Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Aviator

Idag var det lite långsamt och inget uteväder. Tittade på våra nyinköpta DVD filmer och bröt förpackningen till en av filmerna.  En film av Martin Scorceses ”The Aviator”. Filmen är en dramatiserad framställning av en enskild människas liv. Filmen handlar om den excentriske miljardären Howard Hughes. En film som Mats verkligen kommer att gilla. Jag ska föreslå att han bjuder hem en vän som är 90 år och som varit pilot och de tittar på filmen tillsammans. Det är samtidigt en skildring av flyghistoria och Mats och den gamla vännen är båda medlemmar i Svensk Flyghistorisk Förening.  

Hughes hade förlorat båda sina föräldrar då han var 19 år och var ensam arvtagare till en stor förmögenhet som fadern byggt upp genom att uppfinna oljeborrar. Det  gjorde det möjligt att borra efter olja i tidigare otillgängliga bergarter. Företaget Hughes Tool hade patent på dessa oljeborrar.

 

För att driva företag skulle man ha fyllt 21 år. Faderns företag och enorma förmögenhet sattes under tvångsförvaltning, men han överklagade och blev ensam ägare och beslutsfattare då han fyllt 20.

 

Howard Hughes blev den rikaste människan på jorden och den mest mytomspunna.  Han var besatt av flygplan byggde avancerade höghastighets flygplan som han själv satte världsrekord med. Han producerade storfilmer, erövrade de mest vackra hollywoodstjärnorna.  I DVD filmen kommer man in i Hughes liv vid inspelningen av Rymdens demoner, som beskrev en romantisk syn av första världskrigets luftstrider. Filmen tog tre år att spela in och kostade 3,8 miljoner dollar samt tre människoliv. Under tiden filmen producerades passade Hughes själv på att lära sig flyga.

 

Bilden är tagen av Mats på ett flygmuseum i England

Han kämpade samtidigt med fobier bakom sin självsäkra ouppnåeliga fasad, alltid i strid med sina tvångstankar och paranoia. Trots våldsamma flygkrascher, hemska anklagelser och hotande konkurser förblev Howard Hughes sin egen värsta fiende. 

 

Filmen slutar med att Howard Hughes lyckas med det som alla har sagt är omöjligt, nämligen att få sitt gigantiska åttamotoriska transportplan ”Hercules” att lyfta, åtminstone i några minuter. Trots sina problem står han där som segraren.  Vi vill alla ha ett bra slut på en film, eller åtminstone jag, men där filmen slutar fortsätter livet för Hughes.

 

Bilden är hämtad ur Flyghistorisk tidskrift och visar ett svenskt Herulesplan från 60-talet som är äldst i Europa.

Snart försvann Howard Hughes helt från offentligheten, och under decennier förblev han en osynlig storhet som troddes utöva en kolossal makt, det har genom åren gjort honom så mytomspunnen som fått många att spekulera om den osynliga Hughes som man trodde styrde sitt imperium i hemlighet.

 

I verkligheten var hans inflytande inte alls så stort. Hans företag sköttes av andra, i regel utan att fråga honom till råd, och det massiva hemlighetsmakeriet syftade inte så mycket att dölja mekaniken i hans  maktmaskineri, för mannen i pyramidens topp varken ville eller kunde visa upp sig för världen. De sista tjugo åren levde han instängd i olika lyxhotell, fönstren hermetiskt förslutna med tjocka, fasttejpade gardiner, naken, med  vildvuxet hår, skägg och naglar så långa att de börjat likna långa klor. Han var uttorkad och utmärglad vid sin död. Ett märkligt och tragiskt människoöde tycker jag. Från att ha hyllats som gudabenådat geni och sluta med ensamhet och isolering under så många år.
 Howard Hughes var född 24 december 1905 och dog i april 1976.

 

Måndagen den 16 augusti 2010 kl. 08:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>