Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Barnbarnets Vinnarmos

Bondmos från Sundbyskolan

(Barnbarnets recept) 

Portioner: 4
Tid: 35 minuter


Ingredienser:

9 medelstora potatisar
1 liten bit selleri
1/2 lök
1 morot
1 medelstor palsternacka
1 lagerblad
1 tsk salt
lite muskotnöt
lite aromat
ca 1 dl mjölk
ca 50 g smör

Skala och skölj av potatisen och rotsakerna.
Skär rotsakerna och potatisen i bitar och koka dem i vatten med salt och lagerblad tills de är mjuka.

Ta bort lagerbladet och mosa allt med mjölk och smör. Smaka av med riven muskot och lite aromatsalt.

Moset är gott till köttbullar, tipsar receptförfattarna - klass 5 från Sundbyskolan, Ekerö.

 

 

Lördagen den 18 juli 2009 kl. 13:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken

Torsdagen var en solig och vacker dag. Jag tog bilen  och åkte till Lidingö. Åkte till Plantagen på Lidingö och köpte Taklök som jag planterade på graven. Taklökarna som jag planterade tidigare blommade fint. Talade med en ung änka och hennes tonårsbarn som var och satte blommor vid graven bredvid. Hon tyckte att det var så fint på min sons grav. De hade inte fått sin gravsten än. Vi diskuterade rådjuren och vad man kan plantera.

 

Tog en liten nostalgitripp förbi husen där jag bott under mina 46 år på Lidingö. Tänkte att åka förbi PIONs kolonilott, men tiden gick fort. Jag har också en stående inbjudan att fika med min svågers syster på Lidingö. Hon brukar ta med sig min syster hem ibland.

 

Jag åkte vidare till demensboendet och hälsade på min äldre syster Maj. Handlade två kartonger med jordgubbar och tog med den ena till henne.

Jag kom precis till kaffet och underhållning med dragspelsmusik och sång.

Min syster sjöng för fullt "Maj på Malö, vackra Maj" och jag blev förvånad att hon kom ihåg hela texten utantill. Personalen sa att hon brukar sjunga och hon har fortfarande en fin röst.

Det blev en heldag på Lidingö så jag handlade en liten bit Serrano kryddad kassler med mig hem.( Kasslern kan jag verkligen rekommendera)

Hade broccoli och blomkål kvar som jag kokade i lättsaltat vatten i 5-6 min. Gjorde en gratängsås och skivade i lite Västerbotten ost och rörde ner en äggula.

Serranokryddade kasslern åt vi kall i tunna skivor till gratängen. Lite tomatsallad som tillbehör.

Mums!  Jag tycker alldeles för mycket om god mat. 

 

Lördagen den 18 juli 2009 kl. 10:29

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sjömansbiff i lergryta, mat för en lat

Mat för en lat

Jag hade nästan glömt hur gott det blir att laga mat i en lergryta.

Köpte en lergryta för några år sedan på rea.

Sedan låg den i sin förpackning och jag var osäker på hur man tillagade mat i en lergryta.

Nu har jag börjat använda den!  Det blir jättegott det man tillagar...

ljuvliga dofter sprider sig från grytan i ugnen och det vattnas i munnen.  

 

Jag lägger hela grytan i vatten ca en timme.

Det här sättet att laga mat är verkligen bra  för den late. Lergrytan sköter om tillagningen. Jag brukar ta en långpromenad på en och en halv timme. 

Igår kopplade jag av med en bok i väntan på att maten skulle bli klar.

 

Recept på sjömansbiff:

Ca 500 gr lövbiff

OBS 2 personer

Gör man mer måste man också krydda mer

och anpassa övriga ingridienser därefter annars är det risk att det blir smaklöst

 

Rå potatis

Gul lök

1 flaska Porter, eller mörkt öl

1 morot och en tomat

1-2 msk grönsaksfond och/eller kalvfond

Salt och peppar från kvarn

lite örtkryddor är gott att ha i grytan

och ett lagerblad

 

  • Lägg skivad okokt potatis i botten på den blötlagda grytan
  • skivad gul lök
  • salt och peppar
  • skär den råa lövbiffen i två bitar och täck potatisen med lövbiff
  • krydda med salt och peppar
  • ta sen ett lager till med potatis och lök och lövbiff
  • potatis överst i grytan
  • lägger i en hel skalad morot och en delad tomat i grytan
  • häller i 2-3 msk Bongs grönsaks och/eller kalvfond
  • en aning (japansk) soya.
  • lite örtkrydda som du tycker är god
  • lagerblad
  • häll en flaska porter över det hela

I många recept sockrar man lite för att väga upp det beska i portern och det gjorde också jag, men jag tog bara ett par nypor

OBS! Ugnen ska vara kall! när man sätter in grytan

Ställ in grytan i ugnen och sätt på ugnen  

200-225 grader

jag hade först på 225 grader, men satte ner värmen  efter trekvart

Det tar 1,5 timme i ugnen från det du sätter in den i en kall ugn. Du känner på doften i köket när grytan är klar.

Ibland har jag behövt krydda köttet när det är klart om jag varit för snål med kryddningen från början. 

 

Lördagen den 18 juli 2009 kl. 09:13

Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Odlade laxens baksida

Visst är lax gott men...... det finns en baksida!

Inkokt kall lax i gelé finns på recept i bloggen den 21 juni, men då visste jag inte detta!

 

Jag brukar gå in på hemsidan på SVT och se  inslag som jag missat på TV.

Där finns ett intressant program om den odlade norska laxen som är så populär på svenska matbord och som lovprisas av så många. Odlad fisk har blivit en gigantisk exportindustri i Norge. ( Det visste jag) men....

 

Jag har aldrig tänkt på  att fiskfodret som laxen äter före slakt är tillverkat av annan ofta rovfiskad fisk ur världshaven. För att producera 1kg lax krävs det 2,5 kg annan fisk via fiskmjöl. Alltså...ju mer norsk lax vi äter dess mindre fisk i våra hav. Nu följer den odlade torsken, spättan, flundran osv i samma spår....Det går åt ännu mer annan fisk för att odla torsk.  Island tar upp massor av fisk och har en omfattande fiskmjölsindustri och gör fiskmjöl även på matfiskar som makrill. Blåvittling och ansjovis är så gott som utfiskade.

Detta förändrar min syn på odlad fisk? Nu kommer jag ställa krav på att den fisk jag i fortsättningen äter ska vara fisk som är ekologiskt hållbart odlad. Nu blir det nog mindre norsk odlad lax på vårt middagsbordet.

Ett jättebra reportage som fick mig att tänka till.

Kopiera adressen nedan och se reportaget.  

 http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=106354&a=1454150&lid=puff_1455414&lpos=extra_0

 

 

Lördagen den 18 juli 2009 kl. 08:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>