Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

En grekisk påskafton jag minns

Varje påsk brukar jag tänka på familjen Vassiladis, en grekisk familj som bjöd in oss till Halkidiki för att fira påsk med dem.  Påsken är grekernas största och viktigaste helg. Det blev en minnesvärd påsk, men mest av allt var det soppan som serverades som jag aldrig glömmer. Visst var det en annorlunda påsk då fastan bröts mitt i natten och vi var i kyrkan. Judas brändes på bål och vi fick med oss röda ägg som vi skulle picka tillsammans med familjen och deras vänner. På bilden mamma Vasilidis, Nicky, Adonis, jag och min make Gunnar 1994.

Jag tycker väldigt mycket om inälvsmat och uppskattade den grekiska påsksoppan. Har försökt att laga den, men hade då inget recept och det var ingen annan som uppskattade soppan, mest beroende på att man inte är van att äta inälvsmat. Jag ska laga soppan till mig själv efter påsk och frysa in den i portioner. Hade sista åren jag jobbade en kollega som var änka som var gift med en grek. Hennes vuxna barn ville alltid ha soppan då det var påsk så jag fick veta vad soppan hette och ett recept.  

 Mamma Vasilidis försökte i stora drag berätta vad soppan innehöll.

 

Tänker åka till en syrisk affär i Rågsved och handla ingridienser till soppan.

Lammlever, lammbog,lammhjärta, lammnjure, purjolök och bladpersilja och dill.
 Om det finns fler än jag som gillar inälvsmat så lägger jag receptet under kategori recept. Jag har aldrig fått klarhet i om om soppan heter Marguritza eller Majiritsa.

 

Lördagen den 3 april 2010 kl. 19:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Sill på terassen på Påskafton

 

 

Vilken underbar  vårdag. Vi hade en del att diska och plocka med efter gårdagens födelsedagsfest. Njöt av alla vackra blommor Mats fick igår. Tänk att få vakna upp till en så vacker påskaftonsdag. Ställde upp dörren till terassen och alla tre katterna var genast ute på upptäcksfärd i vårsolens glans.

 

Fritz som inte tidigre ville gå ut njöt i stora drag. 

Vi började planera för att äta vår påsksill  utomhus. Tog bort pressenningen på utemöbeln.

Det var snödroppar och krokus i plätten av gräsmattan som var befriad från snö.

Fotade Fritz när han gjorde ett jättehopp upp på garagetaket. Minneskortet satt i hårddisken, ruskigt förargligt att jag inte fick någon bild.

 

Önskar er en glad påsk!

 

Lördagen den 3 april 2010 kl. 18:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Långfredag och födelsedagskalas.

Vaknade vid femtiden i morse och kunde inte somna om. Planerade in dagen vad vi skulle göra idag och vad som faller på mig, respektive Mats. Skrev en lista till var och en av oss vad vi ansvarade för idag, samt en inköpslista på det som återstod att handlas.

På förmiddagen började jag jobba och förbereda drinktilltugget till det mousserande vinet. Det tog längre tid än jag räknat med. Gjorde i ordning lammsteken under tiden och sås därtill. Mats fotade och och tyckte jag gjort fint.

Dukade för 15 personer.

Huvudrätten var kallrökt lax och dillstuvad potatis och lammstek, sås och potatisgratäng. Två rätter som var generöst tilltagna. Antingen fick man välja eller ta för sig av båda rätterna.

Till det mousserande vinet och minglet hade jag gjort pyttesmå snittar med räkor, torkad skinka på en liten bit melon, renstek med pepparrotsvisp, pepparsalami med liten coctailtomat. Kex med fårostcreme. (Blandade fetaost och creme fraiche  med flytande honung.) Tunnbrödsrullar skurna i skivor med röra av räkor, chilefrukt med mera.  Leverpastej med druvor och lite fler olika snittar. Mats fotade innan jag fått allt på buffébordet.

Döm av min förvåning att buffébordets läckerheter tog snabbt slut. Mats tycker alltid att jag överdriver och gör för mycket mat. Han tyckte att det hade räckt med den rökta laxen. Jag vet att några barnbarn inte är så förtjusta i lax.

Mats blev förvånad att hela steken försvann, likaså laxen och jag hade gjort massor av dillstuvad potatis som knappt räckte. Till efterrätt bjöds på smulpaj och kladdkaka med glass.

Mats fick i present en talbok, viner och vackra blommor och en present som inte var klar, ett skaldjursfat i lera som skulle brännas i ugn.  

Äldsta barnbarnet och barnbarnsbarnet gladde Mats särskilt mycket att de kunde komma.

 

Mitt barnbarn som är road av att laga mat hjälpte mig i köket och smakade av såsen och gjorde det sista av matlagningen, hackade dill till den stuvade potatisen och gjorde sallad.

 Ungdomarna avslutade med biljard.

Mats var så nöjd med sin födelsedag!

 

Lördagen den 3 april 2010 kl. 01:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>