Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

UTMANINGEN

Fem saker jag inte kan vara utan i badrummet

Duchcreme, ansiktscreme, tandhygien, Biotherms kroppskräm och förstoringsspegeln. (Det är minst 10-15 grejer jag inte kan vara utan tex schampoo och balsam, hårborste med mera)

Alla jag känner på zoomin är redan utmanade

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 18:39

Utmaningen | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Mata Rådjuren

 

 

Det är nästan kutym att dom som bor i det här området värnar om skogens djur och fåglar. Vi bor mitt i naturen vid Naturreservat och Tyresta Nationalpark med milslånga skogar. Vi tycker om naturen och skogens djur. Vi som bor här besväras inte av rådjur på våren och sommaren. Det är ingen som klagar på rådjur och om någon gör det så blir oftast svaret att då ska man inte välja den här sortens boende.

Vår, sommar och höst då är skogen är full av mat för rådjur harar. Det är en sån här vinter som rådjuren har det svårt och de svagaste dukar under.

Grannar lägger ut äpplen och vi lägger ut både äpplen och morötter. De få familjer som bor efter den privata vägen ner till sjön plogar själva på vintern.

 

Nu såg jag att de plogat upp för rådjuren vid sidan av vår tomt och fram till en stor tät gran och under granen hade de lagt ensilage (konserverat gräs som har varit packat i en lufttätt  stor plastpåse)

Där växer också sly av sälg som rådjuren gnager av.

 

 

Första året vi bodde här visste jag inte vad man kunde stödmata rådjuren med. Vi var också rädda att grannarna skulle klaga, men nu förstår vi att det är det ingen som gör. 

 

 

Hämtat lite tips från Mitt i Naturen om stödmatning 

Citat

"Att mata rådjur kan både vara trevligt för oss människor och en hjälp för djuren att klara den tuffa vinterperioden. Målsättningen bör vara att ge rådjuren stödfoder som tillskott till den vanliga dieten. Den som vill mata bör dock tänka på några saker:

 

 

o Starta i god tid.
o Ge naturliga fodersorter. Lövkärvar, bärris, frukt, rotsaker och spannmål är bra mat för rådjuren. Man kan också ge specialfoder i pellets eller mjölform.
o Välj lättsmält föda ( kolhydrater och socker) framför mat med mycket protein. Födan bör innehålla minst 10% fibrer.
o Byt inte foderslag under säsongen.
o Gör flera matplatser, gärna 3-4 stycken, så att även de mindre dominanta djuren får äta. Minst 10 -20 meter bör det vara mellan matplatserna.
o Den som har möjlighet kan gärna fälla lövträd som komplement, tex sälg, asp och björk.

Ge inte torrt hö till rådjuren om de inte haft tillgång till detta hela tiden. Djur som är lite utsvultna kan dö av hö som är svårsmält. Ensilage däremot som delvis är nedbrutet fungerar även för svältande djur.

Tänk också på att inte lägga matplatsen, nära hårt trafikerad väg!
 

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 17:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Nu har de varit här från Katthemmet

Nu har de varit här från katthemmet. De klippte bort lite tovor. Hon hade ett halsband med en tub med sig så vi skrev numret till katthemmet och mitt nummer om den har ett hem. Hör vi inget från någon ägare och den kommer tillbaka gör katthemmet en anmälan till polisen. De kollade också chipmärkning.  Nu kollar de vidare. Vi släppte ut katten och han ville knappt gå ut.

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 11:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Tre Birma i huset

Det är tidig morgon 02.07 eller egentligen är det natt. Mats släppte ut Donna igår och ställde om kattluckan till ingång men ej utgång igen. Jag somnade vid ca 22.30 med Fridolf i sängen. Vaknade vid midnatt att det var en katt som krafsade vid kattluckan i tvättstugan. Dörren är stängd på natten till tvättstugan. Fridolf var orolig och jag gick och tittade och där satt den Vilsna Birman. Jag pratade med honomoch gav honom torrfoder och vatten och han blev lugn. Kände att han hade en massa besvärliga tovor i pälsen. Han verkade hungrig. Det är

-5 grader och inte så kallt. Fotade honom igen. Jag kunde inte se om han var öronmärkt. 

Nu ligger han och sover på en frottéhanduk och krafsar inte längre och vill ut. Det är svårt att somna om när man vaknar abrupt. Få se vad som händer i morgon bitti.

 

Mailade kattvärnet och bett dom komma hit som dom lovat för att identifiera en ägare till katten. Nu har vårt hem blivit ett riktigt katthem. Jag vill absolut inte ha fler katter. Egentligen är tre en för mycket, men de gör så lite väsen av sig och är så fina och det fungerar bra med Donna. Hoppas den oinbjudna gästen har ett hem.

 

Onsdagen den 17 februari 2010 kl. 02:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>