Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Barnbarnets Bondmos

Idag ska jag steka rödspättefiléer och tänkte laga potatismos  enligt Wiktors recept. Jag tittade i boken "Barnens bästa potatismos"

 

 

Jag kom inte ihåg receptet på Bondmoset.

Såg att det stod en matsked salt i receptet i boken. Det kunde ju inte stämma så jag googlade på Bondmos och hittade receptet på DN och i Eskilstunakuriren tror jag att det var.

I receptet skulle det vara 1 tesked och inte 1 matsked.

 

 Bondmos från Sunbyskolan på Ekerö

Här kommer vinnarreceptet från semifinal västra Mälardalen 26 januari 2006

Bondmos från Sundbyskolan på Ekerö

9 medelstora potatisar
1 liten bit selleri
0,5 lök
1 morot
1 medelstor palsternacka
1 lagerblad

1 msk salt
lite muskotnöt
lite aromat
cirka 1 dl mjölk
cirka 50 g smör

Gör så här:

Skala potatisen och rotsakerna, spola allt under kallt vatten.
Koka rotsakerna och potatisen i cirka 15-20 minuter. Tillsätt lagerblad.
Ta bort lagerbladet, och mosa allt. Tillsätt kryddor.
Serveras gärna till köttbullar.

 

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 18:47

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kattår och människoår

 

Våra älskade katter Donna, Fridolf och Fritz 9 år. De är enligt en tabell som jag såg fyllda 61 kattår. Jag ville inte ha några 17 åringar, det vill säga katter som var bara var 1 år. 

År 2014 är jag och mina katter lika gamla 71 år. Jag passar ju jättebra ihop med dessa katter idag för jag känner mig som 61, trots att jag är 67 som jag inte kan förstå. Jag smög på katterna och ville se hur trygga de var och fotade dem i natt.

1 år = 17 människoår
2 år = 27 "
3 år = 31 "
4 år = 41 "
5 år = 45 "
6 år = 46 "
7 år = 51 "
8 år = 58 "
9 år = 61 "
10 år = 62 "
11 år = 67 "
12 år = 68 "
13 år = 71 "
14 år = 78 "
15 år = 81 "
16 år = 82 "
17 år = 88 "
18 år = 92 "
19 år = 96 "
20 år = 100 "

Donna låg på sin vanliga plats så här års. På värmeslingorna i i hallen är hennes favoritplats på natten.

 

  Fritz hade hittat värmeslingorna i badrummet som egentligen är Donnas plats på dagen.

 

Fridolf älskar vardagsrumssoffan. Där sitter vi på kvällen och ser på TV och då vill han vara nära oss. Sedan sover han där hela natten.

Jag är så glad att våra nya familjemedlemmar har funnit sig väl till rätta. Mina tankar går till förra ägaren av Fritz och Fridolf som inte kände att hon kunde ge dem den tid de behövde, och gav bort dem av kärlek.

Hur svårt det måste ha varit att lämna bort dessa underbara katter. Två så kärleksfulla katter som vill pussas har jag aldrig haft tidigare och det måste bero på förra ägaren som gett dem så mycket kärlek. Du vet att du kan komma när du vill och gosa med dina katter som vi nu försöker ge ett bra hem.

Jag har smugit upp på natten och kollat var våra katter sover och ville veta hur trygga de är tillsammans.

 

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 07:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Stekt salt sill med löksås

2 portioner

Abbas steksill (4 filéer ) i plastförpackning

Skölj filéerna i kallt vatten

Torka av filéerna med hushållspapper

Dubbelpanera i tre skålar

  1. Doppa filén i vetemjöl
  2. uppvispat ägg 
  3. skorpmjöl

ta lite vitpeppar från kvarn inget salt

( Det går bra att bara använda enbart grovt rågmjöl)

Stek filéerna i smör ca 2-3 min på varje sida. Sätt ned värmen efter filéerna fått fin stekyta.

 Löksås

Skiva lök och stek i smör när löken är glansig och gul. Späd med matlagningsgrädde och låt såsen sjuda peppra och ta ytterst lite kycklingfond. Fisken är salt så tänk på att såsen ska vara mild. 

Jag brukar ha gröna ärter som tillbehör och potatis och strö över finhackad persilja.

Vitkålsallad och råriven morot med några droppar citron är goda tillbehör.

Hade ingen färsk persilja kryddade med lite torkad persilja

på fisken och såsen

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 06:25

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Recept på tjälknöl

 

 

 

 

Recept på Tjälknöl

En djupfryst stek av hjort, älg eller rådjur. Ca 1,5 kg. Nötkött går också bra men det har jag inte prövat. Man lägger det djupfrysta köttet i ugnen i ca 70-75 grader. Det tar då ca 10-12 timmar innan köttet är klart. Jag brukar lägga den i ugnen på kvällen så är den färdig nästa dag. Jag tycker den blir bra då innertemperaturen är 64-65 grader. Använder alltid termometer. Termotern kan förståss inte stickas in i köttet förrän köttet är mjukt. När min stek uppnått 64 grader tog jag ut den och lindade in den i folie och köttet fick vila i en halvtimme. Sedan tog jag och lade steken i dubbla plastpåsar och hällde på lagen. Steken fick stå kallt i 5 timmar i sin lag för att dra åt sig salt och kryddor.

Jag gjorde en saltlag på:

2 liter vatten

1.5 dl salt

1/2 dl socker

12 krossade svartpepparkorn

1-2 lagerblad

ca 5-10 enbär

Koka upp lagen och låt den kallna

Sedan lade jag i 4 vitlöksklyftor grovt hackade och lite purjolök.

torkade kryddor en blandning av rosmarin, mejram , kyndel, timjan ( Ta vad du har)ca 2 matskedar.

Jag hade också färsk basilika och färsk fransk dragon som jag lade i.

Jag har fått kryddor från Österlen som jag använder flitigt.

En portvinssås eller svampsås och lite gelé är gott till.

Jag hade också gjort lite pressgurka till steken.

Skär den kalla steken i lövtunna skivor.

MUMS DET VAR GOTT!

Vi hämtade en flaska vin i källaren Penfolds 1981.

( Min bror som jagade älg gav mig det här receptet och sa att rådjur på tjälknöl kan bli som leverpastej, men det blev inte min tjälknöl som jag lagade den här gången. På bilden är det rådjur. Älg och hjort har jag prövat tidigare och det har varit väldigt gott också.)

 Serveras med potatisgratäng, eller potatissallad.

 

Fredagen den 12 februari 2010 kl. 05:54

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>