Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Lokala väderkameror

 

I morse när jag googlade upptäckte jag att vi har en väderkamera precis där vi bor så vi kan få en utförlig väderrapport och prognoser för Ramsdalen timme för timme och prognosen stämde bra idag. På onsdag nästa vecka var det en stor sol kl 07 och -11 grader, men det blir mulet under resten av dagen och temperatur på -1 till två-2 grader.

Det innebär att idag har det varit en plusgrad och det bildas mer is på taket som kommer att frysa.

Det finns en massa lokala väderkameror i hela landet.

Om du vill kolla var närmaste väderkamera finns där du bor så gå in på www.vackertvader.se

 

När jag satt och googlade i morse kom en av kissarna och lade sig vid tangentbordet och somnade. Ibland brukar jag lyssna på Sveriges radios sida på olika fågelläten, för att lära mig vad det är för fåglar. Jag började lyssna på blåmes och katten for upp och kollade bakom skärmen, upp i taket, lade huvudet på sne och tittade på mig. Var är fågeln?

 

Idag har Mats och jag varit lika lata som våra katter. Det finns inget mer rofyllt än tre sovande katter i ens närhet. Det smittar av sig. Vi läste tidningen i lugn och ro vid frukosten och sedan löste vi korsordet. På familjesidan läser man numera bara dödsannonsera. Det kan man nog inte på nätet förstås.

 

 Egentligen tycker jag att man inte behöver en papperstidning för man får mer aktuella nyheter om man går in via nätet och läser tidningarna. Korsordet kan man också skriva ut. Redan då  Mats hämtade tidningen kunde jag läsa på nätet att Tsunamivarning utfärdats i hela Stilla havsområdet. Otäcka nyheter och Chile hade drabbats av det kraftiga skalvet.  

 

Vi tittade på reprisen på våra duktiga curlingtjejer. Vad glada dom var för guldet och man såg hur besvikna den canadensiska publiken såg ut. Det var verkligen spännande även fast vi visste att de skulle vinna. Alla som tar medaljer gör bra PR för Sverige.

Sedan blev vi sittande en stund och tittade på hockey Canada mot tjeckerna. Plötsligt dök ett minne upp från 1954  då vi med klassen skulle åka skridskor och då hade Sovjets ishockeylag precis tränat på gamla Johanneshovs IP. En av spelarna gav mig sin hockeyklubba och några av spelarna skrev sina namn på klubban. Killarna i klassen var jätteavundsjuka och jag gav bort den till en av killarna. Sedan vann ju Sovjet VM det året på Stadion över Canada i finalen. Undrar var den hockeyklubban finns idag. 

 Mats har somnat i gästrummet och han som skulle fixa middag idag.

Ni som kikar in önskar jag en skön och avkopplande kväll, kanske ser ni på melodifestivalen för det kommer jag att göra. Det blir nog en sen middag idag. 

 

Lördagen den 27 februari 2010 kl. 18:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Idag börjar sportlovet i Stockholm

 

Äntligen fredag tyckte min dotter och hennes familj. Sportlovsveckan börjar idag och de brukar åka på skidsemester, men de var så trötta på snö så det blev snorkling vid ett korallrev i Egypten och ett besök i Luxor.

 

De har sån tur att de har snälla vänner som gärna bor i deras hus och tar hand om katterna och schäfern . Annars skulle de vara rätt bundna av sina husdjur. Dessutom brukar det vara storstädat då de kommer tillbaka.

 

 

De som bor i deras hus kan känna sig trygga med en vakthund.

 

Jag är så glad att de hittade en resa och roligt för äldsta barnbarnet som sedan han var liten varit facinerad av mumier och pyramider samt Egyptens historia. Hoppas de hittade min reseberättelse på webbdisken om Egypten så kan de lära sig lite mer om Luxor och Konungarnas dal.

 

 

För oss panchisar är det ju helg och lov alla veckans dagar under året. Mats har åkt och beställt en ny fläktrem till snöslungan antagligen var den gamla försliten.

Nu hörde jag att det regnade i Norrköpingstrakten och snön minskade i snabb takt.

 

Nu är det rent i vårt hus som dammsugits och dammats, våttorkade golv och det doftar såpa. Det märks att vi nu har tre katter för det var mer katthår än vanligt.

Jag får nog borsta dom i badrummet så att det inte flyger runt katthår. 

 

 

Jag har gjort i ordning en lite större kattkorg med kudde och deras egen lilla filt som följde med katterna. Jag tänkte att bröderna ville sova tillsammans, men den dög inte.

 De föredrar mitt fotbad i badrummet och jag tyckte det såg så trångt ut så jag tyckte synd om dem, men de får själva bestämma. Den sista tiden har det inte blivit något fotbad för det är nästan aldrig ledigt.

 Idag fick jag ett riktigt gott skratt och Mats och jag skrattade så tårarna rann.

Ann hade skickat ett klipp från Youtube med ett  inslag från Rix Radio "Hunden och kattens dagbok" Ett gott skratt förlänger livet. Jag lade upp den på Facbook.

 

Önskar er en trevlig och -lig fredagskväll

 

 

Fredagen den 26 februari 2010 kl. 16:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Kära systrar om demens

Vilken vacker dag det har varit. Det är ju onekligen fint med gnistrande snö i solen och en klarblå himmel.

 

Fick ett vykort med en hälsning från syrran från San Augustin där de har varit i fyra veckor och stannar i tre veckor till.
Jag trodde att det varit dåligt väder, men det var varmare än förra året skrev hon. Nu är det länge sedan jag var på Kanarieöarna och vi tre systrar har haft mycket roligt tillsammans i San Augustin och i Skärgården.

 

 

Här uppvaktar jag min syster på 80 årsdagen i december 2006 och då bodde hon hemma. Maj blev änka i december 2008 och kunde inte klara av att bo själv. 

Min systers och svågers vackra hem såldes och sonen handlade lite möbler på Myroran till rummet på demensboendet och syrran som alltid har varit intresserad av att ha ett vackert hem och van med stora ytor. Det gillade inte jag.

 Jag ska lägga upp några bilder för de hade utsikt från alla fönster i sin lägenhet mot inloppet av båtar till Stockholm.

Jag har lite dåligt samvete att jag inte hälsat på min äldsta syster på demensboendet.  Det är så ledsamt att hon blev sjuk och fick demens när hon är så vital fysiskt. Jag tycker inte att demensboendet är bra. Nu har hon bara ett litet rum och jag har tyckt att personalen verkar snälla , men okunninga om demens. De bara sitter där de boende utan aktiviteter varje gång jag hälsat på. 

 Kommunen ska ju följa upp så att de de privata vårdgivarna följer Socialtjänsttjänstlagen och Socialstyrelsens kvalitetskriterier. En uppföljning av demensboendet har inte gjorts sedan 2006 och jag har efterfrågat en rapport. I höstas fick jag svar att de påbörjat en uppföljning och att rapporten skulle tas i nämnden den här månaden. När jag kontaktade kommununen var rapporten inte inte klar och skulle inte offentligöras förrän i juni fick jag till svar igår.

När jag talade med dem begärde jag de senaste utvärderingarna, men fick till slut en inspektionsrapport som Länstyrelsen gjort i november 2009.

Det var en hel del kritik som kommunen fick som skulle åtgärdas. Nu kommer jag att hålla koll att de verkligen utbildar personalen. Jag har en hel del kunskap från Gärdets sjukhem. Jag och sjukhemschefen jobbade med kvalitetsutveckling i tre år och sedan konkurrensutsattes sjukhemmet och en privat vårdgivare tog över. Efter ett par år fick kommunen ta över igen. Jag har så mycket som jag skulle kunna berätta hur det fungerar. Diskuterade med min dotter ikväll som är mer expert i ämnet än vad jag är.

På min systers avdelning är chefen undersköterska som inte har utbildning om demens. Det kände jag på mig. Nu är jag så förbannad på dessa privata vårdgivare inom äldreomsorgen som bara vill tjäna pengar.

Jag älskar min syster och vill att hon ska ha ett bra liv trots sin demens. Mina stora systrar har varit min mamma sedan min mamma dog då jag var 29 år.  

 

Onsdagen den 24 februari 2010 kl. 23:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Sega pizzor är inget för mig.

God morgon alla pigga läsare! Jag vaknade kl 03.00 och kunde inte somna om. Så jag har varit uppe och läst era bloggar och kommenterat. Nu är klockan 04.14 och jag har kollat om någon var inloggad och kanske tittade på OS. Min dator var så seg igår så jag skrev inget i bloggen, men nu har den piggnat till. 

 

Mats ville ha Pizza igår och pröva vad vår nya lokala pizzabagare kunde åstadkomma. Jag beställde en Quattro Stagione och åt knappt hälften. Den var så seg och jag blev än en gång besviken och ska inte äta Pizza mer. Det sa jag för tre år sen också och har inte ätit Pizza sedan dess. Jag minns dessa Pizza jag åt på Sicilien på 70-talet som var så goda, eller har mitt smaksinne förändrats kan man undra. Hur ska denna stackars Pizzabagare kunna överleva.

 

Jag köpte för en månad sedan på Coop i Högdalen ett nytt bröd som lanserades från Labans Kvarn på Gotland som var jättegott. Mats letade på Coop efter brödet i Haninge, men det fanns inte. Ett surdegsbröd helt i min smak. Googlade på Labans kvarn och där fanns receptet på limpan så jag får väl börja baka igen som jag gjorde förr i tiden. Det där med surdeg tar ju lite tid, men har man gjort grunderna kan man spara en bit och baka nytt igen.

Hoppas vi får en fin morgon, men nu ska jag försöka somna om. 

 

Onsdagen den 24 februari 2010 kl. 04:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Vingar av glas

Jag kunde inte fatta att Fritz tydde sig till Mats idag.  Han kröp ihop hos Mats och nonchalerade mig. Vi har båda svarta fleece tröjor och jag upptäckte att Mats hade min tröja på sig. Mats trodde absolut inte att det berodde på tröjan.

Förmiddagen var solig och vacker, men det var så kallt att det blev en väldigt kort promenad idag.

 

Tandhygenisten ringde tidigt och bokade en ny tid i mars och hon hade knappt kunnat komma till jobbet idag.

Vi har inte sett till rådjuren som brukar komma och äta.

Vi har haft en mysmåndag idag. Det behöver ju inte vara fredag för att mysa.

 

Tittade på en film Vingar av glas som vi tidigare hade spelat in. En riktigt bra och välgjord svensk film som på ett humorstiskt sett skildrar kulturkrocken mellan svenskar och invandrare och deras barn som är uppväxta i Sverige och vill vara svenskar. En rolig film som balanseras med ett viktigt budskap som fick mig att känna att dessa ungdomar som kastas mellan två kulturer  inte har det så lätt är min erfarenhet från Rågsvedsskolan där jag hade ett nära samarbete med rektorn. Filmen berörde mig och ni som inte sett den vill jag rekommendera den. Ikväll har vi tittat på OS.

Hoppas er nya vecka startar lika bra som min.

 

Måndagen den 22 februari 2010 kl. 21:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Tar det aldrig slut på den snö som faller

När jag vaknade i morse fanns inte ett spår av skottningen från igår. Bilden tog jag kl. 6.30

Den ena lampan är trasig och vi har haft svårt att byta den för all snö. Vi kan inte se skottningen från igår som vi har skottat upp för att fylla på fröautomaterna för att kunna  mata koltrastarna med russin och äpplen samt solrosfrön.

Det blev en solig och fin förmiddag då vi skottade och vi tog bilarna sist och igår kväll hade vi sopat bilarna fria från snö.

Så här såg det ut på förmiddagen. Det gick lätt idag att skotta snö eftersom nysnön var lätt.

Våra nya katter har hela tiden nya platser i huset att upptäcka, De försöker öppna garderobsdörrar för att se vad som döljer sig där.  Fritz hade kräkts i vår bästa soffa och det oroar mig. Måste kolla med förra ägaren och försäkringen i Agria. Vi måste nog ta dem till veterinär och kolla hur dom mår. Fläcken i soffan får man väl räkna med som kattägare.

Mats och jag vaknade av att Fridolf slickade Mats flint. Fridolf har fattat kärlek till Mats och Fritz följer mig som en skugga i konkurrens med Donna som inte längre litar på husse som kommit hem med Saluki hundar.

Idag hade Fridolf hittat mitt fotbad i badrummet och tyckte det var en bra sovplats.

Ska du inte komma och lägga  dig snart husse. Fridolf har verkligen adopterat Mats.

 

 

Söndagen den 21 februari 2010 kl. 20:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [14] Kommentera detta inlägg

 

Skotta är det som gäller

 

Min hemsida är ganska töntig om jag jämför min hemsida med andras flachiga start sidor. Just nu orkar jag inte göra mer åt den saken. Jag är trots allt glad för att mina besökare blir alllt fler främst bland googlare.

Idag fick vi hjälp av Mats dotter Pia och hennes make att skotta det kritiska taket. Pia tog sig an trapporna vid entren.

Vi är så tacksamma. Tittade ut genom fönstret och nu är det ytterligare 1 dm snö och jag har borstat och skottat ikväll för att det inte ska snöa igen så mycket att vi inte orkar ta bort snön.

Lagade fiskgratäng och pressad potatis och såg på melodifestivalen och Mats och jag tyckte hårdrockstjejerna som hette något med Barbara var bäst. 

 

Lördagen den 20 februari 2010 kl. 22:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Mera snö

 

 

Idag känns det som en bra dag. Mats dotter ringde i morse och familjen kommer hit och hjälper oss med snön på Lördag.

Det är väldigt bussigt av dem eftersom de har själva mycket att skotta en lång uppfart och backe.

Hade sopat av taket på bilen igår och nu var det 2 dm snö igen. Man kan ju undra varför vi inte har bilarna i garaget.

Mer nederbörd väntas och kyla och besvärligt väder. Tar det aldrig slut!!

 

Jo, i det ena garaget står vår Cabriolet och i det andra står snöslungan och diverse trädgårdsgrejer och sånt som vi hade i en särskild bod då vi bodde på Lidingö. Här behövs garagerensning. Mats försökte sätta fart på snöslungan och den startar, men det är något som inte går runt i den.

 

Jag fasar för att våra rhododendronbuskar brakar sönder när all denna tunga  snö och ett tjockt lager is under snön trillar ner.

Då var det som vackrast och nu längtar jag efter vår och sommar.

 

Nu hör jag kommunens stora traktorer som snöröjer vägen.

En eloge till kommunen dom sköter det bra. Det brukar komma lastbilar och hämta snö och jag undrar var dom tippar den.

 

 

  Jag har fullt sjå att fylla på fröautomaterna och byta ut djupfrysta talgbollar mot tinade och nya bollar. Vi har ett hackspetspar som kommer i omgångar och äter varje dag.

 

Idag kokar jag rimmad fläsklägg och ska göra rotmos

 

 Letade i huset efter Mats och ropade, men fick inget svar. Tittar ut mot bilarna. Nu tror jag gubben blivit frisk, eller galen. Jag vill inte att han skottar.

Han står på taket på husbilen och skottar. Hjälp!!!!!!!!

Efter en snöskottning på Lidingö för några år sedan blev det en akut hjärtoperation.

 Jag skulle bara pröva får jag som svar och det gick så lätt så jag tog hela taket.

Fick ett mail från Birmans husse att han heter Lukas och han undrade om han besvärade oss och jag svarade att han gärna får komma och hälsa på för det är en snäll katt och nu ska han kastreras. Själv har jag haft två katter liggande på varsin sida om tangentbordet vid datorn. 

Nu ska det bli fredagsmys med en Dry Martini och laxrom  på Avocado och sedan middag som vi tycker är en delikatess, rimmad fläsklägg med rotmos.

Hoppas ni får en lika mysig fredagkväll som vi ska ha ni som orkar läsa min blogg.

 

Fredagen den 19 februari 2010 kl. 18:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Ingen bra dag

Idag blev ingen bra dag torsdagen den 18 februari. En sådan där dag som allt blir fel. Fotade en massa bra bilder. Minneskortet satt i min hårddisk och inte i kameran. Skulle laga middag pesto kycklingfiléer som blev helt misslyckade. De var i ugnen för länge i en för het  ugn. Så är det då man exprimenterar. Såsen var god på 2 dl creme fraiche och två matskedar pesto och tagliatella. Skulle skotta för det ska komma mer snö och bli kallare. Det var så tungt att skotta upp till vår entré så jag gav upp. Det är is under snön. Jag har förbjudit Mats att skotta för jag är både orolig för hans hjärta och att han inte är bra efter operationen.  Tänkte salta i trappen, men jag började bli orolig om vår nya stenläggning kanske skadas av salt.  

Är det någon som vet om stenläggningen tål salt? Vi hade tidigare öländska kalkplattor som inte tålde salt. De luckrades upp.Det som är positivt idag är att katterna börjar vänja sig vid varandra.

I morgon äntligen mysfredag.

Ha det så bra i morgon på din första dag av ditt resterande  nya liv.

Ta vara på dagen!

Kram alla vänner!

 

Torsdagen den 18 februari 2010 kl. 21:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Mysteriet är löst med den vilsna Birman

Jag har ju skrivit om Birman både i somras och nu i bloggen.

För att få ett sammanhang bör man läsa tidigare inlägg.

Kattvärnet var hemma hos mig igår eftersom jag vill veta om den Birma som tar sig in genom vår kattlucka har en ägare någonstans. Jag har misstänkt att det är en okastrerad hane.

Fina Birmor brukar ju inte vara kastrerade om de används för avel och jag har trott att han hade rymt och var vilsen.

Första bilden jag tog på Birman

 

Kattvärnet hade en chipläsare med sig och han var inte chipmärkt, eller öronmärkt. Det stämde att han inte var kastrerad. Kattvärnet hade ett rosa katthalsband med sig och vi skrev ett meddelande som vi lade i en liten tub och fäste på halsbandet att ägaren skulle höra av sig.

På kvällen fick jag ett samtal och det var ägaren som ringde.

De bodde på samma väg som oss, men med ganska många nummer ifrån oss. Jag tror att det var det huset som såldes och en ny familj flyttade in. Det var väl därför ingen granne sett katten tidigare.

 

Ägaren hade blivit snopen då katten kommit hem och hade ett rosa katthalsband.

Han berättade att de hade skaffat en valp som jagade honom och jag rådde honom att skaffa ett kompostgaller så hans två katter fick en fredad plats. Han skulle kastrera kissen och chipmärka den och sa att han hade haft tovor tidigare och varit rakad i våras. Så var det mysteriet löst att han hade kala fläckar i maj förra året.

Nu vet jag var familjen bor och har deras telefonnummer, men jag glömde fråga vad katten heter.

 

Jag får väl köpa ett dussin katthalsband och sätta på de katter som tar sig in hos oss med ett meddelande till ägarna.  

Jag har ju inte heller halsband på mina katter för jag har varit rädd för att de ska fastna i skogen. Det halsband de hade med sig från kattvärnet öppnar sig automatiskt om katten råkar fastna i något med halsbandet.

 

Torsdagen den 18 februari 2010 kl. 05:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

UTMANINGEN

Fem saker jag inte kan vara utan i badrummet

Duchcreme, ansiktscreme, tandhygien, Biotherms kroppskräm och förstoringsspegeln. (Det är minst 10-15 grejer jag inte kan vara utan tex schampoo och balsam, hårborste med mera)

Alla jag känner på zoomin är redan utmanade

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 18:39

Utmaningen | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Mata Rådjuren

 

 

Det är nästan kutym att dom som bor i det här området värnar om skogens djur och fåglar. Vi bor mitt i naturen vid Naturreservat och Tyresta Nationalpark med milslånga skogar. Vi tycker om naturen och skogens djur. Vi som bor här besväras inte av rådjur på våren och sommaren. Det är ingen som klagar på rådjur och om någon gör det så blir oftast svaret att då ska man inte välja den här sortens boende.

Vår, sommar och höst då är skogen är full av mat för rådjur harar. Det är en sån här vinter som rådjuren har det svårt och de svagaste dukar under.

Grannar lägger ut äpplen och vi lägger ut både äpplen och morötter. De få familjer som bor efter den privata vägen ner till sjön plogar själva på vintern.

 

Nu såg jag att de plogat upp för rådjuren vid sidan av vår tomt och fram till en stor tät gran och under granen hade de lagt ensilage (konserverat gräs som har varit packat i en lufttätt  stor plastpåse)

Där växer också sly av sälg som rådjuren gnager av.

 

 

Första året vi bodde här visste jag inte vad man kunde stödmata rådjuren med. Vi var också rädda att grannarna skulle klaga, men nu förstår vi att det är det ingen som gör. 

 

 

Hämtat lite tips från Mitt i Naturen om stödmatning 

Citat

"Att mata rådjur kan både vara trevligt för oss människor och en hjälp för djuren att klara den tuffa vinterperioden. Målsättningen bör vara att ge rådjuren stödfoder som tillskott till den vanliga dieten. Den som vill mata bör dock tänka på några saker:

 

 

o Starta i god tid.
o Ge naturliga fodersorter. Lövkärvar, bärris, frukt, rotsaker och spannmål är bra mat för rådjuren. Man kan också ge specialfoder i pellets eller mjölform.
o Välj lättsmält föda ( kolhydrater och socker) framför mat med mycket protein. Födan bör innehålla minst 10% fibrer.
o Byt inte foderslag under säsongen.
o Gör flera matplatser, gärna 3-4 stycken, så att även de mindre dominanta djuren får äta. Minst 10 -20 meter bör det vara mellan matplatserna.
o Den som har möjlighet kan gärna fälla lövträd som komplement, tex sälg, asp och björk.

Ge inte torrt hö till rådjuren om de inte haft tillgång till detta hela tiden. Djur som är lite utsvultna kan dö av hö som är svårsmält. Ensilage däremot som delvis är nedbrutet fungerar även för svältande djur.

Tänk också på att inte lägga matplatsen, nära hårt trafikerad väg!
 

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 17:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Nu har de varit här från Katthemmet

Nu har de varit här från katthemmet. De klippte bort lite tovor. Hon hade ett halsband med en tub med sig så vi skrev numret till katthemmet och mitt nummer om den har ett hem. Hör vi inget från någon ägare och den kommer tillbaka gör katthemmet en anmälan till polisen. De kollade också chipmärkning.  Nu kollar de vidare. Vi släppte ut katten och han ville knappt gå ut.

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 11:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Tre Birma i huset

Det är tidig morgon 02.07 eller egentligen är det natt. Mats släppte ut Donna igår och ställde om kattluckan till ingång men ej utgång igen. Jag somnade vid ca 22.30 med Fridolf i sängen. Vaknade vid midnatt att det var en katt som krafsade vid kattluckan i tvättstugan. Dörren är stängd på natten till tvättstugan. Fridolf var orolig och jag gick och tittade och där satt den Vilsna Birman. Jag pratade med honomoch gav honom torrfoder och vatten och han blev lugn. Kände att han hade en massa besvärliga tovor i pälsen. Han verkade hungrig. Det är

-5 grader och inte så kallt. Fotade honom igen. Jag kunde inte se om han var öronmärkt. 

Nu ligger han och sover på en frottéhanduk och krafsar inte längre och vill ut. Det är svårt att somna om när man vaknar abrupt. Få se vad som händer i morgon bitti.

 

Mailade kattvärnet och bett dom komma hit som dom lovat för att identifiera en ägare till katten. Nu har vårt hem blivit ett riktigt katthem. Jag vill absolut inte ha fler katter. Egentligen är tre en för mycket, men de gör så lite väsen av sig och är så fina och det fungerar bra med Donna. Hoppas den oinbjudna gästen har ett hem.

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 02:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Värna om småfåglarna

Såg ett inslag på TV från Landsorts fågelstation om hur svårt våra fåglar har det nu och många småfåglar dör. Det finns 20 fågelstationer i Sverige som drivs ideellt.

Jag gick med i en grupp på Facebook som heter Rädda fåglarna i vinter. Gruppen hade startats av min dotters Facebookvän som hon känt sedan de gick på dagis.

Där ger man tips till varandra och sprider budskapet att mata fåglarna.

Det var 16.000 personer som deltog i Ornitologiska föreningens fågelräkning och de räknade tillsammans

1 miljon fåglar under en timme.

Jag hade både stjärtmesar och domherrar på besök idag. Försökte ta en bild genom fönstret, men hade inte rätt objektiv på för att ta en närbild. 

 

 

Jag har varit och handlat i Zooaffären idag. Passade på och köpa mera hampfrö till fåglarna och mat till katterna 10 kg torrfoder för raskatter och massor av sand till kattlådorna. Sedan åkte jag och köpte mera äpplen och russin till till koltrastarna  och 4 kg morötter till rådjuren.

Det var nästan så jag glömde bort att handla mat till Mats och mig.

Mats är så lycklig att Fridolf gillar honom.

Donna verkar tycka att det är trevligt med två hankatter som står under henne i rang.

Köpte också blötfoder som jag tror är bra för våra fina missar.

Kors i taket idag hälsade Donna på Fritz nos mot nos.

Det artar sig.

 

Måndagen den 15 februari 2010 kl. 21:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Vad är det här för sötnosar?

Vad säger ni ? Jag har lite svårt att höra här inne i TV;n

Vill ni också flytta hem till oss?

Nej vi tittar bara på TV!

 

 

Söndagen den 14 februari 2010 kl. 16:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Musjakt i huset

 

Jag anade att vi hade möss i huset! De är svåra att upptäcka. Vi bor ju i utkanten av Tyrestaskogen så de små mössen brukar ta sig in på vintern. Kattpojkarna lekte vilda lekar i morse och jag undrade vad som var på gång. Efter en stund hittade jag en pytteliten död mus. Stackars liten mus som råkade ut för dessa skickliga musjägare.

Det var antagligen menat som en present till mig.

Visst är mössen söta, men jag vill inte ha dom inomhus.

Nu har jag bara serverat Royal Canin torrfoder så de ville väl ha något annat att äta. Glad att dom inte åt upp musen.

Donna deltog inte i jakten hon låg och sov på sitt våningsplan som hon betraktar som sitt revir.

 Igår när hon var på väg till sina domäner en trappa ner såg hon att Fridolf låg nedanför trappen. 

Vad gör Fridolf där nere? Detär ju mitt område!

 

 

Jag vill bli din vän!

Fridolf vill så gärna lära känna Donna lite bättre. Donna satte sig under biljardbordet för säkerhets skull och så låg dom minst en timme och iakttog varandra. 

 Här brukar jag få vara i fred när hundar kommer och hälsar på. Jag undrar varför matte inte har satt ett kompostgaller i trappen så jag får vara ifred här.

Önskar er alla en skön -dag

 

Söndagen den 14 februari 2010 kl. 10:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Vaknade med Fritz och Fridolf i sängen

Vaknade av att jag hade två kavaljerer i sängen. Fritz som slickade min panna och Fridolf som slickade mina vrister. Fritz låg på min huvudkudde och Fridolf vid mina fötter.

 

Fridolf brukar alltid sova i vardagsrumssoffan. De tyckte nog att jag var en riktig sjusovare och väckte mig för de ville ha mat. De har alltid tillgång till Royal Canin torrfoder och vatten, men jag har aldrig sett dem äta av det. 

 

Katter verkar alltid smarta, när dom tittar med halvstängda ögon.  Kanske tänker dom "Jag ska vara snäll, då kanske hon kommer att mata mig två gånger?"

 

Jag gav dem inte mjukmat till en början, men till slut fick dom Whiskas som finns i portionspåsar i olika smaker med gelé. De hade med sig både torrfodret och påsarna med whiskas.

 

Katter är listiga så de väntar tills jag faller till föga och ger dem mjukmat. Igår försökte jag pröva att ge dem först rå rödspätta och sedan tillagad spätta. De tittade på mig som "trodde du att vi skulle äta det där". Jag tror pojkarna blir lösa i magen av whiskas. En av pojkarna  kräktes upp whiskasmaten. Nu ska jag vänta ut dom, så nu får de äta torrfoder. Det gjorde dom i tre år när de bodde på gården.

  

Fridolf börjar att ty sig till Mats. Mats har sovit mycket då han haft hög feber och stängd dörr. Idag kände Mats sig bättre och öppnade dörren. Fridolf var snabbt där och ville kela med Mats. Mats ropade på mig och var lite stolt att katten låg och slickade hans hand. Det är vi inte så vana vid.

 

 

Någon har sagt, "Om du vill ha husets bästa plats får du flytta på katten" och vi som har tre katter.

Det här är min sköna läshörna som Fritz har lagt beslag på, men han får väl ligga kvar.

 

 Citat

"När en katt ligger och sover i ett rum finns det
inte mycket mer för en inredare att göra där."
Ernst Kirchsteiger

Så sant!

 

Det här är min myshörna när jag ser på TV, men inte flyttar jag på katterna.

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 15:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Spagetti Carbonara på Sicilanskt vis.

Jag var ofta på Sicilien under 70-talet för min danska svärmor Liz bodde i Taormina. Hon gjorde spagetti som jag tyckte var god och som min son livnärde sig på då han flyttade hemifrån.

Liz recept på Spagetti Carbonara

Spagetti

Fläsktärningar eller bacontärningar

1-2 ägg

riven parmesanost

svartpeppar

 

 

2 nävar fullkornsspagetti för två personer.

Koktid står på paketet.

Steker små tärningar med rimmat fläsk ( finns att köpa färdigtärnad) Det går också bra med tärnad bacon.När jag stekt bacon/fläsk lägger jag det på hushållspapper för att suga upp stekflottet.

 

 

När spaggettin är klar häller jag av vattnet och lägger tillbaka spagettin och häller över det avrunna fläsket/baconet. Tar ett ägg eller 2 och häller direkt i kastrullen och rör om. Svart peppar från kvarn efter tycke och smak.

 

River stark ost över det hela. Ca 1 dl. Godast är det med parmesanost.

 

Tillbehör tomatsallad med finhackad lök och olja och vinäger kryddad med italiensk salladskrydda, salt och peppar, eller strimlad vitkål med dressing på olja och vinäger lite vatten socker och salt samt svartpeppar, eller citronpeppar.

 

Garnera med en rosmarinkvist

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 10:18

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nässelsoppa i April

Nu längtar vi till våren och i April brukar de späda nässlorna titta fram. Plocka dessa späda nässlor som innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.

 

De späda nässlorna brukar komma i april i Stockholms län.

Nässlor är så nyttigt och man kan göra nässelbröd, eller torka dem till te. Jag gör nässelsoppa och det är en delikatess och min favorit soppa. 

 

 Nässelsoppa med förlorade ägg

Vi begav oss ut och plockade späda nässlor utrustade med plasthandskar. De små nässlorna kan brännas ordentligt. Vi nöp av det översta. Vi hade varsitt halvlitermått och plockade 1 liter späda nässlor och det gick ganska fort.
Jag brukar plocka 2 liter nässlor till soppa för 4 personer.
Så här gjorde jag!
För 2 personer
• 1 liter späda nässlor
• Skölj nässlorna i kallt vatten i en stor bunke eller i diskhon
• behåll plasthandskarna på och plocka bort skräp.
• Spola sedan nässlorna i ett durkslag om det var sandigt där de växte.
Recept:
• Koka nässlorna i ca 7-8 dl vatten med knappt en kaffesked salt i 5 minuter. Tog en liten charlottenlök som jag skivade och la i kastullen med nässlorna
Spara vattnet som nässlorna kokat i och häll av kokvattnet i en annan kastrull genom durkslag och krama ur vattnet från nässlorna med en träsked
• Låt det varma vattnet koka en stund så reduceras vattnet medan man tar en matberedare, eller mixer och kör nässlorna och charlottenlöken i. ( Man kan också finhacka nässlorna)
• Tag en matsked grönsaksfond och en halv matsked kycklingfond och häll i det kokande nässelvattnet
• Red med Maizena ljus, den som man kan hälla rakt i kokande vätska eller såser).
• Ca 1-2 dl matlagningsgrädde, smaka av så soppan så den inte är för lite eller för mycket salt. Moderera med grädden
• Häll i nässlorna och låt det koka upp

Förlorade ägg
• Fyller en panna med vatten i botten och tar 1 tsk salt och en kaffesked ättika 12 procentig
• Knäcker ägg i en kopp och låter ägget sakta glida ner i det stilla sjudande vattnet
• Äggen sjudes i ca 5 min. Ta upp och lägg i tallriken med soppa.
• Strö på finhackad gräslök eller fint skivad rädisa.

 

 

Smaklig måltid!

 

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 09:43

Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Kantarellsoppa

 

Kantarellsoppa
Egentligen vet jag inte riktigt hur jag gjorde. Det var första gången jag gjorde soppa på kantareller. Det viktigaste är att hela tiden smaka av medan man tillagar för att få den smak man önskar. Proportionera vätska och kryddning utifrån mängden svamp.

 

I stora drag gjorde jag så här:

1.Lägger kantarellerna i en stekpanna utan smör tills de vattnas ur.
2.Tillsätter smör och hackad charlottenlök som får fräsa en stund i pannan tillsammans med svampen,saltade och pepprade med vitpeppar från kvarn.
3.Körde svamp och lök i mixer.
4.Lade den mixade svampen och löken i en kastrull spädde med vatten ca 6 dl och 1-2 matskedar Bongs fond (Kantarell- och kalvfond) Jag smakar av hela tiden för att få rätt balans, man kan också späda med hönsbuljong.
5.Några deciliter matlagningsgrädde häller jag sedan i kastrullen.
6.Smaksatte med med torr sherry och fint riven västerbottenost. Tog en knivsudd cayenne peppar (ytterst lite) Jag var försiktig med saltet också eftersom osten är salt. Smaka av!
7.Redde med lite maisena. Soppan fick puttra en stund på svag värme.

Vi åt ett gott bröd till soppan med västerbotten ost och drack ett litet glas torr sherry och ett stort glas kolsyrat vatten.

Det var inte så dumt. Enkelt och gott!


 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 07:37

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Saffransdoftande fisk-och skaldjurssoppa

Ingridienser:

1 bit lax skuren i kuber

4-6 rödspättefiléer,

musslor

räkor

 3 dl matlagningsgrädde

vitt vin

saffran

1-2 vitlöksklyftor

charlottenlök, eller finhackad purjolök allt efter smak

dill

ca 1/2 dl Bongs fiskfond+2 dl vatten 
(
Brukar koka räkskal eller hummerskal och gör fond och lägger i frysen.)
Musslor kan man antingen köpa färska vid fiskdisken eller använda Abbas stora musslor på burk. Jag brukar alltid ha en burk musslor hemma.
Receptet:
Fräser den finhackade löken, vitlök med en klick smör och en påse saffran i en kastrull och häller på antingen fiskfond/skaldjursfond/ grönsaksfond efter smak. Använder musselspadet från burken, späder med vatten och lägger i rå fisk skuren i små bitar och späder med 3 dl matlagningsgrädde och en skvätt vitt vin. För rätt konsistens reder jag med Maizena.
Sist häller jag i musslorna och garnerar med färska räkor och finhackad dill.

 

Smaka av för att du ska få en god och balanserad smak
Köper man färska musslor brukar jag fräsa finhackad charlottenlök, finhackad rotselleri en panna  och späder med 1 dl vatten 1 skvätt vitt vin och kokar upp och lägger i musslorna.  Tar upp musslorna när de har öppnat sig och kollar att alla har öppnat sig.
Jag höftar till ingridienserna och brukar göra olika mängd beroende på hur många som ska äta soppan.

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 06:45

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Barnbarnets Bondmos

Idag ska jag steka rödspättefiléer och tänkte laga potatismos  enligt Wiktors recept. Jag tittade i boken "Barnens bästa potatismos"

 

 

Jag kom inte ihåg receptet på Bondmoset.

Såg att det stod en matsked salt i receptet i boken. Det kunde ju inte stämma så jag googlade på Bondmos och hittade receptet på DN och i Eskilstunakuriren tror jag att det var.

I receptet skulle det vara 1 tesked och inte 1 matsked.

 

 Bondmos från Sunbyskolan på Ekerö

Här kommer vinnarreceptet från semifinal västra Mälardalen 26 januari 2006

Bondmos från Sundbyskolan på Ekerö

9 medelstora potatisar
1 liten bit selleri
0,5 lök
1 morot
1 medelstor palsternacka
1 lagerblad

1 msk salt
lite muskotnöt
lite aromat
cirka 1 dl mjölk
cirka 50 g smör

Gör så här:

Skala potatisen och rotsakerna, spola allt under kallt vatten.
Koka rotsakerna och potatisen i cirka 15-20 minuter. Tillsätt lagerblad.
Ta bort lagerbladet, och mosa allt. Tillsätt kryddor.
Serveras gärna till köttbullar.

 

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 18:47

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kattår och människoår

 

Våra älskade katter Donna, Fridolf och Fritz 9 år. De är enligt en tabell som jag såg fyllda 61 kattår. Jag ville inte ha några 17 åringar, det vill säga katter som var bara var 1 år. 

År 2014 är jag och mina katter lika gamla 71 år. Jag passar ju jättebra ihop med dessa katter idag för jag känner mig som 61, trots att jag är 67 som jag inte kan förstå. Jag smög på katterna och ville se hur trygga de var och fotade dem i natt.

1 år = 17 människoår
2 år = 27 "
3 år = 31 "
4 år = 41 "
5 år = 45 "
6 år = 46 "
7 år = 51 "
8 år = 58 "
9 år = 61 "
10 år = 62 "
11 år = 67 "
12 år = 68 "
13 år = 71 "
14 år = 78 "
15 år = 81 "
16 år = 82 "
17 år = 88 "
18 år = 92 "
19 år = 96 "
20 år = 100 "

Donna låg på sin vanliga plats så här års. På värmeslingorna i i hallen är hennes favoritplats på natten.

 

  Fritz hade hittat värmeslingorna i badrummet som egentligen är Donnas plats på dagen.

 

Fridolf älskar vardagsrumssoffan. Där sitter vi på kvällen och ser på TV och då vill han vara nära oss. Sedan sover han där hela natten.

Jag är så glad att våra nya familjemedlemmar har funnit sig väl till rätta. Mina tankar går till förra ägaren av Fritz och Fridolf som inte kände att hon kunde ge dem den tid de behövde, och gav bort dem av kärlek.

Hur svårt det måste ha varit att lämna bort dessa underbara katter. Två så kärleksfulla katter som vill pussas har jag aldrig haft tidigare och det måste bero på förra ägaren som gett dem så mycket kärlek. Du vet att du kan komma när du vill och gosa med dina katter som vi nu försöker ge ett bra hem.

Jag har smugit upp på natten och kollat var våra katter sover och ville veta hur trygga de är tillsammans.

 

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 07:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Stekt salt sill med löksås

2 portioner

Abbas steksill (4 filéer ) i plastförpackning

Skölj filéerna i kallt vatten

Torka av filéerna med hushållspapper

Dubbelpanera i tre skålar

  1. Doppa filén i vetemjöl
  2. uppvispat ägg 
  3. skorpmjöl

ta lite vitpeppar från kvarn inget salt

( Det går bra att bara använda enbart grovt rågmjöl)

Stek filéerna i smör ca 2-3 min på varje sida. Sätt ned värmen efter filéerna fått fin stekyta.

 Löksås

Skiva lök och stek i smör när löken är glansig och gul. Späd med matlagningsgrädde och låt såsen sjuda peppra och ta ytterst lite kycklingfond. Fisken är salt så tänk på att såsen ska vara mild. 

Jag brukar ha gröna ärter som tillbehör och potatis och strö över finhackad persilja.

Vitkålsallad och råriven morot med några droppar citron är goda tillbehör.

Hade ingen färsk persilja kryddade med lite torkad persilja

på fisken och såsen

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 06:25

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Recept på tjälknöl

 

 

 

 

Recept på Tjälknöl

En djupfryst stek av hjort, älg eller rådjur. Ca 1,5 kg. Nötkött går också bra men det har jag inte prövat. Man lägger det djupfrysta köttet i ugnen i ca 70-75 grader. Det tar då ca 10-12 timmar innan köttet är klart. Jag brukar lägga den i ugnen på kvällen så är den färdig nästa dag. Jag tycker den blir bra då innertemperaturen är 64-65 grader. Använder alltid termometer. Termotern kan förståss inte stickas in i köttet förrän köttet är mjukt. När min stek uppnått 64 grader tog jag ut den och lindade in den i folie och köttet fick vila i en halvtimme. Sedan tog jag och lade steken i dubbla plastpåsar och hällde på lagen. Steken fick stå kallt i 5 timmar i sin lag för att dra åt sig salt och kryddor.

Jag gjorde en saltlag på:

2 liter vatten

1.5 dl salt

1/2 dl socker

12 krossade svartpepparkorn

1-2 lagerblad

ca 5-10 enbär

Koka upp lagen och låt den kallna

Sedan lade jag i 4 vitlöksklyftor grovt hackade och lite purjolök.

torkade kryddor en blandning av rosmarin, mejram , kyndel, timjan ( Ta vad du har)ca 2 matskedar.

Jag hade också färsk basilika och färsk fransk dragon som jag lade i.

Jag har fått kryddor från Österlen som jag använder flitigt.

En portvinssås eller svampsås och lite gelé är gott till.

Jag hade också gjort lite pressgurka till steken.

Skär den kalla steken i lövtunna skivor.

MUMS DET VAR GOTT!

Vi hämtade en flaska vin i källaren Penfolds 1981.

( Min bror som jagade älg gav mig det här receptet och sa att rådjur på tjälknöl kan bli som leverpastej, men det blev inte min tjälknöl som jag lagade den här gången. På bilden är det rådjur. Älg och hjort har jag prövat tidigare och det har varit väldigt gott också.)

 Serveras med potatisgratäng, eller potatissallad.

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 05:54

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Katter och datorer

 

 

Vid datorarbete kan man hjälpa sin människa på flera olika sätt. Ofta skriver människan på tangentbordet, hjälp henne med detta genom att promenera över det. Ställ dig ännu hellre still mitt på tangentbordet. Genom detta hjälper du till på två sätt. Dels kan du snabbt fylla ett helt dokument med en enda bokstav, dels förhindrar du att din människa ser datorskärmen. Ett tredje sätt att hjälpa till med datorarbete är att lägga sig på tangentbordet så att skärmen täcks.  Försök inte lägga dig på en platt skärm! Har din människa en laptop går det utmärkt att ställa sig på tangenbordet, luta sig fram över skärmen och tugga lite på ena hörnet.

 

Torsdagen den 11 februari 2010 kl. 19:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Lättlagad fiskgratäng med pressad potatis

Ingredienser:

Färska eller styckfrysta rödspättefilér,

räkor,

färska champignoner

dill

ca 2 dl matlagningsgrädde

ca 2 dl buljong på antingen fiskfond/skaldjursfond/grönsaksfond

ca 1 dl vitt vin

citronpeppar och salt

 

 Sås

Kokspadet

2 dl matlagningsgrädde

Eventuellt lite mer fiskfond och vin

2 äggulor

salt och peppar

Ljus Maizena

 

Gör så här:

Styckfrysta spättafiléer (låg i påsar med ca 8-9 filéer), tänk på att filerérna krymper ihop).

Lägg rödspättefiléerna djupfrysta i en ugnsfast form krydda med citronpeppar eller en halv liten citron/vitpeppar och salt och häll på vitt vin

och fiskbuljong på fond och vatten som knappt täcker fisken och en klick smör

Det tog knappt ca 10 minuter innan filéerna var tinade och vita i varmluftsugnen.

 

Tog ut formen och hällde av spadet i en kastrull och gjorde en sås på matlagningsgrädde och hällde i lite mer fiskfond och skaldjursfond, går också bra med grönsaksfond för att smaksätta såsen och lite mer vitt vin.

Smaka av såsen.

Slutligen rör ner ett par äggulor i såsen.

Red med Maizena fär att få rätt konsistens på såsen. 

Hällde såsen över fisken så den täckte fisken.

 

Stek skivade färska champignoner

och lägg dem över såsen och fisken.

In i ugnen ca 5-8 minuter och den sista minuten lade jag på färska räkor som bara skulle bli varma. Strödde på finhackad dill och serverade med pressad potatis.

 

Ibland har jag gjort potatismos och spritsat på gratängen, men Mats föredrar pressad potatis. 

 

 

Torsdagen den 11 februari 2010 kl. 15:15

Recept | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Kall inkokt lax i gelé

 

Inkokt lax med gele på uppläggningsfat för 2 personer

 

 

Vi hade handlat en hel sida laxfilé och gjorde också  Lax på saltbädd i ugnen på den andra halvan.

En bra bjudrätt som med fördel görs i ordning dagen före.

1 liter vatten

1 stor matsked salt ( 1 matsked salt per liter vatten)

1 lagerblad

10 vitpepparkorn

rödlök ( tog en halv rödlök till 2 portioner) eller ta purjolök, eller gul lök

1 liten morot

Dill ( använde dillstjälkarna också )

1 dl vitt vin och så tog jag en stor matsked ättika för att få lite av mammas smak på den inkokta laxen) Går bra med vitvinsvinäger också

 

 

Lindar in formen med folie så den inte läcker.

 

Koka i ugn på 200 grader

Det tar ca 20-35 minuter.

Jag kollar med termometer ( Innertemperatur ska vara 58 grader )

Silar av 5 dl av lagen till gelé

Blötlade 3 gelantinblad ca 5 minuter och lade i kastrullen och värmde lagen.

Tog ca knappt ett par teskedar med grönsaksfond . Behövs mer syra ta lite pressad citron.

Tog lite socker för att balansera salt, surt.

Ställ lagen kallt så den stelnar

Låt laxen kallna och garnera den med tunna skivor av rödlöken och moroten

och färsk gurka.

( Jag fuskar ibland och höller lagen i en plastpåse och lägger  in i frysfacket en halvtimme eller lite till) Den här gången lade jag gelén på sidan av laxen.

  

Torsdagen den 11 februari 2010 kl. 14:49

Recept | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Vår vardag

Vaknade tidigt att Fritz låg i min säng. Det var en katt i tvättstugan som krafsade och ville ut. Den här gången var det en desperat svart katt. 

Jag kände igen honom. Han bor i området. Han brukar smyga in till oss. 

Nu stänger jag kattluckan helt. Det verkar som de katter som blivit instängda aldrig gör om det.

 

Fritz han följer mig var jag än går. Fridolf är också kelig, men lite mer självständig, men igår morse låg han i Mats säng. Jag har ensam fått fördelat min tid mellan katterna eftersom Mats är dålig. Vi glömmer inte bort Donna.

 

Jag har sovit i gästrummet ett par dagar. Mats har haft hög feber och vi visste inte om det smittade. Han har sovit i två dygn. Det smittade definitivt inte.

 

Jag har misstänkt att det är följder av operationen. Resonerat med dottern som är sjuksköterska. Igår blev det vårdcentralen och i morse remiss till St. Göran för att träffa läkaren som opererade honom.  Jag trodde Mats skulle bli inlagd och få pencillin genom dropp. Han fick följa med hem och det var jag glad för. Eventuellt ett nytt besök på måndag.

Jag får fortsätta att pyssla om honom med frukost på sängen. Om han orkar äta.

 

Det var första gången som vi lämnade katterna ensamma i ett par timmar. Det gick bra alla satt i hallen och väntade på oss när vi kom hem. Fortfarande lite avvaktande mot varandra.

 

Handlade igår och det var en del som måste köpas hem. Puh vad tungt det var. Kändes i ryggen.

Tur att jag har körkort annars vet jag inte hur det skulle gå.

Nu är det vid tretiden och solen skiner och helst skulle jag vilja gå ut en stund, men jag måste tvätta och göra en del annat tyvärr. Byta sängkläder. Det hade gått hål på en påse socker och det hade spridit sig till alla hyllor i speceriskåpet. Det är proppfullt och behöver rensas. Det är så tråkigt jobb.

 

Snart är det dags för middag. Mats ville ha något salt så jag ska steka salt sill med löksås. 

Förstår att han är sugen på salt så mycket som han har svettats.

 

Onsdagen den 10 februari 2010 kl. 17:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Skillnad mellan hundar och katter

En hund tänker: Schysst, de här människorna som jag bor hos ger mig mat, låter mig bo i ett varmt och torrt hus, de tar hand om mig, och bryr sig verkligen om mig. De måste vara gudar!

En katt tänker: Schysst, de här människorna som jag bor hos ger mig mat, låter mig bo i ett varmt och torrt hus, de tar hand om mig, och bryr sig verkligen om mig. Jag måste vara en gud!

 För tvåtusen år sedan dyrkades katter som gudar i Egypten och det har de inte glömt.

Dessa gyllene regler måste alla katter kunna, innan de beslutar sig för att flytta hem till sina människor.
Vad människan är till för: Människor har fyra primära funktioner: att mata dig, att leka med dig och ge dig den uppmärksamhet du kräver, samt att göra rent i kattlådan. Det är viktigt att behålla sin värdighet när man är med människorna så att de inte glömmer vem som är husets härskare.

Sov ordentligt på dagen, så att du orkar leka under natten.  

 

Donna och Fritz närmar sig varandra och testar läget.

Det är skönt att ligga på värmeslingor i golvet.

 

 

 Katter har tålamod. Jag kan tänka mig att de kommer att sitta på ängen i timmar och vakta ett sorkhål.

Skillnaden på en katt och hund är: 

Katter har personal och hundar har ägare

 

Tisdagen den 9 februari 2010 kl. 14:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Första natten med tre katter

Vilken lycka att vi fick ta hand om de här fina pojkarna. Fritz sov hos mig i natt.

På morgonen låg Donna på sitt favoritställe. Vi har tre kattlådor och alla tre har nyttjats i natt. På morgonen gick Fridolf och lade sig i min säng.

Donna iakttar våra Birmapojkar med stort intresse.

Jag tror att Donna har haft långtråkigt och det här piggar upp henne.

Donna är knepig med mat, men igår var tallriken ren för hon ville nog inte lämna något till killarna.

Nu mitt på dagen ligger Fritz och sover i ett hörn på vardagsrumssoffan och Fridolf har hittat en plats på golvet  som han verkar gilla och Donna ligger i sin korg och spinner.

Bästa platsen får Donna ha i fred där hon kan ligga och titta ut på koltrastar och Rådjur.

 

Fridolf har hittat en fotölj i blå gästrummet som vi också kallar kattrummet.

Där hade Elliott sin favoritsäng.

Mitt jobb är att hålla kattlådorna rena och se till att det finns Royal Canin foder i kattskålarna och vatten samt fördela kel och smek i rättvisa portioner till alla tre.

Här står Roger och undrar varför jag inte har lagt ut några morötter. Aj det har jag glömt i bestyren med katterna.

 

Måndagen den 8 februari 2010 kl. 13:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Donna har fått två bröder

Nu har vi fått nya familjemedlemmar två kattpojkar av rasen Helig Birma. De vackraste katter jag någonsin  sett.

Vi har fått dom idag och de är så snälla och fina och Donna har nosat på Fridolf.

De ligger i vardagsrummet och tittar på varandra. Donna trodde nog att det var Birman som brukade hälsa på hos oss. Fritz går runt och kollar i hela huset och de verkar acceptera både oss och sitt nya hem. 

Donna behöver ett par jämnåriga kattpojkar i huset.

Fick tips om dessa sötnosar av katthemmet och vi blev utvalda av familjen. Det var ett svårt beslut att ta för det är ett stort ansvar man tar på sig i många år framåt.

Nu är vi glada att vi tog emot dom för det verkar gå bra.

Vi ska ge våra katter all kärlek.

Fridolf 9 år är brunmaskad

Fritz är blåmaskad

De är så vackra!

Donna är också vacker 

 

Söndagen den 7 februari 2010 kl. 18:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Strömavbrott igen i Ramsdalen

Strömavbrott, strömavbrott en gång till i vårt område. Igår när vi kom hem och bänkade oss framför vår TV vid 23-tiden för att se en film och äta en lätt supé blev det helmörkt. Snubblade oss fram i mörkret för att hitta tändstickor,ljus  och ficklampa.Tända ljus var ju mysigt, men vi kunde inte ens lyssna på musik så vi fick underhålla varandra. Det var trevligt.

Vi sammanfattade dagen och vi tyckte att det hade varit  en mycket trevlig och lyckad fredag.

 

Det var så mycket folk på 90 årsuppvaktningen. Svärdottern som är i min ålder hade gjort 300 läckra snittar. Vilket jobb.. Puh, men gott var det. Många var i Börjes ålder och det är roligt att prata med dessa gamla kloka äldre som har så mycket kunskap och klokhet som egentligen inte tas tillvara längre. De hade haft intressanta och spännande arbeten i sitt tidigare liv. Vi körde hem en 89-årig dam som berättade att hon gymnastiserade regelbundet och gick på Chi Gong varje vecka. Två av mina vänner på Facebook är över 90 år.

 

Singing in the rain föreställningen fick stående ovationer. Hanna Lindblad, Karl Dyall och Rennie Mirro är otroligt proffsiga dansare och sångare. Komikerna Maria Lundqvist och Henrik Dorsin fick många glada skratt från publiken. Henrik Dorsin har jag följt sedan han var tonåring och spelade på Sagateatern på Lidingö. Min son spelade också teater på Sagateatern som barn och fick därför chansen att provfilma som Birk i Ronja Rövardotter. Han va lite för ung då. Han fick istället en roll i en film Loskan och Tjocko som fick många priser. Kultur- och fritidsnämnden på Lidingö där jag var ledamot i många år brukade engagera Henrik och andra ungdomar som gjorde roliga sketcher vid speciella tillfällen.

 

Nästan hela förmiddagen har vi haft strömavbrott. Det är inte klokt hur beroende vi är av elektricitet. Inget te eller morgonkaffe. Hann bara kolla lite på nätet igår och idag.

Birmaklubben har hört av sig och vill ha bilder på Birman och se om det finns någon Birmaägare i området, Katten Nalas husse har varit här och kollade efter sin katt  och ringde på och ville att jag skulle hålla koll och ringa honom om jag ser hans katt. Han är övertgad att det var hans katt bakom vår frys.

 

Lördagen den 6 februari 2010 kl. 18:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Äntligen fredag

Idag var det -5 grader och klart väder här i Ramsdalen.

Den här dagen har jag sett fram emot för ikväll ska vi gå på Oscarsteatern med hela Pias familj. De bjuder oss som tack för att vi har tagit hand om sonen under höstlovet och hundarna i år. De är så otroligt generösa.

 Vi ska se Singing in the rain!

Pias familj

 

 

Mitt på dagen ska vi uppvakta en 90- åring inne i Centrala Stockholm. Han och hans ett par år yngre fru är pigga pensionärer och klarar sig själva utan minsta hjälp. Börje är gammal kollega till Mats. Han är också min vän på Facebook. Han har alltid mycket spännande att berätta om då han i yngre dar var pilot. 

 

Igår var jag så lat, men jag unnar mig det. Jag har jobbat så mycket i mitt liv för att få vardagen att gå ihop. I slutet av 60-talet var jag ensam mamma och det var inte alltid så lätt. I slutet av 70 talet  hade hade jag ensam två barn att försörja. Jag och pluggade och jobbade samtidigt. Förstår idag inte hur jag orkade.

 

Jag har lyckats trolla bort två par läsglasögon på kort tid. Spårlöst försvunna. Helt otroligt. Mats köpte nya till mig på Claes Olsson i går. Tre par för 89 kronor. Jag tycker att man får vara latmask som pensionär och läsa en bok utan dåligt samvete. Läser just nu Fyrvaktaren av Camilla Läckberg.  

Det blev snabbmat igår. Gjorde Broccoligratäng och skar tunna skivor av en bit rökt skinka. Ett bra tips är att alltid ha djupfryst broccoli i frysen. Nyttigt och gott

 

 

 

 

 

Fredagen den 5 februari 2010 kl. 10:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Snön ligger tung på taken

 

 Tidig torsdagmorgon och mer snö än någonsin. På nyheterna hör vi om tak som rasat samman. Det börjar bli töväder och vi börjar bli oroliga för vårt platta garagetak och taket på kallförrådet mellan garaget och vårt hus som vi tyckt verkar bräckligt. Börjar det töa blir snön dubbelt så tung och mer snö eller regn väntas.

 

Vi ska försöka blåsa bort snö med lövblåsarn när det ljusnar, men jag tror inte det är så effektivt för snön är för tung. När sonen levde brukade han hjälpa oss med det som vi inte klarade av.

Hade vår snöslunga fungerat hade vi ändå inte orkat lyfta upp den på taket.

  

Mats gick upp på garagetaket och började skotta snö, men det var så tungt och jag blev orolig för hans hjärta och bad honom sluta då han höll på ramla ner. Om taket brakar då får vi väl låta bygga ett nytt hållbarare tak.

 Jag känner att jag borde göra veckomatsedel för att kunna planera matinköpen bättre. Jag undrar hur många som är duktiga på det. Nu blir det att man rotar i frysen, eller åker till affären och köper något som vi just då är sugna på. Det är svårt att alltid komma på vad man ska äta dag för dag.

 

Stekte strömmingsflundra i tisdags. Jag gjorde två olika fyllningar.  Dijon senap och dill och kaviar i de andra.  Panerade i grovt rågmjöl och stekte i smör. Gjorde potatismos som var jättegott. Strömming och potatismos borde vi äta oftare. Jag försöker att variera veckomenyn, men ibland är de svårt att komma på vad man ska äta.

 Kanske man kan få något mat tips. Inte ärtsoppa och pannkaka för det brukar vi allt för ofta äta på torsdagar och spagetti och köttfärssås åt vi igår. Kanske broccoligratäng med rökt skinka???

 

Jag ser fram emot i morgon kväll för då ska vi ha det riktigt riktigt trevligt. Vi har fått en present av Mats dotters familj som vi verkligen uppskattar. 

Intet nytt på kattfronten!

Önskar er en trevlig torsdag ni som orkar läsa bloggen.

 

 

 

  

 

 

Torsdagen den 4 februari 2010 kl. 08:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

MS

Kollade mailen i morse och förstod först ingenting av ett mail.  Före jul hittade jag en artikel på internet då jag googlade på släkten Suhoinen som är min mormors släkt i rakt nedstigande led ända till 1600-talet.Artikeln var skriven av en Anne-Marie Landtblom forskare inom neuvrologi. Hon hade forskat på sjukdomen MS och kommit fram till att den var genetiskt betingad och MS var mer förekommande än någonsin i Värmland till ättlingar av släkten Suhoinen och förekom specielllt i Lysvik främst bland kvinnor. Min mormors far var från Lysvik och ättling till Suhoinen. Skrev några rader till henne om min brors barnbarn som dog i MS och släktbanden till Suhoinen. Min brors barnbarn fick MS 1997 efter sitt andra barn. Det var en mycket aggresiv MS. Hon dog 2001 av sjukdomen, endast drygt 30 år gammal och efterlämnade två små barn. Det var mycket tragiskt. Forskaren ville ta del av min släktforskning som jag mailade över. Det finns en hel del ättlingar i mitt material eftersom mormor hade många syskon.

 

Onsdagen den 3 februari 2010 kl. 21:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Birman är i vår tvättstuga.

Vi fick fel katt i fällan mitt i natten. Vi trodde att äntligen så kanske vi har fått tag i den efterlysta katten.

Vi blev verkligen överraskade. Det var Birman som kommit in som vi trodde var hemlös i flera månader i somras. Sedan har vi inte sett den.

Den var inte så angelägen att vilja gå ut. Vi öppnade ändå kattluckan så den kan välja om den vill gå ut eller inte. Den verkar välja att vara kvar i tvättstugan. Förbryllande med dessa katter.  Det vore förstås intressant att ringa kattvärnet för att se om katten är öronmärkt. Vi beslutade ändå att vi kan inte stänga in katter som inte är saknade. Därför öppnade vi luckan så den kan välja om den vill vara ute eller inte. Hungrig var den i alla fall.

 

I tisdagsmorse vid femtiden var det en katt som satt på trappen och tittade på en tom kattskål. Jag hade inte lagt ut torrfoder utomhus.  igår kväll Den hade inte vita tassar som den saknade katten och det var svårt att se hur den såg ut i mörkret. Den gick sedan ner mot den gamla ladugården.

Hur många katter äter hos oss på nätterna kan man undra. Donna vill inte ens gå ut i snö och kyla.

 

Onsdagen den 3 februari 2010 kl. 00:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Katt bakom frysen blir en följetong

 

 

Ingen katt i tvättstugan i morse och maten var kvar trots att jag inte ställt mat utomhus på trappen i natt.

Tänk om det är en katt som sover hemma på dagarna och smiter ut på natten och smyger in genom andras kattluckor och skaffar sig ett extra mål mat. Det kan inte uteslutas. Kanske är det en sport för den här katten att ta sig in i främmande hus.

 

Nej jag tror inte en katt går ut i -20 grader frivilligt. Om jag vore katt skulle jag stanna kvar och värma mig i vår tvättstuga. Varför fick katten sån panik då jag stängt kattluckan så den inte kom ut. Öppnade kattluckan då vi konstaterat att det inte var någon av de efterlysta katterna. Den vågade sig inte ut från sitt gömställe förrän vi lämnade tvättstugan.

 

Nalas ägare ringde och undrade om jag sett till katten och jag fick numret på öronmärkningen. De tror att det är deras katt. Jag hoppas det. Katten fortsätter och gäcka oss.

 

En kvinna hade läst och sett bild på katten via nätet och ville ta hand om katten utan inblandning av katthemmet om det inte fanns någon ägare. Katten är inte här förklarade jag. Jag sa att ägaren måste hittas och katten identifieras. Om ägaren inte vill ha katten så får du prata med ägaren eller vända dig till Haninge katthem om det inte går att hitta ägaren.

Redigerade bilderna idag som jag tog på måfå bakom frysen utan att se katten.

 

Måndagen den 1 februari 2010 kl. 18:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Allt kan man inte läsa i en broschyr då man väljer gymnasieskola.

 

Wiktors uppdrag till mig var svårare än jag trodde. Mailade till rektorn för det gymnasium som barnbarnet vill välja i första hand och ställde 5 frågor som han var intresserad av att veta. Begärde läskvitto. Mailet har inte öppnats än. Ringde rektorns skolsekreterare, men det var en tillfällig vikarie som sa att rektorn inte var på sitt rum.

 

Ringde till Utbildningsförvaltningen för att prata med ekonomichefen och avdelningchefen för Stockholms gymnasieskolor. Ingen fanns på plats. Svårt att få information. Satte mig och läste kvalitetsredovisningar, arbetsplaner och inspektörsrapporter via nätet. Båda skolorna får bra omdömen. 

 

2008 hade 20 av 28 av Kommunens gymnasieskolor stora underskott att hämta hem. Underskotten förs över från år till år för skolan. Kanske är det inte så för den här gymnasieskolan. Talade tidigare med en rektor som sa att skolan inte var någon resultatenhet och det gjorde att jag undrade. De har jättefina broschyrer och det ser så bra ut, men om en skola har haft underskott brukar det bli besparingsbeting och då drar man oftast in lärare först. Kärnfrågan är om det finns stora sparbeting eller inte. Det kan man inte utläsa av en brochyr. Lovar de mer än de kan hålla är frågan.

 

Svaret kom från rektorn kl. 20.00 i kväll och var ett mycket trevligt svar och jag var tacksam för att han svarade. De hade haft obalans i budgeten och har det fortfarande, men de lovar aldrig mer än de kan hålla och att de kan upprätthålla kvaliteten i verksamheten och lärartätheten kan de behålla. Alla får tillgång till en bärbar dator som de får låna hem, men det framgick inte av arbetsplanen för de vill inte marknadsföra det för att de vill inte att eleverna väljer gymnasium bara för en bärbar dator. Smart tycker jag. Egentligen bryr sig Wiktor inte om det för han har en bärbar dator. Wiktor var nöjd med svaret och tackade så mycket. Han söker dessa två gymnasieutbildningar som han tänkt. Mitt uppdrag är slutfört till belåtenhet. 

 

Måndagen den 1 februari 2010 kl. 17:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>