Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dillkött till söndagmiddag och enkla vardagsrecept

Samlat några recept för nu är dom svåra att hitta på min hemsida. I fortsättningen kommer jag att lägga recept under rubriken Recept på bloggen och visa bilder. 

Här finns recept på:

  • Variation på ugnsstekt falukorv
  • Grekisk sallad varm sommardag
  • Västkustsallad som supé
  • Ugnsstekt lax på grovsaltbädd att bjuda på
  • Dillkött till söndagmiddag
  • Lammfärsbiffar  till fredag

 

 

 

 

 

Variation på helstekt falukorv i ugn. Enkelt snabbt och lätt.

  • En bit falukorv
  • Gul lök och purjolök
  • tomat
  • Fransk senap och stark svensk senap
  • Chilesås
  • Stark ost, eller smakrik
  • Skorpmjöl

Skär falukorven i skivor

Skiva lök och purjolök

Tag en form och fördela lite flytande margarin i botten.

Lägg i skivorna med falukorv så att de täcker botten helt och hållet.

Bred på senapen och chilesåsen på korven

Lägg på löken så det täcker korven

Skär tomat i skivor och lägg på löken

( Jag hade tre ostar kvar)

skar skivor från Grevéost, Västerbottenost och en kryddost med kummin.

Det går bra med vilken ost som helst som man tycker är god.

Ostskivorna läggs på tomaterna.

Slutligen strödde jag på lite ströbröd.

Medan potatisen kokade ställde jag in formen i ugnen 200-225 grader

Jag har varmluft och den var klar på 20 minuter.

Kolla att det blivit lite färg och att osten smält.

Strö på lite finhackad persilja när det är klart.

servera med kokt potatis och någon sallad.

 Jag hann inte ta någon bild på korvrätten som blev uppäten i ett nafs.

 

Grekisk sallad en varm sommardag

 

 Grekisk sallad med fetaost, svarta Calmataoliver,isbergssallad, rödlök, tomat, gurka, lite strimlad torkad skinka.
Dressing jungfruolja, vitvinsvinäger, lite honung, grekisk eller italiensk salladskkrydda, salt och peppar. Vid sidan om Crema di Balsamico som jag tycker är gott.

 

Västkustsallad som supé

Färska räkor eller frysta med skal

Crabsticks

Musslor (Abbas stora på burk)

Råa champignoner i skivor

Gurka

tomater

Avocado och/eller sparris

Gröna ärter

Isbergssallad

Dressing:

1 del vinäger

3 delar olja

3 matskedar vatten

salt och peppar

Italiensk salladskrydda

1 riven klyfta vitlök

Eventuellt några droppar flytande honung

 Gott med vitlöksbröd till salladen

 

 Laxfile i ugn på saltbädd

 


Gott, enkelt och lätt!

 

500 g rensad laxfilé med skinn

•2 dl grovsalt ( Obs ej vanligt salt )
Sätt ugnen på 225 grader

•Bred ut grovsaltet i botten på en ugnseldfast form
•Lägg laxfilésidan med köttet mot saltet och skinnet uppåt.
•Låt laxfilén baka i ugnen i ca 15 min ( innertemperatur ca 58 grader)
•Laxen får inte bli torr inuti
•Ta ut laxen och dra av skinnet och borsta av överflödigt salt som fastnat på köttsidan
•Garnera med citronskivor och dill

Såsen till laxen:

 •Creme fraiche blandas med lite majonäs ( Brukar ta citron majonäs)
•eller river lite skal av citron. Idag fick jag ta gräddfil och det gick också bra.
•Smaka av så att smaken är bra
•Ganska mycket italiensk salladskrydda
•En burk stenbitsrom
•Finhackad dill
Servera färsk potatis, sockerärter och någon sallad till

 Dillkött till söndagmiddag


 

 

 Ingredienser:

  • I vanliga fall tar jag lammbog med ben. ca 1,5 kg.
  • 1 stor gul lök
  • en bit purjolök
  • 2-3 morötter
  • en bit selleri
  • skaften av en stor knippa dill
  • 10 svartpepparkorn
  • 2-3 kryddpepparkorn ska koka med köttet och 2 lagerblad.
  • Sås
    • Till såsen, ca 6-7 dl av buljongen
    • 3 dl matlagningsgrädde
    •  dill som är finhackad utan stjälkar
    • salt lite Bongs grönsaksbuljong
    • en matsked ättika en skvätt vin
    • 1-2 tsk socker till såsen.
       
    • Så här gjorde jag:
      Hällde på kokande vatten på lammsteken i en stor kastrull.
      Hällde av och sköljde köttet och tog nytt kokande vatten i kastrullen för att slippa att skumma ytan.
      ca 2 stora teskedar salt per liter vatten
      Vattnet ska täcka köttet.
      Skär löken i stora klyftor, purjolök, ett par morötter, en bit rotselleri, lägg i ca 10 -15 hela svartpeppar,eller vitpeppar, ett par kryddpepparkorn ett par lagerblad. samt stjälkarna av dill.
       
    • Jag lät köttet koka tills innertemperaturen var 82 grader.
      Köttet blev jättemört och lossnade lätt från benet. Silade av buljongen i ett durkslag i en annan kastrull. Köttet fick vila en stund innan jag skar upp det i skivor och lade tillbaka skivorna i buljongen. Värmde lammskivorna i sin buljong då det var dags att äta.
      SÅSEN
    • Silade av ca 6-7 dl buljong och spädde med matlagningsgrädde ca 3-4 dl och redde såsen med 4 matskedar Maizena. För att få den sötsura smaken på såsen tog jag en matsked ättika 12% och en liten skvätt vin och två teskedar socker. Tog ytterligare lite mer ättika. Hela tiden smakar jag alltid av såsen så den känns god. Hackade en massa dill fint som jag hällde i såsen. Mums det blev jättegott. Jag tog även ytterst lite Bongs grönsaksfond och lite vitpeppar från kvarn och flingsalt i såsen
    •  
    • Lammfärsbiffar med fetaost
       

 Handlade lammfärs i en libanesisk specialaffär i Rågsved.  Recept på mina Lammfärsbiffar:

400 gram lammfärs

1 ägg

1,5 dl matlagningsgrädde eller mjölk

3 msk matskedar skorpsmulor som får svälla i grädden

2 klyftor vitlök

1 riven liten morot

1/2 pkt fetaost 65 gram smulas ner i färsen finns att köpa 170 grams förpackning

Färsen kryddas med salt, peppar, spiskummin, koriander och en matsked grönsaksfond.

Forma till små biffar och stek i stekpanna.

Idag blir det potatis och sallad till lammfärsbiffarna. Det är gott med lite tzatsiki till biffarna. Hittade jättestora rädisor som jag skivade i salladen.

Det går lika bra med blandfärs som är billigare. 
 

 

 

 

 

Söndagen den 16 augusti 2009 kl. 13:40

Recept | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Jakten på en bra bild

Idag söndag morgon blåser det rejält och det dunsade till på terassen och stora parasollet blåste omkull. Markiserna fladdrade oroväckande så dom fick vi rulla in. Det blåser 9 m/s.

 

I lördags var det en strålande vacker dag med massor av sol.

Mats försvann igen. Efter ett tag kom han hem och smusslade med ett paket. Han hade köpt ett objektiv till kameran 55-200 mm.

 

 

Jag satte mig ner och började läsa användarhandboken till kameran.

Mats läser sällan instruktioner utan brukar lära av sina misstag. Jag brukar som regel vara den som läser instruktioner innan jag använder nya hushållsapparater, eller ska montera ihop något. Fast ibland blir det ändå inte rätt. Mats är trots allt mer teknisk än jag så han kanske redan vet det mesta. Jag började läsa varningarna i användarhandboken.

 

" Undvik att skada Nikon produkten, dig själv eller andra."

Det var en lång lista.

  • Solen skulle hållas på behörigt avstånd från motivet då jag fotograferade i motljus. Annars kunde jag förorsaka brand.
  • Jag kunde skada synen om jag tittade på solen genom sökaren.
  • Var försiktig med att använda dioptrijustering med ögat mot sökaren, för då kunde jag oavsikligt sticka fingret i ögat.
  • Stäng genast av produkten om den ryker och  luktar konstigt. Plocka ur batteriet och var försiktig så du inte bränner dig.
  • Använd inte produkten i närheten av lättantändlig gas. Finns risk för explosion och brand.
  • Batterierna kan läcka eller explodera
  • Förvara produkten utom räckhåll för barn
  • Placera aldrig produkten runt halsen på ett barn. Det kan resultera i strypning. Etc. etc...

Vad är detta för monsterkamera? Ska jag be Mats lämna tillbaka kameran tänkte jag. Mats ville genast ge sig ut i skogen och prova kameran. Jag frågade om han läst varningarna i användarhandboken. Ja han läste och sedan retades han med mig. Det är nog bäst att jag bär kameran.

Tänk om du blir strypt då sa jag, men han replikerade att han var inget barn.

Jag tycker de flesta karlar är ganska barnsliga då det gäller nya leksaker.

Vågar du gå så nära mig sa han. Tänk om kameran exploderar.

 

Vi såg varken fåglar eller insekter, eller andra motiv. Vi gick ner till Ramsjön och hoppades på att se någon trollslända.  Min favoritfotograf hade fotat trollsländor vid stensjön i Tyresta. Det kom två trollsländor och jag sa till Mats skynda dig och fota. Jag kan väl inte fota dem i luften fick jag till svar. Min favoritfotograf kan ju fota Jasplan och dom flyger fortare än en trollslända. Vi började skratta! Sedan såg vi några änder som låg och solade sig på en sten långt bort i sjön. Använd nya objektivet sa jag. Fota själv då sa Mats

 

Jag tar en bild med vår Sanyo sa jag så tar du samma motiv med Nikon så kan vi jämföra bilderna sedan.

När jag fick kameran snubblade jag nästan över en Karl Johan svamp. Det var vad jag fotade med nya kameran. Se resultatet nedan. Min första bild med Nikon D 60.  

 

Söndagen den 16 augusti 2009 kl. 10:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>