Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Urskogen i Tyresta

 

 


Med risk för att bli tjatig kan jag inte låta bli att skriva om den natur som finns i vår närhet. Den här årstiden tycker jag är den bästa för skogsvandringar en verklig lisa för själen.

 

Därför vill jag dela med mig och berätta om Tyresta. Mats och jag gick igår i skogen utan katterna och vi tog kameran med oss. Vi såg varken bävrar, rävar eller älgar och inte lyckades vi fånga en enda fågel på bild. Jag var för upptagen med att plocka svamp.

 

Här görs observationer av en mängd olika arter av fåglar. Tjäder, Havsörn, Pilgrimsfalk, Kattuggla och tornfalkar och det går att göra listan hur lång som helst.  

 

Den största urskogen söder om Dalarna är Tyresta Nationalpark. Vårt hus gränsar till en mindre skog som ägs av några gamla jordbruksfastigheter som i sin tur gränsar till ett naturreservat som omgärdar Tyresta Nationalpark. Inget har avverkats av skogen närmast vårt hus och gården intill oss har inte brukat jorden sedan 70-talet.

 Donna vid Svartsjön

Tyresta nationalpark och naturreservat är ett av de största orörda skogspartierna i Sverige. Den unika skogen med väldiga träd med 400 år på nacken, ett virrvarr av grenar, rotvältor och multnande träd, ett hem för sällsynta växter och djur – det är Tyrestas urskog.

 

Trots att vi bara har ett par kilometer dit, förmedlar urskogsdelen av nationalparken, norr och öster om Tyresta by, en äkta känsla av vildmark.

Där finns stora hällmarker med grova, gamla tallar på både två- och trehundra år som sträcker sig mot ljuset med mäktiga kronor. Ja, den äldsta tall som påträffats i nationalparken är faktiskt över 500 år gammal!

Granen blir inte lika gammal som tallen men de äldsta kan bli ända uppemot 250 år. 

 

Typiskt för landskapet i Tyresta-området är de många mossar och myrar som finns med växter som skvattram och pors. Det finns också ett tiotal sjöar och tjärnar att vila blicken på. Det brann i Tyresta nationalpark 1999 och första åren var brandområdet stängt för besökare. Det kommer arter som bara kommer efter en skogsbrand. 
 

Skvattram på bilden

Nationalparken omfattar 1.970 hektar, till den helt övervägande delen bestående av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap med tallen som dominerande trädslag uppe på hällmarkerna och granen i de bördigare dalsänkorna.

 

Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat som en skyddande hästsko i söder, öster och norr. Reservatet omfattar 2.700 hektar och totalt är det skyddade området på nästan 5.000 hektar

Vid Åva finns en laxtrappa där laxöringen leker och där en havsvik gränsar till reservatet, men det får jag visa bilder på vid ett annat tillfälle.

Ytan med urskog i världen minskar varje år med ungefär 6 miljoner hektar. Det beror på att urskogar görs om till jordbruksmark men också på att man börjat avverka i skogen genom att plocka ut de mest värdefulla träden. Då är det inte längre en urskog utan en produktionsskog och många av de ursprungliga organismerna som levde där kan inte överleva längre.

 

I Sverige har vi bara knappa 1% kvar av våra ursprungliga skogar, d.v.s. mycket mindre än många andra länder.
Klokt sagt...
”Först när det sista trädet huggits ner, den sista floden förgiftats, den sista fisken fångats kommer ni att förstå att man inte kan 
 äta pengar!”

 

 

Tisdagen den 31 augusti 2010 kl. 16:24

Natur | Permalänk | Kommentarer [16] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>