Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Dagbok Hänt i veckan

Dagboken

Om vardagssysslor,böcker, mat och trädgård och minnen som dyker upp.

Nu har även denna vecka gått i en rasande fart och plötsligt är det fredag igen. Det är många ovanligt vackra fjärilar i år. Varje gång jag ser en fin fjäril så försöker jag ta en bild med nya kameran, men jag hinner inte. Nu har jag kameran intill mig då vi sitter ute på terassen. Hoppas på att snart kunna ladda upp en bild på en fjäril.

 

Om två böcker jag läst klart i veckan

Jag har läst ut en bok av Hannah Nyalas som bygger på hennes egna erfarenheter som medarbetare i amerikanska sök- och räddningsteam som ger en äkta känsla åt händelserna i boken. En starkt fängslande och spännande roman. Lämna inga spår är hennes debut som romanförfattare.

 

Vi har lyssnat klart på Henning Mankels bok "Den oroliga mannen" Den var spännande och handlade om  en pensionerad hög marinofficer som försvinner spårlöst under sin dagliga promenad i Lilljansskogen i Stockholm. Marinofficeren är Wallanders dotters svärfar. Utredningen görs av Stockholmspolisen och Wallander kan inte låta bli att lägga sig i utredningen.

 

Trådarna leder bakåt i tiden, till det kalla kriget,högextrema 

sammanslutningar och lönnmördare från det gamla Österuropa. Wallander anar att han har kommit en stor hemlighet på spåren, allvarligare än Wennerström och spionhärvan. Boken får ett ovanligt slut. Boken är värd att läsas. Jag är inte i vanliga fall så road av kriminalromaner.   

 

 Om våra vardagssysslor 

Jag har plockat svamp i veckan, massor av kantareller, blek taggsvamp och tegelsopp. Gjorde kantarellsoppa igen och resten frös jag in för det är gott att ha till vintern.  

I onsdags hade vi städdag och ibland önskar jag att vi hade ett mindre hus.

Det känns skönt när det är klart och det luktar rent av såpa. Källarplanet städar vi inte så ofta.

 

Jag har varit på mammografi och talat med systersonen om min systers demensboende. 

Mats fortsätter att skriva sina "memoarer" som handlar om hans liv. Memoarerna ska hans barn och barnbarn få. Han scannar gamla bilder och lägger in i sin berättelse. Jag frågade vad ska boken heta? Jag föreslog  "Från vaggan till graven" eller? Han har kommit till åttiotalet. Det blir både intressant och bra.

jag tror att barnbarnen kommer att bli ännu mer stolta över sin morfar. 

 

Jag började skriva om min barndom, men jag vet inte om det är intressant att jag fortsätter och skriva om mitt vuxna liv. Mats tycker att jag levt ett ovanligt och omväxlande liv och fått erfarenhet av det mesta. Ja mitt privatliv skulle passa bra som en dålig såpopera. Jag skojade och sade, ska jag skriva om "Scener från tre äktenskap och ett samboliv"

 

Jag har skrivit mycket om resorna utomlands och fakta om de platser jag besökt i världen. Jag har skrivit om roliga minnen som handlar om Joakim. Det var ett bra sätt att bearbeta sorgen.

 

Min vän och skyddsling dök upp i torsdags och hade en liten present med till oss från sitt hemland. Detta var som tack för att jag hjälp henne med kontakterna med försäkringskassan. Hon hade fått en praktikplats på en frisörsalong. Hon är utbildad teknikfrisör i sitt hmland, en lite längre utbildning än vanlig frisörutbildning. Hon har också sex års erfarenhet av sitt yrke i hemlandet. Hon hade haft praktik i tre dagar, men tagit ledigt i torsdags för hon skulle på tandläkarbesök. 

Hon får 240 kr och 180 kr efter skatt  i aktivitetsstöd om dagen.

 

Hon berättade att hon fått jobba sju timmar i sträck utan rast så hon var jättetrött. De hade också bett henne arbeta över, men det kunde hon inte.

Hon har ingen lön från frisersalongen. Hon hade pratat med handläggaren som ordnat platsen som blev sur och sa att då fick hon skaffa en annan praktikplats själv. Jag tycker att arbetsförmedligen borde kollat upp att praktikplatsen uppfyller arbetsrättsliga krav. Jag sa att ingen ska behöva arbeta mer än 5 timmar i sträck utan rast eller paus enligt lag. Jag hjälpte henne att göra ett informativt och kort CV för byte av praktikplats.

Jag frågade om hon kanske skulle söka ett vanligt jobb för hon har betyg  översatta på svenska. Hon känner sig osäker på språket och att hon inte jobbat på några år. För torsdagen fick hon inget aktivitetsbidrag och då är det väl också svårt att hon ska hinna med att själv söka en ny praktikplats.

Hon var jättenöjd och glad för CV et som blev väldigt bra med bild och allt väsentligt som kan intressera en blivande arbetsgivare. Gjorde 15 kopior till henne. 

Mat

Det är krabbsäsong och jag älskar skaldjur, tyvärr äter inte Mats krabba sedan han en gång för länge sedan fick en skämd krabba. Mats överraskade mig med en välmatad krabba igår som jag åt till middag. Jättegod! Till sig själv hade han köpt potatissallad och rostbiff. 

Jag trodde det skulle bli ärtsoppa och plättar igår. Det tycker vi är gott och förr brukade jag själv göra ett storkok med ärtsoppa och frös in i portioner.

Nu har jag köpt färdig ärtsoppa i "plastkorv" som jag späder med grönsaksbuljong och kryddar med timjan. Det är för lite fläsk i den färdiga soppan så jag är frestad att göra egen ärtsoppa igen. Det är ingen idé att koka ärtsoppa för två personer och utrymmet i frysen är begränsat.

 

Trädgården

Mina dahlior är oerhört vackra och stora. Krusbärsbusken har blivit angripen och alla blad var uppätna. Som tur var har jag skördat alla krusbär.

 

Körsbären har fåglarna ätit upp, men det gör inget för de är ganska sura.

Första året vi bodde här gjorde jag ett par flaskor körsbärssaft. Jag hade inte lagt i konserveringsmedel för vi räknade med att dricka upp den inom en mycket snar framtid. En natt vaknade vi av ett skott och klirr av glas i tvättstugan. Yrvakna trodde vi att någon skjutit ett skott genom fönstret.

Flaskan hade exploderat och det var glas och saft över hela tvättstugan.

Ren tvätt på strykbrädan var prickig av saft och vi fick jobb att skura och torka och plocka glasbitar den natten.  Den första flaskan hade vi druckit upp tack och lov. Jag hade glömt att ställa in flaskan i det extra kylskåp som vi har i tvättstugan.

 

Det lilla körsbärsträdet är som bäst när det blommar

Jag har en svart vinbärsbuske i en kruka som är självsådd från Lidingö där vi hade massor av svarta vinär. Än blir det inte så mycket bär så jag kan göra svart vinbärssaft som är så gott.

 

Plommonträden dignar av frukt som inte är riktigt mogen än.

Min dotter brukar komma hit med barnen och plocka plommon. De har inget plommonträd och jag får äpplen och gurka av henne av henne.

I år vet jag inte vad jag ska göra med alla plommon. Tar gärna emot förslag. Plommonsylt? Plommonmarmelad?... Vad gör man av plommon?

 

 Dottern skördar gurkor i sitt växthus, men vindruvorna behåller hon själv.

 

Skönt att jag inte har äppelträd. Grannarna lägger ut äpplen i skogen till rådjur och älgar. Älgarna kommer i alla fall och äter fallfrukt på tomterna. Grannen mitt emot sa att förra året hade en älg stått och ätit äpplen direkt från trädet. Så nu duger inte fallfrukt längre för älgarna.

 

På sommarstället vid Strömma kanal hade vi äppelträd och jag gjorde äppelmos och äppelvin. Vi hade också ett jättestort körsbärsträd och vi bjöd in vänner att plocka så mycket de ville. När sonen var liten tiggde han tomma karamellpåsar i Strömmahandeln som han plockade fulla med körsbär och sålde på ett litet bord och gjorde en skylt med söta goda körsbär. Jag kommer inte ihåg vad han fick för en påse körsbär. Det var många som köpte.

Jag får väl sätta mig i Brandbergens centrum och sälja plommon och dryga ut pensionen.

 

Jag har fått bruna prickar på bladen på mitt fikonträd som oroar mig.

Förra året fick jag ett fikon som inte hann mogna. I år får jag inte ens ett enda fikon. Däremot får jag massor av citroner och citronträdet blommar för fullt.

 

Mina änglatrumpeter har inte blommat i år. Jag har dem mot väggen längst under taket på terassen för det har blåst en hel del i sommar. Kanske har de stått för mycket i skuggan.

Nu har några rosor slagit ut. I början av sommaren åt rådjuren upp knopparna, men jag har inte sett dem på ett tag.   

Min franska dragon är fantastiskt stor och fin, trots att jag missköter och den står ute  i en låda året om. Bilden är från början av sommaren. Nu har dragonen blivit ännu större och andra kryddor som brett ut sig. Nu finns ingen plats för Donna längre. 

Både katter och fjärilar dras till min kryddlåda

 

 Vi syns på bloggen en annan dag!

 

 

Fredagen den 4 september 2009 kl. 10:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>