Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Hänglås och konst i Riga

Det första vi såg då vi var på väg till den gamla delen av Riga var det här cykelvraket som var fastkedjad vid en stolpe.

 

Sedan såg vi flera fastkedjade cykelvrak och började tycka det var konstigt. Kan det vara konstinstallationer sa vi frågande till varandra. Ingen av oss hade ett vettigt svar på vår egen fråga.

 

Vi upptäckte alla hänglås på broarna.

 

Är dom lite konstiga i Riga undrade vi.

Svar på mysteriet med hänglåsen fick vi två olika versioner av då vi frågade några Rigabor, men vi glömde att fråga varför stan var full av gula fastkedjade cykelrester.

Kanske hade vi fått ett svar på moderna museet, men vi hann aldrig med några museer. Det får bli en annan gång. Bilden är från Moderna museet från kanalsidan. 

Om hänglåsen fick vi veta att nygifta par låter gravera in sina namn på låset  och sedan låser paret fast det på en bro och kastar nyckeln så långt bort som möjligt i vattnet, desto längre, desto lyckligare och hållbarare blir äktenskapet.

 

Dottern skrattade och funderade, om äktenskapet spricker, klipper dom bort låset då undrade hon. 

 

En annan rigabo sade att det räcker att de är ett förälskat par som sätter dit ett lås och kastar bort nyckeln, desto längre bort de kastar nyckeln desto längre håller deras förhållande. Mamma då skulle du kunna fylla ett broräcke med lås sa hon med glimten i ögat.   

 

Vi upptäckte enligt mitt tycke ett fult hus helt olikt alla andra hus i Riga. Huset saknade fönster. Det var ockupationsmuseet och kanske inte konstigt att det var byggt som det var. Där kan man få en inblick i Lettlands tragiska historia under de senaste 65 åren. Här finns intressanta utställningar om de två perioder som Sovjetunionen ockuperade landet samt ockupationen under nazitiden. Även svenskarnas baltutlämning till Sovjet i mitten av 40 talet kan skådas på museet.

Kontrasen blir stor då då man går igenom ockupationsmuseet.

 

På andra sidan finner  man det vackra Svarthuvudenas hus som var de tyska ogifta handelsmännens hus från 1300-talet, som på 1600-talet fick en renässansfasad. Det vackra huset bombades under andra världskriget men återuppbyggdes lagom till Rigas 800-års jubileum.

 

 

Det vi slogs av var hur väl det gamla hade integrerats med det moderna. Jag hade tänkt att visa lite mer modern arkitektur, men den dag vi åkte med buss på sightseeing regnade det och det gick inte att fota genom bussfönstret.

 


Det finns många vackra restaurerade hus i centrum . Om man är  arkitekturintresserad  är Riga en stad man ska besöka. Det är en fantastisk mångfald av byggnader i Nouveau arkitektur och mängden av jugendhus har jag aldrig sett tidigare.

S:t Peterskyrkans höga torn på 123 meter var vårt riktmärke  då vi orienterade oss i Riga.

Till vänster på bilden så är de två husen av senare modell, men ändock flyter de in i arkitekturen. 

Det är en fantastisk vy uppifrån S:t Peterskyrkan  Kyrkan byggdes först 1209, men byggdes ut i början av 1400-talet. Det nuvarande tornet färdigställdes 1746. Tornet har träffats av blixten 6 gånger; två av gångerna har tornet kollapsat, 1666 och 1721.

 

Innan andra världskriget var tornet den högsta träbyggnaden i Europa. Under sovjettiden installerades en hiss i tornet vilket gjorde det möjligt för allmänheten att åka upp till toppen och se utsikten över Riga. Utsikten från 72 meter.

 

Vi avslutade med ett besök i galleriorna vid centralstationen och saluhallarna. Ett är säkert vi vill båda åka tillbaka. Vi skulle ha åkt till Jormala som har en fantastisk sandstrand och många Spa, men det får bli en annan gång. Vi kände inte för någon lerinpackning den här gången. Jag har så många fina bilder som jag skulle vilja visa, men mitt galleri börjar bli fullt. Utanför S:t Peterskyrkan

stod en saxofonist och spelade som jag videofilmade och han avlöstes av en liten kille i 10 årsåldern som spelade trumpet som jag också filmade. Tyvärr tar dessa korta filmsnuttar mycket utrymme och det har jag inte gott om på min hemsida.

 

jag har så många fina bilder från saluhallarna, men nu måste jag avsluta mina blogginlägg från Riga. 

 

Onsdagen den 4 augusti 2010 kl. 21:59

Reseminnen | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>