Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Min protest mot Israel

Blev bestört när jag hörde nyheterna tidigt i morse. De fartyg som var på väg till Gaza med förnödenheter hade bordats av israeliska soldater och minst 10 var döda. Detta skedde på internationellt vatten. Bland svenskarna  på fartygen fanns b la Henning Mankel och religionsprofessorn Gardell, bror till Jonas.

All kontakt hade brutits med de tolv svenskar som fanns med på ship till Gaza. Min fråga blev, kan Israel göra så här?

 Googlade på folkrätt.

Ove Bring folkrättsexpert säger de har inte rätt att genomföra en total maritim blockad som stoppar även mat och humanitär hjälp, säger Bring.

Bring utgår från att Ship to Gaza konvojen befann sig på internationellt vatten när den bordades eftersom det låg i fartygens intresse att undvika israeliskt vatten. Han säger att Israel sannolikt fått internationell acceptans om de enbart agerat för att undersöka om skeppen hade vapen ombord.

Blokaden är total. Israel säger att allt ska gå landvägen. Där kommer de i konflikt med folkrätten.
  

Ove Bring tar för givet att de ombord inte var utrustade med vapen. Om de använde våld kan det knappast ha blivit mer än ett handgemäng som soldaterna borde ha klarat av utan att skjuta.  Turkiet hade kontrollerat fartyget noggrant och det fanns inga vapen ombord.

Det är ynkligt att Israel skyller våldet på vad de kallar aktivister som var beväpnade med knivar och påkar.

 

Jag är så upprörd, men samtidigt binder Israel ris åt sin egen rygg och världen får upp ögonen för det isolerade Gaza och dess folk som får lida. Trots allt är Hamas demokratiskt valda.

 

Jag har varit vän av Israel, men när Israel begick övervåld och bombade Gaza ändrades min inställning till Israel.

 

Då slutade jag att köpa israeliska varor. Bojkottar allt som kommer från Israel. Känner mig maktlös och har vädjat till politiker att reagera tidigare. Att inte köpa varor från Israel är min lilla tysta demonstration. Önskar fler gjorde det samma. Minns blokaden mot Sydafrika.

 

Under eftermiddagen läste jag om Moderaternas ordförande i  moderaternas ungdomsförbund och blev riktigt upprörd. Skickade ett meddelande på face book till honom. Såg att vi hade en gemensam vän. Min parhäst i kultur och fritidsnämnden i många år. Han som bytte parti  till moderaterna. 

Min fråga: Skickade detta meddelande.

Det gäller frågan om förnödenheter till Gaza som beslagtogs av Israel. Om jag förstår dig rätt tycker du att det var bra att borda hjälpfartygen med förnödenheterna som nu inte kom fram till Gaza. Är det ett ställningstagande som moderat ungdom står bakom, eller är det ditt personliga ställningstagande och tyckande? Var snäll och klargör det offentligt. Tycker du att att det är rätt att sätta ett land i blockad? Gjorde det inget att 10 biståndsarbetare dödades i ett övervåld av Israeliska soldater, dessutom på internationellt vatten? Båten hade noga undersökts och kontrollerats och det fanns inga vapen ombord då den lämnade hamn. Vill du kalla Henning Mankel Israelutrotare?
Jag tror att du får en hel del frågor och det kan förstöra för hela Alliansen med så korkade uttalanden inför valet som jag ser det.
Såg att vi har en gemensam vän på FB
Vänligen Barbro Weismann

Svaret jag fick:

Hej,

Jag är av den bestämda uppfattningen att alla förnödenheter bör levereras till Gaza.

Gällande blockaden så är jag av princip för fri handel och har mycket låg tilltro till blockarde. Möjligen att det hjälpte i Sydafrika, men i övrigt har det ett svagt facit. Däremot måste det säkerställas att det inte kommer in vapen på Gaza.

Det är en tragedi att tio personer har dött.

Hanning Mankel är vad jag kallar en nyttig idiot i sammanhanget. Han vill väl, men hans väljvilja används av Hamas för att stärka sitt förtryck över människorna på Gaza. Precis det skedde 2008 då Ship to Gaza släpptes igenom!

Hoppas jag har svarat på dina frågor!

kram . 
 

 

Måndagen den 31 maj 2010 kl. 22:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>