Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Plötsligt var det Valborg

 Vintern rasat ut.......

 Snart är sommarn här i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande...........

 Ja, det var en rasande vinter vi fick och det är skönt att våren äntligen kom till slut.

Ikväll avstår vi från att gå ut och titta på eldar. Jag har fått   ryggont av av utomhusarbetet på tomten. En del valborgsmässoaftnar brukade grannen som bor mellan Ramsjön och Svartsjön tända ett bål vid sjön som vi brukat tittat på.

I Brandbergen är det en brasa och karusell och hoppborg för barnen. Vårtal, och Haningekören sjunger in våren, fyrverkerier och lotterier med mera. Dans blir det på dansbanan kl 20.30-24.00

 

Vi hade tänkt att grilla, men det blir regn till kvällen enligt alla prognoser. Vi kan ju alltid tända en brasa i öppna spisen.  Vi vågar inte elda ute eftersom vi bor så nära skogen och vi vill inte ha någon mer skogsbrand i Tyrestaskogen.

 Varför firar vi Valborg?

I förmiddags satte vi på TV 1 och historiken Christopher O´Reagan berättade om en kvinna vid namn Valborg som föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till en kung Richard. Hon reste till Tyskland med sina bröder och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg. Hon beslutade sig senare för att bli nunna. Hon dog den 25 februari 779 e kr. Den dagen
bär fortfarande hennes namn Valborg i den katolska
almanackan. Hon förklarades som helgon den 1 maj 779.

 

 Beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med vikingvåren och fruktsamhets festligheter.
Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Valborg var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid.

 Lyssna på Christopher i kväll på TV 1 och valborgsmässofirandet från Nyckelviken då berättar han mer om varför vi firar Valborg.

 

 Varför tänder vi brasor?

 Jag har läst att förr i världen räknade man att vintern slutade och våren började just på valborgs mässoafton. Dagen efter 1: a maj skulle man släppa ut djuren på bete. Så nu gällde det att skrämma bort allt farligt som häxor, spöken, troll och rovdjur. Därför tände man stora eldar på valborgsmässoafton. När vi idag firar valborgsmässoafton är det vårens ankomst vi hälsar med eldar, sång, tal och dans. Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

 

 


.

 

Fredagen den 30 april 2010 kl. 17:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Första vitsipporna

Idag hittade jag första vitsipporna på vår tomt.

 

I morse hade vi sovrumsfönstret öppet och Donna brukar gå ut den vägen på morgonen. Då kan hon sitta på garagetaket en stund och speja så det inte är några faror innan hon hoppar ner.

Fritz och Fridolf följde henne ut på taket och det tog en stund innan de fattade hur Donna tog sig ner från taket.  

Donna tog med sig Fridolf till ängen där det finns sorkar. Fritz kom in igen genom kattluckan. Iakttog dem från fönstret på långt håll och de tog god tid på sig. Till slut gick jag upp för att hämta morgontidningen.

 Ropade på Fridolf och han kom som ett skott. Jag har aldrig träffat på några andra katter som springer så otroligt snabbt.

 

Mats hade hittat T-bonestek i en affär och det har inte funnits i affärerna sedan galna kosjukan härjade och det här var svenskt kött dessutom. Hoppas vi kan grilla någon kväll. 

 

Onsdagen den 28 april 2010 kl. 17:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Späda nässlorna tittar fram

Igår såg jag från sovrumsfönstret två damer som var utrustade med plastpåsar och som satt på huk bakom den raserade ladugården. Vad gör dom tänkte jag. Snabbt kom jag på att de plockade nässlor. Jag brukar vara ensam om att plocka nässlor där. Det var ju inte länge sedan snön försvann där nu nässlorna tittar fram.

 

Nässelsoppa med förlorat ägg och gräslök är både nyttigt och mycket gott. Innan jag går ut och plockar nässlor är det bäst att ta den fjärde sprutan idag för nu är det tre år sedan vi tog den tredje mot TBE. Vi har gott om fästingar där vi bor. 

Recept på Nässelsoppa finns i bloggen och under kategori recept.

 

Tisdagen den 27 april 2010 kl. 12:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Idag mötte jag räven i skogen

Tog min dagliga lilla skogspromenad med Fridolf och Fritz för Donna hittade jag inte. Vi hade inte kommit långt förrän jag precis tänkte ropa koppla hunden jag har två katter. Såg ingen ägare och jag tyckte det var en fin hund som satt och tittade på katterna. Sedan såg jag att det var en räv. Jag gick emot honom och han tvärvände och sprang iväg. Det var en vacker räv med en stor yvig svans. Jag har aldrig sett någon räv i närheten av vårt hus tidigare. Typiskt att jag inte hade kameran med idag.

Tur att Fridolf och Fritz håller sig på tomten med oss när vi är ute. Lite oroande med räven inpå knuten. Det är lika bra att också  Donna får  hålla sig inne på natten. När jag kom hem satt Donna  och väntade. Jag blev lite orolig för henne.

 

 Lade upp en videosnutt idag som jag kallar Catwalk. Klicka på bilden som finns i galleriet.

 

Måndagen den 26 april 2010 kl. 18:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Torsdag den 22 april

Ikväll kl 22.00 har jag varit inne på min hemsida. Det är inget vidare väder så jag har inte kunnat jobba utomhus idag. Fick signaler från mina brorsbarn om Släkthistorien som jag påbörjat som inte är klar. Därför har jag blivit helt uppslukad av av att redogöra för min släktforskning och dela med mig. Det är ett gigantiskt jobb. 

Idag har jag inte ägnat mig så mycket åt våra katter. Jag blev väldigt förvånad att Donna och Fridolf  låg i samma säng helt avspända och sov.

 

Torsdagen den 22 april 2010 kl. 22:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Tisdagen den 20 april

Plötsligt har halva april passerat. Vart tar tiden vägen. Jag var trött i morse efter att jag sov dåligt i natt. Mats och jag låg i sängen och hjärngympade med dagstidningens korsord som vi löste tillsammans ganska snabbt.

Efter frukost satte jag fart och högtryckstvättade  terassen och jag tänkte att jag kanske får göra om det.  Vem vet om det faller ner vulkanaska. Idag var kommunen här och sopade upp sand från gatan och tvättade. Vi brukar inte tvätta fönster förrän kommunen  är klar med vår väg för vi har gjort det misstaget och fönsterrutorna var täckta av damm efter gaturengöringen.

 

Det finns massor att göra på våren då man är villaägare. Måla och tvätta, sätta plantor och nu måste min hemsida få låg prioritering likaså att läsa bloggar och kommentera. Jag kommer tillbaka då vi varit ute i naturen och njutit av den vackra våren som jag vill dela med mig av.

 

Ha det så bra alla som läser. Får jag tid kommer jag och besöker era bloggar eller skriver några rader i min egen blogg.

 

Tisdagen den 20 april 2010 kl. 20:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Ingen koll på almanackan efter pensionen.

Mats och jag har ingen koll på varandras almanackor och det är inte så konstigt. Jag slutade att skriva i min almanacka då jag gick i pension. Så i min almanacka kan inte Mats utläsa någonting. Jag hade bestämt med Birmapojkarnas fd matte att de skulle få hälsa på Fritz och Fridolf idag. 

 

Mats är utsedd som god man för en 66 årig man i Vallentuna som blivit dement och inte längre kan  sköta sin ekonomi och knappt ta vara på sig själv. Mats är mer än engagerad i sitt uppdrag och vad som  förväntas av en utsedd god man.

Han skulle samtidigt besöka dottern i Vallentuna och äta lunch och sätta en blomma på sin mammas grav som idag skulle ha fyllt år. Kanske hade Mats informerat mig om detta.

 

Jag fick besök av Birmapojkarnas fd matte och hennes mamma och mormor som alla var engagerade i Fritz och Fridolfs väl och ve. Birmapojkarnas mattes mamma skulle ha flygit till London idag.

Vi fikade tillsammans och fick en riktigt trevlig samvaro.  Jag hade tänkt att jobba i trädgården idag på förmiddagen, men det blåste allt för kalla vindar. Jag tror att Birmapojkarnas fd ägare såg att de har det bra och att de trivs här.

 

Lördagen den 17 april 2010 kl. 22:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Kattslagsmål

 

Vaknade lördagsmorgon vid tretiden av ett kattslagsmål. Det var ett förskräckligt liv inomhus. Mats var först uppe och såg en främmande svart katt som stack ut genom kattluckan och  Donna efter. Det låg vita tussar i hallen från Fridolf och Fritz.

Jag gick ut och ropade på Donna och vi stängde kattluckan, som vi de senaste veckorna haft öppen på natten. Istället ställde vi upp sovrumsfönstret så att hon skulle kunna ta sig in den vägen.

 

Det dröjde inte så länge förrän Donna kom in genom fönstret och förvissade sig om att det inte fanns någon främmande katt inne. Allt torrfoder var uppätet av den svarta katten.

Den här katten har varit inne tidigare och snyltat. Han började ta sig in här då Elliott blivit för sjuk för att vakta reviret. Den svarta katten fick nog en mindre chock att nu var det plötsligt tre katter som bodde här.

Försökte att somna om. Vi satte på TV´n som visade en rysare. Sedan var det omöjligt att somna om. Till slut gick jag upp och tog några skivor parmaskinka och en bit melon. Nu är klockan fem på morgonen och jag ska försöka få lite mer sömn.  Både Fritz och Fridolf ligger på varsin sida om tangentbordet och som jag nu tror  känner sig trygga igen. 

 

Lördagen den 17 april 2010 kl. 04:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Lyckan att sitta med en bra bok i solen.

Det är svårt att komma igång med städning av tomten och högtryckstvättning av terassen. Entrétrappen behöver målas om i år igen. Brukar även tvätta av och olja in trämöblerna inför sommaren. Sedan även jag blev panchis har vi gott om tid så Mats och jag skjuter gärna upp sådant vi kan göra i morgon.

 

Det är så frestande att sitta i solen med en bra bok  som jag gjort i tre dagar nu.  Mats läser en bok av professor Martin Ingvar som heter "Hjärnkoll på vikten" Han förespråkar mat med lågt glykemiskt index.

Övervikten sitter inte runt magen eller baken, utan i hjärnans belöningssystem menar han och tycker att vi ska sluta räkna kalorier och glömma tallriksmodellen.

 Nu blir det nog inga mer wienerbröd till Mats eftermiddagskaffe.

Jag har bläddrat i boken och den verkar både humoristisk och informativ och byggert på vetenskap. Han ger också kängor till överviktsenheten, dietister med flera och skriver att myndigheter är dåliga rådgivare.

 

Vi går varje dag en kort skogspromenad med katterna. Det blir verkligen inga snabba promenader så någon motion är det inte tal om. Missarna ska lukta sitta och titta och undersöka. De gillar att sitta högt upp och blicka ut i skogen.

  

 Donna springer och gömmer sig för killarna under granris och hoppar fram  då Fritz och Fridolf kommer. De verkar som om de inte förstår att hon vill leka och att de ska jaga henne. Det var en lek hon lekte med Elliott då vi gick promenader. 

Fridolf och Donna spejar ut över skogen från en höjd.

Lukas, en grannes Birma kom och hälsade på. Det var han som jag trodde var vilsen tidigare. För att ta reda på om han var vilsen, eller inte fick jag hjälp av kattvärnet att sätta på honom ett rosa halsband med ett meddelande att ägaren skulle ringa mig. Här på bilden hälsar Fridolf och Lukas på varandra. Lukas till höger på bilden. 

 

Torsdagen den 15 april 2010 kl. 08:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Tisdagen den 13 april

Idag blev det en skogspromenad med alla katterna och Mats. Det är ett nöje att se hur de njuter av att få springa fritt i vår skog.

 

Vi både filmade och tog bilder. Våra små älsklingar var trötta efter promenaden. Vi bestämde oss för att njuta av vädret istället för att börja högtryckstvätta altanen. Vi satt och läste och jag som brukar bli stressad över allt som behöver åtgärdas har inte blivit det.  Jag är väldigt orolig över den gamla ladan som jag betraktar som farlig och är rädd för att någon tänder på och som kan bli en katasrof. Det fanns byggnader vid en annan gammal gård här Erikslund som brändes ner av en pyroman. Det kan ta eld i hela Tyresta nationalpark om någon får för sig att de vill elda en gammal förfallen ladugård. Vårt hus ligger väldigt nära ladugården.

 

 

Tisdagen den 13 april 2010 kl. 21:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Årets första skogspromenad

Ska vi gå på promenad sa jag till katterna. Donna vaknade direkt och anmälde sig som intresserad. Birmapojkarna fattade nog inte vad jag menade, men Fridolf hängde med. Vi gick den lilla rundan och de rusade iväg både Donna och Fridolf, luktade och lyssnade och verkade njuta. Donna var helt vild och jag tror hon saknat våra dagliga skogspromenader. Fridolf följde med och det var inga problem. Han lunkade på som Elliott brukade göra. Jag önskade att jag tagit med systemkameran eller vidoekameran. Det var en bedövande fågelsång och det blev ingen snabb promenad för de ville båda sitta och titta och ta in alla dofter. Det var endast lite snö kvar i skogen. Såg nu den gamla ladugården från baksidan som är helt förfallen. Jag som har mitt nässelställe precis bakom ladugården så jag vet inte om jag vågar mig nära i år. Då kanske jag får något som ramlar över mig. Jag undrar om det är tillåtet att ha en byggnad som håller på att rasa ihop . Det måste betraktas som allmänfarligt. Är det någon som vet?  I morgon tar jag med alla katterna och Mats samt en kamera ut i skogen.

 

Måndagen den 12 april 2010 kl. 23:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

En solig söndag i april

Vilken fantastisk fin och solig söndag vi fick. Vi gick upp tidigt och var flitiga. För att inte väcka grannarna väntade vi med att blåsa rent på tomten från löv och skräp. Det var jättemycket skal från solrosfrön och hampfrön som fåglarna spillt ut på sitt matställe. Det var lite för blött fortfarande för att blåsa bort fröna så de kommer säkert hinna gro och vi får en olaglig odling av hampa på tomten.

Vi hade tänkt att gå på trädgårdsmässan som vi brukar göra den sista dagen då mycket säljs ut till en billig penning, men vi beslutade att njuta av eftermiddagen och det sköna vädret. Vi hade också tänkt hinna med att högtryckstvätta terrassen. Det fick vänta och vi tog ut våra utemöbler och satte oss och njöt av vårsolen med varsin bok. Birmapojkarna kunde utforska skogstomten och sprang i full fart upp och ned på ett litet berg. De verkade njuta av att slippa kattlådan och få uträtta sina behov i det fria. De vågade sig inte längre bort än att de hade oss inom synhåll.

Mats fick en bit oxfilé till middag som jag kände att jag inte kunde få ner utan jag öppnade en burk oxsvanssoppa till mig som jag kryddade och smaksatte med lite champagnevinäger och sherry och soppan blev riktigt god. Vi hade tänkt att äta ute och sätta på värmare, men det blev lite för kyligt då solen gick ner.

 

Måndagen den 12 april 2010 kl. 05:58

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Akalasi?

Jag hade aldrig hört talas om Akalasi.

Det här är ett allvarligt blogginlägg. Sedan 2007 lider jag av något som jag oroar mig för och av rädsla stoppar huvudet i sanden. Kanske är det fler än jag som har samma problem. Mats sade i lördags att jag måste ta kontakt med vårdcentralen i första hand och försöka få mina problem utredda. Detta jag nu skriver om känns väldigt utlämnande och personligt. Första gången det hände var sommaren 2007 och jag var stressad och köpte en varm korv i Högdalen och trodde jag skulle kvävas. Kunde inte få ner korven och fick ett tryck över bröstet och det kändes som om jag skulle kvävas. Magmunnen öppnade sig inte. Kräktes upp korven. Då kändes det genast bättre.

Andra gången var också på sommaren 2007 och jag åt lunch ute på restaurang med jobbar kompisar och åt stekt strömming med potatismos. Plötsligt tog det stopp och jag fick kramp och fick upp strömmingen. Väldigt pinsamt men jag hann ut på toaletten. Det här problemet har kommit till och från och jag tror inte det är psykiskt. Mina före detta arbetskamrater vill att jag ska komma och äta lunch med dom, men jag vågar inte. Det har hänt här hemma att jag kräks i tallriken och inte hinner ut på toaletten. det här har blivit en social fobi som isolerar mig. Måltider är en viktig social gemenskap. Detta problem har ökat och jag har knappt kunnat äta utan att kräkas upp maten och det är inte anorexia.

Idag läste jag om Akalasi som jag inte hört talas om tidigare och som kan vara ärftligt. Min mellan syster och äldsta bror har haft liknande problem och fick medicin.Tog upp det med en läkare på vårdcentralen som rekommenderade mig att dricka ett glas vatten före måltiden. Det hjälper oftast och jag är noga med det då vi äter hos våra barn. De har inte märkt något då det hänt har jag rest mig och sprungit in på toa. Min syster har gjort en galaskopiundersökning och gör aldrig om det och fick ingen diagnos. Akalasi är väldigt svår att diagnostisera.

Symtom

Stoppkänsla i bröstet vid måltid, kräkningar i samband med måltid, tryckkänsla över bröstet, luftvägsproblem och hosta. Allt stämde som det gör när man läser läkarböcker.

 

Söndagen den 11 april 2010 kl. 22:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Ett gott skratt förlänger livet.

Vaknade vid tvåtiden i natt av att jag hostade igen. Ville inte väcka Mats och gick upp och tog sista dropparna av Coccilana hostmedicin. Hade svårt att somna om.

Gick och lade mig vid sextiden igen och satte på Nyhetsmorgon på TV i sovrummet. Det handlade om allergi mot kött. Barnbarnet Wiktors kompis mamma talade om allergier, vilket gjorde att jag lyssnade särskilt noga. Den senaste forskningen handlade om upptäckten av köttallergi som varit okänt för forskarna. Mats vaknade yrvaken och hörde något om allergi mot nötter och kött. Han säger varför blandar man i nötter i köttet sade han på fullt allvar. Vadå??? jag blev ett stort frågetecken. Sedan förstod jag de hade sagt nötkött, fortfarande yrvaken tog det en stund innan han fattade. Jasså, nötkött och vi skrattade och skrattade och kunde knappt sluta skratta.

Då säger jag att det var lika roligt som de två   katter som tålmodigt väntade utan för mössfabriken och undrade om de hade fattat fel.

Det är så skönt att man kan skratta åt varandra och med varandra och egentligen åt ingenting. Det tror jag är viktigt för en relation. Det var skrattet som förde oss samman. 

Det sägs att skrattet förlänger livet kanske något att tänka på.

 

Fredagen den 9 april 2010 kl. 18:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Oväntade besök

 

Igår morse frågade Mats varför det stod tre tomma vaser på terassen med vatten i och lite grönt.

Jag borde ha vetat bättre. Ställde ut alla blommor på nätterna så att de skulle hålla sig bättre. Råggan vår rådjursbock har dröjt sig kvar, för i vanliga fall brukar rådjuren försvinna in i skogen så här års. Det var klart att han tog för sig av godsakerna när jag inbjöd till det.  Blommorna sjöng ändå på sista versen så jag hoppas de smakade bra.

 

 

Råggan tog för sig

 

Det här är det som blev kvar!

 

Fick en signal från min väninna i Florida. Hon frågade om hon kan bo hos oss några dagar i mitten av maj. Självklart kunde hon det. Vi har känt varandra sedan vi var sju år. Hon är numera änka och hon har inga barn så det känns nog tomt i hennes hus. Anita tyckte jag skulle följa med henne tillbaka till Florida och stanna några veckor. Nej, det är ju bästa tiden i Sverige, men jag skulle inte heller vilja åka till Florida när orkanerna avlöser varandra.

 Det ska bli roligt att hon kommer och bor hos oss.

 

Min väninna Anita i början av 60-talet, sedan åkte hon till USA och blev flygvärdinna. Vi hade så roligt tillsammans i början av 60-talet och vi kunde hålla igång, men tänk hur oskyldigt det var på den tiden.

De oskiljaktiga väninnorna på bilder från 60-talet. Vi brukar läsa mina dagböcker från den tiden och så skrattar vi så vi kiknar.

 

 

 

 

Torsdagen den 8 april 2010 kl. 18:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Tråkigt med missförstånd i bloggen

Vad fruktansvärt tråkigt det blir när ens blogginlägg och kommentarer missuppfattas. Jag tog väldigt illa vid mig att en vän på zoomin inte förstod vad jag menade då jag skrev att hon inte behövde besvara min kommentar. Jag besvarade en kommentar och skrev du behöver inte kommentera min kommentar. Det menade jag i all välmening eftersom andra vänner på zoomin blir stressade av alla systemmeddelanden som många känner måste besvaras. Skrev ett mail och förklarade vad jag menade och bad om ursäkt att det var inte meningen att göra någon ledsen eller arg. Jag kände att när det togs upp i hennes blogg och så många höll med på den version som beskrevs så blev jag oerhört ledsen. Ifrågasättande om  vem som var så dum mot henne. Att någon anade vem det var och att hon skulle stå på sig. Jag besvarade att det var jag som var orsaken  till kommentaren i  bloggen och att det inte var illa menat. Det togs genast bort och jag fick inte förklara mig. Blev censurerad. Känner just nu att jag inte orkar med detta och det går för mycket energi åt när det uppstår missförstånd och en fjäder blir till en höna. Varför tolkas allt negativt undrar jag.

 

Onsdagen den 7 april 2010 kl. 22:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Första vardagen efter påsk

Slut på påsken, men jag tänker behålla påsksakerna en vecka till.

Sov länge och kände att jag fick energi. Vi bar tillbaka stolar och extra bordet som vi använt på Mats födelsedag. Plockade och fixade med allt som måste göras i ett hem.

Ringde och pratade med min andra syster som varit på Kanarieöarna i sju veckor och som kom hem före påsk, jag ville höra hur de firat påsken. Min syster ”Ala” hade lagat lammstek enligt mitt recept och var jättetacksam för alla hade tyckt att det smakade gott. Även de som brukar säga att lamm smakar kofta.

 

Hemligheten är marineringen och att bryna steken innan den sätts in i ugnen 250 grader efter 5 minuter släpper jag ut värme och låter steken bli klar på ca 100-150 grader tills steken uppnår 62 grader. Den får sedan ligga i folie och vila. Gjorde en ny lammstek igår och vi ska äta av den idag också. Har en potatisgratäng i ugnen med mycket vitlök.

 

Katterna har sprungit ut och in hela dagen. De verkar som de tycker det är roligt med kattluckan och att känna frihet att gå ut och in som de vill. När vi började blåsa rent från löv med mera fick dom fart in genom luckan. Försöker ta några bilder varje dag för att lära mig systemkameran. Den här gången blev det mina krukväxter som fick vara modell.

 

 

Tisdagen den 6 april 2010 kl. 20:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Annandag Påsk

Tittade ut genom fönstret i morse och trodde knappt mina ögon. Det föll stora tunga snöflingor och allt var vitt igen.

Jag hade ställt ut vaserna med alla vackra blommor som Mats fick på födelsedagen för att de ska hålla längre och de var fulla av snö.  Tala om aprilväder.

Det var en mängd fåglar vid fröautomaterna och där satt min favorit bland fåglar, en Rödhake som jag lyckades fånga på bild. 

 

Katterna ville ut men vände i dörren och ångrade sig när de såg snön. Jag som hade tänkt blåsa stenbeläggningen ren idag från löv och rådjursspillning.

 Nu mal Mats kaffe och jag ska för ovanlighetens skull dricka en kopp. Det händer kanske en gång i veckan att jag dricker kaffe och aldrig på morgonen. 

Idag kände jag en doft av någonting och trodde det var alla påskliljorna och tulpanerna som doftade. Sedan såg jag porslinsblommorna hade fullkomligt exploderat och de var fulla av blomklasar.

Vi köpte en ny lammstek idag för Mats och jag hann inte smaka den jag lagade i fredags.

 

Måndagen den 5 april 2010 kl. 09:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Påskdagen

Strålande sol och vi bestämde att åka till Lidingö och plantera påskliljor på Joakims grav. Klippte bort det som var torrt och plockade bort juldekorationer och tog hem lyktan.

 

Vi besökte syrran som var mer förvirrad än vanligt. Hon blev i alla fall glad att vi kom. Vi hade köpt en bukett tulpaner blandat med påskliljor. Det är tur att hon har ett gott humör. Vi fick kaffe och påsktårta. Hon tyr sig till en man som ser ut att vara runt 65 år och dement. Har vi med oss något gott vill han alltid smaka. Maj snäll som hon är gav bort sin halva tårtbit till honom och de fick bannor av personalen att hon inte fick ge honom. Aja baja och jag tyckte att de blev behandlade som barn. Det berörde mig illa. Det verkade som om syrran inte hade haft  några besök i påsk. Det fanns i alla fall inga blommor på hennes rum. Min syster är 17 år äldre än jag.

 

Väl hemma möttes vi av tre  stretchande och gäspande katter.  Vi tyckte att latmaskarna skulle följa med oss ut, men ingen visade något större intresse.

När alla tre var ute blev det mycket nosande på allting. Donna är ju hemtam så hon ville leka med killarna och försökte få dem att jaga henne. Det var länge sedan jag såg Donna så lekfull. De var ute alla tre en bra stund och de blev hungriga och åt blötfoder med glupande aptit. De hann också med att leka med Donna och hon var nöjd.

 

 

Söndagen den 4 april 2010 kl. 18:19

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

En grekisk påskafton jag minns

Varje påsk brukar jag tänka på familjen Vassiladis, en grekisk familj som bjöd in oss till Halkidiki för att fira påsk med dem.  Påsken är grekernas största och viktigaste helg. Det blev en minnesvärd påsk, men mest av allt var det soppan som serverades som jag aldrig glömmer. Visst var det en annorlunda påsk då fastan bröts mitt i natten och vi var i kyrkan. Judas brändes på bål och vi fick med oss röda ägg som vi skulle picka tillsammans med familjen och deras vänner. På bilden mamma Vasilidis, Nicky, Adonis, jag och min make Gunnar 1994.

Jag tycker väldigt mycket om inälvsmat och uppskattade den grekiska påsksoppan. Har försökt att laga den, men hade då inget recept och det var ingen annan som uppskattade soppan, mest beroende på att man inte är van att äta inälvsmat. Jag ska laga soppan till mig själv efter påsk och frysa in den i portioner. Hade sista åren jag jobbade en kollega som var änka som var gift med en grek. Hennes vuxna barn ville alltid ha soppan då det var påsk så jag fick veta vad soppan hette och ett recept.  

 Mamma Vasilidis försökte i stora drag berätta vad soppan innehöll.

 

Tänker åka till en syrisk affär i Rågsved och handla ingridienser till soppan.

Lammlever, lammbog,lammhjärta, lammnjure, purjolök och bladpersilja och dill.
 Om det finns fler än jag som gillar inälvsmat så lägger jag receptet under kategori recept. Jag har aldrig fått klarhet i om om soppan heter Marguritza eller Majiritsa.

 

Lördagen den 3 april 2010 kl. 19:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sill på terassen på Påskafton

 

 

Vilken underbar  vårdag. Vi hade en del att diska och plocka med efter gårdagens födelsedagsfest. Njöt av alla vackra blommor Mats fick igår. Tänk att få vakna upp till en så vacker påskaftonsdag. Ställde upp dörren till terassen och alla tre katterna var genast ute på upptäcksfärd i vårsolens glans.

 

Fritz som inte tidigre ville gå ut njöt i stora drag. 

Vi började planera för att äta vår påsksill  utomhus. Tog bort pressenningen på utemöbeln.

Det var snödroppar och krokus i plätten av gräsmattan som var befriad från snö.

Fotade Fritz när han gjorde ett jättehopp upp på garagetaket. Minneskortet satt i hårddisken, ruskigt förargligt att jag inte fick någon bild.

 

Önskar er en glad påsk!

 

Lördagen den 3 april 2010 kl. 18:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Långfredag och födelsedagskalas.

Vaknade vid femtiden i morse och kunde inte somna om. Planerade in dagen vad vi skulle göra idag och vad som faller på mig, respektive Mats. Skrev en lista till var och en av oss vad vi ansvarade för idag, samt en inköpslista på det som återstod att handlas.

På förmiddagen började jag jobba och förbereda drinktilltugget till det mousserande vinet. Det tog längre tid än jag räknat med. Gjorde i ordning lammsteken under tiden och sås därtill. Mats fotade och och tyckte jag gjort fint.

Dukade för 15 personer.

Huvudrätten var kallrökt lax och dillstuvad potatis och lammstek, sås och potatisgratäng. Två rätter som var generöst tilltagna. Antingen fick man välja eller ta för sig av båda rätterna.

Till det mousserande vinet och minglet hade jag gjort pyttesmå snittar med räkor, torkad skinka på en liten bit melon, renstek med pepparrotsvisp, pepparsalami med liten coctailtomat. Kex med fårostcreme. (Blandade fetaost och creme fraiche  med flytande honung.) Tunnbrödsrullar skurna i skivor med röra av räkor, chilefrukt med mera.  Leverpastej med druvor och lite fler olika snittar. Mats fotade innan jag fått allt på buffébordet.

Döm av min förvåning att buffébordets läckerheter tog snabbt slut. Mats tycker alltid att jag överdriver och gör för mycket mat. Han tyckte att det hade räckt med den rökta laxen. Jag vet att några barnbarn inte är så förtjusta i lax.

Mats blev förvånad att hela steken försvann, likaså laxen och jag hade gjort massor av dillstuvad potatis som knappt räckte. Till efterrätt bjöds på smulpaj och kladdkaka med glass.

Mats fick i present en talbok, viner och vackra blommor och en present som inte var klar, ett skaldjursfat i lera som skulle brännas i ugn.  

Äldsta barnbarnet och barnbarnsbarnet gladde Mats särskilt mycket att de kunde komma.

 

Mitt barnbarn som är road av att laga mat hjälpte mig i köket och smakade av såsen och gjorde det sista av matlagningen, hackade dill till den stuvade potatisen och gjorde sallad.

 Ungdomarna avslutade med biljard.

Mats var så nöjd med sin födelsedag!

 

Lördagen den 3 april 2010 kl. 01:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Påskkärringarnas dag

Skärtorsdag och då kommer dom, påskkärringarna.

 

Var kommer dom ifrån och vart är dom på väg?

De kommer från folktron och är på väg till fest på Blåkulla hos djävulen. Varför har de en kaffepanna och en svart katt på sin kvast. Häxor som brändes på bål vid häxjakten på 1600-talet trodde folk var trollkunniga och stod i förbindelse med djävulen. Kaffepannan symboliserar kanske kitteln  för på 1600-talet dracks inte kaffe i Sverige. Svarta katten finns inte med i några protokoll när häxor brändes på bål så de kanske symboliserar ondskan.

 

 

Det är osäkert när påsktraditionen att barn klär ut sig till påskkärringar tog sin början i Sverige, men seden var spridd i västsvenska städer vid mitten av 1800-talet. Därför är de första påskkärringarna förmodligen från början av 1800-talet eller tidigare. 

 

 

Finns det påskkärringar i andra länder?

Osäkert, men visst liknar dom påskkärringar dom här kärringarna som jag träffade i  Samarkand.

 

 

Torsdagen den 1 april 2010 kl. 08:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>