Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Surströmming

Igår hämtade vi en surströmmingsburk från källaren som såg ut att kunna explodera när som helst. Burken hade legat där i exakt två år. Mats öppnade den i en hink med vatten. Vi dukade fram nykokt mandelpotatis, hackad lök, gräddfil och hårt tunnbröd. Därtill Ålborgs Jubileum och öl från Mariestad. Jag är i vanliga fall kinkig med bäst före datum, men det gäller inte surströmming för min del.

 

Katterna stod och vädrade och försvann in förutom Donna som är van med  lukten. Doften säger vi som älskar surströmming.

Jag kan hålla med om att för många luktar det illa då burken öppnas. Det tyckte jag också före 1965.

Romstinna honor som var utsökt goda

Jag tror dock inte jag hade ätit surströmming idag, om jag inte vid surströmmingspremiären i augusti 1965 varit i Skutskärs hamn ombord på ett lastfartyg. Det luktade sulfit från fabriken och det bjöds på surströmming. Jag kände inte att det luktade något från surströmmingen för sulfitlukten tog över och jag åt med god aptit. Tyvärr är det många som avskräcks av lukten då burken öppnas.  

 

En skröna, eller sanning?

Vi var ett tappert gäng som brukade äta surströmming efter jobbet så här års. En av kollegorna berättade att han tidigare brukade handla sin surströmming i en kvartersbutik där han kunde köpa Oscars surströmming. Han frågade efter sin surströmming och den nya handlaren som visade sig vara invandrare skakade på huvudet. Plötsligt kom han på något. "Vänta" och så försvann han ut  och kom tillbaka med en burk "menade du den här"

Ja, kollegan blev glad. "Det går inte att äta fy fan, jag öppnade en burk och det luktade inte bra, ska slänga dom, för gamla." Jag köper sa kollegan. "Nej jag säljer inte rutten mat du kan inte ens ge den till hunden, jag vill ha gott rykte" "Förstå mig" Kollegan försökte förklara att den ska lukta illa och fortsatte att tjata på att få köpa burkarna. Till slut utbrister handlarn. "Är du dum i huvudet?" "Jag kan betala dig om du kastar burkarna"

Han försvann igen och kom tillbaka med en kasse full med surströmmingsburkar. "Här ta dom!" Kollegan försökte betala."Nej, du kommer förstå vad jag menar när du öppnar en burk"  När kollegan ska gå ut genom dörren med kassen han fått, 

ropar handlarn; "Ät inget ur burkarna, lova mig det"

All heder åt den handlarn! Alla var glada!

 

Vi har två gamla burkar kvar och de nya från i år får mogna tills nästa år.

 

Surströmmingspremiärens historia

Innan kylskåpens, frysarnas och konservernas tid fick man använda andra metoder att lagra sin mat för att bevara den i ätligt skick. Förutom torkning och saltning var jäsning en gammal välbeprövad metod med tusenåriga anor. Under Sveriges fälttåg på 1600- och 1700-talet användes surströmmingen som näringsrik och hållbar kost till soldaterna.Fördelen med jäsningsmetoden var att det inte krävdes särskilt mycket salt, vilket det tidvis kunde råda brist på i Sverige.

 

På 1800-talet ökade kemikunskaperna så att processen kunde snabbas på. Tidigare kunde det ta 8 månader att jäsa fisken. När man sedan på 1890-talet började förpacka surströmmingen i plåtburkar, etablerades den moderna surströmmingskulturen.

  

För att garantera att kunden verkligen fick en färdigjäst produkt i sin hand infördes på 1930-talet en lag om att årets surströmming inte fick släppas ut i handeln före den tredje torsdagen i augusti. Lagen avskaffades 1999, men producenterna har enats om att ändå behålla traditionen för att garantera en bra produkt. Strömmingen leker på våren så med tanke på jäsningstiden är det naturligt att augusti är högsäsong för surströmmingen.

Även om surströmmingen är en genuint svensk rätt, så ingår den i en spridd tradition att jäsa nyfångad fisk för att få längre hållbarhet även i andra länder.  

 

Fredagen den 20 augusti 2010 kl. 18:11

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>