Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Konstigt med konstkopior under bordet

Många som besöker oss frågar var vi har köpt våra ovanliga mattor. Dom borde ni hänga på väggen. Nej säger vi det är inga gobelänger de är till för att ligga under bordet.

Dom syns ju inte så bra där har vi fått höra. Till slut köpte vi ett glasbord till Kadinskymattan. Miro fick vara i gästrummet.

 

Vi var på semester i Turkiet och vi skulle följa med på en utflykt till Pamukkale och bada i Cleopatras källa och se de vackra vattenfyllda terrasserna i kalk.

På vägen dit från Alanya ingick ett besök på en mattfabrik.
Jag var måttligt road. Jag har aldrig gillat orientaliska mattor och dessutom var jag i sju år gift med sonen till en matthandlare i Stockholm.

 

En rad kvinnor satt och handknöt mattor med traditionella orientaliska mönster. Gissa om jag höjde på ögonbrynen då en kvinna knöt en modern matta efter en bild på en tavla av Miro.

 


Vi frågade kvinnan genom tolken hur lång tid det tog att knyta en sådan matta. Kommer ihåg att sambon och jag tyckte att det var lång tid och det måste bli en kostsam matta och inget för våra plånböcker. Vårt habegär väcktes och det slutade med att vi köpte en och beställde två. Det var faktiskt inte så dyrt som vi trodde.

 

Mattorna levererades efter en ganska lång tid, men de kom budade till oss på Lidingö.

 

Mats och jag är glada för att vi köpte mattorna och de är fortfarande frächa efter alla år.

 

Våra katter gillar verkligen de här mattorna, vi har nyligen lärt Birmapojkarna att inte kloa på mattorna. Då har vi fyat och hämtat klösbrädan och berömt dem då de kloar på klösbrädan eller klösstolpen.  

 

I vintras när det var som kallast hade vi Sambons dotters salukivalp boende hos oss.  Familjen skulle åka utomlands.

Dhakira var inte rumsren och det var över -20 grader.

Till slut rullade vi ihop mattorna och lade dem under sängen.

 

Videosnutten finns under albumet mina katter

Detta apropå konstig konst, eller annorlunda kopior av konst.

Ett tillägg till en diskussion här på zoomin. 

 

Onsdagen den 30 juni 2010 kl. 17:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Varför använder en del parfym?

Jag tycker att vi är på födelsedagskalas ideligen. Sist var det den 12 juni då fyllde yngsta barnbarnet 10 år.

Det blir inget Garden Party den här födelsedagen eftersom de gör om poolen från 70- talet som hade gått sönder.

Dottern vill gå på Grönan på sin födelsedag. Undrar om det är sönerna som vill det, eller hon kanske bara vill uppleva lite nostalgi  från barndomens födelsedagar. Har tappat bort hur många år hon fyller, måste räkna på fingrarna. Vad tiden går snabbt. När hon fyllde 40 gjorde vi en tredagarskryssning. Växthuset fick hon i födelsedagspresent ett annat år. Hon fick då en vinranka av mig som har växt och ger goda druvor.  Det är inte så lätt att hitta på presenter.

 

 

Hon har önskat sig en svindyr parfym. Jag hade nog velat ge henne något helt annat. Ska ut och handla en present så vi får väl se vad det blir. Undrar varför hon har önskat parfym.

Jag glömde fråga henne och kan inte ringa då hon har jobbat natt. Dottern är ju den sportiga typen som tar en joggingrunda  i skog och mark och som sjuksköterska använder dom inte parfym på jobbet. Hon för inte heller något utsvävande liv så vitt jag vet.

 

Själv använder jag inte parfym för det är så många som är allergiska. Det fanns några damer på mitt jobb som använde parfym och det slog emot en ibland då man gick förbi deras rum. Många började klaga på tung parfymlukt. Det blev förbud att ha på sig parfym för det var många som var allergiska. Det var därmed inte förbjudet att dofta frächt.  

 

Dotterns familj vill att sambon och jag kommer till Grönan och har femkamp. Kan ju vara roligt för vi har inte varit där på många år. Det finns en bra restaurang mitt emot Gröna Lund så vi gör nog ett besök där också.

 

Tisdagen den 29 juni 2010 kl. 12:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Är Majstång och Kryckegran fallossymboler?

Jag lyckades maja ett kvastskaft med hjälp av några  blompinnar, snören, lite löv och blommor. Det liknar i alla fall en majstång.

 

  Keminannen hade läst på  om majstång. Kände att jag ville veta mer om vårt midsommarfirande så jag googlade lite. Tydligen kommer seden med majstång från Tyskland, precis som julgranen. När det skedde tvistar de lärde om.

 

En del anser att det är en  fruktbarhetssymbol, en fallus med rötter i antiken, eller hedniska förtecken, kanske det tänkte jag  när jag gjort majstången klar. Om man vänder stången upp och ner är det inte så otroligt.  Blev lite generad så jag vände den tillbaka igen. Jag har aldrig tänkt tidigare på den saken. Det ledde mina tankegångar vidare

 

 Jag kom att tänka på en urgammal tradition från Möklinta som ligger i Västmanland vid gränsen till Dalarna. Där händer det att det fortfarande reses en kryckegran vid lysningen för blivande brudpar.

 

Hittade en bild i min bok om Möklinta.

Männen går ut och hugger  en tvillinggran med gemensam stam längst ner, eller där grenarna skiljs åt. Den avbarkas och avkvistas och ruskorna högst upp får sitta kvar.

 

Den smyckas på vintern med pappersgirlanger och pappersblommor. På sommaren med löv och blommor och då var det oftast en björk. Det fästes en transparant med namn på brudparet och årtal. på den här kryckgranen var det stegpinnar för att kunna ställa en lykta bakom skylten. 

 

Kryckegranen på bilden är från 1919. Det vore roligt om någon mer känner till traditionen med kryckegran.

Jag minns mycket väl kryckegranarna från min barndom i Möklinta. Var dessa också en fruktbarhetssymbol tänkte jag. Googlade på kryckegran, men hittade bara ett blogginlägg

som var från Möklintatrakten.

 

Lördagen den 26 juni 2010 kl. 18:32

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Midsommarafton 2010

 

En strålande morgon med sol och en väderprognos utan regn. Förra midsommarafton kom det skurar på eftermiddagen. Vi har inte bestämt vad vi ska göra idag. Vi har en stående inbjudan till våra döttrar och min syster, men vi har tackat nej. Det brukar vara trevligt, men vi vet att Skärgårdsbåtarna en midsommarafton är överfulla med folk som ska fira midsommar i Roslagen.

Flaggan i topp för dagen i dag så klart.

 

Vi trivs så bra hemma med våra katter. Det får bli en slappardag på terassen.

 

 Kanske vi tar oss till Tyresta by i Nationalparken där ordnas stort midsommarfirande, men det brukar vara så mycket folk och jag har för ont i ryggen av allt jobb med vår häck i förrgår så det blir ingen dans med små grodorna för min del.

 

I Brandbergen är det dans kring midsommarstång och på kvällen dans på dansbanan. Det finns ju valmöjligheter om vi tröttnar på att slappa.

 

Det lutar åt att det blir nog en avspänd dag med sill och snaps till lunch och sedan njuta av en talbok tillsammans i våra däckstolar.

 

Mina tankar går också till Joakim som skulle ha fyllt 38 år idag.

 

 Vi kom iväg sent till Lidingö igår för vi skulle få en ny skrivare levererad. Vi satte  vita rosor på graven. Hann också besöka  min syster för att lämna en blomma.

 

Inte behöver jag plocka sju sorters blomster för att lägga under kudden och drömma om en tillkommande make. Det har jag gjort tillräckligt många gånger förut.

 

 

En fortsatt trevlig midsommar önskar jag er alla!

 

Fredagen den 25 juni 2010 kl. 09:00

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Glad Midsommar

Midsommar förknippas med traditioner.  

 Mina första minnen från midsomrar är från Dalarna åren 1946-1948. Mina föräldrar åkte alltid till Dalarna vid midsommar och tältade tillsammnas med sina vänner i Möklinta. Mats och jag har tagit husbilen och firat i Dalarna ett par gånger.

Jag var oftast enda barnet som var med och tältade i Rättvik med mina föräldrar 4 år gammal och storasyster 14 år.

Vid Siljan med min mamma, syster och jag och pappa tog bilden.

Midsommar förknippar jag inte bara med Dalarna, även skärgården och Lambarö hos min syster och dans på bryggan till dragspelsmusik.  

Jag förknippar midsommar till barnafödande. Båda barnen var beräknade till 25 juni olika år 1966 och 1972.

Midsommaren 1966 och höggravid.

Några dagar efter midsommar födde jag en dotter

på Södra BB i Stockholm

Dottern firar sin födelsedag i midsommartid.

Det var en varm midsommar och ont om personal och ingen kunde ge mig smärtlindring.

Idag ska jag sätta en blomma på Joakims grav. Han skulle ha fyllt 38 år om han levat. Joakim dog i slutet av augusti 2008.

 

När Joakim var liten trodde han att alla firade hans födelsedag då vi åkte och dansade runt midsommarstången på Lidingö.

På väg till midsommastången för att dansa små grodorna.

Joakim

Födelsedagsbild inför midsommar.

Många fina minnen har jag från midsomrar i Stockholms skärgård och dans på bryggan på Lambarö i Mälaren. På bilden firar jag midsommar med systrarna och deras familjer.

 

Det var obligatoriskt att dansa kring midsommarstång på midsommarafton. Det var lite svårare att resa en midsommarstång i ytterskärgården på alla klippor.

Det var också obligatoriskt med krans på huvudet

När min syssling från USA besökte oss med familj bjöds vi ut i skärgården till en annan syssling.  Det var inte midsommartid men tänk vad roligt man kan ha vid en gammal midsommarstång.

Björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo.............

Önskar er alla som läser bloggen en riktigt

GLAD MIDSOMMAR 

 

Torsdagen den 24 juni 2010 kl. 14:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Ansat häcken

Vi är fullständigt slut. Vi gick upp tidigt i morse  för den "häck" som omgärdar vår tomt var så ovårdad så vi skämdes. Vi har slitit hela dagen för att åtgärda häcken. Tidigare ägare har planterat Schersmin, Spirera, Ölandstok, en massa taggbuskar och växter som vi inte ens vet vad det är i en enda röra. Mitt i allt tronar Gullregnsträd. Denna vinter har tagit hårt och det var en massa döda buskar. Vi jobbade oavbrutet hela dagen  så vi glömde att äta lunch, men vi åt en stadig frukost tack och lov.

Den mur som omgärdar vår tomt som varit täckt av växter tidigare som vi inte sett var täckt av mossa. Folk som gick förbi på väg till sjön sa, ja här har ni mycket att göra. Bilden nedan tog jag förra året, men Shersminen har stora knoppar.

 

 

Hela vägen runt var det fullt av buskar som var torra och risiga. Det uppmärksammade vi inte förrän det började grönska.

 

Vi tog bort pepparoten som växer i häcken. I morgon blit det tvätt av trappen till vår extra ingång som var helt igenväxt och högtryckstvätt av muren.  

Slumrade till en stund före middagen idag på vår massage madrass. Nu är jag så övertrött så jag har svårt att sova.

Natti,natti alla trevliga människor som läser bloggen.

 

Torsdagen den 24 juni 2010 kl. 01:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Familjen Skata blev bostadslös idag.

Grannen mitt över hade ett skatbo på sin tomt. Vi har sett skatorna i alla år hur de tidigt på året börjar reparera och bygga till sitt bo. Det är fascinerande att se hur ihärdiga de är. Skators beteende är intressant att beskåda. 

  

Idag kom det en bil skyltad Trädkronan och jag hörde en motorsåg sätta igång.Det var trädet längst till vänster på bilden som fälldes.

 

Familjemedlemmarna  satt högt upp i en tall  och i vår björk och tittade på. De kraxade alldeles förfärligt.  Jag såg då att det var skatornas träd som fälldes.

En enormt stor cypress där de hade haft ett skyddat läge.

Stackars skator tänkte jag, allt arbete som de har lagt ner på sitt bo varje år.  De flög runt i cirklar när trädet fälldes.

 

 

Resterna av ett skatbo och minst fyra hemlösa  skator.

Undrar om det i skatornas värld finns härbärgen, eller någon sorts stadmission för hemlösa. Nej de får nog börja om från början. De får gärna bygga ett bo hos oss. 

 

Tisdagen den 22 juni 2010 kl. 18:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Svalbosoppa.

Jag skulle aldrig äta svalbosoppa idag, eller ricebird. Det gjorde jag 1981 i Kina och Taiwan. Det har jag skrivit om i mina resor på webbdisken. Visste inte bättre. En kväll i Taipei fick jag fick veta en del om varför det är så exklusivt att äta svalbo. Det är riskabelt att samla in svalbon som finns på höga klippavsatser. Svalbo serveras som en soppa. Det är den lilla salangan fågeln som bygger bo av sin egen saliv som, då denna kommer i kontakt med luft, hårdnar till en gummiliknande konsistens. Det tar 35 dagar för en hanfågel att bygga ett bo. Då fågelboet sedan upplöses i vatten blir den geléaktig. Soppa tillredd på dessa fågelbon har ätits i Kina i över 400 år och ännu idag, serveras här både som soppa och hälsodrycker på fågelbo, men till mycket högt pris. Är det frågan om den äkta varan kan dessa kosta tusentals kronor. I Honkong får man för en tallrik äkta svalbosoppa betala upp till 700 kronor! Och för ett kilogram av den äkta varan kan man få punga ut med flera tiotusentals kronor. Då 1981 tror jag att en tallrik svalbosoppa kostade motsvarande ca 500 kronor.

 

 

 

Måndagen den 21 juni 2010 kl. 22:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Lättare att bli av med körkortet för äldre

 

Vaknade mitt i natten av konstiga ljud. Tre katter satt och vaktade kattluckan och jag vet inte vem som lät värst. Förmodligen var det Donna för hon kan låta väldans farlig speciellt nu när hon är uppbackad av två kattkillar. Låste upp och kollade om det var en främmande katt, eller kanske en räv. Det var en främmande katt Den stack i väg i en väldans fart.

Modiga Donna

  Sedan var det kört att försöka somna om. Morgontidningen hade inte kommit. Satte mig vid datorn och läste DN

på nätet. Läste att det ska bli lättare att bli av med körkortet för äldre. Jaha, tänkte jag åldersdiskriminering igen. Statistiskt är det unga män som förorsakar flest olyckor i trafiken. Inte pensionärer.

Inte nog med att vi pensionärer ska betala mer i skatt än andra. En politiker uttryckte att vi var ett tärande fläskberg som växte. Vi som har arbetat och betalat hutlösa skatter i helt långt yrkesliv. Det var trots allt våra föräldrar som byggde upp välfärden i det här landet med stor möda och hårt arbete.

 

Fritz och Donna

Inte bra för hälsan att sitta och och reta upp sig.

 Försökte pigga upp mig med att läsa lite bloggar, men med  tre katter på skrivbordet som är dataintresserade och vill spatsera på tangentbordet blev det vissa svårigheter och plötsligt var kl 5.00 på morgonen och fåglarna kvittrade för fullt. Snabbt i sängen och somnade om. 

 

Väckarklockan  ringde kl. 6.30 och jag fattade ingenting. Vi  har inte haft väckarklocka sedan jag jobbade. Yrvaken frågade jag Mats varför klockan ringde. "Vi ska in med V 70 på service så vi får åka i två bilar och lämna den på Bilia kl. 7.30. sade han.

 

Det hade jag glömt, eller så hade jag inte lyssnat på det örat att det var just idag. 

 

På eftermiddagen ringde dom från Bilia Vi fick veta att det behövdes åtgärdas en hel del som vi misstänkt. Tidigare köpte vi bilar och bytte till en ny årsmodell vartannat år. S 80 och

V 70 köpte vi nya 1999 så de har ju några år på nacken, men inte gått så många mil. När vi har åkt på semester har vi tagit husbilen.

 

Skönt att komma upp tidigt. På vägen hem köpte vi färskt bröd och nyuppskuren Mortadella till frukost och tillsammans löste vi morgontidningens korsord. Hann påta lite i trädgården också. Nu blommar Rhodedendron för fullt.

 

Måndagen den 21 juni 2010 kl. 16:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

TV-mat vid prinsessbröllopp och fotboll

Idag är det den 20 juni 2010 säkert många som har baksmälla efter den stora bröllopsfesten.

Brölloppet till ära festade vi till med god mat och ett gott sydafrikanskt vin. Detta med tanke på fotbollen som fick stryka på foten i går kväll för det stora brölloppet.  Vi fick ju ingen inbjudan så vi fick festa själva.

 

 

Till förrätt blev det en toast med löjrom och ett glas vitt wiiin.

 

 Palazzo ett gott vin från Sicilen till ett mycket bra pris 49 kr

Därefter tunna skivor kallskuren tjälknöl på rådjur och hemlagad potatisgratäng med mycket vitlök.  Vi försökte hitta svenska färska jordgubbar, men det fanns inte än, så det fick bli lite Gorgonzola till efterrätt.

 

 

Bilden är från förra året då jag lagade tjälknöl som är bra sommarmat.

Jag hade gjort i ordning maten i förväg. Perfekt vid sådana här tillfällen att slippa laga mat då man vill bevaka något som direktsänds i TV, till exempel fotboll och prinsessbröllopp. (Recept finns i bloggen) En tjälknöl räcker till många, eller mat i flera dagar. 

 

 Vinet var en födelsedagspresent från förra året ett alldeles utmärkt vin från Sydafrika Stellenzicht med druvan Pinotage från Golden Triangle årgång 2006

Inte nog med det för TV-kvällen blev lång och vi tyckte att vi skulle skåla med brudparet. 

 

 "Gubben" tog fram en flaska Champagne sent på kvällen för vi blev sugna på champis då vi såg alla skålande människor i TV. Jag hann se klart brölloppsfesten, men sedan kände jag mig knockad och somnade. Trots allt så fanns det kvar av det vita vinet så det räcker till middagen ikväll.

Sov länge idag och när jag slog upp mina bruna kändes huvudet tungt och inte undra på det efter en sådan fest. Det var ingen idé att äta frukost så det blev brunch med bacon, stekt ägg och tomatsallad och en lättöl som återställare.

 

Gubben såg på  idag och jag klarar inte ljudet som låter som en bisvärm, eller racerbilar som kör runta på en bana utan uppehåll. Undrar om det är fler än jag som har svårt för ljudet från publiken.

 

Söndagen den 20 juni 2010 kl. 16:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Sagan om pojken som fick prinsessan och halva kungariket

Nu är dom gifta och vi har fått en Prins Daniel i Sverige.

Det är en historisk dag idag. Antingen man är republikan eller royalist tycker jag att vi önskar Daniel och Victoria lycka till i sitt äktenskap. Äntligen får de varandra efter så många år. Det är som en saga, pojken som fick prinsessan och halva kungariket. Kärleken segrade och det är underbart att se hur kära dom är i varandra.

 

I torsdags fotade jag ett stort porträtt av Daniel och Viktoria när jag var i Stockholm. Porträttet hängde på en uteservering på vägen till Skeppsholmen. 

  

Det kan inte vara så lätt för Daniel att mista sitt efternamn och sin affärsverksamhet som han byggt upp och träda in i en helt ny roll som prins, men kärleken övervinner allt. Han verkar trygg med sig själv och kommer nog att hitta sin roll.

Jag tycker Victoria har blivit så strålande vacker sedan förlovningen  etaklerades.

Kungahuset och Viktoria har gjort ett bra jobb för Sverige och när jag följde med min då varande make på resor hände det att jag fick frågor om Silvia och  kungen och deras barn av affärsvänner runt om i världen.

 

Mats dotter besökte Salukicenter i Abu Dahbu för att skriva ett reportage i Salukitidningen och prinsessan Viktoria hade besökt Salukicenter och det var en stor händelse och Hamad som äger jaktfalkar och salukicenter hade tagit bilder på prinsessan som Pia  fick  för att publicera i tidningen Saluki. 

Hamad sade till Pia att han var bjuden på brölloppet. Jag får väl spana och se om han finns med bland brölloppsgästerna idag.

Jag fick också en bild på Hamad och Mats dotter Pia. 

  Idag ska jag se vigseln på TV för jag tror att det är svårt att få en glimt av brudparet efter kortegevägen. 

Trots allt har jag nog blivit royalist då jag insett vilket stort intresse det finns utomlands för svenska kungahuset och Sverige uppmärksammas på olika sätt i världen på ett positivt sätt många gånger tack vare vårt kungahus.

  

                                                                                                                                                                                                               

 

Lördagen den 19 juni 2010 kl. 06:21

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Stockholm i mitt hjärta

Vi hade inte tänkt åka in till Stockholm idag. Men vi var intresserade av Ostindienfararen Göteborg så vi bestämde ändå att åka in till storstaden för att fota och äta lunch. Tog bilen till busshållplatsen och vi var sena så vi fick springa för att hinna med bussen. När vi åkt halvägs upptäcker vi att vi glömt kameraväskan, den var kvar i bilen. Dessvärre helt  synlig i baksätet. Det är inte helt säkert att parkera i Brandbergen och ha dyrbarheter som syns i bilen.

Det var bara och kliva av och ta en buss tillbaka. Tog bilen istället och åkte till Skogskyrkogårdens parkeringsplats och tog tunnelbanan därifrån in till stan. Det är avstängt inne i centrala Stockholm, eftersom det är en hel del eskorter av prominenta personer.

Åkte till Kungsträdgården för att äta lunch under almarna. Hutlösa priser. Vi hade hunnit bli hungriga så vi beställde en ganska enkel fisksoppa med Aiolo som gick på 260 kr för två. Sedan köpte Mats ett glas vitt vin till mig för 80 kr som var fyllt till hälften, okey att det var Chablis men dyrt tyckte jag. Mats tog vatten till sig själv som var gratis. De hade nog tagit betalt för vattnet om inte Stockholms stad delade ut glas med Stockholms kranvatten i ett tält bredvid till alla törstiga.

Almstriden i maj 1971 minns nog många. Almarna skulle då sågas ner för en ny tunnelbaneuppgång och stockholmarna reagerade och protesterade på den tiden .De klättrade upp i Almarna som protest och till slut fick motorsågarna stängas av och Almarna fick stå kvar. Än kan man se motorsågs märken i några av Almarna.

 

I Stockholm var det många utländska bilar från olika TV-bolag. Det kryllade av poliser och sirener som ljöd medan vi åt lunch antagligen för alla eskorterna av besökare till brölloppet. Det hade samlats massor med fotografer utanför Grand Hotell. En dam berättade lyckligt att kronprinsessan av Danmark hade vinkat till alla som stod och väntade utanför Grand Hotell.

 

Min behållning av dagen var en Kaja som snodde resterna på grannens bord och blomsterskulpturer och lite jazzmusik på Skeppsholmen.

Vi kom försent för att gå ombord på Orientfararen Götheborg. De stängde kl. 14.00 för det skulle bli en fest på kvällen för det bars ombord massor av glas och porslin från en uthyrningsfirma.

 

Som vanligt tappade vi bort varandra Mats och jag. Jag hade mina glasögon i Fotoväskan som Mats bar på och jag hade min nya mobiltelefon som inte alls är som min gamla och jag kunde inte ens se hur jag skulle ringa. Mats ringde och undrade var jag var. Jag hade koll på en gubbe som såg ut  som Mats bakifrån. Han vände sig om och det var inte Mats. Jag hade på mig rött så Mats och jag inte skulle tappa bort varandra. Ändock tappade vi bort varandra som vanligt.

Jag stod och tittade på hur man gör rep och knopar.

och fotade.

 Ikea fanns också på plats.

Till slut var vi trötta och åkte hem, men vi tog fel tunnelbana och hamnade helt fel så vi fick åka tillbaka igen och ta en annan linje för att kunna hämta bilen.  Vi är inte så vana att åka kommunalt.

 

Fredagen den 18 juni 2010 kl. 08:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Att ta upp en förlorad kontakt

Idag fick jag kontakt med min fd svåger i Australien. Det gladde mig oerhört mycket. Han hade skaffat facebook. Jag  har frågat min fd makes barn om den nya adressen som de inte kände till, inte heller mailadress. Konstigt tyckte jag. Jag gillar honom så mycket och jag  har trevliga minnen då  vi träffats här Sverige och i Australien. Jag har så många fina bilder som jag vill dela med mig av till honom. Vi hittade varandra på facebook och i morse låg en vänförfrågan. Vi hade ju flyttat båda två sedan vi talades vid i telefon med varandra för några år sedan.  

Svågern i hatt och solglasögon på Heron Island 1994. Jag tog bilden.  Fotograferade ön från Helikoptern på väg tillbaka till Brisbane.

 

Måndagen den 14 juni 2010 kl. 17:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Gjort fint på Joakims grav

Åkte till Lidingö idag och planterade lite sommarblommor på sonens grav. I påskas klippte jag ner allt rejält förutom två julrosor och satte lite påskliljor. Jag var beredd på att det skulle se rätt trist ut på graven. Steppsalvian hade kommit upp fint och likaså taklöken, den trodde jag inte skulle komma igen som den såg ut i påskas.

 

Dvärgrosorna hade kommit upp fint med blad. Grabben i graven bredvid hade också fått vit steppsalvia på sin grav och taklök och en dvärgros. Det vara bara timjanen som inte var planterat på graven som jag har. Planterade Marguriter och Murarklocka idag.

På tisdag kl. 18.00 skulle det vara en guidad tur för allmänheten på kyrkogården såg jag på ett uppsatt meddelande att bl a skulle avd. 12 där sonen har sin grav besökas.  

 

När vi var på väg till gravplatsen kom en massa gäss flygande som slog sig ner där. Nere vid vattnet höll en grupp Canadagäss till med sina gässlingar som jag ville fota, men de började springa när jag smög fram med kameran.

 

 

Söndagen den 13 juni 2010 kl. 18:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Skatungen

Skatorna kraxade som galningar och försökte skrämma Fridolf som satt nedanför vårt gullregnsträd. Jag hörde något som flaxade till i trädet och där satt en skatunge som knappt kunde flyga märkte jag då den flyttade sig högre upp i trädet.

 

Fridolf följde med mig in då jag hämtade kameran, säkrast för honom kanske. När jag kom ut och skulle fota skatungen såg jag den inte. Skatorna varnade och började kraxa igen då jag skulle fota deras unge. Ungen satt högt upp i trädet skymd av grenar och bladverk. Där satt den helt blickstilla. Jag fick en bild, dock ingen bra bild. När jag gick ifrån trädet tystnade kraxandet.

 

Jag har varit fascinerad av skator ända sedan jag var barn.

 Min mamma sade att skator var tjuvar och tog allt som blänkte som silverskedar och liknande saker. Det satte  fantasin igång och jag funderade på vad de tjuvaktiga skatorna skulle ha tjuvgodset till.

 

Utanför mitt fönster på jobbet under perioden 2000-2007 fanns ett träd med ett skatbo i samma höjd som fönstret. Under alla år såg  jag aldrig att de hade något som blänkte i näbben. Kanske är det en myt att de är tjuvaktiga. De var i alla fall flitiga bobyggare och började tidigt på året att förbättra och bygga ut sitt bo. 

På bilden ser man skatboet skymta bakom vänstra gardinen.   

 

 

Söndagen den 13 juni 2010 kl. 10:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Firat yngsta barnbarnets födelsedag.

Mats och jag hämtade barnbarnets farmor som bor 5 minuter med bil från oss.

 

Åkte ut till Ekerö. Födelsedagsbarnet hade haft högst på sin önskelista en hamster. Föräldrarna var mycket tveksamma efter som de redan har en hund och två katter. Barnbarnet hade läst tre böcker om hamstrar och kunde argumentera för sin sak och visste mycket om hur en hamster ska skötas.  

 

Han fick en bur på morgonen i tre våningar med tillbehör. Sedan åkte de till zooaffären och han fick själv välja en hamster och det blev dvärghamster.

Av oss fick han pengar och en hamsterhage  och en kula som hamstern kan jogga i. Tioåringen var överlycklig. Han sken som en sol. Han fick också en pärm med fakta om hamstrar och vad de kan äta och vad man inte ska ge dem.

 

Sedan visade min dotter Wiktors betyg från nian och jag räknade till 15 MVG och två VG i franska och slöjd.

 

Barnbarnet hade beställt pappas goda grillade hamburgare till lunch och pommes.

Han hade också önskat sig kladdkaka istället för tårta.

 Det blev en trevlig födelsedag med många skratt.

 

Lördagen den 12 juni 2010 kl. 20:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Öppen magnetkamera på Sabbatsberg för oss med klaustrofobi

 

Detta blogginlägg är tillägnat dem som är rädda för att göra magnetröntgen och som har proplem att vistas i trånga utrymmen. Jag hade ingen aning om detta och därför vill jag dela med mig.

 

Jag kunde knappt sova i natt för jag har varit oroad för att göra en magnetröntgen i dag. Nervositeten beror på att jag stundom lider av klaustrofobi.

 

Väl i väntrummet på Sabbatsberg högg jag tag i en sjuksköterska och frågade om jag kunde få något lugnande och förklarade att jag kunde få panik i trånga utrymmen. Då säger sköterskan att du är inbokad  på den slutna MR-kameran. Det stod inget om det i remissen och då bokar vi in den slutna MR- kameran.

 

Tycker du att det är obehagligt så kan vi göra ett byte så du kan göra en magnetröntgen i öppna kameran som också går fortare, då tar det bara en kvart. Den ger samma bilder. Jag skulle röntga ländryggen. Jag har googlat på allt om Magnetröntgen och hade inte hittat att det fanns öppna MR-kameror.

 

Jag blev oerhört lättad. Jag fick ta av mig allt av metall och plånbok och låsa in i ett skåp. Jag fick behålla trosor och ett linne på. Fick inte ha BH för det var metall i den. Kände mig inte avklädd i trosor och linne.

Denna röntgen framkallade inte någon panik hos mig och jag kände mig fullkomligt lugn när jag fick se kameran.

 

Jag fick lägga mig på en brits som kördes in som under ett stort bord och det var i och för sig ett trångt utrymme, men fortfarande öppet. Jag fick hörlurar så jag skulle slippa det värsta oljudet när bilder togs. Jag fick också en knapp att trycka på om jag inte stod ut. Han talade till mig och frågade hela tiden innan bilder togs, nu kommer kameran att ta bilder i fyra minuter i två minuter etc. 

 

Han hade frågat mig om jag ville höra på radio stockholm, men det var så mycket konstiga höga oljud så jag kunde inte höra vad de sa på radion och han hade rekommenderat mig att blunda.

 

Det hördes som det stod en bergsprängarbas och borrade vid mitt öra. Det var olika höga ljud då bilder togs och då skulle jag ligga stilla.

 

Jag fick mycket beröm att jag varit duktig då det var färdigt.

 

När jag kom hem googlade jag på öppen MR-kamera och fick veta att Sabbatsberg i Stockholm hade gjort en stor investering på 20 miljoner i en ny öppen MR-kamera i maj 2006. MR-kameran var  Skandinaviens första öppna högfältskamera och lämpade sig bland annat för patienter som har svårt att vistas i trånga utrymmen och även för patienter med övervikt.

Jag vägde mig och mätte längden idag hemma för ett formulär som skulle fyllas i före röntgen. Min längd stämde inte med uppgifterna i passet. För 15 år sedan har jag alltid varit1,69 lång  och idag hade jag krymt och var bara 1,64 kort. Mats och jag mätte två gånger och jag trodde knappt att det var sant. 

 

I USA hade man sedan 2005 kunnat erbjuda sina patienter öppna högfältskameror men i Europa tillhörde det fortfarande ovanligheterna. Det är desutom högsta bildkvalitet.

 

Jag var bara tvungen att dela med mig för jag vet att det finns många som är rädda för trånga utrymmen som behöver magnetröntgas. Kanske detta blogginlägg kan lugna någon soom googlar på magnetröntgen. Tidigare har jag beskrivit en koloskopi undersökning som varit uppskattad.

 

Fredagen den 11 juni 2010 kl. 19:03

Hälsa och vård | Permalänk | Kommentarer [34] Kommentera detta inlägg

 

Livets efterrätt

Det finns mycket att glädjas åt när man har två egna barnbarn och sex bonusbarnbarn.

 Jag är stolt över både Mats och mina barnbarn och det måste man få vara.

Gladde mig igår för mitt äldsta barnbarn har nu gått ut nian och han har varit så duktig i skolan. Han fick högsta betyg MVG i alla ämnen utom franska där han fick näst högsta betyg VG. Han valde bort slöjd fast jag tycker att han är duktig i det också. Han och en tjej i skolan hade högsta poäng av alla som gick ut nian i deras skola, men hon hade även MVG i franska, så hon var snäppet bättre än jag sa barnbarnet.

 

Det gav honom 315 poäng som innebar att han kom in på det gymnasium som han önskade för att läsa naturvetenskaplig linje.  Kunskap är en bra start i livet tycker jag.

 Barnbarnet till vänster är även sjöscout och har gått ledarutbildning och ska nu ut till scouternas egen ö Vässarö.

Jag är så glad för det förtjänar han att få koppla av och segla.

 

 

Fredagen den 11 juni 2010 kl. 12:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Bröllopsyr eller bara vinintresserad?

 

 När jag startade den här bloggen förra året i mars skrev jag att hemsidan bl a skulle handla om mat och dryck, men jag har inte skrivit något om vin. 

Jag har lagt upp på hemsidans webbdisk en reseberättelse om en mat och vinresa i Bourgogne med bl a bilder från den berömda restaurangen Paul Bocuse i Lyon. Paul Bocuse var initiativtagare till VM för kockar. 

 

Upptäckte ett mail idag från Australian wine club med ovanstående rubrik. Det var ett erbjudande att köpa en låda med 12 flaskor vin. Erbjudandet heter "Kungligt bröllop". Svärsönerna brukar beställa viner därifrån när tillfälle ges.

Vinkällare i delstaten Victoria i Australien.

 

Jag får ofta inbjudningar till vinprovningar eftersom jag är medlem i Munskänkarna sedan många år tillbaka, men nu går jag inte så ofta. För den som har råd kanske innehållet i lådan kan vara intressant.

 

  Lådan KUNGLIGT BRÖLLOP innehåller:
Best's Victoria Chardonnay 2009, Australien,

4 flaskor Best's Victoria Cabernet Merlot 2006, Australien, 3 flaskor Château Bernadotte 2005, Frankrike, 2 flaskor
Best's Victoria Shiraz 2006, Australien, 3 flaskor

Totalt 12 flaskor, ett vitt och tre röda viner, för 2288:-

Lite för mycket pengar för mig som är pensionär.

Kanske är vinerna redan slut. www.australianwineclub.se

 

Allt vid namnet Victoria och Bernadotte är inte kungligt - det finns ett par enastående viner med samma namn! Så vare sig du tänker fira "århundradets bröllop" den 19 juni eller hellre höjer ett glas av en annan anledning, så kanske innehållet i lådan "Kungligt Bröllop" kunde intressera.

  

Bilden är från vinresa i Frankrike

 

Best's Victoria är en serie fantastiskt välgjorda viner från en av de främsta producenterna i Australiens Victoria-region. De är rena, druvtypiska viner som bjuder på massor av charm och tillgänglighet - Kanske någotill sommarens festligheter eller till bröllopsfirande för den som har råd.

 

Runt Château Bernadotte-vinet finns en del intressant kuriosa, speciellt eftersom vinet är av årgång 2005 som var en stor årgång i Bordeaux.

Château Bernadotte ligger inte bara i urhemmet för ätten Bernadotte utan egendomen ägdes länge av ett svenskt par. 

För den som vill ha ett billigt prisvärt vin kan jag rekommendera det sicilianska vinet Palazzo rött och vitt.

 

 

Onsdagen den 9 juni 2010 kl. 14:33

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

God kall Gazpacho soppa

 

Den här soppan är riktigt god en varm sommardag till lunch, på utflykten eller som förrätt medan man grillar.

Recept för 8 personer. 

1 burk tomatjuice ca 400g

1 burk krossade tomater ca 400g

1 slanggurka

1 gul lök

1 grön paprika

2 matskedar vinäger  

1matsked olivolja

1-2 vitlöksklyftor

Salt

svartpeppar

några droppar tabascosås eller lite cayennepeppar

Gräslök

Stekta brödkrutonger, eller

köpta italienska Croutons med vitlök och persilja

 

1. Så här gör man en enkel soppa:

ta halva gurkan

halva urkärnade paprikan

halva löken

kör i en matberedare tills det blir en purékonsistens.

 

2. Blanda grönsakspurén med tomatjuicen  och krossade tomater,olja, vinäger och smaka av med salt,peppar och tabasco.

 

3.Soppan ska vara kall och ställ den i kylskået gärna ett par timmar. Skär resten av gurkan och paprikan i små tärningar, finhacka gul lök och gräslökoch event. en hackad färsk tomat .

4. Pressa i vitlöken strax före serveringen 

och servera med krutonger och de hackade grönsakerna bredvid var för sig i små skålar.

 

Ibland tar jag torkad skinka som jag rullar på grissinipinnar  som ett komplement till soppan.

  

 

 

Tisdagen den 8 juni 2010 kl. 13:46

Recept | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Mer om Björkbladlusen

Sista veckan har jag haft i genomsnitt 25-49 besök varje dag på hemsidan och de flesta har googlat på Ryska Björkbladslöss. Varje timme dygnet runt är det någon som är inne och läser har jag sett i besöksloggen. Jag antar att det är många som bor runt ostkusten besväras av dessa vidriga löss. Vi har slutat att äta ute för jag vill inte ha dem i maten. Inte heller på trädgårdsmöblerna.

Hittade en text på naturhistoriska om Björkbladslus. Klicka på bilden i galleriet två gånger blir bilden större.

Citat:Euceraphis punctpennis heter den på latin. 
Larver och fullbildade insekter lever på undersidan av björkblad där de suger växtsaft.
Bladlöss är kända för sin enorma förökningsförmåga, och flera av vårt lands cirka 500 olika arter är svåra skadedjur. Så är dock inte fallet med björkbladlusen som enbart suger saft från björkblad. Även om mängder av bladlöss sitter på andra växter så gör de dem ingen skada, de angriper endast björkar.
Björkbladlusen är en liten insekt, 3-5 mm lång. Kroppen är päronformad med ett litet huvud och uppsvälld kropp. Färgen är oftast ljust grönaktig. Vingarna är klara, och framvingarna är betydligt större än bakvingarna. De två ryggrören, sifonerna, är korta. I vila hålls vingarna taklagda över kroppen.
Björkbladlöss övervintrar som ägg som lagts på värdväxten björk, och den första generationen har vingar vilket är ganska ovanligt för de tidiga bladlusarterna.

Normalt hålls antalet bladlöss nere av rovinsekter (exempelvis nyckelpigor och deras larver, stinksländor och blomflugelarver), parasitsteklar och, inte minst, insektsätande fåglar.

Björkbladlöss, liksom andra bladlöss, producerar honungsdagg, som är sockerhaltiga exkrementer från tarmen, och består av överskottssocker från växtsaften. Därför är de angripna björkarna alldeles blanka av honungsdagg. Det är honungsdagg som gör bladlöss så lockande för myror.

Björkbladlusen har en vid förekomst i nästan hela Europa, och finns även på Färöarna, Island, Storbritannien och Grönland. Den är även introducerad i Nordamerika.

Text: Lars-Åke Janzon, Jourhavande biolog Naturhistoriska Muséet.

 

Jag har sett att blåmesen äter lössen. Kanske det var bladlöss som även Hackspetten åt på bladen på eken som lössen tydligen inte skadar. Det skrev jag om i bloggen i förrgår.

Nu får jag försöka samla in nyckelpigor. Vi har myror, men jag har inte sett någon trafik i björkarna med myror.  

 

Måndagen den 7 juni 2010 kl. 18:47

Natur | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Nästa vecka blir det magnetröntgen

Hela nästa vecka kommer jag att vara nervös. Äntligen har jag fått kallelse till en magnetröntgen på fredag. Jag har sedan jag var 25 år, efter första barnet fått ont i ryggen till och från så jag knappt kunnat gå, men det gick alltid över och det var inte så ofta det hände. Oftast hade jag lyft något och samtidigt gjort en vridrörelse, och använt ryggen som lyftkran.  Jag har flera gånger den sista tiden mer, eller mindre haft ont permanent och det hindrar mig att jobba i trädgården och det känns som om ryggen inte bär upp kroppen och jag spänner mig och får mer ont.  Äter en stark värktablett varje dag som inte är bra för magen.

 

Jag har varit till vårdcentralen två gånger sista tiden och fått remiss till sjukgymnaster som gärna ville ha en diagnos. Fått akupunktur och lärt mig att stärka magmusklerna. Det har inte hjälpt och nu står jag snart inte ut eftersom det ger mig en sämre livskvalitet. Det har också hindrat mig att ta långpromenader och jag går upp i vikt. En neurolog skrev en remiss.

 

Anledningen till att jag är nervös är att jag stundom lider av klastrofobi. Kan få riktig panikångest ibland. Att bli instängd i en tub i ca 15-20 minuter skrämmer mig. Om någon som läser detta som gjort en magnetröntgen och ger mig ett råd skulle jag bli oerhört tacksam.

 

Söndagen den 6 juni 2010 kl. 20:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Hackspett i Eken

 

Det satt en hackspett i vår ek på tomten, men den trummade inte på trädet som den brukar utan den åt någonting från bladen. Först misstänkte jag att det var björkbladslöss som gått på ekens blad, men jag kunde inte se det på bladen.

 

Vi hissade flaggan idag för att fira Nationaldagen.

Igår köpte Mats lite kryddväxter till min kryddlåda och samtidigt passade han på och köpte två mini apelsinträd, rosjord, citrusjord och örtjord och citrus gödning.

När man har en skogstomt till största delen får man odla i krukor och lådor.

 

Nyinköpt kruspersilja och bladpersilja 

Tomatplantan blommar snart, men jag var så klantig då jag skulle binda upp gurkplantan och den gick  av. Den var förgrodd inomhus liksom tomatplantorna.  Satte övre delen i vatten som redan hade fått små gurkor. Det växte ut rötter och jag planterade den igen igår. Får se om den klarar sig.

Det jag sådde i krukor ute har inte kommit så långt än.

Franska dragonen kommer upp varje år och Timjan. Satte

Citronmeliss, Basilika, Salvia och Rosmarin.

 

Katterna gillar att jag är ute hela dagarna. Var och en hittar sina favorit plaser där jag rör mig . De vill gärna ha koll på vad jag gör.

Fridolf sover gott utomhus.  Han brukar ligga i lingonriset, men nu har han hittat en ny favoritplats.

 Min vackra amaryllis som blommar på sommaren.

 

 

 

 

Söndagen den 6 juni 2010 kl. 12:47

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Humlan surrar, fjäriln prålar.....

 

Humlan surrar,

 

fjäriln prålar

 Lärkan slår i skyn sin drill.......

Nej, det var visst en skata som kraxa högst upp i den höga björken

 

Konvaljerna slog ut i dag,

så än är det inte tid för konvaljens avsked

 

Upp Amaryllis vakna min lilla luften är stilla.........

men vaknar du redan nu....?

Maskros och blå Viol 

 

 Här är gudagott att vara

Önskar bara vi slapp dessa rysslöss på trädgårdsmöblerna

 

 

 

Fredagen den 4 juni 2010 kl. 19:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Grannens häck

Tog en liten sväng med kameran innan allt blommar ut. Plommonträdet har blommat ut och det var rekordmånga humlor i år.  Dofter slår emot mig av syrén och det doftar sommar. Drömmer mig tillbaka till barndomens trädgård och saft och bullar i syrénbersån.

 Fotade  grannens häck som blommar fint nu. Jag tror att det är Liguster, men jag är osäker. Det blir efter blomningen röda bär.

Vid Ramsdalens gård har nu syrenen slagit ut och det stora kastanje trädet står snart i full blom.

Löjtnantshjärta vid en gammal bod.

 

 

 

Vårt paradisäppelträd står i full blom.

 

På vår tomt växer harsyra och styvmorsviol och liljekonvaljerna är nästan utslagna och jag hittade ett nytt ställe på tomten med Liljekonvaljer. Förgätmigej blommar i denna ljuva blomstertid. 

 

 Maskrosor och hundkex frodas och snart kommer smörblommor och kärringtand.

Naturen är underbar och bra för själen. I morse hörde jag göken. Naturen ger mig ro och det behövde jag idag efter en svart dag igen då jag undrar över all ondska i världen och hur lite ett människoliv är värt. Tänkte på människor som inte lever ett värdigt människoliv. Det är synd om människorna sa Strindberg.

 

Tisdagen den 1 juni 2010 kl. 19:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>