Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Höstdagjämning

Detta dygn är det lika mycket dag som natt.

Nu lämnar ljuset över till mörkret, men ljuset har alltid makt över mörkret.

 

Tisdagen den 22 september 2009 kl. 20:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Recept på min plommonmarmelad

Min plommonmarmelad.

(Marmeladen liknar lite chutney i smaken)

Jag har aldrig gjort plommonmarmelad tidigare.

Googlade på plommonmarmelad och snappade upp lite av varje och gjorde sedan min plommonmarmelad efter mitt eget huvud som jag tyckte verkade gott.

Plommon har lite pektin i sig själva. Citron och äpple innehåller mycket pektin lärde jag mig på google.

Jag vägde plommonen på min mormors gamla hushållsvåg som visade 1,5 kg,

I receptet på syltströsocker stod att man skulle ha 1 kg bär till 1 kg socker. men jag hade inte mer än 1 kg syltströsocker.

Syltsocker innehåller pektin och citronsyra för att sylten ska hålla sig.

 

Tog ytterst lite vatten i en stor kastrull och lade i ett skivat äpple plommonkärnor och en kanelstång. (Tog så lite vatten så att det inte skulle koka torrt.)

Rev skalet på en citron och hällde i vattnet och pressade citronen till citronsaft som jag hällde i. Kokade i ca 5 minuter.

Plockade bort plommankärnorna.

Lade i ca 1,5 kg urkärnade plommon som fick koka för fullt i minst 15 minuter. (Använde min potatisstöt för att krossa plommonen)

Knäckte 10 plommonkärnor med nötknäckaren och använde mandeln i plommon kärnan som jag stötte i en mortel och lade i plommonmarmeladen.

Tog lite mer kanelpulver eftersom jag tycker det är gott och en skvätt sherry. Helt onödigt egentligen men jag gillar att exprimentera. 

Gjorde noggrannt rent glasburkar och värmde dom i ugnen och skjölde med atamon. Tog två hattar Atamon

från flaskan och hällde i marmeladen.

1,5 kg plommon

1 kg syltsocker

1 äpple

1 citron

1 vaniljstång

10 finstötta mandlar från plommonkärnan. 

Plommonmarmeladen blev helt i min smak.

Har ätit den i yogert, till glass och desertost 

 

Receptet på syltsockerpaketet

Provade att göra en omgång med 1 kg socker och 1 kg plommon enligt receptet på syltsockerpaketet, jag tog 3 hg mer plommon än i receptet. 1/2 dl vatten.

Kärnade ur plommonen och skar varje plommon 1 fyra delar. Varvade socker och plommon sedan fick de stormkoka i 10 minuter.

 

Plommonsaft ( OBS! Vanligt socker, ej syltsocker annars blir det gelé).  

Se Bosses mat (Blogg ) ska jag prova ett jätteenkelt  plommonsaftrecept som jag hittade där

3-4 dl vatten

1 liter plommon

kokas i 30 minuter sila av saften

Mät volymen och mät därefter upp 6 dl (500 g) socker per liter avrunnen saft. Koka upp saften, rör sedan ner sockret och koka upp igen. Häll saften i rena och varma flaskor, ända upp. 

 

 

Tisdagen den 22 september 2009 kl. 04:27

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>