Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vaknade med Fritz och Fridolf i sängen

Vaknade av att jag hade två kavaljerer i sängen. Fritz som slickade min panna och Fridolf som slickade mina vrister. Fritz låg på min huvudkudde och Fridolf vid mina fötter.

 

Fridolf brukar alltid sova i vardagsrumssoffan. De tyckte nog att jag var en riktig sjusovare och väckte mig för de ville ha mat. De har alltid tillgång till Royal Canin torrfoder och vatten, men jag har aldrig sett dem äta av det. 

 

Katter verkar alltid smarta, när dom tittar med halvstängda ögon.  Kanske tänker dom "Jag ska vara snäll, då kanske hon kommer att mata mig två gånger?"

 

Jag gav dem inte mjukmat till en början, men till slut fick dom Whiskas som finns i portionspåsar i olika smaker med gelé. De hade med sig både torrfodret och påsarna med whiskas.

 

Katter är listiga så de väntar tills jag faller till föga och ger dem mjukmat. Igår försökte jag pröva att ge dem först rå rödspätta och sedan tillagad spätta. De tittade på mig som "trodde du att vi skulle äta det där". Jag tror pojkarna blir lösa i magen av whiskas. En av pojkarna  kräktes upp whiskasmaten. Nu ska jag vänta ut dom, så nu får de äta torrfoder. Det gjorde dom i tre år när de bodde på gården.

  

Fridolf börjar att ty sig till Mats. Mats har sovit mycket då han haft hög feber och stängd dörr. Idag kände Mats sig bättre och öppnade dörren. Fridolf var snabbt där och ville kela med Mats. Mats ropade på mig och var lite stolt att katten låg och slickade hans hand. Det är vi inte så vana vid.

 

 

Någon har sagt, "Om du vill ha husets bästa plats får du flytta på katten" och vi som har tre katter.

Det här är min sköna läshörna som Fritz har lagt beslag på, men han får väl ligga kvar.

 

 Citat

"När en katt ligger och sover i ett rum finns det
inte mycket mer för en inredare att göra där."
Ernst Kirchsteiger

Så sant!

 

Det här är min myshörna när jag ser på TV, men inte flyttar jag på katterna.

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 15:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Spagetti Carbonara på Sicilanskt vis.

Jag var ofta på Sicilien under 70-talet för min danska svärmor Liz bodde i Taormina. Hon gjorde spagetti som jag tyckte var god och som min son livnärde sig på då han flyttade hemifrån.

Liz recept på Spagetti Carbonara

Spagetti

Fläsktärningar eller bacontärningar

1-2 ägg

riven parmesanost

svartpeppar

 

 

2 nävar fullkornsspagetti för två personer.

Koktid står på paketet.

Steker små tärningar med rimmat fläsk ( finns att köpa färdigtärnad) Det går också bra med tärnad bacon.När jag stekt bacon/fläsk lägger jag det på hushållspapper för att suga upp stekflottet.

 

 

När spaggettin är klar häller jag av vattnet och lägger tillbaka spagettin och häller över det avrunna fläsket/baconet. Tar ett ägg eller 2 och häller direkt i kastrullen och rör om. Svart peppar från kvarn efter tycke och smak.

 

River stark ost över det hela. Ca 1 dl. Godast är det med parmesanost.

 

Tillbehör tomatsallad med finhackad lök och olja och vinäger kryddad med italiensk salladskrydda, salt och peppar, eller strimlad vitkål med dressing på olja och vinäger lite vatten socker och salt samt svartpeppar, eller citronpeppar.

 

Garnera med en rosmarinkvist

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 10:18

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Nässelsoppa i April

Nu längtar vi till våren och i April brukar de späda nässlorna titta fram. Plocka dessa späda nässlor som innehåller vitaminer som karotin (A-vitamin), kalk, kisel, garvämnen, organiska syror, järn, klorofyll och glucokinin. Därtill stimulerar den ämnesomsättningen och är bra mot oren hy och hudsjukdomar.

 

De späda nässlorna brukar komma i april i Stockholms län.

Nässlor är så nyttigt och man kan göra nässelbröd, eller torka dem till te. Jag gör nässelsoppa och det är en delikatess och min favorit soppa. 

 

 Nässelsoppa med förlorade ägg

Vi begav oss ut och plockade späda nässlor utrustade med plasthandskar. De små nässlorna kan brännas ordentligt. Vi nöp av det översta. Vi hade varsitt halvlitermått och plockade 1 liter späda nässlor och det gick ganska fort.
Jag brukar plocka 2 liter nässlor till soppa för 4 personer.
Så här gjorde jag!
För 2 personer
• 1 liter späda nässlor
• Skölj nässlorna i kallt vatten i en stor bunke eller i diskhon
• behåll plasthandskarna på och plocka bort skräp.
• Spola sedan nässlorna i ett durkslag om det var sandigt där de växte.
Recept:
• Koka nässlorna i ca 7-8 dl vatten med knappt en kaffesked salt i 5 minuter. Tog en liten charlottenlök som jag skivade och la i kastullen med nässlorna
Spara vattnet som nässlorna kokat i och häll av kokvattnet i en annan kastrull genom durkslag och krama ur vattnet från nässlorna med en träsked
• Låt det varma vattnet koka en stund så reduceras vattnet medan man tar en matberedare, eller mixer och kör nässlorna och charlottenlöken i. ( Man kan också finhacka nässlorna)
• Tag en matsked grönsaksfond och en halv matsked kycklingfond och häll i det kokande nässelvattnet
• Red med Maizena ljus, den som man kan hälla rakt i kokande vätska eller såser).
• Ca 1-2 dl matlagningsgrädde, smaka av så soppan så den inte är för lite eller för mycket salt. Moderera med grädden
• Häll i nässlorna och låt det koka upp

Förlorade ägg
• Fyller en panna med vatten i botten och tar 1 tsk salt och en kaffesked ättika 12 procentig
• Knäcker ägg i en kopp och låter ägget sakta glida ner i det stilla sjudande vattnet
• Äggen sjudes i ca 5 min. Ta upp och lägg i tallriken med soppa.
• Strö på finhackad gräslök eller fint skivad rädisa.

 

 

Smaklig måltid!

 

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 09:43

Recept | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Kantarellsoppa

 

Kantarellsoppa
Egentligen vet jag inte riktigt hur jag gjorde. Det var första gången jag gjorde soppa på kantareller. Det viktigaste är att hela tiden smaka av medan man tillagar för att få den smak man önskar. Proportionera vätska och kryddning utifrån mängden svamp.

 

I stora drag gjorde jag så här:

1.Lägger kantarellerna i en stekpanna utan smör tills de vattnas ur.
2.Tillsätter smör och hackad charlottenlök som får fräsa en stund i pannan tillsammans med svampen,saltade och pepprade med vitpeppar från kvarn.
3.Körde svamp och lök i mixer.
4.Lade den mixade svampen och löken i en kastrull spädde med vatten ca 6 dl och 1-2 matskedar Bongs fond (Kantarell- och kalvfond) Jag smakar av hela tiden för att få rätt balans, man kan också späda med hönsbuljong.
5.Några deciliter matlagningsgrädde häller jag sedan i kastrullen.
6.Smaksatte med med torr sherry och fint riven västerbottenost. Tog en knivsudd cayenne peppar (ytterst lite) Jag var försiktig med saltet också eftersom osten är salt. Smaka av!
7.Redde med lite maisena. Soppan fick puttra en stund på svag värme.

Vi åt ett gott bröd till soppan med västerbotten ost och drack ett litet glas torr sherry och ett stort glas kolsyrat vatten.

Det var inte så dumt. Enkelt och gott!


 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 07:37

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Saffransdoftande fisk-och skaldjurssoppa

Ingridienser:

1 bit lax skuren i kuber

4-6 rödspättefiléer,

musslor

räkor

 3 dl matlagningsgrädde

vitt vin

saffran

1-2 vitlöksklyftor

charlottenlök, eller finhackad purjolök allt efter smak

dill

ca 1/2 dl Bongs fiskfond+2 dl vatten 
(
Brukar koka räkskal eller hummerskal och gör fond och lägger i frysen.)
Musslor kan man antingen köpa färska vid fiskdisken eller använda Abbas stora musslor på burk. Jag brukar alltid ha en burk musslor hemma.
Receptet:
Fräser den finhackade löken, vitlök med en klick smör och en påse saffran i en kastrull och häller på antingen fiskfond/skaldjursfond/ grönsaksfond efter smak. Använder musselspadet från burken, späder med vatten och lägger i rå fisk skuren i små bitar och späder med 3 dl matlagningsgrädde och en skvätt vitt vin. För rätt konsistens reder jag med Maizena.
Sist häller jag i musslorna och garnerar med färska räkor och finhackad dill.

 

Smaka av för att du ska få en god och balanserad smak
Köper man färska musslor brukar jag fräsa finhackad charlottenlök, finhackad rotselleri en panna  och späder med 1 dl vatten 1 skvätt vitt vin och kokar upp och lägger i musslorna.  Tar upp musslorna när de har öppnat sig och kollar att alla har öppnat sig.
Jag höftar till ingridienserna och brukar göra olika mängd beroende på hur många som ska äta soppan.

 

Lördagen den 13 februari 2010 kl. 06:45

Recept | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>