Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Plötsligt var det Valborg

 Vintern rasat ut.......

 Snart är sommarn här i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande...........

 Ja, det var en rasande vinter vi fick och det är skönt att våren äntligen kom till slut.

Ikväll avstår vi från att gå ut och titta på eldar. Jag har fått   ryggont av av utomhusarbetet på tomten. En del valborgsmässoaftnar brukade grannen som bor mellan Ramsjön och Svartsjön tända ett bål vid sjön som vi brukat tittat på.

I Brandbergen är det en brasa och karusell och hoppborg för barnen. Vårtal, och Haningekören sjunger in våren, fyrverkerier och lotterier med mera. Dans blir det på dansbanan kl 20.30-24.00

 

Vi hade tänkt att grilla, men det blir regn till kvällen enligt alla prognoser. Vi kan ju alltid tända en brasa i öppna spisen.  Vi vågar inte elda ute eftersom vi bor så nära skogen och vi vill inte ha någon mer skogsbrand i Tyrestaskogen.

 Varför firar vi Valborg?

I förmiddags satte vi på TV 1 och historiken Christopher O´Reagan berättade om en kvinna vid namn Valborg som föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till en kung Richard. Hon reste till Tyskland med sina bröder och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg. Hon beslutade sig senare för att bli nunna. Hon dog den 25 februari 779 e kr. Den dagen
bär fortfarande hennes namn Valborg i den katolska
almanackan. Hon förklarades som helgon den 1 maj 779.

 

 Beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med vikingvåren och fruktsamhets festligheter.
Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Valborg var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid.

 Lyssna på Christopher i kväll på TV 1 och valborgsmässofirandet från Nyckelviken då berättar han mer om varför vi firar Valborg.

 

 Varför tänder vi brasor?

 Jag har läst att förr i världen räknade man att vintern slutade och våren började just på valborgs mässoafton. Dagen efter 1: a maj skulle man släppa ut djuren på bete. Så nu gällde det att skrämma bort allt farligt som häxor, spöken, troll och rovdjur. Därför tände man stora eldar på valborgsmässoafton. När vi idag firar valborgsmässoafton är det vårens ankomst vi hälsar med eldar, sång, tal och dans. Många har nu "vår städat" i sina trädgårdar och gjort det fint i rabatten, det överflödiga eldas nu upp. Det råder en speciell stämning runt elden den här kvällen.

 

 


.

 

Fredagen den 30 april 2010 kl. 17:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>