Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Svalbosoppa.

Jag skulle aldrig äta svalbosoppa idag, eller ricebird. Det gjorde jag 1981 i Kina och Taiwan. Det har jag skrivit om i mina resor på webbdisken. Visste inte bättre. En kväll i Taipei fick jag fick veta en del om varför det är så exklusivt att äta svalbo. Det är riskabelt att samla in svalbon som finns på höga klippavsatser. Svalbo serveras som en soppa. Det är den lilla salangan fågeln som bygger bo av sin egen saliv som, då denna kommer i kontakt med luft, hårdnar till en gummiliknande konsistens. Det tar 35 dagar för en hanfågel att bygga ett bo. Då fågelboet sedan upplöses i vatten blir den geléaktig. Soppa tillredd på dessa fågelbon har ätits i Kina i över 400 år och ännu idag, serveras här både som soppa och hälsodrycker på fågelbo, men till mycket högt pris. Är det frågan om den äkta varan kan dessa kosta tusentals kronor. I Honkong får man för en tallrik äkta svalbosoppa betala upp till 700 kronor! Och för ett kilogram av den äkta varan kan man få punga ut med flera tiotusentals kronor. Då 1981 tror jag att en tallrik svalbosoppa kostade motsvarande ca 500 kronor.

 

 

 

Måndagen den 21 juni 2010 kl. 22:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Lättare att bli av med körkortet för äldre

 

Vaknade mitt i natten av konstiga ljud. Tre katter satt och vaktade kattluckan och jag vet inte vem som lät värst. Förmodligen var det Donna för hon kan låta väldans farlig speciellt nu när hon är uppbackad av två kattkillar. Låste upp och kollade om det var en främmande katt, eller kanske en räv. Det var en främmande katt Den stack i väg i en väldans fart.

Modiga Donna

  Sedan var det kört att försöka somna om. Morgontidningen hade inte kommit. Satte mig vid datorn och läste DN

på nätet. Läste att det ska bli lättare att bli av med körkortet för äldre. Jaha, tänkte jag åldersdiskriminering igen. Statistiskt är det unga män som förorsakar flest olyckor i trafiken. Inte pensionärer.

Inte nog med att vi pensionärer ska betala mer i skatt än andra. En politiker uttryckte att vi var ett tärande fläskberg som växte. Vi som har arbetat och betalat hutlösa skatter i helt långt yrkesliv. Det var trots allt våra föräldrar som byggde upp välfärden i det här landet med stor möda och hårt arbete.

 

Fritz och Donna

Inte bra för hälsan att sitta och och reta upp sig.

 Försökte pigga upp mig med att läsa lite bloggar, men med  tre katter på skrivbordet som är dataintresserade och vill spatsera på tangentbordet blev det vissa svårigheter och plötsligt var kl 5.00 på morgonen och fåglarna kvittrade för fullt. Snabbt i sängen och somnade om. 

 

Väckarklockan  ringde kl. 6.30 och jag fattade ingenting. Vi  har inte haft väckarklocka sedan jag jobbade. Yrvaken frågade jag Mats varför klockan ringde. "Vi ska in med V 70 på service så vi får åka i två bilar och lämna den på Bilia kl. 7.30. sade han.

 

Det hade jag glömt, eller så hade jag inte lyssnat på det örat att det var just idag. 

 

På eftermiddagen ringde dom från Bilia Vi fick veta att det behövdes åtgärdas en hel del som vi misstänkt. Tidigare köpte vi bilar och bytte till en ny årsmodell vartannat år. S 80 och

V 70 köpte vi nya 1999 så de har ju några år på nacken, men inte gått så många mil. När vi har åkt på semester har vi tagit husbilen.

 

Skönt att komma upp tidigt. På vägen hem köpte vi färskt bröd och nyuppskuren Mortadella till frukost och tillsammans löste vi morgontidningens korsord. Hann påta lite i trädgården också. Nu blommar Rhodedendron för fullt.

 

Måndagen den 21 juni 2010 kl. 16:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>