Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Julstress

Nu börjar jag bli stressad av att julen står inför dörren. I 15 år har vi haft en tradition att alla barn och barnbarn firar jul hos oss på annandagen. Förutom förra året då jag hade fått kräksjuka och blivit smittad på Lidingö demensboende. Min mellan syster och jag hälsade på vår stora syster och båda blev vi riktigt sjuka. Därför visste vi varifrån vi blivit smittade.

 

Det var första gången Mats dotter tog hand om julfirandet på annandagen.

När barnbarnen var små var vi nio vuxna personer och jag lagade kalkon som räckte gott och väl till alla. Barnen åt hellre prinskorv och köttbullar,

 

Nu är de äldsta barnbarnen mellan 15 och 21 år förutom tre som är mellan 9 och 13 år och barnbarnsbarnet 5 år.

 

För ett par år sedan blev det plötsligt fyra flick- och pojkvänner till barnbarnen som kom oanmälda på annandagen. Min dotter tyckte det var dålig stil och menade att det vore skillnad om de vore förlovade. Nu har dessa pojk-och flickvänner varierat de senaste åren. Visst är det roligt att de vill komma till oss. Insåg att jag i fortsättningen måste laga minst två kalkoner och förlänga bordet.

Jag har sagt till att det är familjen som är inbjuden. Funderar starkt på att fira jul hos döttrarna i år. Julafton, juldag och annandag hos våra tre döttrar.

Kan man bryta traditoner?

 

 

Måndagen den 30 november 2009 kl. 02:13

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Födelsedagsfest den 27 november.

Mats yngsta barnbarn fyllde år idag. Hon hade önskat att vi skulle äta mat tillagad med racklettjärn där gästerna plockar på vad de önskar av kött, korv och massa annat gott. Vi tog med oss vårt racklettjärn för att alla skulle kunna få mat samtidigt. Det var bara familjen, men vi var åtta vid bordet.

Det är trevligt att sitta och plocka ihop vad man själv ville ha.

Vi fick också träffa Mats barnbarnsbarn fem och ett halvt år. Hon hade så roliga kommentarer. Hon är verkligen ett charmtroll.

Hon skulle skulle till sin ishockeyskola imorgon för nu var fotbollsskolan slut.

Hon berättade att hon nog skulle pröva på dans också. Hon sa att hon har en pappa som nog är den snällaste pappa som finns.   

 

Det är så roligt att se vilket innerligt och bra förhållande de har till varandra.

Det kan inte ha varit lätt för Mats barnbarn att bli pappa när han var 16 år.

Jag frågade om jag fick lägga ett par bilder på min hemsida från kvällen och det var okey.

Födelsedagsbarnet  och storebror

 

Pappa och dotter

 

Lördagen den 28 november 2009 kl. 08:36

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Förberedelser inför vinter och vår.

I veckan tog jag upp Dahlialökarna och lade i en kartong med torvmull i vår mörka och kalla källare. Hoppas de klarar sig till det är dags att sätta dom igen. Bytte hälften av jorden i mina tre lådor på terassen. Fick tag i krokuslökar och vita papegojtulpaner till halva priset på Plantagen. Ville egentligen ha påskliljor och narcisser för det äter inte rådjuren. Jag var för sent ute. Egentligen hade jag delegerat jobbet till Mats för för ett par veckor sedan, men det kom annat emellan. Tur att det varit en mild höst.Liljor och pion kommer troget upp varje år. Jag vill alltid ha vårblommor i mina tre stora lådor.

 

Täckte lådorna med frigolit och en pressening. Likaså den stora höganäskrukan med japanska lönnen. Krukorna med Änglatrumpet, Azalea  potatisblomma, fikonträd, citronträd och pelargoner har jag ställt i ett rum på nedre planet med stängd dörr utan värme på. 

 

 

Lördagen den 28 november 2009 kl. 05:40

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Salukivalp

Svår att motstå, eller hur? Mats dotter var igår i Skåne och valde valp. Det blev den här lilla damen som ni kan se på bilderna. Hon är 4 veckor nu och långhårig. Hon hade helst velat ha en släthårig tik men den vita släthårstiken skulle uppfödaren själv ha. Hon kallas ”Daysy” än så länge. 

 

Hon har inte hittat någon som vill vara fodervärd och inte heller lyckats övertala familjen att ha en till hund hemma. Valpen ska vara där tills hon hittar en bra fodermatte/husse. De har redan fyra Saluki, en gammal tik och tre hanhundar.

 

Vi fick en fråga om vi kan ha henne då de åker till Oman i 11 dagar.

Dottern ville tidigare innan valpen var född att vi skulle bli fodervärdar permanent, då Dinos ägare ångrade sig och ville ha tillbaka honom. 

 

Syftet är nog att vi ska bli så förälskade att vi inte vill lämna tillbaka henne.

Mats dotter vill så gärna att vi tar hand om henne. Stor övertalning pågår med argument som att det är ingen fara för Donna.

För valpens del är det jättebra att få träffa en katt så tidigt i livet så hon lär sig tycka om dem. Hon behöver väldigt lite promenader, men däremot gå ut på gräsmattan för att kissa och bajsa. Hon är ju inte rumsren än, det behövs bara en tidning vid dörren.

 

Alla valpar är ju bara för gulliga!

Hon vill poängtera att vi inte alls ska känna oss tvingade och inte vara rädda för att säga ifrån om det blir för jobbigt.

Valpens pappa är en av dotterns prisbelönade avelshundar. Mats dotter ska ha tiken till avel så småningom.

Mats vill så gärna ta hand om valpen då de reser till Oman, men då vet jag att han är fast. Det tål att tänka på. Vi får väl se hur Donna reagerar på en valp under 11 dagar. Jag är tveksam att ta hand om valpen de 11 dagarna också!

 

Fredagen den 27 november 2009 kl. 16:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Vad innebär en flumskola?

 

Stockholms stads kvalitetsutmärkelse

Vad innebär en flumskola?  och var hittar man en sådan. Den frågan ställdes av en vän på facebook. Det blev en livlig debatt. Några skämtade till det och trodde kanske i Kristiania. Någon skrev "Det är väl en såndär skola där man är snäll mot barnen. Hemska tanke."

 

Flera hade långa inlägg där de beskrev hur nöjda de var med barnens skolor, speciellt de kommunala skolorna. Några var kritiska mot enskilt drivna skolor som väljer vilka elever de tar emot. Någon hade bytt tillbaka till en kommunal skola

 

Flumskola har blivit ett mantra för en viss partiledare. De som inte satt sig in i hur den kommunala skolan jobbar idag och suttit med på lektioner tar till sig populistiska uttalanden som ordning och reda i skolan. Alla skolor sätter upp tydliga ordningsregler tillsammans med föräldraråd, elevråd, lärare och rektor.

 Ordningsreglerna går på remiss till alla vårdnadshavare och elever.

Skolkande elever följs upp med samtal tillsammans med elev och förälder. Det är föräldrarnas skyldighet att se till att barnen går i skolan enligt föräldrabalken. Skäll inte på skolan utan det behövs stöd till föräldrarna i sin föräldraroll.Jag har fd, kollegor skolpsykologer som jobbar med det.

 Det finns tydliga kriterier för vad man ska uppnå för att få ett visst betyg. Det finns mätmetoder för att upptäcka om en elev har svårigheter i ett visst ämne och väl utvecklade uppföljningsmetoder.

Jag anser att Björklund slår in öppna dörrar för att vinna röster.

Jag har gått med i en grupp som jag fick tips om på facebooksidan sidan med skoldebatten.

 

Detta är en bild som från slutet av 1900-talet så dessa elever är vuxna idag

 

Jag har jobbat med skolutvecklingsfrågor för förskola och skola under många år. Varit examinator för kvalitetsutmärkelsen i Stockholms stad.

 Har kopierat texten från sidan från intressegruppen:

"Vi är många i Sverige som är intresserade av skolfrågor och skolutveckling och som följer skolministerns och utbildningsministerns debattinlägg och uttalanden med alltmer tilltagande uppgivenhet.

Jan Björklund och Lars Leijonborg har en oöverträffad förmåga att fokusera på problem i skolan och inom utbildningsväsendet i stort. Dessa båda herrar tycks helt ha missat nymodiga tankegångar som handlar om att fokusera på lösningar, kreativitet och att stimulera företagsamhet och entreprenöriella förmågor hos elever i den svenska skolan.

Vi tar nu initiativ till en stödgrupp för Jan och Lars som handlar om att genom allmänt positiva tillrop, mail, insändare och debattartiklar öppna deras ögon för en positiv och framgångsfokuserad skolutveckling i landet.

Vi kan även tänka oss att starta en insamling för att skänka lämplig litteratur till ministrarna som kan bidra till att öka deras kunskaper inom området skolutveckling."

 

 Jag har jobbat med skolutvecklig och utvecklingsfrågor i tio år. Jag är socialliberal och är inte längre medlem i Folkpartiet sedan i somras. Jag försökte tona ner Björklund för kategoriska uttalanden och varnade för att rektorer och lärare som röstat på folkpartiet inte kommer att göra det inför nästa val. Istället kanske han vinner röster från Sverige Demokraterna för sin ställning vad gäller invandrarpolitiken vid folkpartistämman som han dock inte fick igenom.

Jag var kontaktperson för lärarkandidater och samarbetade med lärarhögskolan. 

Dagens skola respekterar eleverna och lär dom bli självständigt tänkande människor. Jag är imponerad av alla eldsjälar i våra skolor, som kränks av att skolor kallas flumskolor.

 Jag vet att det här är ett kontroversiellt inlägg, men jag vill hylla alla lärare som gör ett gigantiskt jobb i våra skolor, som inte fokuserar problemen utan ser till lösningar.

 

Måndagen den 23 november 2009 kl. 23:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Söndag i november

En av mina vänner på facebook som är min dotters kompis sedan barnaåren har fått ett eftertraktat miljöpris "International category of the green awards" Han är marinbiolog och jag känner mig stolt som en morsa.

Han är en bra förebild för barnbarnet.

 

Denna söndag har jag tillbringat på Lidingö. Det var så länge sedan jag hälsade på min syster eftersom jag har haft en envis influensa. Hon är så rörande positiv och trivs där hon är. Jag hoppas jag aldrig blir dement.

Jag blir ändå ganska ledsen då jag ser hur de har det på denna demensavdelning. Måste ringa den medicinskt ansvariga sjuksköterskan på Lidingö som jag jobbat ihop med då det gäller kvalitetsfrågor.

 

En av mina vänner på facebook undrade vad flumskola är. Jag är så arg på Björklund och hans populistiska politik och det var en anledning att jag inte längre ville jobba för folkpartiet. Jag var en av många rådgivare till Lejonborg, men Björklund skadar partiet. Därför är jag inte längre medlem.

Jag kommenterade att en flumskola är svår att hitta i vårt avlånga land.

 

 Så var den här helgen till ända

Ha det gott!

Babsan

 

Måndagen den 23 november 2009 kl. 05:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Lördagkväll i stugan

Vilken skön och varm dag med solsken. Det var verklgen länge sedan. Gick ut och tog en liten promenad i det vackra vädret.

 

Telefonen ringde tidigt och det var Mats gode vän som ville rådgjöra med oss hur han skulle agera. Hans närmaste granne hade avlidit. Han har  nycklar till lägenheten. Det blev ett mycket långt samtal.

 

Ikväll skulle vi ha ätit på Bistro Wasahof på Dalagatan och lyssnat på Andreas Franzén baryton som debuterade på Drottningholmsteatern i år som kungen av Skottland i Händels opera Ariodante. Wasahof brukar ha operakvällar. Andreas sjöng på min sons begravning och kommer från Lidingö. På begravningen sjöng och spelade han gitarr Tears in heaven av Eric Clapton och Knocking on heavens door av Bob Dylan samt Ted Gärdestads, För kärlekens skull.

 

 

Andreas hade mailat mig för 3 veckor sedan att han skulle sjunga på Wasahof ikväll. Då svarade jag att vi inte kunde komma för vi skulle på fest, men det var ju förra lördagen. Snurrigt har ingen almanacka längre. Ringde och skulle beställa bord idag och frågade hur dags Andreas skulle sjunga och fick till svar att han tyvärr blivit sjuk. Då tyckte jag att det var ingen idé att beställa bord.

Nu får vi lyssna på honom den 19:e december i Kungsholmens kyrka istället.

Skickade honom ett mail att han skulle krya på sig.

Min dotter hade lagt upp en överraskande och rolig filmsnutt på sin facebook sida. Blev jättesnopen då jag såg den och undrade hur det här hade gått till. Nu har jag lagt upp filmsnutten på min sida. För min dotter och bonusdotter Nette på min facebooksida. Gå in och kika ni som är vänner på facebook, så kan ni använda konceptet om ni tyckte det var roligt.

Talade med dottern som skulle göra en gryta för Wiktor hade 5 kompisar hemma som kopplat ihop sina bärbara datorer och spelade spel. Tonårspojkar äter som ett helt kompani. Det är långa avstånd på Ekerö så de som bor längst bort sover över. Ganska oskyldigt nöje att vara hemma hos varandra på lördagkvällar. Tur att de har en Friggebod på tomten för övernattande gäster.

 

Hade inte planerat någon middag till kvällen så nu blev det en myskväll med en dry martini och dip med grönsaksstavar och senare blir det krabba och ostbricka.

Talat via Skape med Mats dotter som är i London och ska se musikalen Thriller med Michael Jackson musik. Jättebra bild och ljud.

Snart är det dags för krabban.

Jag tycker det är uttjatade  program på TV. Vi sätter nog på lite musik istället.

Önskar er en trevlig lördagkväll och en fin söndag.

 

Lördagen den 21 november 2009 kl. 20:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Mormors tankar

Talade med dottern i torsdagskväll. Det är inte lätt att välja gymnasielinje. Mitt barnbarn Wiktor är duktig i de flesta ämnen. Han var helt inriktad på att läsa nuturvetenskaplig linje. Det stora intresset ligger dock inom samhällsvetenskap. Dottern och barbarnet har suttit tillsammans och kollat i en katalog vad olika utbildningar leder till.

 

Då hade han sagt mormor är socionom och han ville veta mer om den utbildningen. Han trodde det var en bra utbildning eftersom han trodde jag tjänade massor av pengar eftersom jag bodde i ett så fint hus på Lidingö. Han vet ju inget annat eftersom Mats och jag bott ihop i 15 år. Jag skrattade gott att han trodde socionomer tjänade bra.

Jag tror att han tycker att det varit spännande att jag jobbat mycket med olika rektorer. Rektorerna har satt sina studie- och yrkesvägledrare i jobb för min och Wiktors skull. Det är så rörande att jag har den kontakten idag trots att jag är pensionär.


Talade med dottern idag och hon och barnbarnet var på väg till Älvsjömässan och utställningen att välja gynmnasium.

Igår hade barnbarnet varit på mässan med klassen. Nu har han hittat vad han vill välja. Globala gymnasiets naturvetenskapliga linje med inriktning hälsa och miljö. Han tyckte det var perfekt för där ingår också samhällsvetenskap i ett globalt perspektiv.  Han är lika intresserad av samhällsvetenskap som NO ämnen. Det är inte lätt för våra ungdomar med alla dessa möjligheter att välja gymnasium. Det är bara lite långt mellan Hornsgatan och Ekerö där han bor. Mitt älskade första barnbarn.

Det var så kritiskt då Wiktor föddes för tidigt. Han vägde bara 1.400 gram.

Nu är han längst i klassen.

Den 4 december ska jag ut och äta med gamla kollegor. Ni som bor på Södermalm så nu undrar jag om ni varit på Stekpannan som var sista förslaget på var vi skulle äta. I morgon kanske Mats och jag går ut och äter på Wasahof, beroende på hur vi känner för det imorgon.

 

Trevlig helg

babsan

 

Fredagen den 20 november 2009 kl. 22:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Good Bye, Lenin

 

Igår blev jag sittande mitt på mörka dagen och såg en långfilm på TV 1,

helt utan dåligt samvete för att jag inte gjorde någonting nyttigare.

Det är fördelen med den här årstiden.

Jag blev helt trollbunden av filmen..En lysande skildring och tydliggörande av samtidshistorien.

 

Good Bye, Lenin.

En tysk film från 2003 som handlade om 1989 då muren föll i Berlin mellan Öst och Väst.

Se den om den kommer i repris!

Filmen fick mig att tänka tillbaka till 1962 då jag seglade i Travemünde med min tyska fästman. Det var en liten segelbåt och vi hade bara baddräkter  och inga papper på vilka vi var.

 

Plötsligt dök en polisbåt upp och de trodde att vi var på väg att fly från öst till väst.

De tog oss ombord och de var mycket hotfulla och hade vapen.

Vi hade kommit in på Östtyskt territorium.

Då de hörde min svenska förstod de att vi talade sanning. Att vi kom från väst.

En av mina mest obehagliga upplevelser.

 

Tänk att ingen lär sig av historien.

 Världen firar minnet av Berlinmurens fall. Samtidigt byggs nya murar. Den mest provocerande är Israels mur som delvis byggs på palestinsk mark i strid med internationell rätt.

 

 

Ibland undrar jag hur man tänker då man stänger av Stockholm och E-4 mitt i rusningstrafik bara för att president Medvedev besöker Stockholm.

Jag antar det är länspolisen som ansvarar för planeringen av eskorter.

Det borde väl vara enklare att ta Medvedev i en polishelikopter. Måste han åka i Limousin.

 Om det är många potentater skulle det vara billigare och miljövänligare att chartra ett tåg mellan Arlanda och Stockholms city, istället för alla dessa eskorter.

 

 

 

Torsdagen den 19 november 2009 kl. 12:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

El Santiago de Compostela

Tidigt i morse hade min dotter skickat ett meddelande till mig på Facebook.

Trodde hon skämtade och undrade om hon tänkte ta livet av sin gamla mamma. Så här skrev hon!

Hej!
Det här vore väl något för dig och mig att göra tillsammans =)
Jaa jag menar allvar... Men du måste börja träna med långa promenader redan nu.
Kramiz

Lade upp ett filmklipp som hon skickade tillsammans med meddelandet på min Facebook.. om någon vill lyssna på vacker nunnesång gå in på min sida.

Hon ville på fullt allvar göra en pilgrimsvandring till Santiago Compostela i Spanien. Bara hon och jag. Jag hade nog inte tvekat om jag fått frågan för 10 år sedan.

 Sedan ringde hon och sa att du klarar att gå 2 mil om dagen, men du behöver träning.  Vi har ju gått mycket i skogen tillsammans.

Dottern springer 5 km så gott som varje dag och har en otroligt bra kondition.

Nu har jag Googlat på Santiago Compostela och visst skulle det vara en upplevelse. Samtidigt skulle vi få vara tillsammas, men jag vet inte om jag klarar det nu.

Hon sa att om jag inte följer med kommer hon att själv göra vandringen. Bilden nedan är från norra Spanien.

Mats sade att det är ju inte alla som gör en pilgimsvandring som har en sjuksköterska med som kan hålla koll på blodtryck och plåstra om skavsår. 

 

Måndagen den 16 november 2009 kl. 17:43

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

80 års fest

Jag skrev att jag skulle ta time out med dagboken, men jag kommer att skriva ibland. Jag har så många externa besökare och undrar vilka dom är som läser min dagbok men de lämnar inga avtryck i varken bloggen eller gästboken.

 

Har man barn och barnbarn oroar man sig alltid och vill alltid deras bästa. Jag vill inte att de ska göra om mina misstag i livet. Jag vill att alla ska vara lyckliga i sina äktenskap och då räknar jag inte bara mina egna barn.

Livet har sina kriser, men utan kris ingen utveckling.

 

Ikväll har vi varit på 80-års kalas, Mats goda vän fyllde 60 år och Mats gudbarn fyllde 20 år. En mycket trevlig fest med massor av folk, trångt och avspänt och en kväll med massor av skratt och god mat.

Tiden går så fort och när jag lärde känna gudbarnet var hon bara 5 år. Jag är inte gudmor. Det är Mats förra sambo. Jag tyckte att vi kom varandra närmare ikväll Mats fd sambo och jag som han levde ihop med i 12 år. Vi kramade om varandra och hon kände med mig för hennes enda dotter dog ung och förstod vad jag gick igenom som förlorat en son.

 

Hon är en beundradsvärd kvinna som utbildat sig till psykolog och psykoterapeut och hon är en duktig porträttmålare som bl a gjort en tavla av en känd generaldirektör som hänger på Socialstyrelsen. Hon har också gjort sig känd som konstnär inom modern konst. Kvinnor kan! Vi är lika gamla, men hon jobbar för fullt. 

 

Gudbarnet tycker att det är bonus att hon har en gudfar och nästan två gudmödrar. Guddottern ville bli min vän på facebook. Vi har under årens lopp gjort saker med gudbarnen som de uppskattat.

 

Sonen i huset är också gudbarn till Mats och hans fd sambo. Båda barnen är döpta i huset på Lidingö. Sonen pluggar på högskola, men har gjort utbildning inom försvaret för utlandstjänstgöring. Förmodligen kommer han att hamna i Afghanistan nästa år. Något som föräldrarna känner oro inför.

Själv är han inte alls orolig.

Våra döttrar tyckte att det var tråkigt med min Time out på dagboken.

De vill tydligen hålla reda på vad vi gör. Det blir ju ganska fåordigt på Facebook tyckte dom. Få se när jag skriver nästa gång.

Ha en trevlig helg!

 

 

Lördagen den 14 november 2009 kl. 23:19

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Onsdag och nu tar jag time out

Nu tänker jag ta time out ett tag med dagboken. Jag har inte så mycket att skriva om som är intressant.

Ha det så bra alla vänner på zoomin. De flesta vännerna har jag på Facebook och ska ägna mig mer åt Facebook.

 

Onsdagen den 11 november 2009 kl. 06:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Måndag

 

 

Missade vårdcentralen

Vaknade av att jag hostade i natt och hade svårt att somna om. Gick och lade mig igen vid sjutiden och somnade om och sov till 10.30. Jag som skulle ringa vårdcentralen som jag lovat dottern. Egentligen kände jag mig lite bättre. Det var försent att få en läkartid i alla fall. Jag har ju ingen feber så det fick bero. Trots att jag jag har ont i bröstet då jag andas djupt.

 

Stackars Mats som ensam får förbereda trädgården för vintern. Ta hand om alla utemöbler och ta upp dahlialökarna för vinterförvaring och täcka krukor och blomlådor med frigolit och presseningar. Jag som skulle sätta mer lökar också.

 En doft av sommaren

Kände för att lägga upp några bilder på blommorna i mina lådor som nu vissnat, men som kommer igen nästa sommar om jag vi täcker dom.

 

 

Måndagen den 9 november 2009 kl. 19:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Konsten att välja skola

Diskuterade med dottern som varit på gymnasieinformation. Wiktor vill gå Naturvetenskaplig linje på antingen Viktor Rydbergs gymnasium, vid Odenplan, eller Vittra på Södermalm, alternativt Mikael Elias i Stadshagen.

 

Jag tipsade dottern om Utbilningsförvaltningens sida där alla gymnasieskolors brukarundersökningar finns. Där kan man göra jämförelser med både Kommunala och privata gymnasieskolor.

På utbildningsförvaltningen finns brukarundersökningar för både förskola, fritidshem och grundskolor, både privata och kommunala.

 

Brukarundersökningarna görs av Stockholms stads utrednings- och statistikkontor. Det är inte så lätt att hitta brukarundersökningarna på nätet.

Det kan ju vara bra att känna till att man kan jämföra olika skolor. Ispektörsrapporter och kvalitetsredovisngar finns också. http://www.stockholm.se/utbildningsforvaltningen

och för hela Sverige www.skolverket.se

När man väljer förskola,förskoleklass, eller grundskola är det i första hand skolans upptagningsområde, eller närhetsprincipen som ger företräde till  skolan.

 

Ville bara dela med mig. Kanke är det aktuellt för någon att

välja skola. 


Det är ju en djungel att välja gymnasieskola. Det är svårt att komma in på dessa tre gymnasier. Wiktors bästa kompisar och flickvännen vill också gå Naturvetenskaplig linje. Helst vill de nog gå i samma gymnasium.

Det kan ju bli väldigt tufft att gå på ett gymnasium där alla elever är så studiemotiverade. De ska gå på gymnasiemässan. Det krävs i princip MVG i alla ämnen för att gå i de skolor de vill komma in på. Få se om de blir klokare då de varit på mässan.

 

 

Söndagen den 8 november 2009 kl. 18:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Fars dag

Idag är det FARS DAG!

En ros till alla moderna pappor  som är engagerade i sina barn och ris till pappor som inte bryr sig om sina barn.

 

Mats döttrar har ringt och grattat på fars dag.

Farsdagspresenterna har han redan fått av båda döttrarna.

 

Det varken regnar, eller blåser och det är 7 grader varmt. Lite spridda moln på himlen. Vaknade tidigt då det fortfarande var kolsvart ute och satte mig vid datorn.

Jag blev förvånad och glad då jag hade en vänförfrågan på Facebook från Charlotta Huldt Ramberg som sjöng på Regina. Jag skickade henne ett meddelande och bifogade bilden samt tackade för en lysande föreställning. Charlotta till höger på bilden.

 

Hon fick nyligen Fellbompriset. Charlotta är, operasångerska, regissör, konstnärlig ledare och grundare av Spaghettioperan, Reginateatern i Stockholm. Hon fick pris för utveckling och förnyelse av operakonsten och "för hennes självuppoffrande och engagerade arbete med

Spagettioperan Regina".


 Ikväll hade vi tänkt lyssna på konsert i Högdalens kyrka kl. 19.00 
 J. Brahms: Ein Deutsches Requiem med Jeanette Bjurling, sopran och
Jesper Taube, baryton samt Vantörs Kammarkör tillsammans med
medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester
Dir. Inger Nordebo Dahlkvist. 

Dottern sa nej
 

Min dotter tyckte att jag ska fortsätta att kurera mig så vi avstår gratiskonserten.Det gör ont i bröstet då jag andas djupt. Tog en slemlösande brustablett och dottern tyckte att jag ska kontakta vårdcentralen på måndag om jag inte blir bättre.Trots allt kan jag andas, men hostar fortfarande. Tror inte att jag har feber. Jag gör alltid som min dotter säger. Hon är duktig i sitt yrke. 

 

Idag på Fars dag tänker jag på min pappa som dog 1988. Han och min mamma ligger på kyrkogården i Sala. Mamma dog när hon var lika gammal som jag i influensan i december 1971.

 Jag har stor repekt för influensa och brukar vaccinera mig varje år mot den vanliga influensan. Min dotter tvingade barnbarnet att ta sprutan för han ville inte. Dottern sade till honom tänk om du blir sjuk och måste vara hemma från skolan. Det tog skruv. Han var inte rädd för att få influensa, men han ville inte vara borta från skolan. Han fick ont i armen och hög feber. Efter ett dygn var han återställd.

Nu ska jag mysa med Donna

Jag önskar er en trevlig skön söndag!

 

 

 

Söndagen den 8 november 2009 kl. 12:55

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

En trevlig kväll på Spagettioperan.

 Se bilder sist i bloggen från Spagettioperan.

Det var trevligt att ha Pia på lunch. Vi hade så mycket att prata om.

Hon hade glömt att det var farsdag. Vi fick en vacker orkidé och en flaska bourbon i form av Frihetsgudinnan och en inramad bild på döttrarna och deras män poserande framför Empire State Building. De är alltid generösa och ibland brukar de bjuda ut oss då vi varit barnvakter. En gång bjöd båda döttrarna med män på Jonas Gardell föreställning och middag. 

 

 

Tavlan bakom orkidén är målad av min vän konstnären Axel Lind numera

102 år. Han äger Grenens museum på Skagern där han också bor. 

 

Fick en inbjudan till julmiddag den 4 december genom en rektor i Vantör och mina tidigare samarbetspartner, idrottsföreningarna i Vantör. Jag var sammankallande för Handslaget, numera Idrottslyftet. Idrottsföreningarna anordnade "pröva på verksamhet i skolorna". Kul att dom tänkte på mig. När jag slutade bjöd de mig på Skrapans restaurang med en spektakulär utsikt över Stockholm.

Den här gången är julmiddagen förlagd till Soldat Svejk.

 

Blev lite orolig idag då jag kände smärta i bröstet då jag andas och hostar, dock är jag feberfri.

 

Vilken trevlig kväll vi har haft. Vi njöt i fulla drag av vacker sång och spex.

Vi har fått skratta en hel del ikväll. Vi har bestämt att gå med i Spagettioperans vänner och stödja dem. De får inget kulturbidrag.

Jag tycker att de sprider kultur till hela Sverige. Två par vid bordet bredvid oss hade rest från Göteborg för att se föreställningen. Här är några bilder från kvällen på Spagettioperan.

Mats beställde en hel flaska vin i baren. Själv drack han ett halvt glas. Sedan skulle jag dricka upp resten, tyvärr var jag tvungen att lämna vin annars hade jag blivit berusad. Nedan bild på baren.

 

 

 Tack Spagettioperan för att ni finns! Jag älskar er! Hoppas ni överlever!

 

Fredagen den 6 november 2009 kl. 23:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Regina ikväll

Vaknade tidigt, förväntansfull som ett  barn. Ikväll ska vi gå på Spagettioperan.

Läste recensioner och kvällen verkar ge oss  oförglömlig föreställning. En av våra stora dagstidningar skrev följande:

"Om Europas operachefer råkade besöka Spaghettioperan, skulle de köpa ut hela ensemblen och stockholmarna gå miste om ett glädjeämne."

 SVD

"Man behöver inte vara operaexpert för att gå på Regina. Tvärtom, det här den självskrivna platsen för den som på ett lättvindigt sätt vill bekanta sig med musikteater när den är bra, fantasirik, fylld av värme och humor.
Regina är operakonstens Wallmans salonger, där man låter sig andligen och lekamligen utspisas i välpaketerad dos."

SN

Live opera and dinner in beautiful harmony. Singers move among the tables to serenade you as you dine." Best of Stockholm entertainment

National Geographic

"Kvartetten sångare överglänser sig själva - aldrig tidigare har det låtit så bra på Regina." "...och drar den inte fulla hus är det skam".

E-kurirens

 

Lyckliga recensenter som får gå på bra föreställningar gratis. Önskar jag vore en recensent,tyvärr har jag inte kvalifikationer för det.

Igår ägnade jag åt skvaller och pratade och mailade med folk från mitt gamla jobb. Allt från rektorer, fackliga företrädare, vaktmästare, och före detta kollegor. Ska ta mig i kragen och luncha med dom.

Idag kommer Mats dotter och äter lunch hos oss. Hon vill överlämna något de köpt i New York, antingen som tack för att vi tog hand om Axel på lovet, eller så vill hon ge Mats en farsdagspresent. Vet inte riktigt.

Jag tänker göra det enkelt. Köper Keldas fisksoppa som stomme och lägger i lite bitar från rödspätta och lax samt späder med lite vin och garnerar med färska räkor. Lite sallad och gott bröd med grevéost  får det bli som 

tillbehör.

Mats och jag tittade på en DVD igår "Australia" Den var lång, men vi pausade inte en enda gång.  Filmen hade allt, spänning, kärlek och en fin historia.

Jag rekommenderar den. Handlingen utspelar sig i Australien i Darwin  under tidsperioden slutet av 30-talet och i början av 40-talet. Se filmen!

 

Nu ska jag duscha och känna efter hur jag mår. Bara jag inte får en hostattack i kväll. Får ta med mig lite hostmedicin i en liten plastflaska.

Återkommer i morgon till bloggen.

Önskar er alla fredagsmys ikväll.

 

Fredagen den 6 november 2009 kl. 07:45

Dagboken | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Ge fröken ett äpple!

Vi lyckades byta våra biljetter till Regina från torsdag till fredag istället. Nu får jag ytterligare en dags respit att tillfriskna. Känns lite bättre idag.  Nu har jag inte haft någon aptit och vill inte vara dålig i magen då man ska  äta gott. Det ska bli trevligt att se föreställningen Cirkus på  Stockholms mat- och operahus.

 

Mitt barnbarn pluggar stenhårt just nu för MVG i alla ämnen i nian. Han är otroligt fokuserad. Idag ska han ha kemiprov och han och kompisen är ambitiösa och hade en konversation på facebok igår kväll och de var båda nervösa inför provet.

 

Då kommenterade deras lärare inläggen.

"Jag tycker ni överdriver, resonera som ni brukar så har ni ert mvg i alla NO ämnen. (Om jag får mitt äpple från Joels äppelträd). "

 

Lite roligt tyckte jag. 

På min mammas skoltid brukade bondbarnen ta med mutor från gården för att få bra betyg och ställa in sig hos skolfröken.

 

Några gånger har jag fått vara bollplank till Wiktor i skolarbetet.

De skulle skriva ett kommunalt politiskt handlingsprogram. Då sa min dotter ring mormor hon har sysslat med sånt. Jag gav honom lite tips och vad han skulle tänka på. Han mailade över det han skrivit och det var riktigt bra. Skulle nog röstat på det partiet om det funnits på riktigt. 

 

Nu får vi se vad den här tisdagen har att erbjuda. Jag stannar nog en dag till i sängen och tar det lungt.

Ha en bra tisdag alla som läser bloggen.

 

 

Tisdagen den 3 november 2009 kl. 09:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Känner mig vissen

Känner mig vissen.Host host

I natt har jag vaknat i omgångar och hostat ..och hostat.  Jag har ont i hela kroppen och magen har under de sista dagarna inte varit bra. I onsdagsmorse kräktes jag. Ont i halsen i början av förra veckan. I sex dagar har jag letat efter febertermometern. Idag hittade jag den i fel korg i skåpet i badrummet.

I sex dagar har jag varit trött och svettats och frusit inombords.

 Jag hade inte så mycket feber, men trots allt feber tidigt på morgonen. Jag har förbundit mig att rapportera till www.sjukrapport.se då jag blir sjuk. Idag gjorde jag det.

 

Nu har jag för tredje året blivit uttagen att rapportera influensa till Smittskyddstyrelsen för att de ska kunna kartlägga influensa. Första gången på tre år som jag känner mig sjuk, förutom kräksjukan i julas, men den skulle inte rapporteras. Idag rapporterade jag för första gången på tre år  och fyllde i ett formulär via datan. Svarade ja på nästan alla frågor och förstod att det här kan vara influensa.

 

Hur vet man att det inte är svininfluensa? Nåja, det drabbar yngre med större kraft. Mats har varit på Apoteket och köpt Kan Yang, hostmedicun samt Imodium för magen. Läste symtomen på svininfluensa på webben. Typiskt som att läsa en läkarbok. Alla symtomen stämde. Kände mig jättesjuk och har försökt kurera mig. Jag vill vara bra till torsdag då vi ska gå på Regina spagettioperan.  

 Lade mig igen och drog ett täcke över mig och tittade på filmen " Mitt liv som hund" med Anton Glanzelius. Donna njöt av få ligga vid mina fötter.

Hämtat text från vårdguiden:

Har du symptom på svinfluensa?

Det är viktigt att känna igen symptomen på svininfluensan. Känner du igen symptomen på svininfluensa kan du tidigt märka om du själv och andra har smittats av svininfluensa och agera därefter.

Hittills har de flesta svininfluensafallen varit lindriga med symptom som liknar vanlig säsongsinfluensa. Endast ett litet antal personer har fått allvarligare symptom.

Om du har något av följande symtom kan du ha svininfluensa. De typiska symptomen är:
- plötslig feber (hög kroppstemperatur på 38 ° C eller över), och


- en plötslig hosta.

Andra vanliga symptom vid svininfluensan kan vara:
- huvudvärk


- trötthet

- frossa

- muskelvärk

- ledvärk


- diarré och orolig mage (ev. kräkningar)

- halsont


- rinnande näsa
- nysningar


- aptitlöshet
Viktigt är att ta tempen då feber är ett av de viktigaste symptomen på svininfluensa. Om dessa symptom stämmer in kan du ha svininfluensa.

 

Måndagen den 2 november 2009 kl. 18:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Stilla rum

Jag är inte religiös, men finner ett lugn i att besöka en kyrka då och då.

Det finns många fina gamla kyrkor i Sverige. Den traditionella kristendomen tappar mark i Sverige, men den andliga längtan lever. Jag har behov av stilla rum där jag kan sitta och reflekera över litet och stort här i livet.

 Det var skönt att sitta i Lidingö kyrka igår.

Jag tänkte att allting har två sidor, även sorgen. Utan glädjen skulle inte heller sorgen finnas. Det är tack vare glädjen vi delat med våra kära som gått bort som vi känner sorg och saknad. 

 

Lidingö kyrka är speciell för mig. Där har jag gift mig och varit på bröllop och begravningar, mina barn är döpta i kyrkan. Där har jag varit på skolavslutningar, konserter och julottor. Ibland har jag bara haft en tankestund i kyrkan. 

 

När jag var barn minns jag särskilt julottor i Möklinta kyrka som ligger 2 mil nordväst om Sala. Där satt jag och tittade storögt på ljusen och den vackra altartavlan och lyssnade på psalmsång. Då prästen predikade hörde jag inte på  utan tänkte på annat. Det är lite så även idag.

 

 Visst kan man förstå ett barns fascination över denna vackra altartavla som finns i Möklinta kyrka.

En annan kyrka som är mig kär är Högdalens kyrka som fyller 50 år i år.

 

Vi arbetskamrater brukade lyssna på musik i kyrkan varje tisdag och äta soppa. Det var då jag jobbade på Vantörs stadsdelsförvaltning i Högdalens centrum. Vi tände ljus och njöt av varje stillsam tid vi fick varje tisdag. Det var så jäktigt på jobbet.  Mats och jag brukar gå och lyssna på musik där ibland.

Jag jobbade på ett företag som hette Hovjuvelerare Hugo Strömdahl och minns beställningen vi fick på kyrksilvret. Med egna ögon följde jag tillverkningen av ljusstakar med mera. Hugo Strömdahl levererade allt  kyrksilver till kyrkan.

Jag måste visa en bild på orgeln i Vantörs kyrka som är oerhört mäktig.

På något sätt dras jag till kyrkor. Jag minns en bilsemester med barnen i England då Ann sa. Nej mamma inte en kyrka till.

 

Första gången jag tog med Ann i en kyrka var på en orgelkonsert i Jakobs kyrka vid Kungsträdgården. Hon rös av välbehag och fick gåshud. Nu är hon som jag och vill gärna söka lugnet i en kyrka. Dottern är nog mer troende än jag.(Tror jag för vi pratar inte så mycket om det) Det kanske var en anledning till att hon ville bli Sophiasyster som har ett lite av kyrkligt inslag.

 

När jag var i Kina läste hon bibeln och bodde hos en av mina väninnor som var sophiasyster. Hennes farfar var sjökapten från Jönköping och troende. Farfar Nils hade överlevt många mycket svåra stormar och minorna under kriget. Han var övertygad att det fanns en gud. Han gick på Svenska Amerikalinjen och farmor och farfar har betytt mycket för Ann. 

En annan bild jag vill visa är från Jerusalem och den heliga gravens kyrka.

Mats och jag var där i mars 1995.

Jukkasjärvis lilla röda kyrka är lite speciell också. En gammal samekyrka.

Jukkasjärvi kyrka med målningar av Bror Hjorth.

Kiruna kyrka med målning av Prins Eugen

 

Kiruna kyrka utsågs av Arkitektriksdagen 2001 till ”Alla tiders bästa byggnad, byggd före 1950” i Sverige.

Visst är den vacker Kirunakyrkan, arkitekten Gustaf Wickman fick i uppdrag att rita en kyrka liknande en  lappkåta.

Nu ska jag avsluta blogginägget, annars kan det bli bilder på stilla rum i en oändlig bildkavalkad.

 

 

Söndagen den 1 november 2009 kl. 17:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>