Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Urskogen i Tyresta

 

 


Med risk för att bli tjatig kan jag inte låta bli att skriva om den natur som finns i vår närhet. Den här årstiden tycker jag är den bästa för skogsvandringar en verklig lisa för själen.

 

Därför vill jag dela med mig och berätta om Tyresta. Mats och jag gick igår i skogen utan katterna och vi tog kameran med oss. Vi såg varken bävrar, rävar eller älgar och inte lyckades vi fånga en enda fågel på bild. Jag var för upptagen med att plocka svamp.

 

Här görs observationer av en mängd olika arter av fåglar. Tjäder, Havsörn, Pilgrimsfalk, Kattuggla och tornfalkar och det går att göra listan hur lång som helst.  

 

Den största urskogen söder om Dalarna är Tyresta Nationalpark. Vårt hus gränsar till en mindre skog som ägs av några gamla jordbruksfastigheter som i sin tur gränsar till ett naturreservat som omgärdar Tyresta Nationalpark. Inget har avverkats av skogen närmast vårt hus och gården intill oss har inte brukat jorden sedan 70-talet.

 Donna vid Svartsjön

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige. Den unika skogen med väldiga träd med 400 år på nacken, ett virrvarr av grenar, rotvältor och multnande träd, ett hem för sällsynta växter och djur – det är Tyrestas urskog.

 

Trots att vi bara har ett par kilometer dit, förmedlar urskogsdelen av nationalparken, norr och öster om Tyresta by, en äkta känsla av vildmark.

Där finns stora hällmarker med grova, gamla tallar på både två- och trehundra år som sträcker sig mot ljuset med mäktiga kronor. Ja, den äldsta tall som påträffats i nationalparken är faktiskt över 500 år gammal!

Granen blir inte lika gammal som tallen men de äldsta kan bli ända uppemot 250 år. 

 

Typiskt för landskapet i Tyresta-området är de många mossar och myrar som finns med växter som skvattram och pors. Det finns också ett tiotal sjöar och tjärnar att vila blicken på. Det brann i Tyresta nationalpark 1999 och första åren var brandområdet stängt för besökare. Det kommer arter som bara kommer efter en skogsbrand. 
 

Skvattram på bilden

Nationalparken omfattar 1.970 hektar, till den helt övervägande delen bestående av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap med tallen som dominerande trädslag uppe på hällmarkerna och granen i de bördigare dalsänkorna.

 

Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat som en skyddande hästsko i söder, öster och norr. Reservatet omfattar 2.700 hektar och totalt är det skyddade området på nästan 5.000 hektar

Vid Åva finns en laxtrappa där laxöringen leker och där en havsvik gränsar till reservatet, men det får jag visa bilder på vid ett annat tillfälle.

Ytan med urskog i världen minskar varje år med ungefär 6 miljoner hektar. Det beror på att urskogar görs om till jordbruksmark men också på att man börjat avverka i skogen genom att plocka ut de mest värdefulla träden. Då är det inte längre en urskog utan en produktionsskog och många av de ursprungliga organismerna som levde där kan inte överleva längre.

 

I Sverige har vi bara knappa 1% kvar av våra ursprungliga skogar, d.v.s. mycket mindre än många andra länder.
Klokt sagt...
”Först när det sista trädet huggits ner, den sista floden förgiftats, den sista fisken fångats kommer ni att förstå att man inte kan 
 äta pengar!”

 

 

Tisdagen den 31 augusti 2010 kl. 16:24

Natur | Permalänk | Kommentarer [16] Kommentera detta inlägg

 

Krokiga gurkor och gröna tomater

Det börjar kännas lite höstlikt på mornarna, lite kyligare, men en frisk och klar luft. Jag ser fram emot september då trattisarna kommer. Bara vi slipper frost än så länge. Trattisar tål frost, men inte gurka och tomater.

 

Skördade nog mina sista gurkor som inte var raka, men väldigt goda. Nu blir det pressgurka till steken. Tomater och potatis smakar också mycket bättre hemodlat. Hoppas på några fler Squash, i annat fall kan man äta friterade squashblommor. Fyll blomman med getost blandat med kryddor, doppa i en frityrsmet och fritera.

Nyupptagen potatis.

 

I midsomras satte jag gamla potatisar från kylskåpet i en svart plastpapperskorg och borrade hål i botten och fyllde med jord och lite gödsel. Igår kunde jag inte hålla mig utan jag tog upp några potatisar, kanske lite för tidigt för de var många som var allt för små.

 

Det är fullt av gröna tomater som jag funderar på att sylta. Det går ju att steka dom som i filmen "Stekta gröna tomater".

 

Hade satt för många paprika frön som grodde tidigt så jag gav bort plantor till dottern som har växthus.

Några behöll jag själv, men mitt lilla plastväxthus sjunger på sista versen för plasten går sönder. Jag trodde inte att det skulle hålla så länge som det gjort.

När jag skördat mina krokiga gurkor kom jag att tänka på EU-regler som är ett minne blott. Ett bra exempel på att ta bort onödig byråkrati då medlemsstaterna avskaffade reglerna om storlek och form för 26 typer av  frukt och grönsaker.  

 

Förra året var det en rekordskörd av plommon och jag höll på i flera dagar och gjorde plommonsylt och Chutney till oss och döttrarnas familjer. I år är plommonen angripna så det blir ingen plommonsylt i år.

 

Nu har vi blivit av med tre TV-apparater den här helgen. Det kändes bra att skänka bort dessa tjock TV som vi inte använt på ett bra tag. Fick ett jättefång av Gladiolus i olika färger av den som hämtade sista TV- apparaten. Det var en gest som var fin som jag gillade. 
 

 

Måndagen den 30 augusti 2010 kl. 10:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Kantareller och Violspindlingar

 

Tog med mig mina katter och kollade kantarellstället och det ser hoppfullt ut. Såg många andra svampar spindelskivlingar och vit flugsvamp.

Fortfarande är de flesta kantareller för små för att plockas , men jag hittade lite blek taggsvamp och lite kantareller som var i acceptabel storlek.

 

Egentligen ville jag plocka mer Stensopp, men jag hade ingen tur och jag hade katterna med som vill hålla sig inom en radie av ca 1-2 km från huset.

l

 

Jag brukar ganska ofta se en blålila svamp som jag undrat över. Den fanns på en bild i min svampbok och hette Violspindling och tillhörde Basidiesvampar. Inget mer stod det.

Försökte googla och fick veta att den på latin heter Cortinarius Violaceus. Om den är giftig har jag inte lyckats ta reda på. Förmodligen är det ingen

matsvamp. Jag såg några små slemskivlingar som jag inte har någon erfarenhet av och som jag inte brukar plocka.

 Blåbären är så förtorkade i år så det var meningslöst att plocka.

 

Katterna tycker det är spännande i skogen och vill helst bara ligga och spana.

 

Bröderna är lite försiktiga.

 

 

Söndagen den 29 augusti 2010 kl. 18:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Veckans fräckis

 

I min tidiga ungdom var jag gift och bodde i Göteborg och det var vanligt att  på den tiden berättade vi ungdomar roliga historier för varandra.

 

Min dotters far var en baddare på att berätta historier. Första gången vi sågs bjöd han upp mig till dans. Raggningsrepliken var obetalbar då han under första dansen säger på bred Göteborgska. "Du, vet du att det är vetenskapligt bevisat att det bara var stockholmare ombord på regalskeppet Wasa. Nää svarar jag naivt. Joo,  det var bara döskallar ombord. Typiskt göteborgskt skämt om stockholmare.

Det var på den tiden Wasaskeppet bärgades i Stockholm och han gjorde värnpliken i Berga. Tro det eller ej men det sa "klick" och vi gifte oss efter ett halvår och fick en hund och en lägenhet i Västra Frölunda. Jag fick jobb hos enda hovjuveleraren i Göteborg. Vi flyttade till Stockholm 1966 då vi fick en dotter. 

 När jag fyllde år nyligen fick jag ett vykort med Wasaskeppet  "Apropå gamla vrak" gissa vem som hade skickat det.

 

Det var många fräckisar på den tiden och den ena överträffade den andra.

Jag minns en av dem som kanske många har hört. Nu fattar jag mod och publicerar för första gången en fräckis i min blogg. Vi var på väg till Mallorca på bröllppsresa då maken drog den här.

 VARNING NU KOMMER FRÄCKISEN!

FLYGKAPTENEN

 Piloten tar mikrofonen och berättar för sina passagerare att flygningen mot Mallorca är påbörjad, vilken väg de ska ta och beräknad ankomst. När detta är gjort önskar han passagerarna en trevlig flygresa, men glömmer stänga av mikrofonen!

-Nu får du ta över säger han till andre piloten
- Nu ska jag gå och skita, sedan ska jag sätta på Anita av bara fan. Hon är alltid kåt och beredd på en snabbis i pentryt.
Alla passagerarna hör detta och även övrig personal i kabinen. En flygvärdinna kommer springande i gången men snubblar raklång och blir liggande på golvet. En passagerare klappar henne på axeln och säger:
- Du behöver inte ha så bråttom, han skulle skita först...
 

Jag vet inte om jag tycker den är lika rolig idag, men min Mats skrattade gott när jag berättade den.  Konstigt att vissa historier glömmer man inte.

 

Torsdagen den 26 augusti 2010 kl. 20:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Somliga går med trasiga skor

"Somliga går med trasiga skor, säg vad beror det på. Gudfadern som i himmelen bor, kanske vill han ha det så."av Cornelis Wreesvijk. 
 

Tänk på de hemlösa som behöver varma kläder inför hösten och vintern. Skänk gärna av ditt överflöd. En del hemlösa som fått en liten lägenhet efter många år i hemlöshet behöver bohag och därför var de TV apparater som jag skänkte bort av stort intrese för de hemlösas förening.

 

Blev påmind om de hemlösa med anledning av att vi skänkte bort tre TV apparater. Fick mail från ordföranden i  Hemlösas förening i Stockholm. Ordföranden Rolf bodde på Lidingö som tonåring och tillhörde dotterns kompisgäng i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Kompisarna skingrades, en del läste vidare och min dotter gick Sophiahemmets sjuksköterskeskola. En tjejkompis blev polis och alla har etablerade yrken idag. Några började använda droger och det gick illa och slutade i tragedi. 

 

Roffe, en i gänget  mindes jag särskilt väl för han brukade alltid ha med sig sin Boaorm i en väska, dessutom var han artig och trevlig och mycket smart. Jag trodde aldrig att hans öde skulle bli hemlöshet under en ganska lång period av hans liv.

 

Det dröjde sedan till  2004  innan jag skulle stöta ihop med Roffe igen. Det skulle fattas beslut i Vantörs Stadsdelsnämnd att alla hemlösa skulle bort från Högdalstoppen  där de tältade och bodde i husvagnar. Jag anser att de inte störde någon där långt från Högdalens centrum. Jag skämdes för att jobba i Vantörs stadsdelsförvaltning då. Försökte prata med Per Sundgren V och Stadsdelsdirektören att då måste de anvisas någon annanstans att bo. men det var att prata för döva öron.

 

De hemlösa hade en lokal i Högdalens centrum genom Convictus i samabete med kyrkan, psykiatrin, socialtjänsten med flera. Lokalen finns fortfarande och kallas för Bryggan med dagverksamhet för de hemlösa. Där kan de köra en tvättmaskin, duscha, äta smörgås och soppa, uträtta sina olika behov. Däremot finns det inget tak överhuvudet inför natten. Nu läste jag nyligen att Bryggan åter är nedläggningshotad. Jag tycker det är en skam att Sverige har hemlösa. Det måste vara ett systemfel i maskineriet.

 

De hemlösa demonstrerade mot beslutet och det var något bekant med talesmannen för de hemlösa. Det var Roffe, han är fortfarande ordförande för de hemlösas förening i Stockholm. 

 

 Eftersom de inte hade någonstans att ta vägen efter avhysningen av Högdalstoppen inledde de en aktion vid Medborgarplatsen under förevändning att de köade för biljetter till en storfilm som skulle ha premiär på en biograf där.

Dåvarande socialborgarrådet hade uttalat att det var tillåtet att köa och tälta för biljetter till filmen.

 

Roffe håller i dag föredrag och är med i debatter, skriver mycket välformulerade artiklar om bostäder till hemlösa och slåss med väderkvarnar brukar jag säga. Ibland överdriver han för att reta hjälporganisationer och politiker för att det ska hända något.

 

Egentligen behöver man inte vara psykiskt sjuk, eller missbrukare för att bli hemlös. Socialtjänsten agerar långsamt om någon hotas av vräkning, kanske bara för en veckas försening av hyran. Då ska hyresvärden skicka  ett brev till socialtjänsten som har en skyldighet att gripa in. Socialtjänsten uppmanar att den vräkningshotade kontaktar dem och det kanske är en halvtimmes telefontid och det är upptaget hela tiden. Till slut kommer dagen då det är dags för avhysning.  Skillsmässa, blivit av med jobbet, jag då är det lätt att hamna i en ond cirkel.

Jag vet en privat hyresvärd som ville bli av med sina hyresgäster för att veckovis istället hyra ut lägenheterna till företag som gav honom mer pengar. Påstod att hyregäster störde inte betalade hyran i tid med mera. Skickade ogrundade varningar.

 

Roffe menar att det är stora summor i omlopp som går till

hjälporganisationernas administration och löner till anställda istället för bostäder till hemlösa. Roffe är noga med att skilja på begreppen bostadslös och hemlös och förklarade varför i en artikel på nätet.

 

Det är tur att det finns eldsjälar som jobbar ideellt för de svaga och för dem  som står utanför samhället. Ofta hör man att de har själva valt sin situation, eller var och en måste ta ansvar för sitt eget liv. Ibland har en del inte orkat i en svår situation då skyddsnäten inte längre finns i vårt samhälle med brister inom psykiatri och missbruksvård. Det är cyniskt  anser jag att dela ut gratis sprutor till narkomaner istället för att ge vård. Sovsäckar till hemlösa istället för tak överhuvudet. Vart tog "tak över huvudet garantin" vägen som politiker lovade vid förra valrörelsen.

 

"Somliga går med trasiga skor,tills de har slutat gå. Djävulen som i helvetet bor får sig ett gott skratt då. "
 

 

Onsdagen den 25 augusti 2010 kl. 22:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

TV apparater felfria bortskänkes mot avhämtning

En 32 Tum Grundig och en 32 tum Philips helt felfria samt en Philips 26 tum på stativ bortskänkes mot avhämtning. Alla tre är tjock tv och har stått i gästrum väldigt lite använda. Finns i Vendelsö, Haninge.  Tel 070-544 99 92

datum 2010-08-24

 OBS! Det var inte svårt att bli av med TJOCK-TV apparaterna

Om det är någon mer som bor i Stockholmsområdet som vill skänka en TV till De hemlösas förening i Stockholm. De hemlösas förening var för sent ute för dessa tre TV apparater.

Skicka ett mail till mig via zoomin så förmedlar jag kontakten till Rolf Nilsson ordförande för Stockholms Hemlösas Förening.

Jag är osäker på om jag har hans privata mobilnummer, eller om det går till föreningen. Vill inte lämna ut nummer som är privat.

www.weismann.zoomin.se

 

 

 

 

 

Tisdagen den 24 augusti 2010 kl. 15:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Bikarbonat ett dundermedel

 

Bikarbonat NaHCO3 är tydligen användbart både för det ena och andra.

 

BAKPULVER

Bakpulver hade jag på inköpslistan, men i hastigheten tog jag bikarbonat för den stod bredvid bakpulver och jag hade glömt ta med läsglasögonen. Nu går det att använda bikarbonat istället för bakpulver. Åtminstone till mörkt bröd är bikarbonat bättre än bakpulver i kombination med filmjölk i brödet.

 HUSKUR MOT HALSBRÄNNA

Jag minns att min mamma brukade använda en tesked bikarbonat i ett glas vatten mot halsbränna. Härom natten fick jag halsbränna och tänkte gå upp och ta ett glas samarin, men det fanns inga påsar kvar. Då testade jag bikarbonat i ett glas vatten och det fungerade alldeles utmärkt.

 MJÖLDAGG

Mina gurkplantor har blivit angripna av mjöldagg. Hittade en artikel i Trädgårdsfakta och fick rådet att använda bikarbonat. Bikarbonat kan användas mot mjöldagg på olika växtslag, bl.a. gurkväxter,
rosor, jordgubbar och krusbär.
• Bikarbonat är ett billigt  växtskyddsmedel. Det är godkänt av KRAV.


• Besprutningen ska ske så att även undersidan av bladen träffas.
• För att undvika brännskador på bladen bör koncentrationen av bikarbonat i de flesta fall inte överstiga
1% (10 gram per liter). Det motsvarar väl 1-3 msk per liter vatten.
• Effekten förbättras om man tillsätter något vätningsmedel eller penetreringsolja.
Bikarbonat gör att svampens spridningskroppar, konidier, inte
längre kan gro och nybildas.

 STOPP I AVLOPP

Vid stopp i avloppet  kan man göra en blandning av 1 kopp salt, i kopp bikarbonat och 1 kastrull kokande vatten.

TANDBLEKNING
Man kan borsta tänderna med bikarbonat eller salt någon gång i veckan som oftast. Det fungerar som slipmedel och tar bort lite envisare beläggningar. Tänk bara på att man kan slipa ner tandemaljen om man är oförsiktig och använder för kraftiga slipmedel för ofta. Särskilt i kombination med syrlig mat eller dryck. Men om man röker eller dricker mycket kaffe, kan detta vara en fungerande huskur.
 

PUTSA SILVERBESTIK

Använd engångsförpackningar av folieformar. Fyll dem med hett vatten och några matskedar bikarbonat. Blötlägg besticken den tid som krävs.
 HÅRVÅRD

 Klorin, från pooler, stylingprodukter Är svårt att tvätta bort. Det kan också få håret att bli tyngre och tovigt. Blanda natriumbikarbonat med vanligt schampo och tvätta håret med blandningen. Skölj med vinäger och vatten.

 

DEODERANT

1.Blanda
◦10 ml bikarbonat
◦10 ml vaselin
◦10 ml talkpulver
2.Värm i vattenbad på svag värme.
3.Rör om till dess du får en smidig kräm.
4.Förvara krämen i en burk med lufttätt skruvlock. Mängden är cirka 30 g.
5.Vid användning; smörj in med liten mängd av krämen under armarna.

DÅLIG LUKT I KYLSKÅP

 Blanda Bikarbonat med lite vatten till en gegga och gör rent.

 

Det lär finnas 300 olika användningsområden och bikarbonat ingår i pulversläckare. Det finns en bok av Amelie Laigneau med tips, recept och botemedel som heter "Den fantastiska Bikarbonaten" 

Det här var ett axplock. Ett är säkert! Jag kommer alltid ha Bikarbonat hemma. Ska prova alla tips. 

 

Tisdagen den 24 augusti 2010 kl. 07:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

Valet och Kryss

Vaknade tidigt att Mats låg i sängen och skrattade och läste tidningen.  Förvånad undrar jag om det står något roligt i tidningen idag?  Det är ju bara eländes, elände och valpropaganda som står mig upp i halsen.

 

Partierna fiskar röster och plötsligt har båda sidor upptäckt att pensionärerna är många och viktiga väljare för att kunna vinna valet.

 

Jag gjorde ett test för skojs skull var jag befinner mig politiskt, även om jag vet hur jag ska rösta. Det blev ett schisofrent resultat. Övervägande miljöpartist. Ja, visst gillar jag Maria Wetterstrand, men.......

 

Jag var lika mycket sosse som moderat och en aning sverige demokrat, men jag har väl inga fördomar mot invandrare, visst har de berikat vårt land kulturellt och utför jobb som svenskar inte vill ha. De flesta är oerhört kreativa och startar småföretag. Talade mig en gång varm för att invandrares utbildning skulle tas tillvara bättre. Tiden skulle inte slösas bort på en flyktingförläggning.

 

Var lite Kristdemokrat, men jag har inga fördomar mot HBT personer. Det finns även en smula av mig som gillar Piratpartiet. Det var nog för jag inte gillade FRA-lagen. Mats sa du är en typisk folkpartist, argt svarade jag det partiet finns inte för mig längre. Jag är möjligen socialliberal, men det är inte folkpartiet. Jag kommer att taktikrösta men på vad är min lilla hemlighet, i alla fall inte på bjäbbiga Maud . Ursäkta centern och gamla bondeförbundet. Kan man tro på sådana test.

 

Vad var det Mats skrattade åt. Jo han kände igen oss i några teckningar i tidningen för vi löser krysset varje morgon med stort nöje varje morgon och brukar säga till varandra det måste vara anpassat för pensionärer för hur skulle våra barn kunna vissa klurigheter som man måste ha några år på nacken för att veta. Allt kan man inte googla på. Vi tar det som en sport att överhuvudtaget inte googla endast då vi fastnat på något.

Igenkännande bild för Mats och mig!

 

 Nu känner jag att det är dags att läsa på de grundläggande värderingarna och politiska ideologoierna igen för att se vad varje parti har för målsättning med sin politik. Det glöms oftast bort i ett kortsiktigt perspektiv.  

 

Söndagen den 22 augusti 2010 kl. 20:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Träffade på Karl Johan i skogen

 

Nu är han här! Den eftertraktade Karl Johan som Italien och Frankrike betalar bra för. Nej det är ingen fotbollsklubb som vill värva en spelare. Nu är det gourmet och smaklökar det handlar om, ämnet är svamp, inte fotsvamp, nej, det vill säga en riktig delikatess.

 Karl Johan anses vara ett snäpp förnämare än herr Kantarell ute i Europa och även i Sverige. Jag tog en lite sväng idag för att inspektera mina domäner.

Tre katter var genast pigga på en ispektionsrunda. De vill inte gå långt och jag börjar fatta vart deras revir slutar och övergår i andra katters revir. Okey jag gör det de vill, trots allt tillhör jag deras tjänstestab. Det blev ingen längre inspektion av alla svampställen idag.

Detta fann jag och missarna inom tiden ca 20 minuter.

 

 Ikväll blir det Tagliatelli med viltskav och Karl Johanssvamp med grädde och charlottenlök.

Gissa om jag blev förvånad då jag började laga mat då jag kände mig iakttagen. Vårtbitaren hade tagit sig in i köket på fönsterhyllan och satt och tittade på när jag lagade mat.

 

I vårt hus hittar vi på det ena och andra. Ett år satt det en padda under biljardbordet. 

 

Lördagen den 21 augusti 2010 kl. 19:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Surströmming

Igår hämtade vi en surströmmingsburk från källaren som såg ut att kunna explodera när som helst. Burken hade legat där i exakt två år. Mats öppnade den i en hink med vatten. Vi dukade fram nykokt mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och hårt tunnbröd. Därtill Ålborgs Jubileum och öl från Mariestad. Jag är i vanliga fall kinkig med bäst före datum, men det gäller inte surströmming för min del.

 

Katterna stod och vädrade och försvann in förutom Donna som är van med  lukten. Doften säger vi som älskar surströmming.

Jag kan hålla med om att för många luktar det illa då burken öppnas. Det tyckte jag också före 1965.

Romstinna honor som var utsökt goda

Jag tror dock inte jag hade ätit surströmming idag, om jag inte vid surströmmingspremiären i augusti 1965 varit i Skutskärs hamn ombord på ett lastfartyg. Det luktade sulfit från fabriken och det bjöds på surströmming. Jag kände inte att det luktade något från surströmmingen för sulfitlukten tog över och jag åt med god aptit. Tyvärr är det många som avskräcks av lukten då burken öppnas.  

 

En skröna, eller sanning?

Vi var ett tappert gäng som brukade äta surströmming efter jobbet så här års. En av kollegorna berättade att han tidigare brukade handla sin surströmming i en kvartersbutik där han kunde köpa Oscars surströmming. Han frågade efter sin surströmming och den nya handlaren som visade sig vara invandrare skakade på huvudet. Plötsligt kom han på något. "Vänta" och så försvann han ut  och kom tillbaka med en burk "menade du den här"

Ja, kollegan blev glad. "Det går inte att äta fy fan, jag öppnade en burk och det luktade inte bra, ska slänga dom, för gamla." Jag köper sa kollegan. "Nej jag säljer inte rutten mat du kan inte ens ge den till hunden, jag vill ha gott rykte" "Förstå mig" Kollegan försökte förklara att den ska lukta illa och fortsatte att tjata på att få köpa burkarna. Till slut utbrister handlarn. "Är du dum i huvudet?" "Jag kan betala dig om du kastar burkarna"

Han försvann igen och kom tillbaka med en kasse full med surströmmingsburkar. "Här ta dom!" Kollegan försökte betala."Nej, du kommer förstå vad jag menar när du öppnar en burk"  När kollegan ska gå ut genom dörren med kassen han fått, 

ropar handlarn; "Ät inget ur burkarna, lova mig det"

All heder åt den handlarn! Alla var glada!

 

Vi har två gamla burkar kvar och de nya från i år får mogna tills nästa år.

 

Surströmmingspremiärens historia

Innan kylskåpens, frysarnas och konservernas tid fick man använda andra metoder att lagra sin mat för att bevara den i ätligt skick. Förutom torkning och saltning var jäsning en gammal välbeprövad metod med tusenåriga anor. Under Sveriges fälttåg på 1600- och 1700-talet användes surströmmingen som näringsrik och hållbar kost till soldaterna.Fördelen med jäsningsmetoden var att det inte krävdes särskilt mycket salt, vilket det tidvis kunde råda brist på i Sverige.

 

På 1800-talet ökade kemikunskaperna så att processen kunde snabbas på. Tidigare kunde det ta 8 månader att jäsa fisken. När man sedan på 1890-talet började förpacka surströmmingen i plåtburkar, etablerades den moderna surströmmingskulturen.

  

För att garantera att kunden verkligen fick en färdigjäst produkt i sin hand infördes på 1930-talet en lag om att årets surströmming inte fick släppas ut i handeln före den tredje torsdagen i augusti. Lagen avskaffades 1999, men producenterna har enats om att ändå behålla traditionen för att garantera en bra produkt. Strömmingen leker på våren så med tanke på jäsningstiden är det naturligt att augusti är högsäsong för surströmmingen.

Även om surströmmingen är en genuint svensk rätt, så ingår den i en spridd tradition att jäsa nyfångad fisk för att få längre hållbarhet även i andra länder.  

 

Fredagen den 20 augusti 2010 kl. 18:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Lausanne en vacker stad

Lausanne är en vacker stad belägen vid Genevesjön Den är huvudstad i kantonen Vaud och invånarna är främst franskspråkiga. 

Här ligger Internationella Olympiska Kommitténs högkvarter. En populär turistattraktion är Olympiska spelens museum nere vid Genèvesjön. Här finns en rad saker för den sportintresserade att beskåda, exempelvis Carl Lewis guldskor och facklan från Olympiaden i Berlin 1936. Den här gången blev det inget besök där.
 

Takåsar i Lausanne och franska alperna i bakgrunden. (Bilden har tagits bort av utrymmesbrist i galleriet på zoomin.)

 

 

Katedralen i Lausanne

En sevärdhet är Katedralen i Lausanne som byggdes mellan 1170 och 1240 i gotisk stil, den västra portalen avslutades senare i flamboyant stil.

Den restaurerades 1874. 

Katedralens mäktiga port

 

 Mats tog bilder i katedralen när han besökte Lausanne förra helgen.

 

 

 Här är en kavalkad av bilder från katedralen. Gå gärna in i mitt bildgalleri så kan du se bilderna bättre om du klickar på bilden två gånger. Där finns fler bilder i albumet Schweitz.

Mats dotter Pia och hennes moster inne i Katedralen  

 

Det är säkert mäktigt att lyssna på en orgelkonsert av Bach i den här katedralen.

 

 

Det är populärt för svenska ungdomar att åka på språkresa till Lausanne. Mats barnbarn är kvar i Lausanne och är barnflicka i 14 dagar till sina små sysslingar för att öva franskan innan terminen hemma börjar.  Hon var där 14 dagar tillsammans med sin syster förra året, men då pratade dom mest med varandra och sin moster som talar både svenska, danska, tyska, engelska och förstås franska. 

 

 Den här utsikten har släkten i Lausanne från sitt hus.

 

Jag förstår att barnbarnet gärna kommer hit och är barnflicka,  det är nog inte bara för att förbättra franskan.

 

 

Jag har varit på genomresa med bil flera gånger i Lausanne på väg till franska alperna. En gång har jag övernattat, men inte hunnit se så mycket av den vackra staden. Därför var jag glad att Mats tog 527 bilder. Dessa var ett litet urval.På väg till alperna brukade vi oftast övernatta i den franska medeltidsstaden Riquewihr som ligger i hjärtat av Alsaces vinodlingar. Det är en annan plats som är värd ett besök.

 

Ett är säkert nästa gång följer jag också med. Mats och jag har alltid en stående inbjudan till Lausanne. Den här gången hade vi ingen som kunde ta hand om katterna och jag hade ju varit  i Riga då Mats fick vara kattvakt.

 

 

Torsdagen den 19 augusti 2010 kl. 12:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

En häftig byggnad Rolex Learning Centre i Lausanne

The Rolex Learning Center for the École Polytechnique Fédérale de Lausanne
utbildar ingenjörer och bedriver forskning och byggnaden ligger inom Campusområdet i Lausanne. Jag vill gärna dela med mig av bilderna som Mats har tagit för dels, tycker jag det är en intressant och vacker arkitektur, dels för att man löst handikappsanpassningen föredömligt. Byggnaden invigdes i slutet av maj 2010.

 

Lägg märke till spåren som man tror är ett mönster i golvet.

De är för synskadade lättare ska kunna orientera sig och stolparna har blindskrift för att alla ska kunna orientera sig i byggnaden.

(Bilder är borttagen av utrymmesbrist i mitt galleri)

 

http://www.youtube.com/watch?v=eh2KG-7twxY

Länk till kort film om Rolex learning center

 

De små rolexklockorna visar tiden i tre världsstäder från ena hållet och ytterligare tre världsstäder från andra hållet.

 

Det är en byggnad av de kända japanska arkitekterna SANAA. Rolex har satsat 400 millioner i bygget och även ett annat stort företag har sponsrat bygget som tillverkar färgpatroner till skrivare .

 

Färgpatrontillverkarens skulptur

 Rektorn som tillsattes är professor i Humaniora, varför inte en forskare inom teknik kanske man tänker, men nej det var för att kunna få en balans mellan tekniken och sociala aspekter, en fråga om hur ny teknik påverkar människan inför framtiden.

 

Studier på hög nivå Sceinces et Techniques Mathematiqus

 Sittkuddar lite här och där var färgklickar i allt det ljusa.

 

 Reception och information

 

Transportbana för rullstolar och andra som inte orkar gå. Fungerade som en bergbana istället för hiss.

 

Restaurang med nedfart för transport

 

Det fanns både bibliotek och bokhandel

 

 

För avskildhet finns det draperier

 

 

Nu återstår bara att ta en titt på exteriören och hur helheten ser ut på byggnaden.

 

 (Jag har tagit bort bilder på grund av utrymmesbrist i mitt galleri för att få plats med mer aktuella bilder för andra blogginlägg)

Det finns mer info filmsnuttar på You Tube sök på The Rolex Learning Centre

Kanske någon får lust att plugga där, eller kan tipsa barn och barnbarn.

Det är öppet för allmänheten, men det var roligare att få en guidad tur av döttrarnas morbror tyckte Mats. Om jag har mer utrymme kvar lägger jag upp bilder från Lausanne och katedralen.

 

Onsdagen den 18 augusti 2010 kl. 14:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Ost från Schweitz

Mats är tillbaka i Ramsdalen och har haft fantastiska dagar tillsammans med sina döttrars familjer hos släkten i Saint-Sulpice utanför Lausanne vid Genevesjön. Han hade tagit 527 bilder och jag kunde inte hålla tillbaka mitt bubblande skratt när jag matade in bilderna. Minst 60 % av bilderna var tagna vid olika måltider, vinprovningar etc. Några bilder var från en ny arkitektonisk otroligt vacker modern byggnad från universitetet i Saint-Sulpice i Lousanne som invigdes för tre månader sedan. Mats döttrars moster är gift med borgmästaren och de hade varit med vid invigningen. Det var också bilder på helt underbara gamla segelbåtar från Båtens Dag. Jag ska lägga upp några bilder i morgon som kan vara av allmänintresse, men vem är intresserad av bilder från Lousanne. Kyrkor eller modern arkitektur, gamla segelskutor med lutande master.

 

På väg till franska alperna i många år fick jag oftast köra sista sträckan vid Genevesjön och vidare till Courchevelle. ( nu vet jag inte om jag stavade rätt) Vi brukade övernatta i Alcasse  Riqiuwiri i Frankrike.

Önskade många gånger att vi skulle haft tid att turista i Geneve eller Lousanne.

Mats har köpt jättegoda ostar i Schweitz så ikväll äter vi honungsmelon och torkad spansk skinka med svarta oliver och fårost och till efterrätt schweitzerostar och ett glas rött. 

Jag fick i present kroppslotion och exklusiv parfym som Mats döttrar hade  

valt ut till mig på taxfree. Av en av deras kusiner fick vi i gåva en bok med fina bilder från Lousanne.

 

Tisdagen den 17 augusti 2010 kl. 23:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Aviator

Idag var det lite långsamt och inget uteväder. Tittade på våra nyinköpta DVD filmer och bröt förpackningen till en av filmerna.  En film av Martin Scorceses ”The Aviator”. Filmen är en dramatiserad framställning av en enskild människas liv. Filmen handlar om den excentriske miljardären Howard Hughes. En film som Mats verkligen kommer att gilla. Jag ska föreslå att han bjuder hem en vän som är 90 år och som varit pilot och de tittar på filmen tillsammans. Det är samtidigt en skildring av flyghistoria och Mats och den gamla vännen är båda medlemmar i Svensk Flyghistorisk Förening.  

Hughes hade förlorat båda sina föräldrar då han var 19 år och var ensam arvtagare till en stor förmögenhet som fadern byggt upp genom att uppfinna oljeborrar. Det  gjorde det möjligt att borra efter olja i tidigare otillgängliga bergarter. Företaget Hughes Tool hade patent på dessa oljeborrar.

 

För att driva företag skulle man ha fyllt 21 år. Faderns företag och enorma förmögenhet sattes under tvångsförvaltning, men han överklagade och blev ensam ägare och beslutsfattare då han fyllt 20.

 

Howard Hughes blev den rikaste människan på jorden och den mest mytomspunna.  Han var besatt av flygplan byggde avancerade höghastighets flygplan som han själv satte världsrekord med. Han producerade storfilmer, erövrade de mest vackra hollywoodstjärnorna.  I DVD filmen kommer man in i Hughes liv vid inspelningen av Rymdens demoner, som beskrev en romantisk syn av första världskrigets luftstrider. Filmen tog tre år att spela in och kostade 3,8 miljoner dollar samt tre människoliv. Under tiden filmen producerades passade Hughes själv på att lära sig flyga.

 

Bilden är tagen av Mats på ett flygmuseum i England

Han kämpade samtidigt med fobier bakom sin självsäkra ouppnåeliga fasad, alltid i strid med sina tvångstankar och paranoia. Trots våldsamma flygkrascher, hemska anklagelser och hotande konkurser förblev Howard Hughes sin egen värsta fiende. 

 

Filmen slutar med att Howard Hughes lyckas med det som alla har sagt är omöjligt, nämligen att få sitt gigantiska åttamotoriska transportplan ”Hercules” att lyfta, åtminstone i några minuter. Trots sina problem står han där som segraren.  Vi vill alla ha ett bra slut på en film, eller åtminstone jag, men där filmen slutar fortsätter livet för Hughes.

 

Bilden är hämtad ur Flyghistorisk tidskrift och visar ett svenskt Herulesplan från 60-talet som är äldst i Europa.

Snart försvann Howard Hughes helt från offentligheten, och under decennier förblev han en osynlig storhet som troddes utöva en kolossal makt, det har genom åren gjort honom så mytomspunnen som fått många att spekulera om den osynliga Hughes som man trodde styrde sitt imperium i hemlighet.

 

I verkligheten var hans inflytande inte alls så stort. Hans företag sköttes av andra, i regel utan att fråga honom till råd, och det massiva hemlighetsmakeriet syftade inte så mycket att dölja mekaniken i hans  maktmaskineri, för mannen i pyramidens topp varken ville eller kunde visa upp sig för världen. De sista tjugo åren levde han instängd i olika lyxhotell, fönstren hermetiskt förslutna med tjocka, fasttejpade gardiner, naken, med  vildvuxet hår, skägg och naglar så långa att de börjat likna långa klor. Han var uttorkad och utmärglad vid sin död. Ett märkligt och tragiskt människoöde tycker jag. Från att ha hyllats som gudabenådat geni och sluta med ensamhet och isolering under så många år.
 Howard Hughes var född 24 december 1905 och dog i april 1976.

 

Måndagen den 16 augusti 2010 kl. 08:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Gräsänka på vift i skogen

Det var slut på blötfodret igår till middag för katterna, så jag åkte och handlade i morse. Katterna kör med mig. Känner mig verkligen som en i personalen till dem. Får nog ta in en vikarie för Mats. Donna och Fritz ville inte ha mat de satte sig vid kylskåpet och tittade uppfordrande på mig. De ville ha gräddfil på morgonen. Förut var det bara Donna som brukade få fil på morgonen, men en morgon hade jag bara gräddfil då fick hon det istället så nu duger det med bara det. vi får skylla oss själva som skämmer bort dem

 

Fritz smakade på hennes gräddfil en morgon och nu vill han också ha det.

Då sitter Fridolf och tittar misstänksamt på dem då de lapar i sig. Köpte en ny sorts kattmats burk,  men Fridolf var inte alls särskilt förtjust i den.

 

Tog en liten sväng i skogen  för att se om det kommit svamp. Katterna orkade inte följa med. Tog på mig stövlar för sist var det så blött, men det var för varmt idag. Snubblade till och jag kom på att om jag ramlar och bryter ett ben är det ingen som saknar mig. Jag hade dessutom ingen mobil med mig. Det finns hopp om svamp. Hittade en liten sopp. Tyvärr angripen i foten. Det fanns en liten kantarell på gång och såg små gula knappar. Ett par veckor till kanske det är dags att gå ut i svampskogen.

 

Bilderna är från förra året

Jag har nyss ätit varma mackor med skinka, tomat dijonsenap och ost.

Fridolf kom inte hem till kl sex för att äta. Donna och Fritz fick av den nya burkmaten och åt med god aptit. Nu sitter jag här orolig kattmorsa och undrar var Fridolf håller hus.Kanske han är på musjakt för att skaffa bättre käk. De har alltit Royal Canin torrfoder som innehåller allt de behöver och friskt vatten. Nu är klockan nästan åtta, men jag kommer ihåg att grannen sa att Elliott kunde sitta en hel dag vid ett sorkhål oc killarna har visat att de är duktiga jägare.  

 

Mats ringde i morse och husbilsköparna hade varit mycket nöjda att de fått tre nya batterier och service av en expert  så snabbt. Vi tror att när det var så varmt hade vattnet i batterierna dunstat som gjorde att de laddade ur.

Gå gärna in på kemimannens blogg där han skriver en reseskildring varje dag från New Orleans som han just nu besöker.

Hälsningar från min lilla värd

Cats

 

Lördagen den 14 augusti 2010 kl. 20:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Fredagen de 13 augusti

Klockan ringde halv fem i morse och gissa om jag undrade varför klockan ringde så tidigt. Jag hade glömt att Mats flyger till Geneve idag för vidare färd till Lousanne. Gick upp samtidigt med Mats och började försöka reda ordning i vårt stökiga hem som det varit den sista tiden. För mig går det inte att koppla av om inte var sak är på sin plats. Jag blir nästan galen när det inte är ordning.

 

Framåt lunch såg det hyfsat ut och jag kände att nu kan jag koppla av nu är det bara jag som kan stöka till några dagar. Fick en signal från Sveriges Radio i Växjö som gratulerade mig till den fina bilden " Tidigt morgondopp". Fattade ingenting. Fick ett tips i ett Facebook meddelande med en länk "skicka in till Sveriges Radio de har en tävling vecka 30 på tema vatten." Visste inte att det var Kronoberg lokaradio. De frågade var bilden var tagen och när den inte var tagen i Kronoberg kunde den inte bli veckans bild. De sade flera gnger att det var en fin bild och var besvikna att den inte tagits där.

 

De hade redan ringt i torsdags de som köpte husbilen att batterierna laddade ur. Mats skaffade fram en tekniker som var expert som skulle söka fel. Teknikern ringe mig och sa att det går inte att söka fel för batterierna är slut. Det var märkligt för vi hade för inte så länge sedan bytt batterier och har aldrig råkat ut för det. Han ville köpa nya batterier för ca tretusen kronor och jag sa okey. Vi betalar för det ska vara en juste affär.

 Ringde sedan Mats i Shweitz som fick ta kontakt med teknikern.

 

Jag är lite skraj för att sova i huset, men sätter på larmet. Risken är att jag själv utlöser larmet. Stänger sovrumsfönstret i natt. 

Fy vad tråkigt det var att äta själv en fradagskväll. 

 

I morgon avger jag en rapport från svampskogen. Det är nog för tidigt för att hitta svamp i år efter den torkan som varit. Syrran hade hittat Stolt Fjällskivling så jag ska kolla mitt ställe i morgon.

 

Fredagen den 13 augusti 2010 kl. 21:20

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Fototävlingar

 

 

Tidigt i går morse fick jag ett SMS från Sala Allehanda där det stod Grattis! Din bild "Tidigt morgondopp" är idag publicerad i vår tidning. Ringde genast svägerskan i Möklinta som prenumerar på tidningen. Hon hade  sett bilden och tyckt det var en fin, men inte reflekterat över fotografens namn. Däremot hade hon tänkt att det hade varit roligare att se bilden framifrån. "Tro ja det." Skickade lite bilder till några fototävlingar och tidningar som hade månadens bild i juli för det har jag aldrig gjort tidigare. Mats har uppmuntrat mig och jag frågade om jag även fick använda bilden jag tog på hans morgondopp. Han skämtade och sa ja om du  sätter ut telefonnumret också. Jag tycker det är en vacker bild på en 76 årig man.

Alla fina bilder som inte var tagna i Salatrakten blev refuserade

ingick i reglerna. Det var en helt underbar bild av en skrattande häst i Salatrakten som blev månadens bild. Finalisterna var publicerade i tidningen.

 

Äldre människor skulle vara intressanta att porträttera. Livet har satt spår och de har inte samma utslätade ansikten som yngre.

Det här är ett bild på en snart 89 årig man. Jag vill gärna lära mig att ta svartvita bilder då det gäller porträtt.

 

 

 Blommor och insekter tycker jag är roligt att fota.

Min brorsdotterdotter i Norrland brukar skicka in bilder till olika tävlingar och vann nyligen en värstans kamera. Tipsade mitt barnbarn som är duktigare än jag på att fota och likaså dottern som tar suveräna bilder med sin mobil att de skulle skicka in bilder till fototävlingar för amatörer.

 Ett axplock av dotterns bilder som hon tagit med sin mobil.

 

 Höstmorgon

 

Sommar kväll vid Mälaren.

Ett dass i perferin

Egyptisk badort

Yngsta barnbarnets silhuett.  

Skulle ha sovit i dotterns hus några nätter, men hon ringde mig på måndagen och sa att sonen skulle komma hem från seglatsen för han fick skjuts hem. Han fick ta hand om lillebror istället för mormor. Det var meningen att de skulle vara ute en vecka till och segla. Han hade fått nog av regn och åska. Barnbarnet hade varit ute på sjön i några veckor med sjöscouter.  Mannen kom hem från fjällfisket i onsdags.

Det kanske var lika bra för jag är fortfarande förkyld och vill inte smitta ner någon.

 

Torsdagen den 12 augusti 2010 kl. 13:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Stor vårtbitare

Upptäckte en stor vårtbitare idag som satt på husväggen. Jag tror att det är en Vårtbitare. Googlade men de flesta bilder var oskarpa.  eller tecknade på internet. De liknar gräshoppor men har betydligt längre antenner. Kroppslängden hos de svenska arterna kan variera mellan 9 och 45 millimeter.

 

De flesta arter livnär sig av blad, blommor, bark och frön men det finns även predatorer som äter andra insekter samt sniglar, ormar och ödlor. Som andra hopprätvingar har vårtbitare ofullständig förvandling och genomgår utvecklingsstadierna ägg, nymf och imago. Det läste jag på Wikipedia.

Vårtbitarna har fått sitt namn genom en folklig föreställning om att de kan avlägsna vårtor genom att bita av dem. Stor vårtbitare, Decticus verrucivorus (där verrucivorus betyder "den som äter vårtor"), har en längd av 25 till 45 millimeter och fick detta namn av Carl von Linné sedan han uppmärksammat att allmogen på Gotland använde den till att ta bort vårtor med.

Under sommaren och tidiga hösten talar man ofta om att "syrsorna spelar", men så är det inte. Vad vi vanligen hör är gräshoppor och vårtbitare.
 (Om du vill se en skarpare och större bild klicka på galleri på raden överst

Bilder på insekter. Klicka två gånger på bilden till maximal storlek.

Bilden är tagen den 10 augusti 2010 och information en om vårtbitare är hämtad på Wikipedia.)

 

Tisdagen den 10 augusti 2010 kl. 14:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

KKK=kurera,katter,kryss

Äter vitlök på äppelskivor och tar Kang Jang. Fick ont i halsen natten till lördag. Nästa vecka har jag lovat dottern som måste jobba ett par nätter att sova över för mannen är och fiskar i fjällen med sin bror och en granne. Äldsta sonen seglar med scouterna. Yngsta barnbarnet ville inte följa med och fiska och inte vill han sova ensam på natten, trots en schäfer och två katter. Det kan jag verkligen förstå. Jag tycker inte heller om att sova ensam i ett stort hus.

Idag har sambon varit och tränat på ett utomhus gym på Djurgården tillsammans med en pigg 90-åring. Det var meningen att jag skulle följt med.

 

 

Han passade samtidigt på att se till graven på Lidingö och plantera nya blommor för prästkragarna hade blommat färdigt.  

 

Katterna gillar när jag tar det lungt och vilar för då kan de ligga bredvid mig och vila som är deras favoritsysselsättning, eller ligga på varsin sida om tangentbordet och sätta tassen på en bokstav så det blir massa zzzzzz till exempel, eller stå framför skärmen. Det värsta de vet är att gå ut i regn och bli blöta om tassarna och när vi städar och dammsuger.

 

Hade kommit efter med kryssen. Kissarna kom och lade sig på korsorden var jag än försökte lösa dessa. Sambon hade köpt nya leksaker till dem. Tre söta leksaksmöss en svartvit till Donna, en brunvit till Fridolf och en gråvit till Fritz.

Försökte distrahera dem med leksaker men mitt korsord var roligare att lägga sig på. De pockar hela tiden på min uppmärksamhet och killarna kräver kroppskontakt och kel då de vill vara inne.  Donna ligger i min säng och sover.

Hälsningar från Cats lilla värld.

 

Söndagen den 8 augusti 2010 kl. 19:03

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Fint i Furusund

 

 

Idag har vi varit i Furusund hos Mats andra dotter. Vi är lyckligt lottade som tillsammans har tre helt underbara döttrar. En glad överraskning var att barnbarnsbarnet var hos farmor på sommarstället.  Mats dotters familj köpte ett ganska risigt ställe som de har renoverat under flera år. Byggt terasser renoverat, byggt bastu och bubbelbad i en tunna. Nu hade de också gjort i ordning ett duschrum och toa. Vi åt en jättegod lunch med grillad marinerad majskyckling. Yngsta barnbarnet hade gjort marinaden, grillade och gjorde sallad och en sås på mycket vitlök och kryddor och creme fraiche. Nu får vi fråga barnbarnen om recept på god mat de lagar.

 

 

Utsikten från terassen. Deras båt ligger vi allmänningen och badplatsen.

Vi hade bestämt oss för att inte sova över och huset blev fullt då vi skulle åka hem. Båda sönerna tänkte tillbringa helgen på sommarstället. Jag berättade för barnbarnsbarnet att hennes pappa brukade rita teckningar till oss när han var liten som jag sparat. Det nappade hon på och sa att det kunde hon också göra.

Vi blev överraskade hur fina humoristiska och färgstarka teckningar hon gjorde till oss. Hon är nyss fyllda 6 år och jag blev imponerad av hennes teckningar.

En helt underbar teckning av en sexåring och lägg märke till solglasögonen på solen.

På den här bilden jobbar hon med en bild där hon avbildar Mats och mig och två av våra katter som hon kom ihåg att en var vit och brun och Donna svart. Nu håller hon handen på katterna. Jag sade att du måste skriva ditt namn på tavlan som konstnärer gör, men fick till svar att jag är ingen konstnär. Jag frågade vad alla hjärtan betydde och fick till svar att ni är kära i varandra och tänker på att gifta er. Gissa om jag blev mållös.

På den här bilden är inte teckningen klar än.

 

 Det visade sig också att hon var en hejare på att simma och dyka. En riktig liten tuffing. Vi fick jättemånga kramar och gissa om Mats och jag är svaga för detta lilla barnbarnsbarn.

Jag är också imponerad av Mats dotter som är utbildad programmerare men har utbildat sig till metall- och träslödjslärare på Lärarhögskolan och vi var inbjudna till oppositionen. Vi fick ett skaldjursfat i födelsedagspresent i keramik idag. Hon har gjort en fiskestol till sin man och hon gjuter i cement. Hon gör fantastiska grejer i metall. Hon undervisar i en av Sveriges mest pretigefyllda skolor.

 

 

Fredagen den 6 augusti 2010 kl. 22:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Augusti skördetid

Kollade i mitt lilla plastväxthus och hittade två stora gurkor under alla blad och en jättesquash. Tomaterna är däremot inte röda än. Gurkorna smakar mycket bättre än de gurkor man köper. Paprikan är också klar.

 

Låter man paprikan sitta kvar blir den först gul och sedan röd, men den går att äta nu. Gurkplantan växer vilt med massor av blommor. Hoppas det blir en mild höst så jag kan skörda långt in på hösten. I juni hittade jag några poatatisar som börjat gro som jag lade i en svart papperkorg med jord och borrade hål i under. Nu blommar potatisen för fullt i plastpapperskorgen. 

Amaryllisen står i frö och jag ska försöka plantera fröerna. Först kommer det att bli som grässtrån som ska vårdas som en vanlig krukväxt. När det bildas en liten lök ska den planteras om. Det gäller att ha tålamod och det dröjer tre till fyra år innan den blommar, men jag tycker det är värt ett försök. Det kan bli en helt egen sort.

  

Det är väldigt många frön i frökapslarna på amaryllisen. Den här amaryllisen blommar bara på sommaren.

 

Fredagen den 6 augusti 2010 kl. 06:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Augustikvällar och kräftor

 

Mörka augustikvällar kan vara riktigt mysiga. Sitta i mörkret med tända ljus, äta kräftor och kantarellstuvning på en rostad skiva bröd. Tända eld i mexikanspisen, titta ut i mörkret och lyssna på skogens ljud. Katter som förnöjda ligger och lyssnar på ljud som vi inte hör, vrider sina öron och reagerar, tittar ut i mörkret åt samma håll. Kanske ser dom något i mörkret som vi inte ser. Det är alldes tyst och stilla bara elden som rofyllt sprakar. Doften av tobaksblommorna blir bedövande på kvällen, det doftar gott. Augustimånen lyser klart mot den mörkblå himlen. En kär vän vid min sida vad kan man mer begära.

 

Det kan vara lika mysigt att besöka våra vänner på deras torp.

 

Efter en jazzdag på Strömsholms jazzmuseum äta kräftor tillsammans på kvällen. Sitta uppe nästan hela natten och utbyta tankar och minnen.

 

Torsdagen den 5 augusti 2010 kl. 19:01

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Hänglås och konst i Riga

Det första vi såg då vi var på väg till den gamla delen av Riga var det här cykelvraket som var fastkedjad vid en stolpe.

 

Sedan såg vi flera fastkedjade cykelvrak och började tycka det var konstigt. Kan det vara konstinstallationer sa vi frågande till varandra. Ingen av oss hade ett vettigt svar på vår egen fråga.

 

Vi upptäckte alla hänglås på broarna.

 

Är dom lite konstiga i Riga undrade vi.

Svar på mysteriet med hänglåsen fick vi två olika versioner av då vi frågade några Rigabor, men vi glömde att fråga varför stan var full av gula fastkedjade cykelrester.

Kanske hade vi fått ett svar på moderna museet, men vi hann aldrig med några museer. Det får bli en annan gång. Bilden är från Moderna museet från kanalsidan. 

Om hänglåsen fick vi veta att nygifta par låter gravera in sina namn på låset  och sedan låser paret fast det på en bro och kastar nyckeln så långt bort som möjligt i vattnet, desto längre, desto lyckligare och hållbarare blir äktenskapet.

 

Dottern skrattade och funderade, om äktenskapet spricker, klipper dom bort låset då undrade hon. 

 

En annan rigabo sade att det räcker att de är ett förälskat par som sätter dit ett lås och kastar bort nyckeln, desto längre bort de kastar nyckeln desto längre håller deras förhållande. Mamma då skulle du kunna fylla ett broräcke med lås sa hon med glimten i ögat.   

 

Vi upptäckte enligt mitt tycke ett fult hus helt olikt alla andra hus i Riga. Huset saknade fönster. Det var ockupationsmuseet och kanske inte konstigt att det var byggt som det var. Där kan man få en inblick i Lettlands tragiska historia under de senaste 65 åren. Här finns intressanta utställningar om de två perioder som Sovjetunionen ockuperade landet samt ockupationen under nazitiden. Även svenskarnas baltutlämning till Sovjet i mitten av 40 talet kan skådas på museet.

Kontrasen blir stor då då man går igenom ockupationsmuseet.

 

På andra sidan finner  man det vackra Svarthuvudenas hus som var de tyska ogifta handelsmännens hus från 1300-talet, som på 1600-talet fick en renässansfasad. Det vackra huset bombades under andra världskriget men återuppbyggdes lagom till Rigas 800-års jubileum.

 

 

Det vi slogs av var hur väl det gamla hade integrerats med det moderna. Jag hade tänkt att visa lite mer modern arkitektur, men den dag vi åkte med buss på sightseeing regnade det och det gick inte att fota genom bussfönstret.

 


Det finns många vackra restaurerade hus i centrum . Om man är  arkitekturintresserad  är Riga en stad man ska besöka. Det är en fantastisk mångfald av byggnader i Nouveau arkitektur och mängden av jugendhus har jag aldrig sett tidigare.

S:t Peterskyrkans höga torn på 123 meter var vårt riktmärke  då vi orienterade oss i Riga.

Till vänster på bilden så är de två husen av senare modell, men ändock flyter de in i arkitekturen. 

Det är en fantastisk vy uppifrån S:t Peterskyrkan  Kyrkan byggdes först 1209, men byggdes ut i början av 1400-talet. Det nuvarande tornet färdigställdes 1746. Tornet har träffats av blixten 6 gånger; två av gångerna har tornet kollapsat, 1666 och 1721.

 

Innan andra världskriget var tornet den högsta träbyggnaden i Europa. Under sovjettiden installerades en hiss i tornet vilket gjorde det möjligt för allmänheten att åka upp till toppen och se utsikten över Riga. Utsikten från 72 meter.

 

Vi avslutade med ett besök i galleriorna vid centralstationen och saluhallarna. Ett är säkert vi vill båda åka tillbaka. Vi skulle ha åkt till Jormala som har en fantastisk sandstrand och många Spa, men det får bli en annan gång. Vi kände inte för någon lerinpackning den här gången. Jag har så många fina bilder som jag skulle vilja visa, men mitt galleri börjar bli fullt. Utanför S:t Peterskyrkan

stod en saxofonist och spelade som jag videofilmade och han avlöstes av en liten kille i 10 årsåldern som spelade trumpet som jag också filmade. Tyvärr tar dessa korta filmsnuttar mycket utrymme och det har jag inte gott om på min hemsida.

 

jag har så många fina bilder från saluhallarna, men nu måste jag avsluta mina blogginlägg från Riga. 

 

Onsdagen den 4 augusti 2010 kl. 21:59

Reseminnen | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Med Darling under Rigas broar

På Lördagförmiddagen efter en bastant frukost på hotellet begav vi oss till Riga kanal. Vi klev ombord på den vackra kanalbåten Darling från 1903 för en rundtur på Riga kanal och floden Daugava. Båtturen utgick strax efter moderna museet och Kronvalda Parks.

 

 Välkomna ombord en liten stund på Darling.Vi passerade Operan efter första bron. Det vita huset på höger sida.

Vi fick en karta så vi kunde följa med var vi gled fram med den smäckra båten. Det kostade 5 Ls och det var en tur på ca en timme.

Jag tror att vi passerade under 15-16 broar. Rutten är markerad med rött.

 

 Riga är födelsestaden till den världsberömda balettdansören Mikhail Baryshnikov, vilket har präglat landets stora intresse för balett. På operan i Riga framträder ofta sångare i världsklass. Varje kväll sker flera olika musikframträdanden på olika scener i Riga. Dels på operan, dels i konserthuset och på andra scener. Rigas filharmoniska orkester spelar i Grand Guild byggnaden. Det finns något för alla musiksmaker, om jag hade rest med Mats skulle vi nog hamnat på en jazzclub.

 

Här passerar vi zeppelinerhangarerna som är ombyggda till saluhallar.

 Strax är vi framme på Daguava floden. Här passerar vi under tre stora broar och på vänster sida ligger moderna byggnader.

 

När vi kommer till hamnen ligger det lyxkryssare på rad. Kolla en av kryssarna har helikopter och segelbåt ombord. Vi undrade om den var privatägd.

 

Det fanns en hel del riktigt stora lyxiga bilar i Riga så en del saknar inte pengar.

 Nu kommer vi snart till Moderna museet en byggnad med stora perspektivfönster och en fontän i kanalen utanför museet.

Efter kanalturen skulle vi fortsätta att leta efter det gula katthuset. Nu hade vi en karta och satte oss på en soffa vid ett torg. Vi vände och vred på kartan och

gick åt rätt håll trodde vi. Vi skulle istället vänt på våra huvuden för bakom ryggen låg huset. Nu blev det en extra omväg. Vi skrattade gott då vi upptäckte att vi suttit med ryggen mot huset.

 

För över hundra år sedan ägde en lett det gula huset med två torn med katter. Mitt emot katthuset låg Grand Guild som då var ett mäktigt skrå/Gille.

Ägaren till katthuset blev utesluten och då blev letten arg och vände på katterna så rumpan pekade mot Grand Guildhuset. Det blev en lång utdragen rättstvist som ägaren av katthuset vann och han fick åter vara medlem och då vände han på katterna så att inte rumporna vätte mot huset mitt emot. 

 Imorgon berättar jag om alla lås på broräcken är det någon som vet eller vill gissa.

 

 

Tisdagen den 3 augusti 2010 kl. 18:36

Reseminnen | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

På jakt efter katthuset i Riga

Redan på fredagen så fort vi lämnat vårt bagage på hotellet gav vi oss ut på stan. Min dotter Ann hade aldrig varit i Riga och blev postivt överraskad att staden var så vacker. Jag hade berättat om katthuset i Riga och hon hade sett bilden i mitt galleri som jag tog för tre år sedan. De andra två gångerna jag varit i Riga har det varit en dagstur i Riga och två nätter på båt mellan Stockholm och Riga. Då hinner man inte se särskilt mycket av Riga i ett stressigt tempo. För tre år sedan på min födelsedag i Riga regnade det och blåste och Riga visade upp sin värsta sida. Bilden är från 2007

 

 Första dagen gick vi i gamla delen av Riga, Vecriga är charmig med ett myller av trånga medeltida gator, gränder och torg under gotiska spiror och stenfasader som avslöjar hundratals år av olika arkitektoniska stilar. Inte undra på att Unesco placerat Gamla Stan på sin världsarvlista. Vi letade efter katthuset på fredagen, men vi kunde inte hitta det. 
 

 Riga grundades 1201 och utvecklades, som medlem av Hansan, till en mäktig handelsstad. Tyska orden, som styrde Livland, respekterade stadens självständighet, men efter ordens sammanbrott blev den 1581 polsk.
Gustav II Adolf erövrade staden 1621 och den blev då det svenska östersjöväldets viktigaste fäste. 1710 togs Riga av ryssarna och utvecklades under 1800- talet till en av Rysslands viktigaste industristäder. Efter befrielsekriget 1918- 19 blev den huvudstad i det självständiga Lettland, men under andra världskriget invaderades Riga av ryssarna 1940 och var 1941- 44 ockuperat av tyskarna. 
 

Trots svåra härjningar under andra världskriget har Rigas gamla stadskärna behållit sin ålderdomliga prägel. Den begränsas i väster av floden Daugava och i öster av en medeltida stadsmur, vars rester avslutas i nordost med Kruttornet. 
Under fredagen hittade vi inte katthuset, men jag fortsätter blogginlägget i morgon tisdag som handlar om en kanalfärd med båten Darling från 1907 på kanalen i Riga och floden Daugave och hur vi fann katthuset. Det finns en historia om katthuset. Jag visar bilder från tornet i S:t Peterskyrkan och vy över Riga. Fortsättning följer för de som vill läsa om kontrasternas Riga.

 

Måndagen den 2 augusti 2010 kl. 21:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Om Tallink Riga Hotell.

 

Det har varit fantastiskt mysiga dagar i Riga tillsammans med dottern.

Vi bodde på ett nytt hotell som hade öppnats i år som var toppen. Det fick kompensera båtresan med gamla Silja Festival, numera Tallink. En gammal båt som inte gav någon särskild upplevelse. Buffén på vägen dit var en besvikelse. Likaså underhållningen med fåniga lekar och lotterier. Dansbandet ombord var riktigt bra, men det var inte så många som dansade.

  

Vi tog en taxi från hamnen till Hotellet. Vi fick betala dubbel taxa. Det ska inte kosta mer än 5 lats, snarare mindre. Kursen var 7,51 lats som motsvarar 100 kr. 

Vi betalade med en svensk hundralapp till hotellet. Från hotellet till båten i söndags kostade taxin ca 40 kr i lettiska pengar. Man ska ta röda taxibilar som har taxameter då blir det ett bättre pris.

 

Vi bodde på Tallink Riga hotell på Elizabetes gata som ligger vid  järnvägsstationen och busstation.  Väldigt centralt beläget och nära till affärscentrum  och saluhallarna. Det är inte långt till parkerna och den gamla delen av Riga. 

 

Saluhallarna som varit hangarer

 

Hotellet öppnades i april 2010 och det kändes väldigt fräscht. Restaurangen var mer än väl godkänd.

En av kvällarna åt vi Tuna on the rocks som vi själva grillade på den heta stenen vid bordet. Det var en en riktig gourmet middag med gott vin och det  kostade ca 500 kr för två personer.

 

Det finns gym på hotellet som dottern utnyttjade varje dag. Det serverades en frukost som inte saknade någonting och där allas smaker var tillgodosedda.

Rummen var utrustade med TV och det gick att koppla in datorn på rummet.

Luftkonditionering, roomservice för den som vill äta på rummet. Bekväma sängar och det fanns minibar och kylskåp.

 

Baren på hotellet där vi tog en nightcup innan vi gick till sängs var trevlig.  

Vi utnyttjade inte skönhetssalongen på hotellet och vi åkte inte heller till Jormala och kostade på oss en Spa behandling. Vädret var för bra för det och Riga är en så intressant stad att utforska så vi koncentrerade oss på det.

 

 Duschen i vårt hotellrum och toa var kaklad mosaik. Dottern tyckte att hotellet var inrett i japansk sparsmakad stil.

 Sista kvällen tog jag och tuperade håret och skojade med Ann att jag tänkte gå till restaurangen i den frisyren. Hon tyckte jag liknade någon i TV programmet "Äntligen Hemma" som fixar saker. Hon skrattade och tog en bild med mobilen som hon skickade till barnen.

 

Jag vågade inte gå till restaurangen i den frisyren. Jag hade gjort ljusa slingor i håret i sommar och då blir jag superblond då även solen gjort sitt.

På väg hem från Riga åt vi A la Carte från den ryska matsedeln. Jag åt Blinémeny med tre sorters caviar. Det smakade bra ihop med ett chablivin. Ganska dyrt men ändock överkomligt i jämförelse vad det skulle ha kostat i Sverige. 

Vi har tagit många fina bilder i Riga och jag tänker lägga upp en reseberättelse på webbdisken senare med lite fakta och mina intryck av denna vackra och historiska stad som en gång var svensk. Skriver kanske lite mer i bloggen också om Riga som är väl värd ett besök.

 

Måndagen den 2 augusti 2010 kl. 05:35

Reseminnen | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>