Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

En effektiv städdag

Idag vaknade Mats och jag tidigt. Vi har varit effekiva och hunnit med en hel del. Vi har städat hela huset. Jag har dammsugit och Mats torkat golv. Gjort rent kylskåp och rensat ut mat. Mats gick lös på stuprännor och rensade bort mossa, löv och kvistar. Kastat reklam och tidningar och jag har rensat ogräs  och klippt bort utblommade blommor. Dottern kom och hämtade datorn som vi gjort i ordning till mitt yngsta barnbarn. Vi pratade med barnbarnet i telefon och han var jätteglad och tackade så mycket.

När klockan började närma sig fyra på eftermiddagen var vi klara och då fortsatte vi att lyssna på den "Oroliga mannen" av Mankel. Sedan löste vi korsord. I morgon blir det en tung dag. Då är det ett år sedan Mats "lillebror" och min son dog.

I morgon åker vi till Lidingö. Besöker graven och tar med min syster på fika till Långängens gård.

 

Torsdagen den 27 augusti 2009 kl. 21:56

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Den oroliga mannen

(Skriver om handlingen i boken den oroliga mannen den 4/9 i bloggen)

 

 Vi började lyssna på en ny talbok då vi åkte fram och tillbaka i helgen till Köping. Det är riktigt spännande bok av Henning Mankel.

"Den oroliga mannen" Den sista boken som Mankell skriver om Wallander.

Boken kom ut förra veckan. Jag ska inte avslöja handlingen.

Vi har suttit mitt emot varandra i arbetsrummet vid våra datorer och lyssnat på boken.

Åter en dag som Mats och jag varit lata. Vi unnar oss det allt som oftast. Det var en regnig morgon och inget lockade oss ut. Vi såg morgonprogrammen på TV 1 och TV 4 och vi sappade mellan kanalerna. Mats åkte och köpte färskt bröd och olivmortadella. Jag föredrar te med lite citron på morgonen och Mats dricker kaffe och vi åt vår frukost.

 

Vi hade kokat varsitt ägg och åt smörgås med leverpastej och olivmortadella. Vi dricker alltid färskpressad juice. Jag vill dessutom ha någon färsk frukt på morgonen.  

Vi har en apparat som man pressar juice i. Jag älskar morotsjuice med lite citron i.

 

Sedan var det dags att motionera hjärnan med Svenska Dagbladets  korsord. Vi brukar tillsammans lösa det relativt snabbt.

 

 

Vi har spelat Mahjong på varsin dator och jag har spelat ord på ord på Svenska Dagbladets webbsida medan vi lyssnat.

 

Jag har också skrivit på min hemsida "Mer om Donna" och i bloggen.

 

I morgon får jag skärpa mig för dottern kommer på besök i veckan med yngsta barnbarnet. Mats har uppgraderat en hårddisk som vi inte använder längre. När Patrik var här på min födelsedag i juli frågade han vad vi skulle göra med alla datorer i källarplanet. Vi sade att vi skulle göra oss av med dem. Då frågade han om han kunde få en och Mats sa att han måste i så fall måste fixa till en av hårddiskarna. Därför har Mats jobbat med det. Hårddisken är bara 4 år gammal. Patrik ska få en dator till sitt rum. Han får nästan aldrig sitta vid storebrors dator för den använder brorsan för att göra läxor. Ann vill inte heller låna ut sin dator. Nu får Patrik min gamla plattskärm och jag är glad att den kommer till nytta likaså hårddisken.  Jag tror att Patrik blir så här glad!

Patrik blir så glad bara över småsaker och är så tacksam.

Det här blir en överraskning!

 

Det är datorn som de ska hämta, men det vet inte Patrik.

 

 Imorgon måste jag göra rent i kylskåpet och städa lite samt rensa lite i trädgården. Kanske blir det på fredag de kommer och Ann övernattar, men det är inte bestämt än.

 

 

På fredag åker jag/vi till Lidingö för då är det ett år sedan sonen dog. Ska sätta en blomma.

 

Avslutar med att säga att ni som läser detta unna er ibland en slappardag. Glöm alla måsten!  

 

 

 

 

 

Onsdagen den 26 augusti 2009 kl. 18:33

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Rapport från svampskogen

Ut i skogen ska vi gå!
Pjäx och keps och ränsel på!
Vi är sunda söndagssyndare i smått! (Ut och gå!)

(Povels gamla slagdänga)

Jag trodde jag skulle hitta mer blåbär. Det var ingen idé att plocka för det tar sån tid,  så jag åt direkt från bärriset och fick min dagliga dos av antioxidanter.

 Läpparna små utav bär äro blå, bara jag slapp att så ensam här gå.

I vår skog behöver man inte möta några björnar.

Vid den här tiden på året brukar älgarna dyka upp för att äta äpplen i trädgårdarna. Jag har träffat på älg ett par gånger, men de har varit räddare för mig än jag för dem. Såg spår av älg så de finns i närheten av villabebyggelsen.

 

Jag plockade lite blek taggsvamp som är nästan lika goda som kantareller. Det var inga mängder, men min lilla korg som jag tänkt plocka blåbär i fylldes.

 

Hittade också kantareller och fyllde en liten påse som jag hade med mig.

Fick rapport via från svampskogen på  Ekerö där min dotter hittar massor av kantareller varje dag.

Varning!

På mitt Carljohanställe  växte vit flugsvamp

De fick stå kvar. Jag har ingen ovän som jag önskar livet ur. 

Läste en novell av Roald Dahl där kvinnan skulle ta livet av sin make genom att tillreda en svampstuvning, men han hade förberett ett värre sätt att ta livet av henne.

Tänker alltid på den novellen då jag ser vit flugsvamp i skogen. Det finns dödsfall där man förväxlat champignon med vit flugsvamp.

 

Jag spanade efter smörsopp och carljohan. Jag har bara hittat en enda carljohan i år. Kan det vara för tidigt kan man undra. Kollade också ett ställe där jag brukar hitta stolt fjällskivling. Hittade ingen blomkålssvamp under tallen där jag alltid brukar plocka en blomkålssvamp, men när jag tänker efter brukar det nog vara i slutet av september. 

Såg några soppar, men de var angrpna så de fick också stå kvar.

Nu får jag hoppas att Carljohan dyker upp efter regnet. De är så goda!!!

 

Onsdagen den 26 augusti 2009 kl. 13:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Släktträff i Köping

I helgen har vi har varit på syskon-och kusinträff i Köping. Med alla Mats syskons barn samt barnbarn var vi 52 personer inklusive respektive. Det var tur att det var så fint väder så det gick att vara ute i trädgården.

 

Mats dotters lag vann tipspromenaden.  Det var många frågor om släkten.

Stafettpinnen gick till Mats dotter som får stå för värdskapet nästa gång.

På kvällen avvek vi tillsammans med Mats syskon och respektive för att äta middag hos Mats syster och svåger. Barn och barnbarn fortsatte kvällen med grillning.

Det är roligt att kusinerna träffas regelbundet och har en så god sammanhållning.

 

Vi sov över hos Mats syster som bor vid Enköpingsån mitt i Köping. Vi har väldigt trevligt då vi träffas. Vi saknade en bror som dog i augusti förra året.

Tog ett par bilder på morgonen. Änderna med den nya kameran. De var som två prickar långt bort.

 

 

Måndagen den 24 augusti 2009 kl. 15:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken torsdag och surströmmingspremiär.

Egentligen finns det ingen premiär längre för varken kräftor eller surströmming. Idag inföll den gamla surströmmingspremiären.

Vi brukar i alla fall passa på att äta surströmming på detta datum. Vi har några burkar kvar sedan förra året för vi tycker surströmmingen smakar bäst då den lagrats. Vi laddar upp med surströmming så vi kan äta när vi får lust och känner för det under hela året.

Dagen till ära öppnade vi en en Mannerströms burk. Den innehåller bara romstinna honor. Mats öppnade burken i en hink med vatten på gaveln av huset. Detta gör vi för att slippa flugor.

 

Vi äter surströmmingen på hårt tunnbröd med mandelpotatis, ( idag blev det färskpotatis istället) fint hackad rödlök och creme fraiche.

Mats är koncentrerad på att göra sin surströmmingsklämma.

När min syssling från USA var här med sin familj, berättade hon att hennes farmor som var gift med min mormors bror brukade berätta om att de åt surströmming. Hon var fiskardotter från höga kusten i Norrland.

 

De försökte hitta en burk surströmming i juni, men de hittade ingen. Sista dagen innan de skulle åka tillbaka till USA berättade de att de hade letat efter surströmming utan framgång. Vi sade att vi har ett par burkar i kylen i husbilen. De fick burkarna i present och de blev jätteglada. Jag hörde inget sedan och jag var nyfiken hur de hade tyckt om vår delikatess.

 

Jag fick ett svar att tyvärr var den inte bra utan den luktade illa och det var ingen fisk i burken bara någon sorts soppa. De hafe haft burken i kabinen då de flög hem och burken hade de inte bevarat i kylen. Jag var glad att burken inte exploderade på vägen hem i flygplanet. Surströmming var inget för min sysslings familj.

 Mats kollega på Telia berättade att han brukade köpa Oskars surströmming i en liten butik på Söder. Där kunde han alltid hitta favoritleverantörens surströmming. När det var surströmmingsdags och sin vana trogen gick han till sin butik. Butiken hade övertagits av en invandrare. Han frågade efter Oskars surströmming. Den nya ägaren visste inte riktigt vad han menade. Han kom tillbaka efter en stund och frågade om han menade hundmat. Han ville bli av med burkarna och sålde dem för 5 kr styck. Du ska väl inte äta dem själv frågade den nya affärsinnehavaren. Fy fan jag öppnade en burk och det är inte människoföda därför säljer jag dem billigt.

Mats kollega köpte resterande burkar. Jag har alltid undrat om det var en skröna, eller om det var sant det han berättade. 

 

Torsdagen den 20 augusti 2009 kl. 21:47

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Dagboken onsdag

Vi hade bestämt att åka till Lidingö på onsdagen. En underbart solig och skön dag. Vi började med att äta lunch på Jernet. Jättetrevligt! Vi åt stekt strömming och potatismos. Jag tog med min gamla kamera i fickan och fotade lite i Lidingö Centrum. Blåbärskartongerna påminde mig om att jag ska plocka lite mer blåbär.

Torghandel i Lidingö Centrum. På torsdag får jag gå ut i blåbärsskogen igen.

När vi närmade oss gravplatsen kom en massa lågt flygande gäss i formation. Nya kameran låg i fotoväskan och vi hann inte få upp den.

Ska man hinna få bra bilder ska nog kameran hänga runt halsen. Jag tror att det var Canadagässen som brukar hålla till vid gravplatsen. 

 

Jag hade tagit med en sax för att klippa  stäppsalvian, men den var fortfarande fin så det behövdes inte. Jag hade tagit med mig rosjord och rosgödning och fyllde på med ny jord.

Ett par hade Pick Nick invid gravplatsen. De var helt upptagna av att kyssas.

 

Varför väljer man en sådan plats för pick nick undrade jag. Det är nog några kändisar sa Mats som har en kärleksrelation som de inte vill visa och därför har de valt den här platsen.

Mats har ganska livlig fantasi och jag sa då kan vi leka papparassi, men vi plockade inte upp Nikonkameran igen ur väskan, men jag tog en bild med kameran som jag hade i fickan och fotade utsikten från graven. 

 Det blev ingen papparassibild med gamla kameran.

Givetvis blev det ett besök på demensboendet också.

Konstigt nog längtar jag inte tillbaka till Lidingö, trots att jag bodde där i nästan hela mitt liv. 

 

 

 

 [ Läs mer » ]

Torsdagen den 20 augusti 2009 kl. 08:19

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bara en vanlig tisdag

Igår var det en vanlig tisdag och vi vaknade sent. Vad är det för drönarliv vi lever Mats och jag, det kan säkert många undra över. Mats vägrade att gå ut och hämta tidningen  i brevlådan i morgonrock vid ca kl 10 på förmiddagen. Vad spelar det för roll. Grannarna får väl tycka vad dom vill. Idag har vi haft en riktig slappardag. Det behöver jag ibland. Inte Mats, han håller på och uppgraderar en dator för mitt yngsta barnbarn. När Patrik var här på min födelsedag i juli såg han att vi hade flera datorer som inte används och han undrade om han kunde få en om vi skulle slänga dom. De fungerar, men måste uppgraderas. Hårdisken är 3-4 år. Platt skärmen är min hemdator genom jobbet. 

Jag satte mig och spelade ord på ord på DN s hemsida. Kunde inte slita mig.

Mats gjorde i ordning frukost. Nu ligger jag på 13:e plats. Ganska bra!

Jag tycker att det är min rättighet att efter ett långt yrkesliv få leka ibland.

Visst borde jag motionera mera enligt min läkare, men det struntar jag i. Tänker mer på vad är livskvalitet.  Jag har också läst användarhandboken till Nikon. Besvarat hälsningar på facebook från tre av Joakims närmaste vänner som tänker på mig och det gör mig rörd.  Jag har också tittat på VM i Berlin och lyssnat med ett halvt öra på Mats som själv varit aktiv inom friidrott och talat om olika rekord. Jag har tjattat med min dotter  i telefon som just nu är mest i svampskogen. Vi är så lika. Förutom att hon är intresserad av friidrott och var bäst i Stockholm då hon var 14 år på 60 meter.

 

Blev sugen på att testa och ta en bild mid nya kameran. Fick hitta på ett motiv.

Är det någon som vet vad jag har fotograferat? Det är inte en blomkålssvamp.

 

Tisdagen den 18 augusti 2009 kl. 22:32

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Dillkött till söndagmiddag och enkla vardagsrecept

Samlat några recept för nu är dom svåra att hitta på min hemsida. I fortsättningen kommer jag att lägga recept under rubriken Recept på bloggen och visa bilder. 

Här finns recept på:

 • Variation på ugnsstekt falukorv
 • Grekisk sallad varm sommardag
 • Västkustsallad som supé
 • Ugnsstekt lax på grovsaltbädd att bjuda på
 • Dillkött till söndagmiddag
 • Lammfärsbiffar  till fredag

 

 

 

 

 

Variation på helstekt falukorv i ugn. Enkelt snabbt och lätt.

 • En bit falukorv
 • Gul lök och purjolök
 • tomat
 • Fransk senap och stark svensk senap
 • Chilesås
 • Stark ost, eller smakrik
 • Skorpmjöl

Skär falukorven i skivor

Skiva lök och purjolök

Tag en form och fördela lite flytande margarin i botten.

Lägg i skivorna med falukorv så att de täcker botten helt och hållet.

Bred på senapen och chilesåsen på korven

Lägg på löken så det täcker korven

Skär tomat i skivor och lägg på löken

( Jag hade tre ostar kvar)

skar skivor från Grevéost, Västerbottenost och en kryddost med kummin.

Det går bra med vilken ost som helst som man tycker är god.

Ostskivorna läggs på tomaterna.

Slutligen strödde jag på lite ströbröd.

Medan potatisen kokade ställde jag in formen i ugnen 200-225 grader

Jag har varmluft och den var klar på 20 minuter.

Kolla att det blivit lite färg och att osten smält.

Strö på lite finhackad persilja när det är klart.

servera med kokt potatis och någon sallad.

 Jag hann inte ta någon bild på korvrätten som blev uppäten i ett nafs.

 

Grekisk sallad en varm sommardag

 

 Grekisk sallad med fetaost, svarta Calmataoliver,isbergssallad, rödlök, tomat, gurka, lite strimlad torkad skinka.
Dressing jungfruolja, vitvinsvinäger, lite honung, grekisk eller italiensk salladskkrydda, salt och peppar. Vid sidan om Crema di Balsamico som jag tycker är gott.

 

Västkustsallad som supé

Färska räkor eller frysta med skal

Crabsticks

Musslor (Abbas stora på burk)

Råa champignoner i skivor

Gurka

tomater

Avocado och/eller sparris

Gröna ärter

Isbergssallad

Dressing:

1 del vinäger

3 delar olja

3 matskedar vatten

salt och peppar

Italiensk salladskrydda

1 riven klyfta vitlök

Eventuellt några droppar flytande honung

 Gott med vitlöksbröd till salladen

 

 Laxfile i ugn på saltbädd

 


Gott, enkelt och lätt!

 

500 g rensad laxfilé med skinn

•2 dl grovsalt ( Obs ej vanligt salt )
Sätt ugnen på 225 grader

•Bred ut grovsaltet i botten på en ugnseldfast form
•Lägg laxfilésidan med köttet mot saltet och skinnet uppåt.
•Låt laxfilén baka i ugnen i ca 15 min ( innertemperatur ca 58 grader)
•Laxen får inte bli torr inuti
•Ta ut laxen och dra av skinnet och borsta av överflödigt salt som fastnat på köttsidan
•Garnera med citronskivor och dill

Såsen till laxen:

 •Creme fraiche blandas med lite majonäs ( Brukar ta citron majonäs)
•eller river lite skal av citron. Idag fick jag ta gräddfil och det gick också bra.
•Smaka av så att smaken är bra
•Ganska mycket italiensk salladskrydda
•En burk stenbitsrom
•Finhackad dill
Servera färsk potatis, sockerärter och någon sallad till

 Dillkött till söndagmiddag


 

 

 Ingredienser:

 • I vanliga fall tar jag lammbog med ben. ca 1,5 kg.
 • 1 stor gul lök
 • en bit purjolök
 • 2-3 morötter
 • en bit selleri
 • skaften av en stor knippa dill
 • 10 svartpepparkorn
 • 2-3 kryddpepparkorn ska koka med köttet och 2 lagerblad.
 • Sås
  • Till såsen, ca 6-7 dl av buljongen
  • 3 dl matlagningsgrädde
  •  dill som är finhackad utan stjälkar
  • salt lite Bongs grönsaksbuljong
  • en matsked ättika en skvätt vin
  • 1-2 tsk socker till såsen.
    
  • Så här gjorde jag:
   Hällde på kokande vatten på lammsteken i en stor kastrull.
   Hällde av och sköljde köttet och tog nytt kokande vatten i kastrullen för att slippa att skumma ytan.
   ca 2 stora teskedar salt per liter vatten
   Vattnet ska täcka köttet.
   Skär löken i stora klyftor, purjolök, ett par morötter, en bit rotselleri, lägg i ca 10 -15 hela svartpeppar,eller vitpeppar, ett par kryddpepparkorn ett par lagerblad. samt stjälkarna av dill.
    
  • Jag lät köttet koka tills innertemperaturen var 82 grader.
   Köttet blev jättemört och lossnade lätt från benet. Silade av buljongen i ett durkslag i en annan kastrull. Köttet fick vila en stund innan jag skar upp det i skivor och lade tillbaka skivorna i buljongen. Värmde lammskivorna i sin buljong då det var dags att äta.
   SÅSEN
  • Silade av ca 6-7 dl buljong och spädde med matlagningsgrädde ca 3-4 dl och redde såsen med 4 matskedar Maizena. För att få den sötsura smaken på såsen tog jag en matsked ättika 12% och en liten skvätt vin och två teskedar socker. Tog ytterligare lite mer ättika. Hela tiden smakar jag alltid av såsen så den känns god. Hackade en massa dill fint som jag hällde i såsen. Mums det blev jättegott. Jag tog även ytterst lite Bongs grönsaksfond och lite vitpeppar från kvarn och flingsalt i såsen
  •  
  • Lammfärsbiffar med fetaost
    

 Handlade lammfärs i en libanesisk specialaffär i Rågsved.  Recept på mina Lammfärsbiffar:

400 gram lammfärs

1 ägg

1,5 dl matlagningsgrädde eller mjölk

3 msk matskedar skorpsmulor som får svälla i grädden

2 klyftor vitlök

1 riven liten morot

1/2 pkt fetaost 65 gram smulas ner i färsen finns att köpa 170 grams förpackning

Färsen kryddas med salt, peppar, spiskummin, koriander och en matsked grönsaksfond.

Forma till små biffar och stek i stekpanna.

Idag blir det potatis och sallad till lammfärsbiffarna. Det är gott med lite tzatsiki till biffarna. Hittade jättestora rädisor som jag skivade i salladen.

Det går lika bra med blandfärs som är billigare. 
 

 

 

 

 

Söndagen den 16 augusti 2009 kl. 13:40

Recept | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Jakten på en bra bild

Idag söndag morgon blåser det rejält och det dunsade till på terassen och stora parasollet blåste omkull. Markiserna fladdrade oroväckande så dom fick vi rulla in. Det blåser 9 m/s.

 

I lördags var det en strålande vacker dag med massor av sol.

Mats försvann igen. Efter ett tag kom han hem och smusslade med ett paket. Han hade köpt ett objektiv till kameran 55-200 mm.

 

 

Jag satte mig ner och började läsa användarhandboken till kameran.

Mats läser sällan instruktioner utan brukar lära av sina misstag. Jag brukar som regel vara den som läser instruktioner innan jag använder nya hushållsapparater, eller ska montera ihop något. Fast ibland blir det ändå inte rätt. Mats är trots allt mer teknisk än jag så han kanske redan vet det mesta. Jag började läsa varningarna i användarhandboken.

 

" Undvik att skada Nikon produkten, dig själv eller andra."

Det var en lång lista.

 • Solen skulle hållas på behörigt avstånd från motivet då jag fotograferade i motljus. Annars kunde jag förorsaka brand.
 • Jag kunde skada synen om jag tittade på solen genom sökaren.
 • Var försiktig med att använda dioptrijustering med ögat mot sökaren, för då kunde jag oavsikligt sticka fingret i ögat.
 • Stäng genast av produkten om den ryker och  luktar konstigt. Plocka ur batteriet och var försiktig så du inte bränner dig.
 • Använd inte produkten i närheten av lättantändlig gas. Finns risk för explosion och brand.
 • Batterierna kan läcka eller explodera
 • Förvara produkten utom räckhåll för barn
 • Placera aldrig produkten runt halsen på ett barn. Det kan resultera i strypning. Etc. etc...

Vad är detta för monsterkamera? Ska jag be Mats lämna tillbaka kameran tänkte jag. Mats ville genast ge sig ut i skogen och prova kameran. Jag frågade om han läst varningarna i användarhandboken. Ja han läste och sedan retades han med mig. Det är nog bäst att jag bär kameran.

Tänk om du blir strypt då sa jag, men han replikerade att han var inget barn.

Jag tycker de flesta karlar är ganska barnsliga då det gäller nya leksaker.

Vågar du gå så nära mig sa han. Tänk om kameran exploderar.

 

Vi såg varken fåglar eller insekter, eller andra motiv. Vi gick ner till Ramsjön och hoppades på att se någon trollslända.  Min favoritfotograf hade fotat trollsländor vid stensjön i Tyresta. Det kom två trollsländor och jag sa till Mats skynda dig och fota. Jag kan väl inte fota dem i luften fick jag till svar. Min favoritfotograf kan ju fota Jasplan och dom flyger fortare än en trollslända. Vi började skratta! Sedan såg vi några änder som låg och solade sig på en sten långt bort i sjön. Använd nya objektivet sa jag. Fota själv då sa Mats

 

Jag tar en bild med vår Sanyo sa jag så tar du samma motiv med Nikon så kan vi jämföra bilderna sedan.

När jag fick kameran snubblade jag nästan över en Karl Johan svamp. Det var vad jag fotade med nya kameran. Se resultatet nedan. Min första bild med Nikon D 60.  

 

Söndagen den 16 augusti 2009 kl. 10:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Fredagsmys

Nu är det plötsligt fredag igen!

Tiden får inte gå så här fort! Jag åldras ju i expressfart. Idag var Mats hemlighetsfull och sa att han skulle ut på ett ärende. Jag blev lite misstänksam. Ska han träffa en älskarinna? Han svarade undvikande.

Nej det är klart att att han inte vänsterprasslar. Sånt händer inte oss vi som är så trygga med varandra. Dessutom är vi för gamla för sådant.

Han var borta bra länge. Det var ju en yngre kvinna som skrivit på Facebook att han var en underbar man.  Mats har hjälpt henne styra upp ekonomim i hennes företag.

Satte igång att göra om på terassen. Tog bort vårt matbord och flyttade det till Hammocken tillsammans med soffan.

Vi hade en grupp utemöbler som vi hade haft på terassen på Lidingö som står i ett rum där vi har biljardbord i källarplanet. Där har de stått sedan 2004 och vi har aldrig suttit i dem sedan dess. Bar upp fotöljerna, men det var tungt och inte bra för min rygg kände jag.

 

Sä här blev det och jag hittade min gamla 60 talsduk. Donna tyckte att den nya möbleringen på terassen var helt okey. Hon tog genast en plats i en av stolarna. Jag tyckte terassen blev mysigare.

 

 

 Döm om min förvåning Mats hade köpt en ny kamera till oss, en Nikon systemkamera. Jag har alltid önskat mig en proffsig kamera. Nu blir det mycket att lära och vi ska gå på kurs. Därför hade han varit så hemlighetsfull.

 

Vi åt våra kräftor som hade fått bäst i test och de smakade mycket bra.

Min dahlia som åsamkade mig nackspärr hade brutits av och jag placerade blomman i en vas så nu behöver jag inte se upp.

 

Fredagen den 14 augusti 2009 kl. 22:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Kräftpremiär

Idag den 13 augusti är det kräftpremiär! På eftermiddagen blev detblixt och dunder. Sedan kom .

 

Igår när jag handlade strömming såg jag att ICA i Brandbergen sålde 1 kg färska svenska kräftor för 239 kr.

 

Jag tänkte köpa en hink, men jag ville höra med Mats först om han var sugen på kräftor.

Idag åkte han dit och nu kostade samma småländska kräftor 139 kr. Ibland är det bra att inte fatta snabba beslut. Tjänade 100 kr på det. Hoppas dom är goda. Vi ska äta dom i morgon.

Ikväll blir det ärtsoppa och plättar.

Mats och jag har redan ätit kräftor den här sommaren.

När det är kräftpremiär brukar vi vara hos min syster på Lambarö. När jag talade med henne så hade de inte fått några kräftor i sina burar. De sade på Nyhetsmorgon att Fiskeristyrelsen hade provfiskat i Mälaren satt ut 100 burar och bara fått 10 kräftor under 2 dagar. De menade att det var den sena våren som var orsaken. De gömmer sig då de ömsar skal och det gör dom nu.

 

Vi hade ju damm med Kojfiskar på Lidingö och under senare år odlade vi kräftor i den. Jag undrar ibland hur de som köpte huset har skött om fiskarna och kräftorna, eller om  Hägern tog alla fiskarna.

 

Min syster och svåger brukar komma till oss när det är surströmmingspremiär. Dagen efter brukar vi ägna oss åt med att plocka svamp.

Dotterns familj hade fiskat tillsammans med en grannfamilj på Ekerö och de fick tre kilo. Det var inte Mälaren utan en insjö där de löst fiskekort. De hade bara 5 burar.

När man var yngre var det så hysteriskt med kräftpremiären. Det skulle vara mycket folk, hattar och lyktor och alla attribut som hörde till en kräftskiva.

Visst var det kul då, men jag saknar det inte. 

 

Torsdagen den 13 augusti 2009 kl. 18:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Tidig torsdagmorgon

GOD MORGON!

Idag är det torsdag. Himlen ser röd ut och det tyder på att det blir en solig morgon. Det är så vackert vid den här tiden då solen är på väg att gå upp.

Nu har det hänt igen! Vaknade mitt i natten av att TVn stod på i sovrummet på för hög volym. Det var varmt och jag låg där i sängen och vred och vände på mig och på kudden.

 

Gick in på Facebook och kollade istället och jag hade fått ett meddelande från dottern som hade lagt upp en ny profilbild.

 

Trots att jag är mamma kan jag tycka att jag har en så vacker dotter. ( Jag antar att alla mammor tycker att deras barn är bäst och vackrast) Dem vi älskar är alltid vackra. När hon var liten och vi var i Spanien fick jag frågan. Hur har ni kunnat få en så vacker dotter. Den frågan ställer jag mig fortfarande. Inte bara vacker hon är klok, har empati för andra människor och väldigt omtyckt bland dem som känner henne.

 

Hon hade fått en kommentar på den nya profilbilden på engelska från en vän i USA, "Grapes of Wrath"som översatt betyder på svenska "Frukta vredens druvor" Hon undrade om jag förstod kommentaren. Det är titeln på en bok av John Steinbeck. Jag skrev ett svar att om man dricker för mycket vin ska man frukta druvans vrede. Uttrycker är hämtat från bibeln. 

Inget särskilt har hänt den här veckan. Mats har varit på läkarbesök. Talade med min syster och hon hade varit och besökt vår stora syster på demensboendet. Det känns så trist för oss att se henne i den miljön. Hon har alltid varit en positiv och glad person och det har förstärkts när hon blev äldre. Tur är väl det.

 

Ikväll stekte jag strömmingsflundror och gjorde potatismos. Det borde man göra oftare så gott som det är. Det var länge sedan jag gjorde en kaka. Jag gjorde en äppelkaka på syrliga äpplen från dotterns trädgård. Jag hade slut på vetemjöl så jag tog bovetemjöl och det blev väligt lyckat.

Nu är klockan snart 5 på morgonen och jag trodde datorn fått fnatt, men Donna ligger  med en tass på tangentbordet och sover och ställer till det upptäckte jag. Nu går vi och lägger oss i sängen i stället.

 

 

 

 

 

-

 

Torsdagen den 13 augusti 2009 kl. 04:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Ekerö

 

Jag är en stor beundrare av dotterns rosenträdgård. Jag har aldrig sett sådana rosor som dessutom doftar. Det växer rosor överallt. För några år sedan fick hon en vinranka av mig. Den hade verkligen växt och var översållad med goda druvor. Den bästa växten i växthuset tycker barnbarnen. De har jordgubbsland, hallonland, krusbär, vinbär. örtkryddgård och allt verkar trivas och blir frodigt. En äppelsort var redan färdig.

 

Barnbarnet blev väldigt överraskad. Jag tror inte han hade räknat med att få någon konfirmationspresent från mig. Han blev glad och tyckte det var en jättefin present. Det gladde mig att han tyckte den var fin ID-brickan och att det var lite tyngd i den. 

 

Vi satt kvar i trädgården tills solen gick ner och det var som att sitta någonstans utomlands med syrsor som spelade.  Svärsonen grillade och det var en mycket trevlig kväll.

Barnbarnet tog på sig ID brickan i guld. Egentligen gillar jag inte smycken på män, men en diskret  ID bricka tycker jag är snyggt. Han fick också veta historien bakom den första ID brickan som tillverkades för hand av Hellströms guld. Det blev en succé på 60-talet. Vi kunde inte producera mer och efterfrågan var större. Alla grossister tog upp idén.  Jag kläckte ändock idén som fler borde ha kommit på. Sedan dess kan ID brickor att köpas i varje guldsmedsaffär. Tyvärr är de tunna som rakblad.

 

Ikväll träffade jag en hund som är vegetarian. Det är Zimbas bästa hundkompis och granne. En Schäferhane som inte gillar kött. Husse och matte berättade att han älskar gurka. När han hörde ordet gurka satte han sig utanför växthuset där dottern odlar gurka. Han äter inte kött längre. Endast grönsaker och potatis. Hussen och matten är inte vegeterianer utan det har hunden kommit på alldeles själv. Det tyckte jag är märkligt.

 

Mats och jag avslutade kvällen med att lyssna på datorn på ett gammalt sommar program med Tage Danielsson från 1982. Tips till er som gillar sommarpratarna i p1. Där finns alla sommarprogram inspelade. I morgon ska vi lyssna på Lars Ulvenstam från 1981. Rekommenderar verkligen att lyssna på några gamla sommarprogramspratare.

 

Måndagen den 10 augusti 2009 kl. 00:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Jag får nackspärr av mina Dahlior.

 

Vilken underbar vecka! Bestämde mig för att bara njuta och inte göra någonting idag lördag. Samlade ihop mina tidningar som jag fått i prenumuneration som present.

Antik och Auktion och Allt i Hemmet. Har lagt dem på hög. Satte mig ner och började bläddra. Kanske är det dags att förnya inrednigen i vårt hem.

Jag har hämtat barnbarnets konfirmationspresent. Jag blev jättenöjd. Jag måste ha fått bra rabatt. Jag brinner av längtan att få överlämna presenten.

Dottern kokade kräftor. De är medlemmar i en fiskeklubb och får sätta ut fem kräftburar. Grannen och dotterns familj hade fått ca 3 kg fina kräftor. De ville att kräftorna skulle ligga i sin lag för att bli godare. Vad galet de åkte och köpte kräftor för de skulle ha kräftskiva ikväll och frysa in sina egna nykokade.

Idag började mina Dahlior slå ut. Det är inte klokt. Jag får nackspärr om jag ska kunna njuta av blommorna. Jag har aldrig haft några dahlior som liknar dessa. Det vore intressant att veta om någon fått några liknande Dahlior som man får nackspärr att njuta av. De är nästan två meter höga.

 

Lördagen den 8 augusti 2009 kl. 21:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

En skön och avkopplande vecka.

Fredag igen! Vart tar veckorna vägen? Det har varit en underbart skön vecka. Vi har tagit det lungt. Löst korsord och läst. Igår hade vi gäster på lunch. I tisdags gick jag ut i skogen för att plocka svamp.

Jag har en älgstek i frysen som jag hade tänkt laga till med kantarellsås, men jag hittade inga kantareller.

 

Mats sa att hans goda vän gillar dillkött och föreslog att jag skulle laga det istället. ( Det sa han nog för att han själv älskar dillkött )

Jag sa att det var ju inte länge sedan jag gjorde det. Jo det var det sa han det var på annandagen. Sagt och gjort i onsdags kokade jag lamm med ben och det blev en mycket god buljong. Använde morötter, palsternacka, lök, purjolök. dillskaft, pepparkorn, och 2 tsk salt per liter vatten, lagerblad. Kokade köttet tills det uppnådde  83 grader. Köttbiten fick stå kallt i sin buljong över natten. Skar upp köttet i skivor och värmde i buljongen. Gjorde dillsås  strax innan gästerna kom och serverade dillköttet med spröda primörer, morötter, sockerärter, vitkålssallad och riven morot med citronstänk och en sallad. Gjorde pressgurka också. 

 

 

Våra gäster anlände till lunch i går torsdag. De tyckte att maten var väldigt god. Mats gamla arbetskamrat var lyrisk och hans fru tyckte jag lagar god mat. De har nästan alltid fått fisk tidigare hos oss. Han sade att det påminde honom om barndomens lammfrikassé som han älskade. Han undrade varför de inte tänkt på att laga dillkött. De var så trötta på allt grillat kött. De åt med god aptit.

Till efterrätt blev det smulpaj med hallon och blåbär och glass.
 

 I onsdag pratade vi om att göra en tur med husbilen och ta med oss Donna.

Problemet är att Donna inte gillar att gå på låda, inte ens på vintern.

Hon har sina rutiner och ska ut en sväng på natten. Mats hade en katt som försvann i Dalarna när de var på semester. De satte upp lappar.  Efter 4 månader ringde en bonde och sa att de hittat katten. 

Förr brukade sonen alltid bo i huset när vi reste på semester. Våra döttrar är så upptagna med sina familjer och egna husdjur. Ska ta in henna i husbilen och vänja henne så sakta att vara där.

 

Idag ska jag hämta ID brickan i guld som jag beställt på Hellströms guld.

Jag hoppas mitt barnbarn blir glad för konfirmationspresenten. Av föräldrarna har han fått en handdator.

 Önskar en trevlig helg!

Jag får väldigt ont i ryggen till och från. Dammsög och hjälpte Mats lyfta vår tunga gräsklippare uppför en trapp. Så fort jag gör vridrörelser, räfsar löv och liknande får jag ont. Det är Mats som i vanliga fall dammsuger. Vi har ju ett väldigt stort hus så det är många kvm som ska dammsugas och torkas golv. Nedre delen av huset städar vi inte så ofta. På sommaren är det skönt där för det är mycket svalare. 

 Önskar er en trevlig helg!

 

Fredagen den 7 augusti 2009 kl. 05:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Torsdag

Torsdag i Augusti.

Är fullkomligt slut. Vi har haft lunchgäster. Det var inte jobbigt, men jag har ont i ryggen igen. Gick en sen promenad med Donna i skymningen.

Min rygg gör mig galen!

Återkommeer i morgon då det gäller dagboken den här veckan.

 

Torsdagen den 6 augusti 2009 kl. 22:14

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Katt i sängen

Vaknade vid tvåtiden att TV,n stod på i sovrummet. Mats hade somnat, Donna kom in genom det öppna sovrumsfönstrert. Ikväll hade hon fått  gourmetmat för katter. Hon är så kräsen. Igår åt vi kyckling och jag gjorde i ordning en portion till henne också, men det smakade inte vår lilla fröken.

Tallriken fick stå kvar ute och antingen har Birman eller den svarta katten ätit upp maten. Det var tomt på fatet i morse.

Resterna av gourmetmaten åt hon upp med god aptit. Det är inte klokt, men en pytteliten burk kostar 11 kronor.

Katter har sina vanor. Kommer in genom sovrummets öppna fönster vid tvåtiden. Äter mat och lägger sig i vår säng och sover fram till förmiddagen.

 

Onsdagen den 5 augusti 2009 kl. 04:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kantarellsoppa

Igår lagade jag kantarellsoppa som blev väldigt god. Egentligen vet jag inte riktigt hur jag gjorde. Det var första gången jag gjorde soppa på kantareller. Det viktigaste är att hela tiden smaka av medan man tillagar för att få den smak man önskar. Proportionera vätska och kryddning utifrån mängden svamp.

 

I stora drag gjorde jag så här:

 1. Lägger kantarellerna i en stekpanna utan smör tills de vattnas ur.
 2. Tillsätter smör och hackad charlottenlök som får fräsa en stund i pannan tillsammans med svampen,saltade och pepprade med vitpeppar från kvarn.
 3. Körde svamp och lök i mixer.
 4. Lade den mixade svampen och löken i en kastrull spädde med vatten ca 6 dl och 1-2 matskedar Bongs fond (Kantarell- och kalvfond) Jag smakar av hela tiden för att få rätt balans, man kan också späda med hönsbuljong.
 5. Några deciliter matlagningsgrädde häller jag sedan i kastrullen.
 6. Smaksatte med med torr sherry och fint riven västerbottenost. Tog en knivsudd cayenne peppar (ytterst lite) Jag var försiktig med saltet också eftersom osten är salt. Smaka av!
 7. Redde med lite maisena. Soppan fick puttra en stund på svag värme.  

 

Vi åt ett gott bröd till soppan med västerbotten ost och drack ett litet glas torr sherry och ett stort glas kolsyrat vatten.

Det var inte så dumt. Enkelt och gott!

 

Söndagen den 2 augusti 2009 kl. 08:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Vi var i skärgården och dottern i Höllviken

Vi har varit på en skärgårdsö hos Mats dotters familj. Det är alltid trevligt att komma dit och träffa familjen och alla hundarna. Vi kan disponera ett av husen när vi så önskar. Blir det fint väder i augusti kan vi tillbringa några dagar där igen. Det är en och en halv timmes båtresa dit. Saluki hundarna är inhägnade så det går att ta Donna med sig. Det är skönt att byta miljö ibland.

 

Jag hade med mig svamp till familjen. Jag har strövat hela dagar i Tyrestaskogen medan Mats har varit inne och utrymt det sista i sin lokal.

Det mesta har frälsningsarmén Myrorna fått ta hand om.

Jag trivs att gå i skogen alldeles själv och låta tankarna löpa fritt.

Det finns gott om blåbär och kantareller i år. Jag har inte hittat några soppar ännu. Förra året plockade jag massor ov Carl Johan svamp och smörsopp.

 

Följer min dotters familj på Facebook som har åkt till Malmö och Höllviken för att besöka sin makes kusin med familj. Hon har lagt ut bilder på den skruvade skyskrapan i Malmö och bilder på kusinens otroligt fina damm med Kojfiskar. Oj vad jag plötsligt saknar vår damm på Lidingö.

I går kväll var de i Göteborg på konsert med U2. Hon hade lagt upp bilder från konserten. Kul med alla bilder hon lägger upp på facebook från resan.

 Trodde först att bilden nedan var från någon stadspark, men det är kusinen som anlagt dammen i sin trädgård.

 

Dottern kopplar av i Höllviken i Skåne. Det ser fint ut tycker jag.

 

Söndagen den 2 augusti 2009 kl. 07:13

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Tillbaka i bloggen

Det kanske blev oförklarligt mitt uppehåll på bloggen. Det är inget jag vill, eller kan förklara. Jag har varit inne i en svacka på grund av min sons plötsliga död den 28 augusti förra året. Jag såg honom för sista gången på min födelsedag den 24 juli förra året. Jag har alltid firat min födelsedag tillsammans med mina barn.

Jag fick en hälsning från hans flickvän på födelsedagen som kanske hade det jobbigare än jag.

 Jag fortsätter beskriva vardagen på min blogg ett tag till.

 

Lördagen den 1 augusti 2009 kl. 22:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Den 2 augusti är jag tillbaka ett tag till på min blogg!

Jag behövde göra ett uppehåll i skrivandet i bloggen och tänka efter varför jag skriver en dagbok.

 

Lördagen den 1 augusti 2009 kl. 20:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>