Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Öppen magnetkamera på Sabbatsberg för oss med klaustrofobi

 

Detta blogginlägg är tillägnat dem som är rädda för att göra magnetröntgen och som har proplem att vistas i trånga utrymmen. Jag hade ingen aning om detta och därför vill jag dela med mig.

 

Jag kunde knappt sova i natt för jag har varit oroad för att göra en magnetröntgen i dag. Nervositeten beror på att jag stundom lider av klaustrofobi.

 

Väl i väntrummet på Sabbatsberg högg jag tag i en sjuksköterska och frågade om jag kunde få något lugnande och förklarade att jag kunde få panik i trånga utrymmen. Då säger sköterskan att du är inbokad  på den slutna MR-kameran. Det stod inget om det i remissen och då bokar vi in den slutna MR- kameran.

 

Tycker du att det är obehagligt så kan vi göra ett byte så du kan göra en magnetröntgen i öppna kameran som också går fortare, då tar det bara en kvart. Den ger samma bilder. Jag skulle röntga ländryggen. Jag har googlat på allt om Magnetröntgen och hade inte hittat att det fanns öppna MR-kameror.

 

Jag blev oerhört lättad. Jag fick ta av mig allt av metall och plånbok och låsa in i ett skåp. Jag fick behålla trosor och ett linne på. Fick inte ha BH för det var metall i den. Kände mig inte avklädd i trosor och linne.

Denna röntgen framkallade inte någon panik hos mig och jag kände mig fullkomligt lugn när jag fick se kameran.

 

Jag fick lägga mig på en brits som kördes in som under ett stort bord och det var i och för sig ett trångt utrymme, men fortfarande öppet. Jag fick hörlurar så jag skulle slippa det värsta oljudet när bilder togs. Jag fick också en knapp att trycka på om jag inte stod ut. Han talade till mig och frågade hela tiden innan bilder togs, nu kommer kameran att ta bilder i fyra minuter i två minuter etc. 

 

Han hade frågat mig om jag ville höra på radio stockholm, men det var så mycket konstiga höga oljud så jag kunde inte höra vad de sa på radion och han hade rekommenderat mig att blunda.

 

Det hördes som det stod en bergsprängarbas och borrade vid mitt öra. Det var olika höga ljud då bilder togs och då skulle jag ligga stilla.

 

Jag fick mycket beröm att jag varit duktig då det var färdigt.

 

När jag kom hem googlade jag på öppen MR-kamera och fick veta att Sabbatsberg i Stockholm hade gjort en stor investering på 20 miljoner i en ny öppen MR-kamera i maj 2006. MR-kameran var  Skandinaviens första öppna högfältskamera och lämpade sig bland annat för patienter som har svårt att vistas i trånga utrymmen och även för patienter med övervikt.

Jag vägde mig och mätte längden idag hemma för ett formulär som skulle fyllas i före röntgen. Min längd stämde inte med uppgifterna i passet. För 15 år sedan har jag alltid varit1,69 lång  och idag hade jag krymt och var bara 1,64 kort. Mats och jag mätte två gånger och jag trodde knappt att det var sant. 

 

I USA hade man sedan 2005 kunnat erbjuda sina patienter öppna högfältskameror men i Europa tillhörde det fortfarande ovanligheterna. Det är desutom högsta bildkvalitet.

 

Jag var bara tvungen att dela med mig för jag vet att det finns många som är rädda för trånga utrymmen som behöver magnetröntgas. Kanske detta blogginlägg kan lugna någon soom googlar på magnetröntgen. Tidigare har jag beskrivit en koloskopi undersökning som varit uppskattad.

 

Fredagen den 11 juni 2010 kl. 19:03

Hälsa och vård | Permalänk | Kommentarer [34] Kommentera detta inlägg

 

Livets efterrätt

Det finns mycket att glädjas åt när man har två egna barnbarn och sex bonusbarnbarn.

 Jag är stolt över både Mats och mina barnbarn och det måste man få vara.

Gladde mig igår för mitt äldsta barnbarn har nu gått ut nian och han har varit så duktig i skolan. Han fick högsta betyg MVG i alla ämnen utom franska där han fick näst högsta betyg VG. Han valde bort slöjd fast jag tycker att han är duktig i det också. Han och en tjej i skolan hade högsta poäng av alla som gick ut nian i deras skola, men hon hade även MVG i franska, så hon var snäppet bättre än jag sa barnbarnet.

 

Det gav honom 315 poäng som innebar att han kom in på det gymnasium som han önskade för att läsa naturvetenskaplig linje.  Kunskap är en bra start i livet tycker jag.

 Barnbarnet till vänster är även sjöscout och har gått ledarutbildning och ska nu ut till scouternas egen ö Vässarö.

Jag är så glad för det förtjänar han att få koppla av och segla.

 

 

Fredagen den 11 juni 2010 kl. 12:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>