Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Somliga går med trasiga skor

"Somliga går med trasiga skor, säg vad beror det på. Gudfadern som i himmelen bor, kanske vill han ha det så."av Cornelis Wreesvijk. 
 

Tänk på de hemlösa som behöver varma kläder inför hösten och vintern. Skänk gärna av ditt överflöd. En del hemlösa som fått en liten lägenhet efter många år i hemlöshet behöver bohag och därför var de TV apparater som jag skänkte bort av stort intrese för de hemlösas förening.

 

Blev påmind om de hemlösa med anledning av att vi skänkte bort tre TV apparater. Fick mail från ordföranden i  Hemlösas förening i Stockholm. Ordföranden Rolf bodde på Lidingö som tonåring och tillhörde dotterns kompisgäng i slutet av 70-talet och i början av 80-talet. Kompisarna skingrades, en del läste vidare och min dotter gick Sophiahemmets sjuksköterskeskola. En tjejkompis blev polis och alla har etablerade yrken idag. Några började använda droger och det gick illa och slutade i tragedi. 

 

Roffe, en i gänget  mindes jag särskilt väl för han brukade alltid ha med sig sin Boaorm i en väska, dessutom var han artig och trevlig och mycket smart. Jag trodde aldrig att hans öde skulle bli hemlöshet under en ganska lång period av hans liv.

 

Det dröjde sedan till  2004  innan jag skulle stöta ihop med Roffe igen. Det skulle fattas beslut i Vantörs Stadsdelsnämnd att alla hemlösa skulle bort från Högdalstoppen  där de tältade och bodde i husvagnar. Jag anser att de inte störde någon där långt från Högdalens centrum. Jag skämdes för att jobba i Vantörs stadsdelsförvaltning då. Försökte prata med Per Sundgren V och Stadsdelsdirektören att då måste de anvisas någon annanstans att bo. men det var att prata för döva öron.

 

De hemlösa hade en lokal i Högdalens centrum genom Convictus i samabete med kyrkan, psykiatrin, socialtjänsten med flera. Lokalen finns fortfarande och kallas för Bryggan med dagverksamhet för de hemlösa. Där kan de köra en tvättmaskin, duscha, äta smörgås och soppa, uträtta sina olika behov. Däremot finns det inget tak överhuvudet inför natten. Nu läste jag nyligen att Bryggan åter är nedläggningshotad. Jag tycker det är en skam att Sverige har hemlösa. Det måste vara ett systemfel i maskineriet.

 

De hemlösa demonstrerade mot beslutet och det var något bekant med talesmannen för de hemlösa. Det var Roffe, han är fortfarande ordförande för de hemlösas förening i Stockholm. 

 

 Eftersom de inte hade någonstans att ta vägen efter avhysningen av Högdalstoppen inledde de en aktion vid Medborgarplatsen under förevändning att de köade för biljetter till en storfilm som skulle ha premiär på en biograf där.

Dåvarande socialborgarrådet hade uttalat att det var tillåtet att köa och tälta för biljetter till filmen.

 

Roffe håller i dag föredrag och är med i debatter, skriver mycket välformulerade artiklar om bostäder till hemlösa och slåss med väderkvarnar brukar jag säga. Ibland överdriver han för att reta hjälporganisationer och politiker för att det ska hända något.

 

Egentligen behöver man inte vara psykiskt sjuk, eller missbrukare för att bli hemlös. Socialtjänsten agerar långsamt om någon hotas av vräkning, kanske bara för en veckas försening av hyran. Då ska hyresvärden skicka  ett brev till socialtjänsten som har en skyldighet att gripa in. Socialtjänsten uppmanar att den vräkningshotade kontaktar dem och det kanske är en halvtimmes telefontid och det är upptaget hela tiden. Till slut kommer dagen då det är dags för avhysning.  Skillsmässa, blivit av med jobbet, jag då är det lätt att hamna i en ond cirkel.

Jag vet en privat hyresvärd som ville bli av med sina hyresgäster för att veckovis istället hyra ut lägenheterna till företag som gav honom mer pengar. Påstod att hyregäster störde inte betalade hyran i tid med mera. Skickade ogrundade varningar.

 

Roffe menar att det är stora summor i omlopp som går till

hjälporganisationernas administration och löner till anställda istället för bostäder till hemlösa. Roffe är noga med att skilja på begreppen bostadslös och hemlös och förklarade varför i en artikel på nätet.

 

Det är tur att det finns eldsjälar som jobbar ideellt för de svaga och för dem  som står utanför samhället. Ofta hör man att de har själva valt sin situation, eller var och en måste ta ansvar för sitt eget liv. Ibland har en del inte orkat i en svår situation då skyddsnäten inte längre finns i vårt samhälle med brister inom psykiatri och missbruksvård. Det är cyniskt  anser jag att dela ut gratis sprutor till narkomaner istället för att ge vård. Sovsäckar till hemlösa istället för tak överhuvudet. Vart tog "tak över huvudet garantin" vägen som politiker lovade vid förra valrörelsen.

 

"Somliga går med trasiga skor,tills de har slutat gå. Djävulen som i helvetet bor får sig ett gott skratt då. "
 

 

Onsdagen den 25 augusti 2010 kl. 22:16

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>