Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Cats

Idag har Mats varit till Cirkus på Djurgården och hämtat 4 biljetter till Cats den 25 oktober. Vi ska överraska Mats barnbarn som ska bo hos oss under höstlovet. I priset ingick också varsin T-shirt med kattögon.

Det ska bli trevligt. Har sett Cats tidigare i London och New York och Stockholm på 80-talet. Jag ser verkligen fram mot det.

När jag såg Cats i Stockholm var Joakim i samma ålder som Mats barnbarn och han var helt uppfylld av föreställningen.

 

Idag undrade jag vad det var för konstig katt vid kattluckan. Jag såg bara en svans, men det var en ekorre som levde farligt och utmanade ödet.

Försökte fånga ekorren på bild, men den var försvunnen när jag kom med kameran.

Donna sover skönhetssömn hela dagarna och gäspar bara när jag säger promenad. Förut sprang hon till ytterdörren bara jag nämnde promenad.

 

Hade kontakt med Joakims lillasyster Ester 14 år som saknar sin storebror jättemycket. På facebook har det startat en intressegrupp för alla som heter Weismann och stavar namnet på samma sätt. Ester och jag hade fått en förfrågan på Facebook att vara med i gruppen, men vi avstod båda två än så länge. Jag har två "vänner" med namnet weismann i världen på facebook, Dan i Kalifornien propagerar för Herba life och Beatrix har varit politisk flykting då juntan tog över i Argentina och nu jobbar hon som mattelärare i Uruguay.

Ikväll blir det fullkorns spagetti och köttfärssås. Receptet fick jag av min danska svärmor som bodde i Taormina på Sicilien i Italien.

Slut för idag! Tack för idag!   

 

Onsdagen den 30 september 2009 kl. 18:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Plommonsaft

Plötsligt slår det mig då jag är mitt inne i saftkoket. Varför har jag inte tänkt på att göra plommonvin, eller plommonsprit.

Äppelvin har jag gjort för länge sedan, damejanen har jag kvar. Såg den i förrådet. Det är nog svårare att göra plommonsprit, då behöver man kanske en hembränningsapparat och det har jag inte, kanske lika bra det för det är väl fortfarande olagligt att tillverka sprit.

Hur är det med vin? Jag har för mig att man inte fick göra maskrosvin, men det var väldigt länge sedan.

 

Jag får nog nöja mig med sylt och saft i år. Kanske kan jag lägga några plommon i sprit för det är ju inte olagligt.

 

Tisdagen den 29 september 2009 kl. 18:02

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Trattisar

En underbart fin och klar höstdag. Gick en långpromenad i skogen.

Jag hittade lite trattkantareller, men de är svåra att upptäcka bland alla löv. Ser man bara en så brukar man hitta mer. Hade min lilla kamera med mig. Den andra kameran är för tung och stor.

 

 Det är ont om svamp där jag bor i år. Jag har inte hittat några soppar.

 

Oroar mig för att det blir frost i veckan. Tomaterna var sena i år och alla är inte mogna än, men de smakade ljuvligt.

Det är skillnad att få tomater direkt från plantan mot de tomater man köper i affären.

 

Igår plockade jag alla plommon och igår gjorde jag mer plommonsylt. Testade receptet på syltsockerpåsen, jag tog dock 3 hg mer bär och 1 kg syltsocker. Ringde Anns svärmor för att fråga om hon ville ha plommon, men hon var i Bromma hos den andra sonen fick jag veta av min dotter. Jättegod sylt som jag tror barnbarnen kommer att gilla. Nu håller jag på och gör en omgång till. Jag var tvungen att vila en stund vid datorn. Får ont i ryggen av att stå och kärna ur plommonen.

1 kg socker till ca 1,3 kg plommom (lite mindre socker än receptet) inget vatten. Skar plommonen i fyra delar och tog bort kärnorna. Varvade socker och plommon. Plommonen ska koka ordentligt i ca 10 min. Skumma om det behövs. Hällde upp på maskindiskade varma burkar.

Mats håller på att skruva ihop alla hyllor han hade i lokalen på Skeppargatan. Äntligen kanske vi får lite ordning i garaget och förrådet. Det är bra och rejäla hyllor. Nu har han hållit på och sorterat vad som ska slängas och vad som ska sparas. Vi har några fulla flyttkartonger som stått där sedan 2004. Det vi inte saknat kan vi nog kasta. Sparat grejer för barnbarnen , men de vill ha allting nytt.

Nu måste jag fortsätta kärna ur plommon. Jag har fortfarande ca 1 kg kvar och det får bli plommonsaft i morgon.

 

 

 

Måndagen den 28 september 2009 kl. 17:29

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Blodtryck och kolestrol är det livet som pensionär

Idag har jag varit på läkarbesök och fått mina prover analyserade.

Läkaren var nöjd med mitt blodtryck, liggande hade jag 135/80 och alla prover förutom ett visade normalvärde. Det "onda" kolestrolet hade gått ner och det såg bra ut. Min blodsockerhalt var förra gången 6,9 och normalvärdet ligger mellan 4-6 och nu hade jag 6.3. Hon är väldigt noggrann eftersom min pappa fick åldersdiabetes då han var i min ålder därför vill hon kolla igen nästa vecka.

Ringde min dotter som är sjuksköterska som tyckte att mina värden var helt okey.

Det kanske lönar sig att röra sig lite mer och att det ger resultat. Nu ska min dotter börja jobba extra inom företagshälsovård med förebyggande hälsovård. Hon har inte full tid i tjänsten i Ekerö kommun, men brukar fylla ut sin ordinarie tjänst med extra timmar. Hon är väldigt intresserad av friskvård.

Hon ser fram emot att vissa dagar i veckan åka till olika företag.

 

Ann kära dottern ville inte ha några plommon i år, för hon hade fått av en granne som inte visste vad dom skulle göra med alla plommon.

 

Får göra mer plommonsylt i morgon.

 

 Plommonmarmeladen fick lite smak som en chutney.

 

Onsdagen den 23 september 2009 kl. 20:41

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Upp och lätta dina vingar

Idag fanns bilderna på Mats dotters fallskärmshopp i hennes facebook.

Hon hade önskat ett fallskärmshopp i födelsedagspresent och i söndags var det väder för att hoppa. När min dotter såg bilderna vill hon också hoppa  fallskärm. Min dotter fick tidigare en ballongfärd i present som hon uppskattade otroligt mycket. Nette tyckte att det var en häftig upplevelse och hoppet gick bra.

Hoppa fallskärm är inget för mig som har höjdskräck, inte ens en ballongfärd. När min syster var i min ålder gjorde hon en ballongfärd och vid landningen brakade de rakt in i en parksoffa. Hon fick lite blåmärken och är inte road av att göra någon mer ballongfärd.

 Det är intressant att se vad våra barn och barnbarn och övrig släkt och vänner gör. Mats barnbarn Agnes pluggar den här terminen i England och lägger ut bilder och skriver i facebook. Det är visserligen bara korta meddelanden, men man tappar inte kontakten och det är roligt att ha hela sysslingens familj i USA. När sysslingens son var i Japan lade han ut fina bilder som vi kunde titta på.

Nu sitter jag och är nervös inför mitt läkarbesök idag. Sov dåligt i natt och syndade med att ta en macka mitt i natten.

 

Jag fick en vänförfrågan på Facebook från en kvinna i min egen ålder i Argentina som stavar sitt namn weismann som jag. Hon hade bott 5 år i Sverige och ville ha kontakt. Kul tycker jag!

 

Onsdagen den 23 september 2009 kl. 10:49

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Höstdagjämning

Detta dygn är det lika mycket dag som natt.

Nu lämnar ljuset över till mörkret, men ljuset har alltid makt över mörkret.

 

Tisdagen den 22 september 2009 kl. 20:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Recept på min plommonmarmelad

Min plommonmarmelad.

(Marmeladen liknar lite chutney i smaken)

Jag har aldrig gjort plommonmarmelad tidigare.

Googlade på plommonmarmelad och snappade upp lite av varje och gjorde sedan min plommonmarmelad efter mitt eget huvud som jag tyckte verkade gott.

Plommon har lite pektin i sig själva. Citron och äpple innehåller mycket pektin lärde jag mig på google.

Jag vägde plommonen på min mormors gamla hushållsvåg som visade 1,5 kg,

I receptet på syltströsocker stod att man skulle ha 1 kg bär till 1 kg socker. men jag hade inte mer än 1 kg syltströsocker.

Syltsocker innehåller pektin och citronsyra för att sylten ska hålla sig.

 

Tog ytterst lite vatten i en stor kastrull och lade i ett skivat äpple plommonkärnor och en kanelstång. (Tog så lite vatten så att det inte skulle koka torrt.)

Rev skalet på en citron och hällde i vattnet och pressade citronen till citronsaft som jag hällde i. Kokade i ca 5 minuter.

Plockade bort plommankärnorna.

Lade i ca 1,5 kg urkärnade plommon som fick koka för fullt i minst 15 minuter. (Använde min potatisstöt för att krossa plommonen)

Knäckte 10 plommonkärnor med nötknäckaren och använde mandeln i plommon kärnan som jag stötte i en mortel och lade i plommonmarmeladen.

Tog lite mer kanelpulver eftersom jag tycker det är gott och en skvätt sherry. Helt onödigt egentligen men jag gillar att exprimentera. 

Gjorde noggrannt rent glasburkar och värmde dom i ugnen och skjölde med atamon. Tog två hattar Atamon

från flaskan och hällde i marmeladen.

1,5 kg plommon

1 kg syltsocker

1 äpple

1 citron

1 vaniljstång

10 finstötta mandlar från plommonkärnan. 

Plommonmarmeladen blev helt i min smak.

Har ätit den i yogert, till glass och desertost 

 

Receptet på syltsockerpaketet

Provade att göra en omgång med 1 kg socker och 1 kg plommon enligt receptet på syltsockerpaketet, jag tog 3 hg mer plommon än i receptet. 1/2 dl vatten.

Kärnade ur plommonen och skar varje plommon 1 fyra delar. Varvade socker och plommon sedan fick de stormkoka i 10 minuter.

 

Plommonsaft ( OBS! Vanligt socker, ej syltsocker annars blir det gelé).  

Se Bosses mat (Blogg ) ska jag prova ett jätteenkelt  plommonsaftrecept som jag hittade där

3-4 dl vatten

1 liter plommon

kokas i 30 minuter sila av saften

Mät volymen och mät därefter upp 6 dl (500 g) socker per liter avrunnen saft. Koka upp saften, rör sedan ner sockret och koka upp igen. Häll saften i rena och varma flaskor, ända upp. 

 

 

Tisdagen den 22 september 2009 kl. 04:27

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nu ska man bli fakir och ligga på spikmatta

Mats tycker det är roligt att åka och handla, man vet aldrig vad han kommer hem med. Han ringde mig från Överskottsbolaget för jag behövde glasburkar till plommonmarmeladen som jag kokade. Det var billigare att köpa marmeladburkar med apelsinmarmelad än en tom burk  med lock. Marmeladen kostade 12.90 kr och tomma burkar 14 och 19 kronor och 24 kr. Jag sa man kan ju inte hälla bort apelsinmarmelad för att ha egen plommonmarmelad i burkarna. Jag tar och häller ut lite skruvar och små batterier i de glasburkar vi har.

Idag kom kom Mats hem med en spikmatta, men inga glasburkar. Han hade handlat räkor och mer syltsocker. jag trodde han skojade när han föreslog räkor eller havskräftor i morse. Vi har ju ätit skaldjur i tre dagar. Tack och lov hade jag två kronärtskockor också.

Vem har erfarenhet av att ligga på en spikmatta?

Gjorde rent burkarna med skruvar och hällde i plommonmarmelad.

Jag hade skjöljt burkarna med Atamon. Tog lite Atamon i marmeladen, trots syltsockret med Pektin.

Detta med tanke på körsbärssaftflaskan som exploderade trots syltsocker.

Marmeladen blev god. Skriver under recept hur jag gjorde.

 

Måndagen den 21 september 2009 kl. 18:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Tänk om vi blir med en Saluki

Mats dotter föder upp Salukihundar och nu ska hon få tillbaka en 5 årig Saluki. Mannen som köpte hunden har blivit allvarligt sjuk. Vi tog upp frågan igår om vi skulle kunna ta hand om Dino. Mats dotter har redan 4 Salukihundar.

Idag talade Mats med dottern och sa att vi kunde ta hand om Dino. Han var hos oss som valp. Kanske finns det en annan lösning för Dino.

Hur ska det gå med Donna? Igår började jag träna Donna att var i husbilen.

Vi kan ju inte ha både katt och hund i husbilen som inte känner varandra.

 

 

Elliott gillade Dino, men Donna hölls sig undan när Dino bodde hos oss. 
 

Vi har haft skaldjursdiet den här helgen. Mats handlade hummer och småländska kräftor billigt på Gärdet. Det blev kräftor på fredagkvällen och hummer på lördagen, krabba igår. Mats undrade om jag ville ha havskräftor eller räkor idag. Jag älskar skaldjur, men jag skulle nog inte kunna leva på bara skaldjur. Försöker att gå ner lite i vikt, men Mats tycker att det är snyggt med lite knubbighet som han säger. Hoppade över snapsen och tog vin. Några kalorier mindre.

 

Igår köpte Mats med sig två färska wienerbröd och jag hade ju svårt att inte falla för frestelsen.

Han har sett bilder på mig då han tyckte jag var allt för mager. Han tycker inte det är snyggt om man är mager då man blir äldre. Vågen verkar ha hakat upp sig, visar samma vikt varje dag.

 Idag ska jag göra plommonsylt och plommonmarmelad. Ska skicka Mats till Maxi för att köpa mer syltsocker och glasburkar.

Ska göra marmelad till döttrarna också.

 

Måndagen den 21 september 2009 kl. 13:53

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kyrkovalet

 

Klockan tre minuter i 20.00 röstade jag i kyrkovalet. Mats hade röstat på morgonen och jag hade tänkt att inte rösta. Jag kanske hade varit mer intresserad av att rösta i kyrkovalet på Lidingö där jag är gravägare, har gift mig och döpt mina barn och varit på gudstjänster och begravningar och där jag känner mig hemma. Mats övertalade mig. Fick dåligt samvete och åkte i väg i sista minuten och röstade.

Mats tyckte att jag inte utnyttjade mina demokratiska rättigheter. Tommy Lundin stod etta på en lista för partier som gått samman. När jag var nyinflyttad i Haninge ringde Tommy och önskade mig välkommen till Haninge och presenterade sig som kommunalråd. Jag undrade om han ringde alla nyinflyttade och hälsade dem välkomna till Haninge. Det visade sig att Folkpartiet liberalerna Lidingö skickat ett meddelande att jag var en aktiv medlem som bytt kommun. Jag blev erbjuden kommunala uppdrag i Haninge, men var inte intresserad och avböjde. Gick ur partiet förra sommaren då jag kände att deras politik inte längre överenstämde med min övertygelse längre. Det var smärtsamt att Folkpartiet Liberalerna hade ändrat sin inriktnig som inte överenstämde med det jag tror på.

Ikväll ringde min syster att de inte kan komma på onsdag på surströmming. Min svåger ska genomgå en koloskopiundersökning och fått instruktioner.

Jag vet vad det innebär att förbereda sig för koloskopi då jag gjort det 2 gånger på sista tiden.

 För övrigt har jag plockat nedfallna plommon hela helgen.

Vad ska jag göra av alla dessa underbart goda plommon.

 

Söndagen den 20 september 2009 kl. 22:55

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Det man inte ser har man inte ont av.

Ny energi och städdags

Fredagen gav mig energi och jag gick upp och satte igång och städade och rensade i skafferiet och kylskåpet. Städade och tvättade nästan hela dagen. Jag hade fått bättre syn efter laserbehandlingen för min efterstarr.

Nu såg jag med nya ögon på vårt hem.

 

Mats var och skruvade ner bokhyllor i lokalen och packade ihop det sista.

Han köpte med sig småländska kräftor som vi åt utomhus. Vi satte på infravärmen och det var skönt att sitta ute.

 

Att bli klarsynt är på gott och ont 

Jag talade med min syster som varit till ögonkliniken och kollat upp sitt öga efter gråstarroperationen. Vi pratade om vad det innebär att bli "klarsynt" och vi skrattade, hon hade också börjat städa för plötsligt ser man varje liten smutsfläck. Förra gången jag opererade mina båda ögon för gråstarr blev det nästan en chock hur smutsigt jag tyckte det var på våra vita väggar. Det svarta på väggarna kom förmodligen från våra två öppna spisar. Det första jag såg morgonen efter operationen var ett spindelnät ovanför sängen och det var grå fläckar på dörrar och karmar.I poolrummet upptäckte jag att träpanelen mörknat nedtill på ett ställe.

 

 

Vi hade lämnat huset på Lidingö till en mäklare. Vi hade då gjort upp affären med det hus vi bor i idag.  Vi ringde mäklaren och sade att vi måste skjuta upp visningen. Vi fick byta panel i poolrummet och vi tog hem en städfirma innan jag ansåg att huset var visningsklart. Mats tyckte den gången att det var bekvämare när jag såg grumligt. Han tyckte dock att det var bra för min bilkörning och kunde nu förstå varför jag inte sett bussen som kom från höger som jag hade krockat med. Vi lämnade in mattor och möbelklädsel för kemtvätt innan vi flyttade in i huset på Vendelsö. Det hade vi nog inte gjort om jag inte hade opererat ögonen. Jag fick också tillbaka min långsynthet efter operationen. Tidigare hade jag progressiva glasögon som kostade väldigt mycket. Nu har jag enbart läsglasögon, tre par för 99 kr hos Claes Olsson. Idag kostar en sådan operation 15.000 per öga sa min syster.

 

 Min syster och jag konstaterade att det man inte såg hade man inte ont av. Såvida man inte krockar med en buss förstås.

Jag bjöd hit min syster och svåger på surströmming på onsdagkväll.  

Hon lovade att inte gå runt och söka efter smutsfläckar.

Ser verkligen fram emot att få öppna ett par surströmmingsburkar med syrran och svågern.

 

Lördagen den 19 september 2009 kl. 05:08

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Att rensa i röran

Mats håller på att tömma ett gigantiskt förråd på Skeppargatan och han har svårt att kasta saker. Förrådet ska vara tomt den 1 oktober. Jag tycker att det börjar bli allt fler prylar som hamnar här hemma. Mats svärsöner har hämtat en del från lokalen. Jag känner att jag vill rensa i röran. Köpte en bok med samma namn som jag ville att Mats skulle läsa, men han känner ett motstånd att befatta sig med boken. Ett känsligt kapitel.

 

 

I torsdags steg jag upp i ottan och var pigg och utsövd. Satte mig vid datorn en stund och läste nyheter. Jag har sagt till Mats att jag tycker det är onödigt att prenumerera på en morgontidning. Det är dessutom jobbigt att göra sig av med allt papper som hamnar i brevlådan.

 

Jag var sugen på te och en smörgås, men måste vara fastande då jag ska ta blodprover. Labbet på Vendelsö vårdcentral öppnade kl 8.00.

Jag var vid vårdcentralen kvart i åtta och det var kö utanför. Helt otroligt.

 

En liten mikrobil hade parkerat mitt på strecket mellan två parkeringsplatser och upptog därmed två parkeringsplatser som det är ont om vid vårdcentralen. Det väckte en en viss irritation och en man som kom efter mig frågade vem som ägde mikrobilen. Han fick inget svar, bara en kommentar från en annan herre i kön som tyckte att det var djävla sätt att parkera sin bil på det sättet.

Folk parkerar där och går ut och rastar sina hundar hann jag notera. 

 

Strax före åtta öppnades dörrarna och folk vällde in, De flesta skulle till labbet och skyndade sig att ta nummerlappar. Jag fick vänta drygt en halvtimme på min tur. Det var säkert  fler än jag som inte fått frukost för det var en irriterad stämning.En del som kom efter mig fick stå för det inte fanns tillräckligt med sittplatser. Hu tänkte jag, kanske en hel del ska ta prov för att se om de har svininfluensa.

 

Åkte och handlade färskt bröd och skyndade mig hem för Mats skulle iväg till tandläkaren. Vår tandläkare är också vår budbärare ibland, för han och hans fru som är tandhygenist är närmaste granne till dotterns familj och bästa vänner. Vi hade ett program till Patriks dator som han tog med sig hem.

 

Inte för att jag har bacillskräck, men jag är väldigt noga med att tvätta händerna länge då jag varit ute bland folk, har även kvar en flaska handsprit sedan tidigare som jag ställt fram. 

Kände mig trött och orkeslös idag på eftermiddagen. Hoppade över en snabb promenad. Kokade falukorvs skivor i buljong med lök och gjorde pepparrotsås med potatis till lunch. Blir bara soppa till middag.

Jag blir trött av att bara tänka på vad som skulle behövas göras här hemma  Jag kände att jag måste tillsammans med Mats göra upp en plan. Frös och gick och lade mig en stund och somnade.

 Hoppas att fredagen ger mig mer energi tänkte jag.

Min syster ringde och väckte mig. Hon hade opererat ett öga för gråstarr i tisdags. Hon hade fått en återbudstid. Ska även operera det andra ögat.

 Hon frågade om det fanns svamp. Vi har ju en tradition att de brukar komma över till oss och plocka svamp och äta surströmming. Det brukar vara mysigt att sitta ute och tända en brasa i vår mexikanska spis och sätta på infravärmen.  Vi bestämde inget utan avvaktar vädret.

 

 

Fredagen den 18 september 2009 kl. 03:23

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Efterstarr och laser

Idag var det dags att åka till Sohiahemmet. Jag misstänkte att jag fått efterstarr på mitt högra öga. Opererade båda ögonen för gråstarr 2003.

Det stämde och jag hade fått efterstarr. Döm om min förvåning när de behandlade mig redan idag med laser. Jag fick droppar i ögat  och efteråt blev jag ljusskygg på det ögat, men det gick snabbt över.  

Gråstarr kommer väldigt smygande. Nu ser jag perfekt igen.Behöver bara läsglasögon.

 

 Jag hann också med att besöka Lidingö kyrkogård och rosorna blommar för fullt på graven och Steppsalvian är fortfarande fin. Rådjuren har låtit rosorna vara ifred. Trodde jag skulle behöva klippa ner Steppsalvian. Måste googla och se om det är en perenn som kan stå kvar. Jag har grundskötsel av graven, men ibland är de allt för ambitiösa. Jag satte påskliljor i påskas och hoppades att lökarna skulle vara kvar och komma igen nästa vår. Men de hade tagit bort både nacciser och påskliljor med lökar.  

Ikväll blev det bio "Sommaren med Göran". Vi har en liten trevlig kvartersbiogaf Cosmopolite sam alltid har de senaste filmerna. Filmen var väl värd att se. Mats skrattade gott. Vi missade Prinsessan i helgen. I början av oktober kommer den andra filmen i Stieg Larssons triologi "Flickan som lekte med elden" och den får vi bara inte missa.

I söndags när vi var hos Mats dotter lånade vi en DVD film Australia som är på tre timmar. den får vi väl titta på när hösten kommer.

Fr. om kl. 22.00 ska jag fasta för att åka och ta blodprover på Vendelsö vårdcentral i morgon kl 8.00. Donna väntar på att jag ska komma och lägga mig.

ha det så bra!

Natti natti!

 

Onsdagen den 16 september 2009 kl. 22:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Katter är fascinerande och underbara.

Vi vaknade tidigt vid femtiden. Donna kom in med en väldig fart genom springan i sovrumsfönstret. Ut i köket och åt lite torrfoder. Sedan kom hon upp i min säng. Den här veckan verkar det vara jag som får hennes uppmärksamhet. Hon hoppade upp och lade sig på mitt bröst så nära mitt ansikte som möjligt och hennes spinnmotor drog igång på högsta volym. Förra veckan var det husse som fick den äran hela veckan.

 

Katter är gåtfulla och jag slutar aldrig fascineras. Jag har haft flera katter och var och en har haft sin personlighet.

Jag funderade jag över varför Donna fördelar sin kärlek och favoriserar en av oss ungefär varannan vecka.

 

Donna är snart 9 år och hon sover allt mer på dagarna. Jag tycker att hon börjar bli tjock. Idag hade hon lagt sig för att sova i nedre planet. Hon gillar inte då vi går upp och vill bädda.

 

Vid tvåtiden ropade jag att det var dags för en promenad. Efter 3 minuter kom hon upp för trappan gäspade och stretschade. Hon var mycket tveksam om hon skulle följa med på promenaden i skogen, eller inte. När hon såg att även husse skulle med satte hon fart. Hon rusade förbi oss in i skogen och gömde sig och hoppade fram och lekte hej vilt. Upp och ner på trädstammar. Det var en promenad på en halvtimme som var nyttig för oss alla tre.

 

Jag strövade sedan i två timmar och letade svamp i sakta mak.

Det är torrt i vår skog. Dåligt med svamp, men jag hittade de första trattkantareller, ännu inte så stora.

Jag plockade strävsoppar, taggsvamp, kantareller och tickor samt sandsopp. 

När jag kom tillbaka satt Donna och väntade på mig vid vår tomtgräns. Mats sade att hon suttit där hela tiden sedan jag smet iväg för att plocka svamp.

 

Måndagen den 14 september 2009 kl. 21:50

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

En ny vecka och högtryck.

En ny solig vecka

Måndagmorgon och enligt väderrapporten kommer vi få en solig och fin vecka i hela landet. Det hade ju varit idealiskt att ta en tur med husbilen den här veckan. Typiskt att det är tandläkarbesök för Mats och ögonundersökning för mig på Sophiahemmet och jag ska ta blodprover på vårdcentralen inför läkarbesöket nästa vecka.

Lite tid ska vi väl få att vistas i skog och mark.

 

Vi uppvaktade Mats yngsta dotter igår som fyllde år. Det var bara hennes familj och vi. De hade varit till Västerås för hon hade fått ett fallskärmshopp i present av sönerna, men tyvärr var det för molnigt och det blev uppskjutet till ett annat tillfälle.

 

Hennes make stekte röding och hade gjort en varm fisksås med rom som smakade mycket bra. Till förätt fick vi en varm broschetta med hackad tomat, röd paprika och basilika med smält mozzarellaost. Kändes bra för mitt lättare liv. Jag väger 1 kg mindre jämfört med förra veckan.

 

Om fyra veckor flyger Mats döttrar med sina män till New York och då tar vi hand om kusinerna Axel och Roxanne som båda är 13 år. De ska bo hos oss i 8 dagar. Vi och barnbarnen tycker att det ska bli roligt.    

 Världen är liten de kommer förmodligen att flyga samma plan som min systerson och hans söner. De har aldrig träffats, men det är ju ett märkligt sammanträffande. 

 

Måndagen den 14 september 2009 kl. 09:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Den 11 september

Saknar ord!

 Alla minns säkert vad man gjorde den dagen. Jag satt på kontoret och min kollega talade med sin dotter i USA. Vi var chockade över vad som hände och kunde inte arbeta mer den dagen. Trodde inte det var sant.

 

Lördagen den 12 september 2009 kl. 06:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Vår husbil besiktigad idag hos bilprovningen.

Vår husbil gick igenom bilbesiktningen idag utan anmärkning. Det var ett par i 45 årsåldern som var där och besiktigade sin bil som frågade om de fick  titta på vår husbil invändigt. Det är klart att dom fick. De hade tänkt att köpa en husbil till nästa sommar. Vi har tänkt att sälja vår husbil nästa vår sa Mats och de blev jätteintresserade. Mats fick deras visitkort och ville att han skulle höra av sig då det var dags att sälja den.

Vi tänkte ta en tur med husbilen snart för det är mysigt den här årstiden då det inte är så många semesterfirare längre. Kanske blir det sista gången med vår gamla trotjänare.

 

 Mats barnbarn hade bjudit in sin farmor och farfar och morfar och mig till eftermiddagsfika idag. Hon läser på gymnasiet i Nacka. Denna termin ska klassen läsa i England. Hon och en klasskamrat ska inkvarteras i en engelsk familj i Canterbury. Undervisningen är på engelska. Hon blir kvar i England fr. om måndag och kommer tillbaka den 12 december. Föräldrrna bekostar denna termin i England. Det ingår i kursplanen. Hon fick adressen till min hemsida om hon börjar sakna morfar och mig så kan hon ha koll på vad vi gör. Hon visste inte att jag hade en hemsida.

 Vi kommer att sakna dig då du pluggar i England, men vilken chans för dig.

Jag hade en fläskfilé i frysen och nyplockade kantareller, men vi var hemma ganska sent. Vi var i  Sickla och handlade och fick prov på kattmat och en gratis påse kattsand på hemvägen. Vi måste lära Donna gå på låda om hon ska följa med i husbilen.

Jag avstod från äppelpaj till kaffet hos barbarnet i tanke på ett lättare liv. Tog ett äpple i trädgården istället.

Både Mats dotter och make byter ut lunchen mot Modifast. det visste inte jag.

Talade med min dotter idag som är glad för att jag börjat motionera och ta snabba promenader. Själv springer hon 5 km varje dag. 

 Mats kom på en strålande idé att åka till vår lilla Thailändska kvarterskrog och hämta hem Scampi i sötsur sås med ris. Deras mat känns både nyttig och är väldigt god och väl tillagad.

 

Fredagen den 11 september 2009 kl. 20:55

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Anonyma besökare på hemsidan. Skriv ett par ord i gästboken så blir jag glad.

 

 

Torsdagen den 10 september

 Varför skriver inte anonyma besökare i gästboken på hemsidan?

 

 

Många läser om mitt inlägg i april om koloskopi. En hel del tittar på minnesalbumet om Joakim. Ska man ändra inställningar och bara låta inloggade på zoomin kunna läsa vad man skriver. Det gäller även bloggen.Igår var det 54 anonyma klick som tittat runt på hemsidan, men det vore trevligt att få återkoppling. Är det fler som upplever det på zoomin? Många kommer in och tittar via google, just nu är de intresserade av kantarellsoppa,tjälknöl och lax på saltbädd. Norge och bilder från mina 

resor. Någon anonym laddade ner från webbdisken  utan att skriva några rader. Tråkigt tycker jag. Jag blir glad om du bara skriver några ord och vem du är.

Fel vecka 

I morse gick Mats upp tidigt för han skulle besiktiga husbilen. När han kom till Bilprovningen var han en vecka för tidig. Det var nästa torsdag. De gav honom en återbudstid i morgon istället. 
 

 Remiss till ögonläkare

När jag var hos min läkare i juni bad jag om en remiss till en ögonläkare. Jag opererade båda ögonen för gråstarr 2003. Den läkare som opererade mig för starr sade att jag kunde få efterstarr så jag kulle höra av mig om jag såg sämre. Nu har jag tyckt att jag gör det. Sophiahemmet där jag opererades ville ha en remiss.

Jag väntade på en remiss och ringde vårdcentralen och fick till svar att den var skickad. Jag fick en bekräftelse från S:Eriks Ögon sjukhus den 24 juni att jag skulle bli kallad inom kort, hörde inget förrän i början av denna månad. Fick en kallelse till en annan klinik i Solna i slutet av oktober.

 

Då säger Mats att remissen skulle ha gått direkt till Länsförsäkringar. Visste du inte det. Näää.. det tänkte inta jag på sade jag. Vi har en sjukförsäkring. Jag har bara utnyttjat sjukförsäkringen en gång. Mats såg till att vårdcentralen skickade en remiss till Länsförsäkringar i början av veckan. De ringde i morse och frågade när jag ville ha tid och var. Under tiden jag pratade med damen ordnade hon tid på Sophiahemmet i nästa vecka på onsdag. Helt otroligt.

Mats skaffade sjukförsäkring då han jobbade och var egen företagare.

Det kostade honom för mycket om han blev sjuk utan ersättning från Försäkringskassan i 14 dagar. Jag vet inte om jag i fortsättningen har råd med en sjukförsäkringen, det känns nästan omoraliskt att köpa sig förbi vårdköer för det är ju vad det handlar om.

 

Ett sundare liv

Måste hålla mig frisk. Jag hade nästan aldrig sjukdagar då jag jobbade.

Jag ingår i en grupp för tredje året som ska rapportera till smittskyddsinstitutet om jag får influensaliknande symtom. www.sjukrapport.se

"peppa,peppar ta i trä" På tre år har jag inte behövt rapporterat dit. Idag drog jag med Mats ut på en rask promenad i vårt område på 45 minuter. Vi köper nog stavar. Efter det gick vi ganska lungt och tittade hur välskötta grannarnas trädgårdar är.

När vi kom till vår tomt, som den ses från vägen sa jag konstigt att ingen har röjt här. Bytte ut lunchen idag modifast som smakar potatis och purjolökssoppa. Mitt mål är att gå ner ett kilo i veckan. Man får ta en dag itaget. Jag måste köpa en förpackning med annan smak också på Modifast för att inte tröttna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdagen den 10 september 2009 kl. 21:23

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Ett lättare liv.

Dagboken onsdagen den 9 september.

Ett lättare liv

Igår hade vi fotvård igen och man blir så lätt på foten. Det är så skönt! Vår fotvårdare är också utbildad i zonterapi. Våra fötter får en rejäl omgång och massage på olika punkter under fötterna som känns i hela kroppen.

Jag bad Ingrid ta mitt blodtryck och jag hade 138/82 det tycker jag är helt okey.

Jag ändrade på läkartiden från den 14 till den 23 den här månaden. Jag vill visa min läkare att jag gått ner i vikt. Jag är egentligen inte tjock, men jag väger 15 kg mer än för 15 år sedan. När jag slutade röka för 15 år sedan gick jag upp 10 kilo ganska snabbt. Jag har motionerat i dag först en halvtimme med Mats då vi tog en snabb promenad. Sedan gick jag ut i skogen i en och halvtimme. Jag köpte Modifast på apoteket som är komplett kostersättning. Bytte ut lunchen med modifast pulversoppa med smak av purjo och potatis. Det var riktigt gott. Jag hoppas att få min idealvikt tillbaka på 62 kg. Jag har nästan i hela mitt liv varit för mager. Det är ofattbart att jag nu har övervikt som inte är bra för hälsan. Nu får vi se hur många kilo jag kan minska i vikt på en vecka genom att motionera och byta ut lunchen mot Modifast och tänka på vad jag stoppar i munnen till frukost och middag.

Inte mina barnbarn, men...

Mina systersöner som går i Käppala skolan på Lidingö har lottats och kommer att få besök av Christer Fugelsang. Det gläder mig. Hoppas de inte är i New York då. Pappan flyr sin 50 årsdag i oktober och åker till USA med sina söner.

Jag har meddelat min exmakes barnbarn via facebook i ett personligt  meddelande att de denna vecka kan läsa om mina och deras morfars resa till Fjärran Östern 1981. Jag fick alla fotografier när han dog och jag vill att de ska få veta lite mer om sin morfar.

Dessa reseberättelser finns att ladda ner den här veckan för dem och inloggade på Zoomin. Nästa vecka kommer en reseberättelse från Egypten vid årsskiftet 1990/1991. Kommer att lägga upp alla mina resor, men inte samtidigt.

Mats barnbarn Agnes 17 år har bjudit hem oss på fredag via mail, sedan åker hon och pluggar i tre månader i England.

 

 

 

Onsdagen den 9 september 2009 kl. 23:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Skrivklåda eller mer motion.

Så var det måndag. Mats har jobbat med sin berättelse om sitt liv.

Han har kollat vad det kostar att ge ut hans berättelse i bokform. Det finns ett företag som heter Vulkanisterna AB där en bok kostar 280 kr att ge ut med bilder i färg på 250 sidor. Han hade talat med dom att beställa 20 exemplar. Sedan kan man beställa en bok i taget. 

 

Han tjatar på att jag ska fortsätta skriva och binda ihop allt vad jag tidigare skrivit. Vi får väl se. I lördags frågade jag om han skulle med ut i skogen. Jag behöver motion och måste röra mig mer. Jag ska tillbaka på läkarbesök och ta nya prover till den 14 september. Fick panik för min läkare sade i juni att jag måste gå ner i vikt  och motionera mera. Kollade vågen och jag har istället gått upp ett kilo. Jag lyckades få med Mats. Vi var ute i två timmar och gick i skogen. Vi har en ganska svår terräng i vår skog.

 

Jag höll på att halka ner från ett berg på den hala mossan. Tur att vi var två så Mats kunde ge mig en hjälpande hand. Egentligen har det varit dumdristigt av mig att gå ut själv i timmar utan mobil,som jag gör ibland. Jag är inte 40 år längre och det känns. Plötsligt blev Mats väldigt trött och mådde inte bra. Jag är alltid orolig för hans hjärta. Vi hade glömt att ta med glycerintabletter om han får kärlkramp. Vi satte oss ner och vilade.

Jag tyckte att han var alldeles blå om läpparna, men kom på att jag plockat en handfull blåbär som jag ville att han skulle äta för hälsans skull.

Blåbär innehåller antioxidanter, vi borde alla äta en deciliter blåbär till frukost. Jag äter blåbär varje morgon i min yougert. Köper djupfrysta.

 

Jag hittade inte så mycket svamp för jag spanade inte efter svamp.

Hittade några karljohan som angripits av svampsnylting.

 

Inspirerad och påhejad av Mats lade jag upp tre filer från min berättelse från min resa till Fjärran Östern 1981. Det var en enorm upplevelse för mig. Nu ligger tre filer på på webbdisken på zoomin. Åtkomlig för alla inloggade på zoomin. Jag är så kritisk och tänker vem är intresserad av det.

Jo kanske min min före detta makes barn och barnbarn och Ann min dotter. De ska få lösenord. Jag har ju fått alla album och bilder från Gunnars och mina år tillsammans. Jag skulle vilja återgälda det till Gunnars barn och barnbarn.

 

 

Måndagen den 7 september 2009 kl. 21:14

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Dagbok Hänt i veckan

Dagboken

Om vardagssysslor,böcker, mat och trädgård och minnen som dyker upp.

Nu har även denna vecka gått i en rasande fart och plötsligt är det fredag igen. Det är många ovanligt vackra fjärilar i år. Varje gång jag ser en fin fjäril så försöker jag ta en bild med nya kameran, men jag hinner inte. Nu har jag kameran intill mig då vi sitter ute på terassen. Hoppas på att snart kunna ladda upp en bild på en fjäril.

 

Om två böcker jag läst klart i veckan

Jag har läst ut en bok av Hannah Nyalas som bygger på hennes egna erfarenheter som medarbetare i amerikanska sök- och räddningsteam som ger en äkta känsla åt händelserna i boken. En starkt fängslande och spännande roman. Lämna inga spår är hennes debut som romanförfattare.

 

Vi har lyssnat klart på Henning Mankels bok "Den oroliga mannen" Den var spännande och handlade om  en pensionerad hög marinofficer som försvinner spårlöst under sin dagliga promenad i Lilljansskogen i Stockholm. Marinofficeren är Wallanders dotters svärfar. Utredningen görs av Stockholmspolisen och Wallander kan inte låta bli att lägga sig i utredningen.

 

Trådarna leder bakåt i tiden, till det kalla kriget,högextrema 

sammanslutningar och lönnmördare från det gamla Österuropa. Wallander anar att han har kommit en stor hemlighet på spåren, allvarligare än Wennerström och spionhärvan. Boken får ett ovanligt slut. Boken är värd att läsas. Jag är inte i vanliga fall så road av kriminalromaner.   

 

 Om våra vardagssysslor 

Jag har plockat svamp i veckan, massor av kantareller, blek taggsvamp och tegelsopp. Gjorde kantarellsoppa igen och resten frös jag in för det är gott att ha till vintern.  

I onsdags hade vi städdag och ibland önskar jag att vi hade ett mindre hus.

Det känns skönt när det är klart och det luktar rent av såpa. Källarplanet städar vi inte så ofta.

 

Jag har varit på mammografi och talat med systersonen om min systers demensboende. 

Mats fortsätter att skriva sina "memoarer" som handlar om hans liv. Memoarerna ska hans barn och barnbarn få. Han scannar gamla bilder och lägger in i sin berättelse. Jag frågade vad ska boken heta? Jag föreslog  "Från vaggan till graven" eller? Han har kommit till åttiotalet. Det blir både intressant och bra.

jag tror att barnbarnen kommer att bli ännu mer stolta över sin morfar. 

 

Jag började skriva om min barndom, men jag vet inte om det är intressant att jag fortsätter och skriva om mitt vuxna liv. Mats tycker att jag levt ett ovanligt och omväxlande liv och fått erfarenhet av det mesta. Ja mitt privatliv skulle passa bra som en dålig såpopera. Jag skojade och sade, ska jag skriva om "Scener från tre äktenskap och ett samboliv"

 

Jag har skrivit mycket om resorna utomlands och fakta om de platser jag besökt i världen. Jag har skrivit om roliga minnen som handlar om Joakim. Det var ett bra sätt att bearbeta sorgen.

 

Min vän och skyddsling dök upp i torsdags och hade en liten present med till oss från sitt hemland. Detta var som tack för att jag hjälp henne med kontakterna med försäkringskassan. Hon hade fått en praktikplats på en frisörsalong. Hon är utbildad teknikfrisör i sitt hmland, en lite längre utbildning än vanlig frisörutbildning. Hon har också sex års erfarenhet av sitt yrke i hemlandet. Hon hade haft praktik i tre dagar, men tagit ledigt i torsdags för hon skulle på tandläkarbesök. 

Hon får 240 kr och 180 kr efter skatt  i aktivitetsstöd om dagen.

 

Hon berättade att hon fått jobba sju timmar i sträck utan rast så hon var jättetrött. De hade också bett henne arbeta över, men det kunde hon inte.

Hon har ingen lön från frisersalongen. Hon hade pratat med handläggaren som ordnat platsen som blev sur och sa att då fick hon skaffa en annan praktikplats själv. Jag tycker att arbetsförmedligen borde kollat upp att praktikplatsen uppfyller arbetsrättsliga krav. Jag sa att ingen ska behöva arbeta mer än 5 timmar i sträck utan rast eller paus enligt lag. Jag hjälpte henne att göra ett informativt och kort CV för byte av praktikplats.

Jag frågade om hon kanske skulle söka ett vanligt jobb för hon har betyg  översatta på svenska. Hon känner sig osäker på språket och att hon inte jobbat på några år. För torsdagen fick hon inget aktivitetsbidrag och då är det väl också svårt att hon ska hinna med att själv söka en ny praktikplats.

Hon var jättenöjd och glad för CV et som blev väldigt bra med bild och allt väsentligt som kan intressera en blivande arbetsgivare. Gjorde 15 kopior till henne. 

Mat

Det är krabbsäsong och jag älskar skaldjur, tyvärr äter inte Mats krabba sedan han en gång för länge sedan fick en skämd krabba. Mats överraskade mig med en välmatad krabba igår som jag åt till middag. Jättegod! Till sig själv hade han köpt potatissallad och rostbiff. 

Jag trodde det skulle bli ärtsoppa och plättar igår. Det tycker vi är gott och förr brukade jag själv göra ett storkok med ärtsoppa och frös in i portioner.

Nu har jag köpt färdig ärtsoppa i "plastkorv" som jag späder med grönsaksbuljong och kryddar med timjan. Det är för lite fläsk i den färdiga soppan så jag är frestad att göra egen ärtsoppa igen. Det är ingen idé att koka ärtsoppa för två personer och utrymmet i frysen är begränsat.

 

Trädgården

Mina dahlior är oerhört vackra och stora. Krusbärsbusken har blivit angripen och alla blad var uppätna. Som tur var har jag skördat alla krusbär.

 

Körsbären har fåglarna ätit upp, men det gör inget för de är ganska sura.

Första året vi bodde här gjorde jag ett par flaskor körsbärssaft. Jag hade inte lagt i konserveringsmedel för vi räknade med att dricka upp den inom en mycket snar framtid. En natt vaknade vi av ett skott och klirr av glas i tvättstugan. Yrvakna trodde vi att någon skjutit ett skott genom fönstret.

Flaskan hade exploderat och det var glas och saft över hela tvättstugan.

Ren tvätt på strykbrädan var prickig av saft och vi fick jobb att skura och torka och plocka glasbitar den natten.  Den första flaskan hade vi druckit upp tack och lov. Jag hade glömt att ställa in flaskan i det extra kylskåp som vi har i tvättstugan.

 

Det lilla körsbärsträdet är som bäst när det blommar

Jag har en svart vinbärsbuske i en kruka som är självsådd från Lidingö där vi hade massor av svarta vinär. Än blir det inte så mycket bär så jag kan göra svart vinbärssaft som är så gott.

 

Plommonträden dignar av frukt som inte är riktigt mogen än.

Min dotter brukar komma hit med barnen och plocka plommon. De har inget plommonträd och jag får äpplen och gurka av henne av henne.

I år vet jag inte vad jag ska göra med alla plommon. Tar gärna emot förslag. Plommonsylt? Plommonmarmelad?... Vad gör man av plommon?

 

 Dottern skördar gurkor i sitt växthus, men vindruvorna behåller hon själv.

 

Skönt att jag inte har äppelträd. Grannarna lägger ut äpplen i skogen till rådjur och älgar. Älgarna kommer i alla fall och äter fallfrukt på tomterna. Grannen mitt emot sa att förra året hade en älg stått och ätit äpplen direkt från trädet. Så nu duger inte fallfrukt längre för älgarna.

 

På sommarstället vid Strömma kanal hade vi äppelträd och jag gjorde äppelmos och äppelvin. Vi hade också ett jättestort körsbärsträd och vi bjöd in vänner att plocka så mycket de ville. När sonen var liten tiggde han tomma karamellpåsar i Strömmahandeln som han plockade fulla med körsbär och sålde på ett litet bord och gjorde en skylt med söta goda körsbär. Jag kommer inte ihåg vad han fick för en påse körsbär. Det var många som köpte.

Jag får väl sätta mig i Brandbergens centrum och sälja plommon och dryga ut pensionen.

 

Jag har fått bruna prickar på bladen på mitt fikonträd som oroar mig.

Förra året fick jag ett fikon som inte hann mogna. I år får jag inte ens ett enda fikon. Däremot får jag massor av citroner och citronträdet blommar för fullt.

 

Mina änglatrumpeter har inte blommat i år. Jag har dem mot väggen längst under taket på terassen för det har blåst en hel del i sommar. Kanske har de stått för mycket i skuggan.

Nu har några rosor slagit ut. I början av sommaren åt rådjuren upp knopparna, men jag har inte sett dem på ett tag.   

Min franska dragon är fantastiskt stor och fin, trots att jag missköter och den står ute  i en låda året om. Bilden är från början av sommaren. Nu har dragonen blivit ännu större och andra kryddor som brett ut sig. Nu finns ingen plats för Donna längre. 

Både katter och fjärilar dras till min kryddlåda

 

 Vi syns på bloggen en annan dag!

 

 

Fredagen den 4 september 2009 kl. 10:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Hängmörat kött

Värt att satsa på närproducerat och hängmörat kött 

 

Vi äter inte en ren köttbit så ofta. I fredags kände vi för att grilla kött. Vi tänkte oss närmast en T-bone stek, men den var slut. Istället blev det varsin hängmörad clubstek. Vi handlar kött i köttboden i Trollbäcken.

Det blev grillning i det fina vädret. Jag snittade med en vass kniv fettkanten runt köttet för att undvika att det blev skålformat på grillen. Eftersom det var mycket fett på kanterna får man se till så det inte flammar upp eldslågor som bränner köttet.

Grillade tomat, charlottenlök och champignoner som tillbehör.

Under stekningen kryddade jag enbart med flingsalt för den  goda köttsmakens skull. Peppra kan man göra efteråt om man känner för det. Viktigt att man inte grillar köttet för länge, enligt min smak är nötkött som är rosa i mitten godast. 

Tillbehör kan man välja själv.

I fredags blev det Coleslawe, ungnsstekt klyftpotatis och vitlökssmör för Mats.  

Hängmörat kött är dyrare, men vi har sagt att vi satsar på det någon gång för vi har blivit besvikna många gånger då vi handlat färdigförpackat kött.

 

 

Onsdagen den 2 september 2009 kl. 06:24

Om mat | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Fåfänga tankar i ett väntrum för mammografi den 1 september.

Jag hade en kallelse till mammografi den 10 september kl. 7.30. Ringde i måndags och ändrade tiden. Visserligen är jag morgonpigg, men jag vill ta det lungt på morgonen och inte kasta mig ut i varken biltrafik eller med kommunal transport så tidigt.  Jag har fått andra vanor som pensionär.  Fick lite dåligt samvete för skälen att ändra tiden vägde väl inte särskilt tungt, men det sa jag inte.

 

Jag fick en återbudstid redan idag tisdag kl 13.50 som passade mig perfekt. Mats dotter Pia hade mammograferats på Södersjukhuset igår. Jag drog slutsasen att alla 50 åringar var kallade just nu.

Tidigare då jag kallats har jag tänkt att mina medsystrar som är kallade till samma dag måste vara födda 1942. Det kan man gissa sig till då vi iakttar varandra i väntrummet tänkande, hon ser äldre ut än jag, oj hur har hon kunnat hålla sig så fräch för sin ålder.

Alla i väntrummet såg ut att vara i 50 årsåldern. Där fick jag rätt.

Alla i väntrummet måste ha tänkt om mig, hon där ser i alla fall äldre ut än jag. Kanske inte så konstigt. Jag var nog trots allt 17 år äldre. Trodde de verkligen att jag var född 1959, eller är det bara jag som har fåfänga tankar i ett väntrum för mammografi. Kanske är det ingen annan som tänker som jag. Jag blev positivt överraskad över den nya apparaturen som inte klämde brösten till platta pannkakor. Det gjorde inte ett dugg ont.

Nu scannar man brösten. Vilken framgång.

 

Tisdagen den 1 september 2009 kl. 19:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Tankar om demensvården.

 

Det går inte att släppa tankarna på hur min syster har det på demensboendet.

 

I fredags var jag till Lidingö och satte vita rosor på sonens och på min svågers gravplats.

Jag har funderat hela helgen på hur min systers vardagar ser ut. 

Jag hälsar alltid på hos min syster som efter makens död bor på ett demensboende på Lidingö som drivs av Attendo Care f.d Partena Care.

 

Letade på internet och hittade på Socialstyrelsens hemsida "Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom 2009" som nyligen har givits ut av Socialstyrelsen. Ska fördjupa mig i riktlinjerna och läsa mer vad man borde kunna kräva.

 

Jag blir väldigt beklämd av att se den fysiska miljön för de dementa på Lidingö. Personalen är vänlig och trevlig. De flesta som jobbar där är av  annat etniskt ursprung. Jag har alltid tyckt att de med utländsk härkomst är väldigt respektfulla gentemot äldre. Det är dom här också. Min syster säger att dom är så snälla.

 

Min syster kommer ihåg det mesta från sin barndom och ungdom. När jag pratar om hur det var i vårt hus där vi växte upp blir hon väldigt glad och berättar själv om sådant jag inte känner till. Min syster är 18 år äldre än jag. Hur mycket vet personalen om min systers tidigare liv och hur det var i Sverige då hon var ung. Jag brukar ta med mig kopior på bilder från vårt föräldrahem i Västmanland och bilder på hennes något äldre bror när de var unga. Jag önskar att personalen hade tid att titta på bilder och låta henne berätta. Innan hon flyttade till demensboendet sade min svåger  att hon klarade av vissa saker i hemmet och hon städade och höll snyggt och skötte väl om sina växter. Jag var orolig att det skulle bli för tungt för min svåger som var svårt sjuk i magcancer. Han svarade att hon mår bättre här då hon får gå och plocka.

 

Min syster verkar må bra och är positiv och jag har svårt att ta på vad det är som känns fel. Ställer min systerson frågor till personalen undrar jag.

Jag tycker att de boende bara sitter och går runt i korridorena. De har inget utbyte av varandra. De har ingen stimulans.

Kanske förvärras demenssjukdomen fortare på ett demensboeende utan stimulans.

Det är säkert inte så lätt att aktivera dementa. Jag och Mats tänkte ta med oss min syster till Långängens gård på Lidingö och dricka kaffe. Hon följde med oss till bilen, men sedan blev det stopp. Vi fick istället sätta oss på en bänk och prata utanför sjukhuset.

 

Det jag funderar på är hur sker kvalitetsuppföljningen av verksamheten. Kommunen har ju ett uppföljningsansvar. Jag har för 10 år sedan jobbat tillsammans med den medicinskt ansvariga sjuksköterskan i Lidingö kommun.  Vi har också varit på kurser tillsammans i kvalitetsuppföljning. Jag är frestad att ringa henne och fråga i största allmänhet hur de privata vårdgivarnas kvalitet följs upp. Vilka är kvalitetsindikatorerna för verksamheten.

 

När jag jobbade i Stockholms stad hade vi kvalitetsgarantier för alla verksamheter. Jag protesterade hej vilt då staden fastställde att de äldre på sjukhem och äldreboenden skulle ha rätt till ett bad var fjortonde dag.

Är det en kvalitetsgaranti undrade jag då.

 

Det har ju varit en del skandaler då det gäller privata vårdgivare inom äldreomsorgen där kommuner har sagt upp avtal. Jag var med vid Gärdets sjukhem och jobbade med kvalitetsfrågor 1990.  Vi hade byggt upp en hög kvalitet i verksamheten som lätt kunde följas upp. Då lade stadsdelen ut Gärdets sjukhem på entreprenad. Ett företag som hette Radius vann upphandlingen. De hade bara erfarenhet av flyktinganläggningar. Kommunen hade inte ställt tillräckliga kvalitetskrav ansåg jag. Därefter tog Partena Care över. Dessa företag raserade kvaliteten på några månader som det tagit år att bygga upp. All utbildad personal slutade. Kommunen fick ta över igen. 

 

Jag har funderat på hur ofta får min syster gå ut. Vad har personalen för kunskaper om demenssjukdom. Vad har de för kunskap om de dementas behov. Hur ser målen ut för verksamheten. Vad vet de om min systers bakgrund. Hur aktiveras de boende. Jag har frågat om min syster har varit ute, men jag får vänliga svar att det har hon varit och om jag frågar när hon var ute sist får jag svävande svar.

 

De dementa kan ju inte tala för sin sak. När jag och min syster och svägerskan besöker henne är det sällan någon annan på boendet som har besök.  Det är en dam vars make kommer varje dag. Jag hade lust att prata med honom hur han som anhörig uppfattar boendet. 

Förra gången jag var där talade jag med en sjuksköterska och frågade om jag fick ta med min syster ut nästa gång. Det tyckte hon var en bra idé. Hon sa då att de så sällan kommer ut.

 

Jag försökte ringa min systerson, men fick inte tag i honom. Han har ett stressigt jobb och är ensam med två söner. Jag mailade honom och fick ett svar att han var glad för att jag besökte hans mamma och ville att vi skulle hålla kontakten. Jag fick gärna undersöka vilken vård hans mamma får.

 Jag talade med min systers svägerka på Lidingö som var orolig för att min systerson inte verkar besöka min syster så ofta. Personalen har frågat mig om min syster har barnbarn. Min syster har två fina barnbarn i ungefär samma ålder som mina barnbarn. Personalen har inte sett att de varit med sin pappa och hälsat på sin farmor. Det är ju en annan fråga och många verkar inte få så många besök och blit lätt isolerade på det här boendet.

Jag har gjort en besöksbok och i fredags var det en månad sedan hennes son hälsade på.

Jag tycker det är svårt att lägga sig i, men jag mailade och frågade verksamhetschefen om en verksamhetsplan  och resultat av kommunens kvalitetsuppföljning om hon kunde maila det till mig. Jag skrev inte att jag  hade min syster där utan jag var intresserad av att jämföra olika demensboenden.  

 

Jag har haft med mig min dotter Ann  vid ett tillfälle. Dels ville hon träffa sin moster. Ann har erfarenhet både som undersköterska och sjuksköterska sedan många år tillbaka inom äldreomsorg, förutom ett antal år på Karolinska på kvinnokliniken. Idag är hon anställd i en annan kommun och det ingår i hennes jobb att åka till olika äldreboenden och demensavdelningar då någon av personalen larmar henne för att få en bedömning när någon ramlat eller blir sjuk. Nu jobbar hon på natten och det är mycket som inträffar på natten.

Ann var skeptisk till miljön, men hade svårt att efter ett kort besök bilda sig någon uppfattning om vården. Tyvärr her de enskilt drivna demensavdelningar  många anställda som saknar adekvat utbildning för jobbet var hennes uppfattning. 

 

Det skulle vara intressant att veta vad andra anhöriga har för funderingar om demensvården. 

Det här blev långt och tjatigt, men jag är glad för att Socialstyrelsen har uppmärksammat demensvården och gett ut riktlinjer.

 

 

 

Tisdagen den 1 september 2009 kl. 18:17

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>