där på ett år. Nu kan hon inte få bostadsbidrag, eftersom han har jobb. Försäkringskassans handläggare är väldigt stelbenta. De hänvisar hela tiden till lagen.

Jag blev arg och frågade efter diarienummer på beslut. Det visade sig att de inte har angivit något diarienummer på ärendena. En handläggare påstod att de inte behöver diarienummer än i de fall de  gäller omprövningar. Då undrade jag varför det inte fanns diarenummer på den bekräftelse jag fått om omprövning av beslut.

Har varit i kontakt med skattemyndigheten. Vilken skillnad att tala med dem, vilken servicekänsla. Jag sade att hon och hennes make inte bor tillsammas, att de är skilda. Skatteverkets handläggare bad om ursäkt att de hade så mycket att göra. Hon kommer i dag att kungöra, och efterlysa makens nya adress, trots deras överbelastning av ärenden. Hon lovade att tala med Försäkringskassan eftersom min vän saknar inkomst och han har arbete. Jag kan inte redogöra för detaljer. Skattemyndigheten och Försäkringskassan är två staliga myndigheter, men vilken skillnad i ordning och service och förståelse.

Den dam jag pratade med som var handläggare på Skatteverket sa att det finns också handläggare på Försäkringskassan som är mänskliga och ser på hur regler kan tolkas på ett positivare sätt. Försäkringskassan åberopade lagen och jag frågade om han läst förarbetena till lagen. Jag menade att lagen kan tolkas olika. Jag tror att han aldrig har läst förarbeten till lagen om bostadsbidrag. Oj vad tråkigt det här blev! Jag blir alltid så engagerd i människors problem i kontakt med myndigheter. Halva dagen gick åt till att stå i kö för samtal med myndigheter.

 

Tisdagen den 30 juni 2009 kl. 22:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Den 29 juni och mås på hett plåttak.

Ännu en underbar sommardag. Vi hade lämnat in husbilen för service för att kolla upp bilens elverk. Den var inte klar att hämta idag.

Vi bestämde att vi tackar ja till Mats dotters stående inbjudan till en lunch på deras sommarställe i Furusund. Vi ringde henne och hon blev jätteglad för hon är ensam med sin 12 åriga dotter denna vecka.  Vi åkte först till Lidingö och vattnade på min sons grav. Rådjuren hade ätit upp blommorna på rosorna. De som sköter graven bredvid sa då jag var där och planterade att rådjuren bara är där på våren och äter  penséer.  De har erfarenhet sedan 2007 och har inte haft några problem med rådjur på sommaren. De planterade också likadana rosor som jag och de var också uppätna. Så var det med det. 

 

Mats dotter "Nette" bjöd på en trerätters lunch. Små danska smörrebröd med sill. (deras mamma var ju danska)   Grillad lax på japanskt  sätt och kryddor med en underbart god sallad med nudlar, lök paprika med mera och rostade sesamfrön. Barnbarnet gjorde efterrätt med choklad muffins. Sedan blev det bad.

Vem har hört talas om mås på hett plåttak? Jo katt på hett plåttak, det känner jag till. En mås låg på ägg på deras bod och flämtade i värmen. önskade att jag haft en riktigt bra kamera  för att ta en närbild på måsen.

Bilden finns i blandade bilder där du kan klicka så blir bilden större.

 Jag är så imponerad av mats dotter. Hon gör fina träarbeten, smider i järn, gjuter i cement, och har gjort fina arbeten i lera. Hon är trä- och metallslöjdslärare.

 

  Jag tyckte hon skulle skaffa en hemsida på zoomin och visa sina alster.

Oj vad dagen gick fort!

Vi var hemma vid ca kl. 21 på kvällen. Vi köpte räkor på hemvägen och gott bröd som vi intog vid vårt cafébord på framsidan. Schersminen hade börjat blomma och det doftade smultron. Vi satte på klassisk musik och njöt  av kvällen och tände ljus.  Trots att det var måndag tog vi och öppnade en flaska vitt vin. Det ända som störde stämningen var ungdomar på väg till och från sjön på mopeder utan ljuddämpare.

 

Tisdagen den 30 juni 2009 kl. 00:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

29 grader varmt i skuggan.

Talade med syrran, hon älskar värmen fast hon är 10 år äldre än jag. Jag sitter helst i skuggan numera.De har sommarställe på Lambarö och sjötomt. Syrran sade att det fläktade lite. De låg mest i vattnet och svalkade sig. Syrrans barnbarn tyckte det var jättemysigt hos farmor och farfar. Syrran  och hennes man bodde i Spanien i flera år och barnen gick i skola i Fuengirola. Hon är mer van vid värme. Hon tyckte vi skulle komma dit och äta lunch och sova över.  Mats vill alltid vakna i egen säng så vi stannar aldrig borta över natten.

Vi har tagit det väldigt lungt idag läst en bok och löst korsord.Nu önskar jag lite regn på natten. Orolig för blommorna jag planterade på graven. Jag får åka dit i morgon och vattna. Mats håller på med husbilen på tomten imorgon.

Pion undrade över recept på  sniglar, dvs vinbärssnäckor s.k Escargot. Vi hade fullt med vinbärssnäckor på Lidingö. Det var så mycket att jag levererade till Christer, Lisa Elmqvist sonson i Östermalmshallen i mitten på 70-talet.

Det är en mycket omständig process. Vi kokade och åt upp dem. Jag matade dem med sallad och sedan hade jag dem i en stor låda med sand i flera dagar för att rena tarmen. De skulle tvättas och spolas av och få bort det slemmiga.   Sedan fick de ligga på mjöl vill jag minnas. Fick tips från en person som jag kände på restaurang lilla Catelin i gamla stan. Kommer att lägga ut ett recept i bloggen så småningom. 

Jag får väl plocka lite vinbärssnäckor på Lidingö.

 

Ikväll lagade jag kött i lergryta som var underbart gott. Mats var orolig att jag inte skrivit upp hur jag tillagat det

Det var riktigt gott. Det kommer jag att skriva under recept på bloggen.

 

Söndagen den 28 juni 2009 kl. 22:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Lördagen den 27 juni

Mats och jag började dagen ned att lösa Svenska Dagbladets kryss till frukost tillsammans. Idag gick vi ner till vår Playa i skogen. Det kändes som om vi förflyttades till en internationell badplats. Kvinnor i schalar som i Turkiet som badar med kläderna på.  Jag hade tagit med mig saft och kanelbullar och vi promenerade över till klipporna på andra sidan sjön med kvällsol.

 Jag blir så arg att burkar, pizzakartonger och petflaskor, engångsgrillar, bara lämnas kvar i naturen. Det har blivit värre nu än när vi flyttade hit. Ibland lämnar man sina sopor utanför vår tomt. Vad gör man? Förra året träffade vi en äldre kvinna som plockade upp allt skräp runt sjön på eget initiativ. Det värsta är när de slänger flaskor och burkar i sjön.

Kommunen verkar sköta om sandstranden, men det är värst där badklipporna är. Det räknas inte som kommunalt bad. 

 

  

Under fredagen hade vi en hel del att pyssla med så det blev inget skrivet.

Jag tänkte skriva igårkväll och blev avbruten av ett telefonsamtal. Sedan glömde jag att logga ut. Såg det först i morse.

 

Fredagen var en underbart varm och solig dag. Det var nästan för mycket av det goda.

Hade kontakter med  Försäkringskassan för en  invandrarkvinnas räkning som jag hjälpt att överklaga ett beslut Jag har fyllt i en blankett och begärt en avbetalningsplan för 14 dagar sedan för hennes räkning. Fanns inte antecknat i datan. Slarvigt tycker jag. Kontakter med FK fortsätter på måndag.

Vi försöker att särskilja helgen från vardagarna. Det var så mysigt då man jobbade och längtade efter fredagskvällen. Vi inledde fredagseftermiddagen  med att lyssna klart på talboken Damernas detektivbyrå i våra vilstolar. Vår krypoxel har börjat att blomma.

 

Vi tog en Dry Martini och grillade. Vi brukar titta på halv åtta hos mig på TV 4, men programmet flyttades till lördagen mitt på dagen. Vi öppnade terassdörren och satt ute och lyssnade på.   Trist att Sverige förlorade på straffspark.

 

 

 

 

 

Lördagen den 27 juni 2009 kl. 22:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 25 juni.

 

Efterlysning! Vem har sett den lilla katten till vänster 20 cm lång tillverkad av ett danskt företag som de inte längre har den i sin produktion. Hos någon återförsäljare bör den finnas kvar. Nu får jag sätta mig och ringa runt i hela Sverige. Jag ska ringa Auqva Garden som tidigare haft den i lager och har ett lagernummer och namn på den danska leverantören. Den här bilden är från deras katalog.

Idag skulle sonen ha fyllt 37 år. Vi åkte till vårt kära gamla Lidingö. Jag planterade rosor och mer taklök. Min dotter hade satt en mini midsommarstång och en miniros dagarna före midsommarafton. Joakims pappa hade planterat 4 blommor som jag nöp av det som var visset och det blev fina igen. Gravarna har sol hela dagen så det var vissnade blommor på många gravar. Katten som jag köpte i brons passade inte på gravstenen.

Nu får den bli en prydnad på fågelbadet. Om någon springer på en liggande katt i granit i färg som gravstenen skulle jag bli väldigt tacksam.

Jag hade köpt ett vitt hjärta i sten på Auqva Garden som blev ett subsistut för katten.

Jag köpte minirosor och mera taklökar och planterade. Tog med mig lite rosjord och rosgödsel. Vattnade en hel del och jag hoppas att blommorna inte torkar tills nästa vecka då jag åker dit igen.

Vad planterar man på en grav som man kanske bara på sommaren besöker en gång i veckan. Min brorsdotter i Sala sköter mina föräldras grav. Jag har aldrig tidigare varit gravägare.

 

Mats och jag åt lunch på Jernet på Lidingö och tänkte på att det var Joakims födelsedag och han brukade gillade att äta på Jernet. Jernet var Lidingös järnaffär för länge sedan och som är omgjord till restaurang.

Nedan utsikt från gravplatsen över kyrkviken.

 

 

 

Torsdagen den 25 juni 2009 kl. 22:23

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 24 juni

Uch vad jag ogillar reklamem på min hemsida. Jag undrar varför jag slapp reklam under en viss tid. Idag, ännu en underbar sommardag att glädjas åt.Idag har det varit ett lemmeltåg av barn, ungdomar på väg till Ramsdalens badplats. Jag  har inte fått påhälsning av Birman på några dagar, men vi har ju inte varit hemma hela tiden.

 Däremot förökte den svarta katten ta sig in mitt i natten genom vårt sovrumsfönster. Vi har dörren till tvättstugan stängd på natten där vi har kattluckan. Han tog sig in mitt på dagen istället då terassdörren stod öppen och slukade Donnas torrfoder. Han verkar väldigt hungrig.

Mats åkte och vattnade hos sin dotter. Hon har otroligt mycket blommor och växter både i trädgården och inne.

Jag har småpysslat i trädgården. Vi blev sugna på surströmming och öppnade en burk Leif Mannerströms surströmming med romstinna honor. Vi köper alltid fler burkar då det är säsong. Vi bytte ut mandelpotatisen mot svensk färskpotatis. Mats öpppnade burken i en hink med vatten.Det kom en svärm med flugor som lockades av doften, en del kallar det lukten av surströmming. DET TOG LÅNG TID FÖR MIG ATT LÄRA MIG ATT ÄLSKA SURSTRÖMMING. Mats och jag gillar doften av surströmming som vi numera säger.

Två yngre killar hade fiskat i  Ramsjön och jag bad att få titta på fisken som de var stolta över. Vet ej vad det var för fisk. Först trodde jag det var en braxen, men det var det inte. En riktigt ful fisk var det.

 

Onsdagen den 24 juni 2009 kl. 21:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 23 juni

 

Vi åkte till Auqva Garden. Vad fint det var där. Porlande bäckar, dammar, skulpturer.

 

 

Ganska mycket folk. Jag hade bilden med på den granitkatt som jag letat efter så länge som jag räknat med ska ligga på Joakims gravsten.

Det var en av deras leverantörer i Danmark som hade dessa i katter i granit i sitt sortiment. De ringde till Danmark eftersom de snart skulle få en leverans för att beställa en granitkatt till mig.

Granitkatten hade utgått i deras sortiment. Jag som hade i princip beställt gravsten i röd granit för att katten var i röd granit.

Köpte en annan katt som var mycket mindre än vad jag tänkt mig i brons.

 

 

 

 Det bästa Donna vet framåt kvällen är att lägga sig i någon blmkruka.

Jorden är väl uppvärmd och skön att ligga på. När lådan med kryddor blev full och även blomlädorna såg hon väldigt anklagande på mig. Därför gjorde jag i ordning en kruka till henne med jord som jag inte kommer att odla något i. Hon gillar inte plastkrukor, men det var ju bättre än ingen kruka alls.

 

 

 

Tisdagen den 23 juni 2009 kl. 22:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Måndagen den 22 juni i Tyresta Nationalpark

Idag känns det som sommar! och jag blir så glad

Nu har jag letat ganska länge efter en sovande katt i granit.

Jag har googlat och upptäckte att en annan kvinna ställde samma fråga om var man kan  köpa en katt i sten. Hon fick svar på odla nu. På trädgårdsmässan hade Auqva Garden bland allt annat fina stenkatter.

 www.gardenaquatica.com Jättemånga fina trädgårdsprylar.

Jag trodde att det är väl i Skåne någonstans. Döm om min förvåning då det var här vid Tyresta Nationalpark fast på andra sidan där vi bor. Idag åkte vi dit. Typiskt att det var stängt på måndagar. Gick in på deras hemsida och blev överraskad över deras stora sortiment. Det ligger mitt ute på landet bland hästgårdar. Svårt att hitta dit. Åvavägen 11. De har det mesta för din trädgård.

 

Mats och jag passade på att ta en promenad vid Åva som tillhör Tyresta Nationpark. Man bli helt tagen av att vandra där. Helt folktomt, bara en fantastisk fågelsång och en så vacker natur.

 

Plötsligt möter vi en man med systemkamera. Vi börjar prata och han berättar att han brukar fota i Tyresta Nationalpark. Han berättar om en räv han mötte och han hade tagit bilder på fåglar vid Tyresta by.

Jag blev så nyfiken och frågade om han hade en hemsida. Jag gick in på den när vi var hemma och blev helt tagen av hans bilder.

 Gå in och titta på fantastiskt fina bilder-

www.photoimagine.wordpress.com

 

   

 

Måndagen den 22 juni 2009 kl. 23:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kall inkokt lax i gele

 

Inkokt lax med gele på uppläggningsfat för 2 personer

 

 

Vi hade handlat en hel sida laxfilé och igår gjorde vi Lax på saltbädd i ugnen.

Den andra halvan önskade Mats att jag skulle göra inkokt lax i gele. Jag använde samma sås idag, men idag med creme fraiche, istället för gräddfil.  

 En bra bjudrätt på sommaren som med fördel görs i ordning dagen före.

1 liter vatten

1 stor matsked salt ( 1 matsked salt per  liter vatten)

1 lagerblad

10 vitpepparkorn

rödlök ( tog en halv rödlök till 2 portioner) eller ta purjolök, eller gul lök

1 liten morot

Dill ( använde dillstjälkarna också )  

1 dl vitt vin och så tog jag en stor matsked ättika för att få lite av mammas smak på den inkokta laxen) Går bra med vitvinsvinäger också

 

 

Lindar in formen med folie så den inte läcker.
 

 

Koka i ugn på 200 grader

Det tar ca 20-35 minuter.

Jag kollar med termometer ( Innertemperatur ska vara 58 grader )

Silar av 5 dl av lagen till gele

Blötlade 3 gelantinblad ca 5 minuter och lade i kastrullen och värmde lagen.

Tog ca knapp ett par teskedar med grönsaksfond . Behövs mer syra ta lite pressad citron.

Tog lite socker för att balansera salt, surt.

 Ställ lagen kallt så den stelnar

Låt laxen kallna och garnera den med tunna skivor av rödlöken och moroten 

och färsk gurka. 

( Jag fuskade ikväll och lade lagen i en plastpåse och slängde in i frysfacket en halvtimme eller lite till) Jag lägger gelen på sidan av laxen.

 

 

Söndagen den 21 juni 2009 kl. 23:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Söndagen den 21 juni

Strålande väder! Idag var det läge att ta en långpromenad. Det blev en längre promenad än vi räknat med. Den första kilometern gick vi i rask takt.

Först till Ramsjön. Tog en bild mot sandstranden på den sida där vi bor.

 

Från den den sidan vi fotograferade är det fina badklippor och kvällsol.  Vi promenerade sedan runt Svartsjön.

Runt Svartsjön såg vi träd som var fällda av bävrar. Det finns bäver i Tyresåns vattensystem, som både Svartsjön och Ramsjön tillhör.

Läste att det var någon som i maj hade fotograferat en bäver i Bylsjön som ligger i Tyresta Nationalpark.

Alla sjöarna har vattenförbindelse genom bäckar och åar

Ett bäverfällt träd vid Svartsjön.

Jag spanade i vattnet där trädet fällts, men kunde inte se någon bäverhydda.

Vi brukar ta med oss matsäck och lättöl och vatten då vi går längre promenader, men det hade vi inte gjort idag, så efter två timmar var vi både törstiga och hungriga och tog oss hemåt. 

   

 

Söndagen den 21 juni 2009 kl. 21:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Midsommardagen 2009

 

Vi vaknade allt för tidigt både Mats och jag. Donna låg vid mina fötter så jag fick ligga på snedden. Vi satte på en film på DVD, men Mats somnade efter 5 minuter. Jag orkade inte koncentrera mig på handlingen så jag stängde av och gick upp. Läste tidningar på webben.

Kollade vad mina 42 vänner på Facebook sysslar med. Sysslingen i USA hade önskat mig Happy midsummer och önskade att hon var här och kunde fira med oss. Hennes mamma och min mammas kusin som är en bit över 90 år hade skickat ett message. Det tycker jag är fantastiskt att en 90 åring skriver på Facebook. Min mormors bror i USA blev nästan 100 år och var vital in i det sista. Hoppas att man fått några av dessa gener. Ändrade en del som jag skrivit på hemsidan. Jaha! Nu var det reklam igen på min hemsida. Dessutom var det reklam som är malpacerad på just min hemsida. Det var skönt att slippa reklamen ett tag. jag undrar fortfarande hur det kommer sig. Måste fråga dottern om hon sponsrat mig.

 

Det har varit en fantastiskt fin och solig dag. Mats har hållit på med husbilen. Mats och jag brukar lösa korsord, men det var ett helt uppslag i Svenska  Dagbladet så vi tyckte att vi inte hade tid för det. Det finns så mycket att plocka med i ett hem. Tänkte göra Tuppkaka, men jag väntar tills vi får främmande. 

Vi satt ute och lyssnade på programmet sommar i radio där Ikeas grundare Ingvar Kamprad  var sommarpratare. det var intressant att lyssna på honom.

 

Vi var inte hungriga i går kväll så det blev ingen lax. Vi hade några kycklingben kvar som vi åt istället.

 

Ikväll blev det lax på saltbädd i ugnen. kommer att lägga upp en särskild blogg för matrecept från och med idag. Har märkt att många googlar och läser matrecept. 

Ha det så bra alla som läser bloggen!

 

Lördagen den 20 juni 2009 kl. 20:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Laxfile i ugn på saltbädd

4 portioner

 Jag gjorde för 2 personer och tog hälften. Den andra halvan blr inkokt lax.

Recept på laxfilé i ugn på saltbädd.

Gott, enkelt och lätt!

 

500 g rensad laxfilé med skinn

 • 2 dl grovsalt ( Obs ej vanligt  salt )

 Sätt ugnen på 225 grader

 • Bred ut grovsaltet i botten på en ugnseldfast form
 • Lägg laxfilésidan med köttet mot saltet och skinnet uppåt.
 • Låt laxfilén baka i ugnen i ca 15 min ( innertemperatur ca 58 grader)
 • Laxen får inte bli torr inuti
 • Ta ut laxen och dra av skinnet och borsta av överflödigt salt som fastnat på köttsidan
 • Garnera med citronskivor och dill

Såsen till laxen

 • Creme fraiche blandas med lite majonäs ( Brukar ta citron majonäs)
 • eller river lite skal av citron. Idag fick jag ta gräddfil och det gick också bra.
 • Smaka av så att smaken är bra
 • Ganska mycket italiensk salladskrydda
 • En burk stenbitsrom
 • Finhackad dill

 Servera färsk potatis, sockerärter och någon sallad till 

 

 I morgon recept på kall inkokt lax i gele

 

Lördagen den 20 juni 2009 kl. 18:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken midsommarafton 2009.

Midsommarafton 2009

Det är skönt när man blir äldre. Vi har inget behov av fester och att det ska hända något hela tiden. Barnen ringde och önskade glad midsommar.

Vädret idag har varit omväxlande. Regn, blåst och i nästa sekund strålande sol och alldeles lungt. Vi kunde äta vår sillunch utomhus. När vi hade ätit färdigt kom det ett slagregn.

 

 

Gick ut och tog lite bilder i trädgården för det är inte särskilt skönt att   sitta ute och njuta av blommor och buskar.

 

 I regnet trivs mördarsniglarna. Hittade två stycken idag.

 

 

Mats hade köpt en färsk laxfilé till midsommar. Till kvällen ska jag göra lax i ugnen på grovsalt med köttsidan nedåt. I morgon ska jag lägga ut recept på inkokt lax i gelé och ungsbakad lax på grovsaltbädd. Jag tror att jag ska ha en blogg som jag ska jag kalla för recept. Det är många som via google, googlar på tjälknöl, regnbågslax och andra matrecept som jag skrivit om i bloggen. När min syssling från USA var här med sin familj, uppskattade de dessa laxrätter mest av allt. De påstod att det var det godaste de ätit.

Vi har haft en mycket skön, lugn och trevlig midsommarafton och jag hoppas ni också har haft en lika trevlig midsommarfton som vi har haft.

Kära Marmor jag ska testa din tuppkaka, fast jag är urusel på kakor och efterrätter.

 

Fredagen den 19 juni 2009 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Den 18 juni och jag vill köpa en katt i granit

 

 

 

Den här midsommaren stannar vi hemma. Inte så roligt att fira midsommar i regn. Vi brukar alltid vara inbjudna till någon av våra barn, eller till min syster och svåger som har sommarställe på Lambarö.

 Då är det dans på bryggan med levande musik.

 

Firade också midsommar i vårt  sommarställe vid Strömma kanal och alltid med många gäster.

 

Förra midsommarafton var Mats och jag i Tyresta by som har traditionellt midsommarfirande.

 

Mats prydd i midsommarkrans.

 

 

Tänker ganska mycket på Joakim som inte finns med oss längre.

Han föddes den 25 juni 1972. Förr var ju midsommardagen den 24 juni.

När Joakim var liten trodde han att alla firade för att han fyllde år.

 

 

 

Fick tips att det finns katter i granit att köpa. En vän mailade över en bild förra året. Hon kommer inte ihåg var hon hittade bilden. Jag har letat länge och idag har jag suttit och googlat och prövat olika sökalternativ. Sökt på bilder också, men kan inte hitta den sovande katten i granit. Jag hade tänkt att den skulle ligga på sonens gravsten. Han älskade katter!

 

Snälla! Är det någon som har ett tips var jag kan köpa en katt i granit.

Den katt som är på bilden jag fick har samma färg som gravstenen. Jag trodde inte det skulle vara svårt att hitta en katt.

 Jag vågar inte lägga ut bilden eftersom hon har hittat den på internet. Det är ju mot reglerna att ladda upp bilder som man inte har tagit själv.

 

Dagen har gått i ett nafs trots att jag vaknade mycket tidigt. Kollade besöksbloggen i morse. Hi hi flera anonyma hade googlat in på lätt om foten. Ha ha så snopna dom måste ha blivi att det handlade om fotvård. Det var Ingrids fotvård i Högdalen som jag vill göra reklam för. Hon och hennes dotter är så gott som fullbokade, men det finns en chans att hon kan ta fler kunder.

Husbilen ska göras i ordning och tvättas och städas. Antingen säljer vi den eller så får det bli en kortare provtur med Donna. Mats dotter brukar låna husbilen när familjen tävlar med sina Saluki. Hundarna åker aldrig i husbilen, utan bor i deras bil på natten.

Mats dotter har en massa gäster under midsommar på landet som vill fira att hon fyltt 50 år. De flesta kommer i egna båtar som de kan sova över i.

De har riggat upp pressennigar utomhus på deras stora terass.

 

I morgon blir det väl sillunch i regnet under vår nya fula markis. Den fyller ju ändå en funktion tack och lov. Vi brukar äta surströmming när den tiden kommer och då vill vi helst sitta utomhus även om det regnar.

Igår stekte jag dubbelpanerad salt sill och gjorde löksås. Det var riktigt smaskigt. Det var länge sedan vi åt stekt sill.

 

Nu önskar jag alla som läser blogginlägget en skön avkopplande midsommar och med förhoppning om lite sol och god mat.

Regnar det kan man alltid läsa en bok, eller se en video och strunta i att det regnar.  

 

Torsdagen den 18 juni 2009 kl. 18:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Den 16 juni

 Idag har vi sol igen! Nu kan man gå ut och njuta av dagen.

 

Katter är vanedjur och har sina egenheter. Donna älskar att framåt kvällen lägga sig i de blomlådor vi har. Antagligen är jorden varm och skön. I lådorna på terassen kommer det upp blommor så där kunde hon inte ligga längre och hon försökte på alla sätt att tränga sig ner bland blommorna tidigare.

Sedan hittade hon min låda med kryddväxter. Där kunde hon ligga och sniffa in rosmarin och fransk dragondoft. Ikväll satt hon och tittade på lådan med kryddor och glodde på mig, det var som hon sa ; Hur kunde du plantera salvia och Basilka där jag ska ligga och och gosa. Hon fösökte istället på nytt med lådorna på terassen, men det gick inte. Får nog lägga jord i en kruka utan att plantera något så får det bli hennes egen kruka.

Hon såg på mig så anklagande. På bilden från slutet av maj ligger hon och njuter bland kryddorna samtidigt som Birman ser upp till henne.

Mats sa att han köpt en likadan markis som vi har över matplatsen på terassen för några dagar sedan. Idag regnade det inte och vi skulle passa på att sätta upp den.

Den var inte alls likadan. Han sa att trodde den var det. Det var den fulaste markis jag sett. Jag är så känslig för färger och vad som passar tillsammans i mönster

och färg. Speciellt då man har två markiser på terassen som inte är lika. Vad gör man i ett samboförhållande då man blir förbannad över den andres impulsköp utan att rådfråga mig. Han ville ju bara överraska. Trodde jag skulle bli glad. Oftast blir jag det. Det fanns ingen annan markis att byta den mot på Bauhaus som var bättre. Försöker att tänka på alla goda sidor Mats har och vad spelar det för roll egentligen. Den fyller ju trots allt en funktion.

 Det var inte så lätt att få upp den. Tur att man har styrketränat på gym för den var ganska tung.

 

Upptäckte liljebaggar på liljorna som snart blommar i våra lådor på terassen.

De är vackert lackröda de små baggarna, men deras larver är glupska och äter snabbt upp  bladen. Kollade på internet om det fanns tips på hur man blir av med dem. Larverna ser ut som små sniglar. Jag ser rött! Hatar skadedjur. Tog död på mördarsniglar idag som jag samlade i en hink igår. Mats hällde kokande vatten på dem.

Fångade baggarna i en glasburk och larverna. Ve eldade upp dem i vår mexikanska spis på terassen. Fick tips på internet att man kan lägga  myrr runt liljorna och skaka på bladen med jämna mellanrum så ramlar de ner och dör.

 

Idag har vi diskuterat att sälja husbilen. V i  trivs bäst hemma och sedan min son dog är det svårt att få någon som passar huset och Donna. Mats är så orolig att ta med Donna i husbilen. Innan vi träffades hade Mats en katt som försvann då han och dåvarande sambon var ute med husbilen. De fick tillbaka henne efter 3 månader.

Vi har ju allt vi behöver här hemma. Fyrahundra meter till en fin badsjö i skogen som det tar ett par minuter att cykla till.

Vi har naturen runt oss och ett bekvämt hus och som är som ett bekvämt landställe. Jag har rest så mycket och känner mest för hemmets trygga vrå numera. Vi kan göra utflykter och ta en skärgårdsbåt till Mats gamla sommarställe på en ö skärgården som hans äldsta dotter tagit över. Finns ett fint hus till där på tomten som vi alltid kan låna . Vi kan åka till den andra dotterns sommarställe i Furusund. Den 12 juli konfirmeras mitt barnbarn ute på en skärgårdsö och vi är givetvis inbjudna.

Vi brukar åka till Utö och äta lunch på värdshuset och bada i havet om somrarna.

 

Min sons första flickvän kommer till Stockholm i juli med skådespelarkollegor och tolkar Dan Andersson med sång och musik. Det blir också i Skärgården och vi har gjort upp om att träffas.

I morgon annonserar vi husbilen har vi bestämt. 

 

Tisdagen den 16 juni 2009 kl. 23:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

15 juni och lätt på foten

Fotvård idag! Det önskar jag alla kunde få i vår ålder. Jag och Mats har en duktig medicinsk fotvårdare i Högdalen. Hon är också utbildad zonterapeut och ger våra fötter en omgång så det känns i hela kroppen då hon trycker på olika  ställen under foten.Jag blundar och njuter! Blir på gott humör när jag blir lätt på foten.

I morse när jag hämtade tidningen i brevlådan gick jag tillbaka och hämtade kameran och tog en bild på våra Rhodedendronbuskar

Handlade lammfärs i vår libanesiska specialaffär i Rågsved. Jag ska göra lammfärsbiffar.

Recept på mima Lammfärsbiffar:

400 gram lammfärs

1 ägg  

1,5 dl matlagningsgrädde eller mjölk

3 msk matskedar  skorpsmulor som får svälla i grädden

2 klyftor vitlök

1 riven liten morot

1/2 pkt fetaost 65 gram smulas ner i färsen finns att köpa 170 grams förpackning

Färsen kryddas med salt, peppar, spiskummin, koriander och en matsked grönsaksfond. 

Forma till små biffar och stek i stekpanna.

Idag blir det potatis och sallad till lammfärsbiffarna. Det är gott med lite tzatsiki till biffarna. Hittade jättestora rädisor som jag skivade i salladen.

Det går lika bra med blandfärs som är billigare. 

 

Det ser kanske inte så gott ut, men det var det.

 

 

 

Måndagen den 15 juni 2009 kl. 21:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 14 juni

Regn, regn och ändå mera regn. Kyligt och jag vill inte gå ut. Nu blommar våra Rhodendronbuskar och gullregnet. Jag borde ta bilder på prakten, men det regnar ihållande.

  Donna har knappt lämnat sin korg idag. Hon var ute ett tag i natt. Vaknade av att hon låg bredvid mig i sängen, blöt och med spinnmotorn på högsta volym.

 

Jag upptäckte att det inte finns någon reklam längre på min hemsida. Är den så dålig att ingen vill annonsera längre?

 

Mats åkte och köpte en till markis för de nya utemöblerna.  Den här helgen har vi varit inne och inte gjort någonting, mer är än slappat. Tänt en brasa i öppna spisen lyssnat på en talbok tillsammans. ."Damernas detektivbyrå". 

Lyssnat på klassisk musik som vi gjorde så ofta tidigare 

 

Jag lagade fisk i lördags igen, exprimenterade lite, men jag tyckte inte det blev så gott som jag trodde. Mats åt med god aptit. Gjorde fisk i ugn med mosad ansjovis, matgrädde, tillsatte hackat ägg och  gräslök de sista 5 minuterna. Totalt ca 15 minuter i ugnen. Jag kommer inte att göra den maträtten en gång till.  

 

Jag retar mig på Jan Björklund i Folkpartiet. Han var en anledning till att jag inte ville vara medlem  i folkpartiet längre. Nu uttalade han sig i TV igen ikväll. Han driver skolfrågor på ett populistiskt sätt.  I den nya förslaget till skollag ska ungdomar inte kunna få en andra chans att  läsa på komvux. Tacka vet jag Bengt Westerberg då var Folkpartiet ett liberalt parti. Jag tror att det är många socialiberaler som lämnat partiet. Våra barnbarn har mycket bra betyg, men det finns skoltrötta ungdomar som mognar i olika takt.

Min son var trött på skolan och hade dyselexsi, men läste senare i livet på komvux. 

Jag hade möjlighet att få en ny chans och läste in gymnasiet på komvux för att vara behörig för universitetsstudier. Samhället tjänar  på det. Jag har sett så många invandrarungdomar som kommer till Sverige då de är mellan 13-15 år och börjar i svensk skola. De har stora svårigheter med språket och klarar inte målen i nian. Då läser de på individuella programmets gymnasielinjer och får dåliga betyg. När de lärt sig bra svenska ska det finnas en möjlighet för dem att läsa in gymnasiet på komvux. Det ska vara allas rättighet att få förbättra sina betyg. Det kan ju också bero på sjukdom, eller andra orsaker till dåliga betyg på gymnasiet. Nu får jag väl synpunkter från någon folkpartist som tycker som partiledare Björklund. Jag har skrivit mail flera gånger till honom då jag var kritisk till vissa frågor som han tagit upp.

   

Vi blev sugna på falukorv i kväll. Ibland blir man bara sugen på något som man inte ätit på ett tag. Ibland helsteker jag falukorv och gör snitt i den och lägger i snitten ost, senap och  ketchup eller chilesås.

Så här brukar jag laga falukorv ibland:

Lägger gul lök eller charlottenlök lök och purjolök i lite olja i ett ungseldfast form ca 5 minuter i ugnen. Löken ska bara bli lite mjuk.Tar krossade tomater, kryddade med salt och peppar och lite italiensk salladskrydda som jag lägger på löken och placerar korvstaplarna ovanpå.

Skär falukorven i skivor. Lägger på senap, chilesås, och en ostskiva på varje falukorvsskiva. Sedan lägger jag tre skivor på varandra och strör på skorpsmulor.

Sedan in i ugnen 175 grader tills de får färg. Jag har varmluftsugn och det går ganska fort att osten smälter och skorpsmulorna får färg.

 

Söndagen den 14 juni 2009 kl. 21:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 12 juni

 

Idag har vi uppvaktat mitt barnbarn som fyllde 9 år. Han blev jätteglad för balansplattan till sitt Wii-spel. Det är faktiskt ett vettigt spel som gör att de får motion. Alla kompisar och tonåringar var fullt sysselsatta hela kvällen.

Jag är lite orolig för att mina två barnbarn får allt för dyra presenter. Min svärson  och hans bror ger barnen väldigt dyra presenter och min dotter och jag har pratat om detta och vi är av samma åsikt. Vi tror inte det är bra. Jag var själv ensam mamma då mina barn var 6 år och 12år och jag pluggade på universitetet. Ann tyckte det var nyttigt att leva under knappa omständigheter för kompisarna på Lidingö fick många gånger allt de pekade på, för att föräldrarna hade dåligt samvete att de jobbade så mycket att de inte hade tid med sina barn. De kompenserade detta med pengar och dyrbara presenter.

Ann fick jobba på loven då hon var 14-15 år och rensa ogräs på Lidingö kyrkogård.

När joakim var i samma ålder sålde han cocos bollar.

Jag var chockad över att yngsta barnbarnet fått en motordriven fyrhjuling som jag tror kostar ganska mycket. Längst till vänster på bilden åker han på sin fyrhjuling.

Äldsta barnbarnet visade sitt betyg i åk 8. Han hade 8 mvg resten vg och ett g i slöjd. I alla kärnämnen hade han mvg. Farmor sade att han är som min äldsta son som alltid hade bäst betyg i allting. Idag är han läkare och specialiserad inom neuvrologi, men jag vet inte vad barnbarnet  vill ägna sig åt i framtiden. Ett tag ville han bli kock. Nu vill han bli fotograf, men då kanske på fritiden, eller veterinär. Ett tag trodde jag att han blir nog författare då jag läste hans långa fantasifyllda berättelser som han började skriva då han var 11 år.

Nu ska Wiktor på konfirmationsläger i 4 veckor på en ö i Skärgården.

Jag har sagt till Ann att det är viktigt att den yngsta får bli bäst i någonting och inte bli jämförd med sin bror. Den yngsta slår alla i pingis och det stärker hans självförtroende och det är jag glad över. 

 

Jag har inte haft tid att skriva på ett par dagar. Det blev mer jobb än jag räknat med att hjälpa en invandrarkvinna som hamnat i en svår situation. Det är inte lätt att ha att göra med Försäkringskassan.  Hjälpte henne med att begära omprövning av ett beslut och åberopade  särskilda skäl. Eftersom det har uppstått en skuld börjar det löpa 8% dröjsmålsränta från och med måndag. Att behandla en omprövning tar minst 8 veckor och säkert längre då det är semestertid. Begärde att hon får en avbetalningsplan och att 100 kronor dras från barnbidraget varje månad. Om det blir ett beslut som befriar henne från skulden och fd maken ensam får stå för hela skulden får hon pengarna tillbaka. I annat fall kan man överklaga till länsrätten som kan ta 1-2 år. Tror att det är svårt att få igenom det.

Jag kände att jag kokade av ilska, men höll mig lugn och saklig. Jag menade att hon hade rätt med en tolk i kontakt med Försäkringskassan då det gäller beslut.

Då fick jag till svar att då får kommunen ordna det. Både statliga och kommunala myndigheter omfattas av Förvaltningslagen upplyste jag damen om.  Alla beslut ska kommuniceras med den det berör.

För övrigt har jag de här dagarna kompletterat i min rostfria låda med kryddor för en del överlevde inte vintern. Den franska dragonen går det inte att ta död på, den kommer frodigt år från år.

 

Lördagen den 13 juni 2009 kl. 01:26

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 8-9 juni

Satte 4 st steppsalvia på vår baksida. Omplanterade pelargoner som inte såg mycket ut för världen efter vintern. Jag tycker det är så fint med Mårbacka pelargoner.

Eftersom vi har en skogstomt har jag inte så många planteringsytor. Doften av liljekonvaljer slog emot mig och det blir fler och fler på tomten och en massa blåbär kan jag plocka direkt intill terassen varje sommar.  

 På måndagkvällen blev det fisk i kapprock på grillen. Det är så gott att lägga fiskfilé från kolja eller annan fisk i staniol tillsammans med en klick smör, men jag tog istället lite rapsolja ikväll, rivet skal av citron och lite pressad citron, färska kryddor från min kryddodling och salt och peppar.

 

I tisdagskväll lagade jag fullkornspasta med lammfärssås. Hade några champignoner kvar som jag hackade och fräste med lammfärsen. Krossade tomater, örtkryddor,salt och peppar, starkt paprikapulver, spiskummin,vitlök, lite kalvfond  och 1 dl rött vin. Tomatsallad till. Det smakade bra!

 

Vi tog upp från källaren en flaska Gran Coronas , Gran Reserva från 1988 från Torres. Antingen har jag köpt den i Spanien, eller så fick Mats den på sin 60 årsdag för 15 år sedan. En del viner blir inte bättre av att lagras. Vinet var fortfarande ganska gott, men hade nog passerat bäst före datum. Jag har gjort ett kartotek över våra viner och vi inser att de äldsta måste vi dricka upp nu annars blir dessa viner matlagningsvin.

  

I måndags morse fick jag svar på mina prover som togs i förra vekan. Jag har alltid tidigare haft bra värden. Den här gången var det inte lika bra. För höga värden då det gällde blodfetter. Läkaren skrev en remiss till en dietist.

Jag hade knappt några sjukdagar under de 25 år jag jobbade i Stockholms stad. Var mycket sällan ens förkyld. Ska ta nya prover om tre månader. Läkaren tröstade mig med att nu var jag äldre och ska vara försiktig med att äta fett. Jag menade att ny forskning visar att vi behöver fett. Fick inget gehör för det.

 

Jag lärde känna ett invandrarpar för några år sedan. Han hade bott här och talade hygglig svenska men inte hans fru. De var väldigt gulliga och kom hit och matade våra katter om vi var borta några dagar.

Igår kom hon förbi för de ska skiljas och hade ett brev från Försäkringskassan som hon ville att jag skulle förklara vad som menades. Hon bor nu i en annan kommun.

Det var ett beslut om att de skulle betala tillbaka en del av bostadsbidraget de fått 2007. Det var ingen större summa och de skulle betala hälften var. Hon har aldrig jobbat och haft inkomster eftersom de har barn. Hon har utbildning och har jobbat i sitt tidigare hemland. Nu kan hon inte få jobb och läser svenska. Mannen har besöksförbud så hon har hamnat i en knepig situation. Jag har hjälpt henne med kontakter med socialtjänsten så nu har hon bara försörjningstöd att leva på.

Socionomen inom mig vaknade till liv och jag tog kontakt med Försäkringskassan.

De undrade förstås vem jag var och jag faxade över en fullmakt som hon skrivit  på.

Jag såg en del felaktigheter i beslutet så jag skrev och begärde omprövning på grund av särskilda skäl.

Försökte stoppa att det börjar löpa dröjsmålsränta från den 15 juni för henne. Maken som har jobb får ta på sig hela skulden anser jag. Han borde ha anmält inkomständring.

Socialtjänsten skriver ett intyg som jag ska bifoga brevet.

Detta tog en hel del tid under måndagen.

Kontakten med myndigheter kan inte vara lätt då man talar och förstår svenska dåligt och inte heller talar engelska.

 

Under tisdagen kom jag överens med mitt barnbarns farmor att vi köper en present tillsammans då Patrik fyller 9 år på fredag.  Han önskar en balansplatta till sitt Wii spel som kostar 1190 kr. Mats och jag åkte till Siba och köpte presenten. Farmor och jag bor ganska nära varandra så hon brukar åka med oss till Ekerö. Oftast tar vi färjan vid Slagsta då vi åker dit. Patrik har utlovat att vi ska få pappas riktigt goda grillade hamburgare och pommes frites direkt från fritösen. Min svärson gör själv hamburgarna som inte alls smakar som Mac Donalds och egen tillagad hamburgerdressing. Mina barnbarn vill bara ha pappas grillade hamburgare.

Jag måste nog ta reda på hemligheten hur han gör.  Mina barnbarn tycker att mormors köttbullar är godast, det är jag jättestolt över.

 

  

 

Onsdagen den 10 juni 2009 kl. 07:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 6-7 juni

Upptäckte svampar i gräsmattan och hoppades på att det var vårmusseron. Har googlat och försökt att ta reda på vad det är för svamp. Inte helt lätt. Det kan vara allt från vårmusseron, bolmörtsskivling, rödling med flera svampar för årstiden.

Jag vågar nog inte testa att laga till svampen. Jag brukar ta till vara nejlikbroskskivling som växer som i ringar i gräsmattan. Om det är någon som vet att den här svampen är ätlig så hör av er. Det är blåkorn som vi spritt ut i gräsmattan.

 

 

Idag söndag ringde jag Tungelsta stenhuggeri och gravyr för jag ville ha ett datum då gravstenen på min sons grav skulle vara på plats. Han hade redan levererat den i fredags. Efter det vi röstat till Eu-valet åkte vi och köpte taklök, backtimjan och steppsalvia ( tror jag det hette)   

Stenen kom på plats i fredags och jag har sett en sovande katt i sten som kanske skulle passa att ligga på stenen. Det är en så fin plats på Lidingö kyrkogård som inte tidigare var gravplats. Här brukade Joakim få stora gäddor. Gravplatsen har utsikt över Kyrkviken och båtklubben och båtliv var Joakims passion. Han tävlingskörde då han var 15 år. Utsikten från gravplatsen med Kyrkviken i bakgrunden.

 

 

 

Söndagen den 7 juni 2009 kl. 20:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 5 juni

Började dagen tidigt med att gå på mördarjakt, dvs jag jagade mördarsniglar som passar på att visa sig då det regnat. Jag hittade först en stor brun snigel som var på väg att mumsa i sig de späda ringblommorna som började komma upp. Sedan hittade jag ytterligare 5 stycken som jag lade i en hink med lock. Sedan häller vi på kokhett vatten, eller rättare sagt gör Mats det. 

 

Idag var det väder för att städa. Städade också ett toalettskåp och kastade en del. Jag brukade tänka ibland, hoppas  gästerna inte öppnar skåpet på gästtoaletten för då skäms jag.  Jag har konstigt nog alltid en bra ordning i skåpen i badrummet.  Nu blev det fint.

 

Igår ringde Anita och sa goodbye så idag har hon rest tillbaka till Florida. Vi undvek att prata politik den här gången. Anita har alltid varit en stor anhängare av president George Bush.  Hon bodde några dagar hos mig för några år sedan, strax efter att USA invaderat Irak . Vi hade diamentralt olika åsikter om Bush och blev nästan osams för första gången.  Vi idiotförklarade varandra.  Jag försökte förklara att vi har olika informationskällor och hon tyckte att Sverige var felunderrättade och var helt säker på att Irak låg bakom 11 september attackerna i USA. Att Irak hade kärnvapen var det ingen tvekan om och hon ville inte lyssna på att Hans Blixt och en delegation inte hade hittat något som tydde på det. 

Den här gången frågade jag vad hon tyckte om president Obama. Anita tyckte att Obama bara lovade, men var vältalig, men hon trodde inte han skulle lyckas och han bara tryckte upp mer pengar osv.. .. Jag kände att det var inte läge att diskutera.

 

Jag hörde och såg talet på TV i morse som Obama höll i Kairo. Vilken strålande diplomat och vad klok han är. Jag tror verkligen att han kan sätta kraft bakom orden då han säger att han vill medverka till att sätta igång en fredsprocess och att bosättningarna från isralerna ska upphöra på Västbanken och att han ska aktivt arbeta för att det blir två stater.  Må den israeliska regeringen bäva.

Jag mådde så dåligt då bombningarna av Ghaza pågick att jag skrev till några partiledare att Sverige måste reagera mot bombningarna. Jag köper forfarande inga varor från Israel.

Jag tänkte ett tag sluta kalla mig för Weismann som är ett judiskt namn. Jag var gift Weismann och jag har behållit Weismann som mellannamn eftersom min son hette Weismann och jag har identifierat mig med namnet i 38 år.

 

 Obama var också klok att ta upp hur viktig Islam varit för honom och USA.

Det kanske verkar konstigt att jag är så glad för att mina sysslingars familjer i USA tyckte lika illa om Bush, som jag och Mats. De röstade för Obama och jublade när han blev president.

Man kan nästan börja tro att hela världen inte är så galen och ond när man lyssnar på Obama. 

 

Fredagen den 5 juni 2009 kl. 17:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Den 3-4 juni

 

 Nuu grönskar det i dalens famn och en doft av äng och lid...

 

Det är kallt ruggigt och regn , men vilken doft som slog emot mig av olika blomdofter. Det doftar som ljuvligast efter ett regn. Plockade en liten bukett liljekonvaljer vid tomtgränsen mot skogen. Jag såg inte till Birman vid den gamla torkladan.

Den pampiga kastanjen vid Ramsdalens gård.

 

 

Högt blodtryck och försvunna blodprovsresultet.

 

I onsdags var det dags. Tiderna på vårdcentralen har blivit ändrade 2 gånger. Jag måste ha en fobi och tycker det är obehagligt att träffa läkare. Jag är som en struts som stoppar huvudet i sanden. Jag får ingen ny blodtryckssänkande medicin förrän jag träffar en läkare. Jag är lite orolig för mina fötter som svullnar. Tittar på "Fråga doktorn på TV som propagerar för stödstrumpor. Hur kul är det att gå med stödstrumpor i sommarvärmen.

Jag har tidigare haft ovanligt lågt blodtryck. Det var först då vi flyttade till Vendelsö som jag behövde uppsöka en vårdcentral. Sista åren var mitt jobb oerhört stressigt med omorganisationer och färre anställda och vi som blev kvar fick fler olika arbetsuppgifter och inga gamla arbetsuppgifter togs bort.

Från att ha jobbat med kvalitetsutveckling, blev det till slut att försöka upprätthålla en verksamhet som någorlunda fungerade. Allt kretsade kring att hålla budgeten.  

 

Blodtrycket var för högt igår trots att jag äter medicin. I dag fick jag komma tillbaka för att ta en massa olika prover och det ska vara på fastande mage. Läkaren var trevlig och jag känner mig mer bekväm med kvinnliga läkare.  Det fanns bara journalfört prover som togs 2004 i samband med att jag fick högt blodtryck.

 

Det märkliga var att de prover jag tog i november 2005 i Högdalen och 2007 i Årsta

fanns inte journalförda. Det var nästan så jag inte kände mig betrodd att jag försökt smita ifrån provtagningarna. Fick ett telefonnummer och tog själv tag i saken och ringde till Unilab. De hittade provsvaren. Jag hörde aldrig något från Vendelsö vårdcentral vid den tiden så jag trodde att proverna hade varit  bra. 

Jag skickade ett fax till min läkare att Unilab faxar över resultaten av de gamla proverna.

Läkaren ringde idag på eftermiddagen och hade hittat provsvaren i datorn.  Proverna hade varit bra 2005 och 2007, de såg mycket bra ut. Inga fel alls. Fortfarande inget kolestrol.

Då får man hoppas att proverna från idag visar samma resultat.

Mats och jag brukar skoja att vi kommer att få förhöjda levervärden eftersom vi dricker 1-2 glas vin varje dag och lite till på helgerna.

Än så länge har vi inte fått det. Jag tror inte att vi har anlag för alkoholism heller.

Jag ska inte göra samma misstag som min make gjorde. Samlade dyra goda viner och sparade och sparade och så dog han. 

 

Vi dricker upp dom har vi sagt. Vi har fått så många bra viner. När barnen var här en gång tog vi upp en Rioja grand reserva som hade passerat bäst före datum.  Jag tror att det var en flaska som Mats fick på 60 årsdagen för 15 år sedan och då var den redan lagrad. Nu behöver det inte vara för något särskilt tillfälle vi tar ett bättre vin.

I två dagar har Mats lagat maten. Stekt pölsa med potatis och rödbetor igår och idag ser jag fram emot fiskbullar i hummersås förstärkt med lite vitt vin och en tesked hummerfond.  Jag gillar verkligen det.

 

 

Torsdagen den 4 juni 2009 kl. 17:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tisdagen den 2 juni

Vilken otur att det regnar just idag då Mats barnbarn tar studenten. Det ska bli spännande att se hennes betyg. Jag tror att hon har mvg i alla ämnen, utom i ett som hon har väl godkänd i, men jag är inte helt säker. Igår tog hon körkort så hon får fira det också.

Det var nog inte så roligt att stå på ett lastbilsflak idag i regn och blåst. En del flickor hade bara klänningar och ingen jacka. På morgonen var det någorlunda bra väder. Det var trafikkaos idag och lastbilen släppte av studenterna i stan och Mats  hämtade henne. Ebba var både blöt och frusen när hon kom hem.

Det var en trevlig mottagning med hemlagad rostbiff och olika hemgjorda potatissallader och annat gott. Pappa, morfar och farmor höll fina tal till Ebba.

Betyget får hon den 11 juni. Hon bekräftade till mig att hon får mycket väl godkänd i nästan alla ämnen.

 

Ebba höll ett tal till alla närvarande släktingar och hur viktiga vi var för henne.

Jag blev rörd över att hon började med morfar och mig och att hon känt mig sedan hon var tre år och jag hade blivit som en mormor eftersom hon inte kommer ihåg så mycket av sin riktiga mormor. Jag blev rörd till tårar. Jag är verkligen stolt över alla mina sex fina bonusbarnbarn. Ebba fick många fina presenter till minne av dagen.

 

Jag frågade vad hon skulle göra efter examen. Nu skulle hon jobba i sju veckor.  Sedan hade hon till min förvåning sökt till Försvarshögskolan där hon ska läsa statsvetenskap och folkrätt och kanske sikta på en kandidat- eller magisterexamen.  Jag sade inget men jag vet att det finns en utredning med förslag om att lägga ner Försvarshögskolan 2011 och flytta utbildningen till Universitetet. Ebba är en mycket målinriktad intelligent tjej, så vad hon än företar sig kommer hon att klara sig bra här i livet. Det var en fin dag trots ihållande regn.

 

Tisdagen den 2 juni 2009 kl. 23:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 1 juni.

 

 

Anita får det oranga kuvertet en gång om året. Anita har bott i USA sedan hon var 21 år. Hon hade kuvertet med sig och jag sa att hon skulle ringa försäkringskassan och fråga om hon kommer att få lite pension från Sverige. Hon sade att det är väl ingen idé eftersom hon menade att hon jobbat så kort tid i Sverige.

 

Jag ringde upp Försäkringskassan och knappade in hennes personnummer och de kopplade mig vidare till utlandsavdelningen och jag räckte över telefonluren till Anita. Hon förklarade sitt ärende. De frågade efter hennes personnummer och Anita säger att hon har inget personnummer, bara ett security nummer. Jag fick ingripa och ropa att du har visst ett personnummer och pekade på det i det orange kuvertet. Det är ju min födelsedag. Det är väl inget personnummer. Damen på Försäkringskassan skrattade hjärtligt. 

 

De skulle skicka en ansökningsblankett till hennes adress i Florida. De trodde att hon skulle få lite pension. Hade hon jobbat  i ett EU-land hade det varit lättare.

Anita jobbade i massa år som flygvärdinna på Pan Am som gick i konkurs och hon förlorade en del av sin berättigade pension. Det ska bli intressant att se vad hon kan få i pension från Sverige som svensk medborgare.

Anita skulle tillbringa två dagar hos sin kusin som kom och hämtade henne idag. Kusinen bor nära Arlanda och sedan åker hon hem till USA igen.

 

Måndagen den 1 juni 2009 kl. 19:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken söndagen den 31 maj.

Min väninna och jag sov länge eftersom vi suttit ute och pratat halva natten.

Vi tog cabriolen och åkte till Cervera i Länna. Anita ville köpa presenter från Orrefors glasbruk till några vänner i USA.

Jag köpte en studentpresent till Mats barnbarn som tar studenten på tisdag.

Vi tog också en sväng  till Haninge Centrum. Vi åt lunch vid tvåtiden och jag gjorde en omelett med skinka tomat och ost samt gräslök. dagen gick så fort då vi alltid har så mycket att prata om.

 

Vi åt en sen middag och jag stekte dubbelpanerad rödspätta med med färskpotatis till. Det uppskattades av Anita. 

Vi kom sent i säng ikväll också och jag visade henne mina gamla sparade dagböcker från slutet av 50-talet och i början av 60-talet. Vi har så många roliga minnen ihop.

Vi skrattade så vi tjöt och tårarna rann. 

 

Måndagen den 1 juni 2009 kl. 18:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken den 30 maj

Vilken underbar helg rena högsommaren. Mats besiktade vår gamla cabriolet i fredags som gick igenom utan någon anmärkning. Vi har den avställd på vintern i garaget. I helgen var det dags att ta en tur i det vackra vädret.

 

Hämtade min väninna vid Stockholms Centralstation. Jag var orolig för att det skulle vara svårt att ta sig igenom stan då det var Stockholm Maraton, men det var lättare än vanligt.

 

På kvällen åt vi en västkustsallad med räkor, musslor och crabsticks, råa champignoner i skivor, sparris, gröna ärter, isbergssallad, tomater och gurka samt finhackad dill

Dressing på olja, vinäger, salt och peppar, en nypa socker och lite vatten och italiensk salladskrydda samt en riven stor vitlöksklyfta.

Serverade ett vitt vin Sauvignon  Blanc och franskt bröd med Boursin ost.

 

Min väninna och jag satt uppe halva natten och pratade gamla minnen.

Förr när vi var yngre brukade vi sitta uppe och prata hela natten. Jag skulle vilja att hon flyttade hem till Sverige nu när hon blivit änka och inte har några barn i USA.

 

Måndagen den 1 juni 2009 kl. 17:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>