Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Naturens konst

 

En härligt klar höstdag som lockade ut oss i naturen rustade med svampkorg och kamera. Idag hade jag Spanaren i åtanke som tar fantastiskt fina bilder på detaljer i naturen  som jag blev imponerad av. Det är inspirerande att titta på andras bilder och man lär sig lite nytt hela tiden.

 

Mina bilder är inte att mäta med dessa, men naturen är fantastisk.

 

 

 

Onsdagen den 29 september 2010 kl. 18:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

Anonyma bloggläsare

De flesta besökare har googlat som hamnar på min hemsida. Det finns ju flera sökmotorer, men det är alltid google, eller via någons hemsida på zoomin. Visst blir jag nyfiken och det skulle vara roligt att veta vilka dom är, alla anonyma där ute i cybervärlden som läser blogginlägg och tittar på bilder.  Idag har jag visat Mats lite hur min hemsida fungerar för han ska så småningom själv skaffa en hemsida. När han tittade på mina besökare idag så läste han att det var någon som hade adress slottet.no.

 

Mats drog genast slutsatsen att det var norska kungahuset. Jasså dom läser skvaller på nätet och vi om dom i skvallertidningar. Genast ville han veta vilka bilder de tittat på och vad som lockade alla besökare. Han har inte varit så intresserad tidigare, men börjar snart bli klar med sin självbiografi som är tillägnad främst barnbarnen. Då det är klart  tiden måste fyllas med något annat vid datorn.

 

Han fantiserade om vad han skulle kalla sig för och smakade på nakenmannen, nudisten och skulle använda bilden "tidigt morgondopp som profilbild" som ligger i mitt galleri. Givetvis skämtade han med mig. Nu har jag sått ett litet frö i alla fall, snart blir det en zoominare till. Sedan undrade han om han skulle kalla sig 75 plus, men det tyckte jag inte heller var någon bra idé.

 

Idag har vi knappt varit ute för jag vill inte gå i skogen när det stormar med tanke på fallande träd. Jag har roat mig med att ta lite bilder inomhus.

Ifrån badrummet plockade hag ihop lite snäckor.

Fotade också sådant som har affektionsvärde eller ett penningavärde om det skulle hända något.

 

 

 

 

Tisdagen den 28 september 2010 kl. 19:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

Tandhygenister.

Idag ringde min tandhygenist och ville boka en ny tid. Jag fick jättedåligt samvete. Jag har vissa kvällar somnat och glömt att borsta tänderna, inte använt mellanrumsborstar eller tandtråd. Näst sista gången jag var hos tandhygenisten skulle jag ta med min elektroniska tandborste. Hon visade hur jag skulle använda min tandborste och jag fick bakläxa. Lektionen kostade mig 800 kronor i hur man borstar tänderna rätt. Trots det har jag nog inte tagit till mig det. Sköt på det hela till den 27oktober så nu får jag försöka det jag lärt mig igen så jag inte får bakläxa. Plötsligt är man ett barn igen som vill vara till lags och göra rätt.

 

Måndagen den 27 september 2010 kl. 21:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Skrattkramp då vi såg "Farsan"

Vi vaknade tidigt och var kanonpigga redan före sex i morse. Vi tittade på filmen farsan av Fares och vi skrattade så vi nästan fick ont i magen. Vi fick ta en skrattpaus och koka korv som vi åt med god aptit med varma korvbröd.

 

 I helgen skulle jag hälsa på min syster som bor på ett demensboende på Lidingö. Jag hade totalt glömt att det var Lidingöloppet enda dagen som man sitter i bilkö till och från och på Lidingö. Istället blev det bara ett besök på Lidingö kyrkogård idag. Fanns knappt en parkering i närheten av kyrkan.

Det är en så vacker plats där jag har en familjegrav med plats för tolv urnor.

Jag ångrar inte att jag flyttade från Lidingö, men en plats där man bott i 46 år har jag en speciell känsla för och känner mig mer hemma där än i Vendelsö där jag numera bor.

 
 Innan det var kyrkogård brukade sonen fiska gäddor i kyrkviken precis här bredvid roddklubben.

 

Söndagen den 26 september 2010 kl. 18:10

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Bilder med rörelse och fototävlingar

Ännu en fin dag med sol och 19 grader varmt. Varje mild höstdag med sol gör mig lycklig. Tog kameran med i dag ut i naturen och hoppades på att möta den fina räven igen eller få syn på bävrarna. Hittade inga bra motiv för nu har jag för många bilder på svampar. 

 

Idag slog det mig hur många bilder jag tar på det som är lätt att plåta och som står stilla. I somras upptäckte jag att det fanns fototävlingar på nätet med olika tema.

 

Det har varit tema röd på foto.nu och en fin bild från New York fick första pris. 

En ny tävling pågår just nu på tema rörelse och jag hittade två bilder som skulle passa i tema rörelse som jag själv har tagit.

Jag bidrog med de översta bilden som är från en inomhus match i fotboll. Det är bara tillåtet att bidra med en bild.

 http://www.fototavling.nu/lamna_bidrag.html

 

Jag vet att jag knappast har någon chans att vinna för det finns många duktiga amatörer. Det ger trots allt inspiration att titta på andras bilder.

Vi är ju många som är fotointresserade på zoomin som kanske vill tävla med bilder.

Spanaren och jag deltar i Vi i Villas fototävling "Härliga höstfärger"

 

Mats bidrar med en bild i tema rörelse där det ser ut som om flickan påbilden går på vattnet.

 

Hur man tolkar en bild med rörelse är är nog olika såg jag på de bilder som skickats in till tävlingen. 

 Jag har några gamla bilder som säkerligen är tagna av proffsfotografer som jag förknippar med rörelse och oftast med vatten.

 

Det var en fotograf på DN som tog den här bilden på syrran för många år sedan.

Finns fler bilder i albumet Nya Zeeland

Den här bilden kan väl också vara rörelse

Jag sitter längst bak och här var det både fart och rörelse.

Dino som bott hos oss i två omgångar tävlar på bilden.

 

Det vore intressant att veta hur ni som läser det här tolkar rörelse i era bilder. Det skulle vara roligt om du visade bilder med rörelse på  din hemsida.

Blev du sugen på att skicka din bild till tävlingen rörelse så kolla på deras hemsida.  

På Foto.nu  

 

Lördagen den 25 september 2010 kl. 17:14

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Fredagsmys och höst i min trädgård.

 

Det har varit en varm skön höstdag och jag passade på att jobba utomhus i trädgården. Jag hade på mig bara  jeans och en kortärmad blus för det var så varmt. Senare blev det fredagsmys på uteplatsen med räkor som förrätt och ett glas mousserande vin. Mats hade handlat varsin liten bit oxfilé till kvällen. 

 

Sådana höstdagar som idag är helt underbara. Missarna gillar då jag är ute i trädgården och följer allt jag gör.

 

Här är några bilder från höst i min trädgård.

Sommarens sista pensé i slutet av september.

Solrosen blir nu mat till småfåglarna.

Nedan grannens kastanjeträd

 

 

 

Fredagen den 24 september 2010 kl. 19:45

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Rapport från svampskogen

En skön dag då jag tog kameran och gick ut i skogen för att se hur långt trattisarna hade kommit. Tog lite bilder som jag vill dela med mig av till er som inte kommer ut i naturen varje dag. Trattisarna är på gång och de får växa till sig lite mer innan det är dags  att skörda. Det finns inget godare än trattkantarellsoppa. Sena gula kantareller kommer det fler av, men de får också växa lite till. 

 

Vid vårt vadställe var jag väldigt nära att halka balanserande med kamera och svampkorg. När man blir äldre får man sämre balans och jag tränar balans på en balansplatta för att undvika fall. Då kom jag på att jag glömt mobilen igen.  Eftersom jag bara plockade lite av de största trattisarna och kantarellerna idag skulle det räcka till viltskavet som jag tänkte ta fram från frysen till middag.

Vände tillbaka och gick hem.

 

Väl hemma igen kunde jag inte låsa upp ett av låsen på dörren. Mats hade åkt och skulle vara borta fram till eftermiddagen. Låset kärvade även i morse då jag skulle hämta morgontidningen, så jag fick gå ut terassvägen.

 

Jag höll på i mer än 20 min och det var helt omöjligt att låsa upp ett av låsen. Nu kommer jag bryta av nyckeln tänkte och får kanske sysselsätta mig med annat, ta lite höstbilder istället och här är resultatet.

 

Tog jättemånga bilder som jag ska redigera. Nu är det dags att laga middag och Mats hade köpt en DVD "Farsan" av Josef Fares så den ser jag fram emot att få njuta av.

 

 

 

Torsdagen den 23 september 2010 kl. 18:22

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Nya miljöpartiets symbol

Publicerade min maskros bild mot blå bakgrund på en väns sida på Facebook.

En miljöpartist som kandiderat till riksdag, kommun och landsting tog bilden direkt som sin profilbild på FB. Undrar varför? Kolla bilden igen. Är det  tillåtet? Inte gör det mig något egentligen. Kände mig både lite hedrad men samtidigt konfunderad.

Tänker MP samarbeta med Alliansen och SD?

 

Tisdagen den 21 september 2010 kl. 23:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Skogens guld och maskros med blå bakgrund

Jag funderar på hur det ska gå att bilda regering......????
Ska miljöpartiet regera tillsammans med Alliansen och SD då kanske de behöver byta symbol? Skapade ett förslag före valet...till ny symbol för MP

Det är dumt att fundera så mycket! Det är bara och avvakta och se. Svenska folket har röstat och nu kan vi bara se vad som händer.

 

Jag har i två dagar vistats i skogen och idag gick jag nära på vilse. Det är lättare när solen skiner att hålla reda på väderstrecken.  Går man hela tiden runt och tittar ner i marken är det lätt hänt att man plötsligt inte vet var man är.

 

Jag borde ha lärt mig efter det att Mats och jag gick vilse en gång och fick ta en taxi hem då vi till slut hörde bilar på långt håll. Första tiden efter det tog vi alltid med karta och kompass. Idag hade jag inte tänkt att gå så långt.

 

Då skogen är full av guld blir man girig och vill samla i frysen så mycket som möjligt inför den kommande vintern. Jag var helt slut när jag kom hem och därför har jag knappt hunnit läsa bloggar eller kommentera. Mesta jobbet är att ta hand om svampen.

 

 

Hittade blomkålssvamp, smörsopp, brunsopp, blek taggsvamp, brunsopp och kantareller och små trattisar.

 

 

Tisdagen den 21 september 2010 kl. 19:29

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Varför har inte moderaterna någon blomsymbol?

 

Det känns alltid högtidligt på valdagen att gå iväg och rösta. Det är en speciell stämning. Vi hade en strålande dag med sol precis som vid förra valet.Väl framme vid vallokalen fanns en bukett blommor som överöste oss med valsedlar. Det var ros, nejlika och maskros, vitsippa, blåklint och klöver.  

 

Jag såg ingen blåsippa.Sverigedemokraterna har bytt symbol från fackla till blåsippa och anklagas för stöld av ett litet högerparti.

Varför har moderaterna ingen blomma som symbol tänkte jag? De andra partierna har delat ut blommor i sin kampanj. Kanske de delar ut en morot i nästa kampanj.

 

Läste att en moderat riksdagskvinna har föreslagit en ny symbol för moderaterna. En morot.

" En rotfrukt är tuffare än en blomma och den är god, nyttig och jordnära. Den är användbar och har lång hållbarhet, skriver Sofia Arkelsten (m) på sin blogg".

 

 Jag hade redan bestämt mig för ett bra tag sedan vilket parti jag skulle rösta på till riksdagen. Däremot var jag tills igår lite osäker på hur jag skulle rösta i kommunal- och landstingsvalet. Jag har de senaste dagarna suttit och googlat på de lokala partiernas handlingsprogram. Till skillnad mot förra valet då röstade jag olika, men idag blev det samma parti i de tre kuverten.

 

Nu är vi laddade för en lång natts valvaka. Vi har köpt hem lite godsaker och frukt. Blir vi hungriga senare inpå natten blir det varma mackor med skinka ost och tomat. Istället för tomat brukar jag skiva en banan och lägga på min macka Det har blivit tradition på valnatten med varma mackor sent på kvällen och vi har ätit en tidigare middag idag. 
 

Vi började med strimlad paprika gurkastavar, mjäll rå blomkål, chips och lite salami och två sorters dippsåser. 

 

Jag har övergett det parti som jag en gång var medlem i. Valåren 1990, 1993 och 1997 stod jag alltid tredje söndagen i september och delade ut valsedlar. Det var roligt och det var en god stämning bland de olika partiernas funktionärer för vi satt oftast i samma nämnder.
Det här hittade jag i en gammal valbroshyr från början av 90-talet. Jag kunde inte undvika att bli lite nostalgisk.
Så sade jag då inför valet 1990.

 

Tänker på dem som kämpade för den allmänna rösträtten, vilken kamp de förde och det är lätt att glömma bort att det inte alltid varit en rättighet att rösta. 

Jag kände att jag ville skriva ner lite historiska fakta om den allmänna rösträtten som säkert alla redan känner till.

 

En historisk tillbakablick

 

Det är intressant att tänka tillbaka att män fick allmän rösträtt 1909 och då infördes ett proportionellt valsystem till riksdagens andra kammare.

Innan dess hade valen till riksdagen genomförts som majoritetsval. Rösträttsålderna var 24 år. Den som inte betalt sina skatter eller var beroende av socialvården eller satt i fängelse fick inte rösta.

 

Rösträttsåldern sänktes 1919 till 23 år och riksdagen beslutade om allmän och lika rösträtt. Som villkor gällde fullgjord värnplikt, inte försatt i konkurs, omhändertagen av fattigvården eller under straffpåföljd.
 

Först 1921 kunde för första gången kvinnorna utöva sin rösträtt i riksdagsval.

 

Krav på fullgjord värnplikt togs bort 1924 för att få rösträtt. Intagna på häkten och anstalter fick rösträtt 1937. Detta skedde i och med att regeln om att den som straffades för ett allvarligt brott också förlorade sitt medborgerliga förtroende togs bort.
 

Det år jag föddes 1942 bestämdes det att valen till stadsfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdag alltid skulle hållas den tredje söndagen i september, men fortfarande under skilda år. Val till kommunfullmäktige hölls fortfarande den första söndagen i oktober. Det blev för första gången möjligt att poströsta, dvs. rösta i förväg på posten.

 

Rösträttsåldern sänktes till 21 år 1945
Kraven på att ej vara försatt i konkurs, omhändertagen av fattigvården eller under straffpåföljd var inte längre ett hinder för rösträtt 1948. Det enda hinder som nu kvarstod var förmyndarskap eller som det senare hette omyndigförklarad av domstol. Den s.k. jämkade uddatalsmetoden infördes som metod för fördelning av mandat mellan partierna 1952. Rösträttsåldern sänktes till 20 år 1965 och till 19 år 1969.
 

Det blev gemensam valdag för riksdagsval och val till landstings- och kommunfullmäktige 1970 och 1971 avskaffades tvåkammarsystemet och treåriga mandatperioder infördes. Rösträttsåldern sänktes 1975 till 18 år om man fyllde 18 senast på valdagen. Tidigare skulle gällande rösträttsålder ha uppnåtts året före valåret.
Utländska medborgare fick rösträtt i val till landstings- och kommunfullmäktige 1976.
Att en person kunde bli "omyndigförklarad av domstol" hade tagits bort innan valet i början av 1990.
Mandatperioden för riksdagen, landstings- och kommunfullmäktige förlängdes från 3 år till 4 år 1994.


Önskar er som läser att ni får en intressant valvaka ikväll och är nöjda med resultatet i morgon.  

 

Söndagen den 19 september 2010 kl. 21:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

Tankar om vardagen

Inte kan jag sitta vid datorn och skriva blogg inlägg och inte besvara systemmeddelande som är spännande att läsa och kommentera. Verkligheten tränger sig på. Kylskåpet behövde rensas och göras rent. Började känna en obehaglig lukt. Planera inköp och städa, tvätta puh...

 

Kanske vore det skönt att ha någon som kom hit och städade. Är det omoraliskt att tänka Rutavdrag? Då är det ju trots allt någon som får en välbehövlig inkomst. 

 

Mats har sina uppgifter och vi delar på arbetet och var och en gör det vi är bäst på. Jag har ont i ryggen idag. Föredrog att ta en skogspromenad framför städning. Ville bara tala om att jag inte har hunnit med att läsa bloggar idag. Min sambo och jag har dessutom olika uppfattning om vad som är rent hus. Vad som är stökigt och inte stökigt. Trädgården kräver sitt. Trots allt är jag glad för att vi kan bo som vi gör än så länge och vill njuta av det så länge som möjligt. . Har svårt att se mig själv och Mats på ett äldreboende. Om 12 år fyller jag 80 år och Mats är då 88 år. Helt ofattbart. Tiden går så oerhört fort. För snart 16 år var jag bara 52 år då vi flyttade ihop. Vi har haft det bra dessa år och kanske de bästa åren i mitt liv.

 

Torsdagen den 16 september 2010 kl. 22:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Slutet på historien apropå återvinning av äldresopor.

Det jag ville lyfta fram med det här blogginläggen är att man aldrig är för gammal att utföra jobb efter 67 år om man så önskar. Det behövs en attitydändring i samhället mot dem som önskar fortsätta att jobba. När jag gjorde anställningsintervjuer sa de flesta att de saknade regelbundenheten i sitt tidigae liv, att det första året de gick i pension var ett smekmånadsår och det var skönt att vara ledig.

 

De sade att de sedan hade känt sig onyttiga och saknade en daglig social kontakt med arbetskamrater. Nu får man komma ihåg att de som sökte jobb var nästan uteslutande akademiker som önskade göra något helt annat. Det fanns inga fd. vårdbiträden som sökte jobb. Många av de sökanden tyckte att de saknade en mening med livet som inte fanns längre och speciellt inte för dem som vårdat en hustru som gått bort. Jag drog slutsatsen att män som helt gått upp i sina jobb hade svårare att hitta sin roll i ett pensionärsliv. Därför tror jag att det var så många fler män som sökte jobb.

 

Ett annat exempel som en av seniorerna tog upp när jag hade uppföljningssamtal. Han hade haft ryggont som gått över och hade tagit upp det med sin sjukgymnast. Hon menade att han rörde sig mer allsidigt på ett annat sätt och att det inte räckt med de tidigare dagliga promenaderna på Djurgården. Han mådde bättre psykiskt som även påvarkade hans fysik.

 

De äldre som fick hjälp fick en viktig samtalspartner som "talade samma språk"

En av dem som var i behov av hemtjänsten hade varit redaktör på en tidning och fick en senior som hjälp som också varit redaktör på en annan tidning.

De hade ju hur mycket som helst att prata om.

 

En av damerna var pensionerad  audiolog som fick direkt anställning för vi hade många äldre som hade problem med sina hörapparater och behövde hjälp. En senior hade varit musiker och en senior tog med sig sitt instrument till sin hjälptagare och de spelade en stund tillsammans.

 

Allt detta finns inspelat på video och heter Östermalmsmodellen. Det är donerat till Äldrecentrum i Stockholms stad. Det visar att både hjälptagare och seniorer mådde bra av detta "projekt". Därför vill jag inte att det glöms bort. Seniorerna kunde på ett helt annat sätt kommunicera med de äldre. Det blev ett intelektuellt utbyte för parterna. Vårdbiträdesgrupperna fick in ny kompetens i gruppen.  Vårdbiträdenas status höjdes och åldersblandningen var bra för gruppen.  Äldre och yngre vårdbiträden hade en dag i veckan då de gick ut och tog en öl och hade trevligt tillsammans. 

 

Jag brann för detta "projekt". Vi lyckdes med något mycket bra för både de nya vårdbiträdena och för dem som hade ett uppdämt behov bland vårdtagarna att prata med någon som stod på samma nivå.

 

Jag önskar verkligen att de privata vårdgivarna kunde lära av detta. Jag har en en nästan 20 år äldre syster på ett demensboeende och varje gång jag kommer står en TV på och ingen fattar vad de ser. Som anhörig får jag väcka hennes hjärna och tala om sådant hon kommer ihåg om barndomen och ungdomen. Då plötsligt minns  hon också annat som ligger närmare i tiden. Jag har bett dom om att köpa in DVD filmer som visar stillsamma bilder som de kan associera med sin barndom och ungdom för det kan dom minnas och mår bra av.

 

Det finns inte någon av personalen som har kunskap om den tiden i Sverige då de var unga. Många vårdbiträden på min systers avdelning har ingen kunskap om demens, men de har stor respekt för de äldre och min syster säger att de är så trevliga och snälla. Nästan alla har växt upp i ett annat land med en helt annan kultur. Jag önskar att några äldre fick anställnig som anställning på det här boeendet för att stimulera de äldre med minnen från förr.

 

En gång var det en som spelade och sjöng svenska visor av Evert Taube på demensboeendet. Min syster som heter Maj gick runt resten av dagen och sjöng Vackra Maj på Malö och kunde texten utantill och mådde väldigt bra.

 

Själv fick jag pris för sociala uppfinningar som var en blygsam summa pengar och diplom och ära. Satsade alla pengar på en julfest för alla seniorer på ett av våra servicehus och fick kritik att jag själv använt pengarna utan att tillfråga ledningen på Socialdistriktet på Östermalm. Då blev jag sur och började jobba för ett annat socialdistrikt, men jag hade fortfarande kvar mina kontakter med seniorena som jag kallade mina pärlor.

 

Sista kvällen med seniorer och vårdtagare på Sevicehuset Kumlet på Linnégatan då jag bjöd på julfest för 70 seniorer och även för vårdtagare som orkade delta.

Jag satsade pengarna som jag fick för sociala uppfinningar som jag inte hade rätt att spendera på detta kalas. De var ändock utställda på mig personligen. Det är Eva Attlings pappa som spelar klarinett och som var en av våra omtyckta seniorer. Det blev en hejdundrande julfest som var värd varje krona.

Man ska inte förakta ÄLDRESOPOR, de är inte förbrukade, trots uppnådd pensionsålder som många tror.

 

Onsdagen den 15 september 2010 kl. 23:17

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Pensionerade män blev en rekryteringskälla för hemtjänsten.

Detta inlägg bör läsas tillsammans med måndagens och tisdagens blogginlägg i vecka 37 eftersom de hör ihop med det jag skriver om idag.

Upprinnelsen till veckans blogginlägg var ett seminarium i måndags som hette"Att återvinna äldresopor". Syftet med seminariet var att se de yngre pensionärena som en nödvändig resurs och inte se dom som en belastning i samhället.

 

År 2020 beräknas Sverige ha över två miljoner invånare över 65 år, samtidigt som det kommer att behövas fler anställda inom en flera yrken.  Just nu är det fortfarande lågkonjuktur, men det gäller att ha en långsiktig planering för konjuktuerna går upp och ner. Då gäller det att inte få panik. Jag var 1989 och 1990 inbjuden till Länstyrelsen där ämnet att öka arbetskraftsutbudet var aktuellt, där det redan då talades om att invandrares kunskaper och utbildning inte togs tillvara och vi hade många bra lösningar, men kvarnarna mal långsamt. Likaså diskuterades frågan om ungdomars möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.   

 

Mina blogginlägg den här veckan beskriver när vi anställde ett 70 tal seniorer  som vårdbiträden i hemtjänsten på Östermalm då det var kris 1989 på grund av personalbrist.

 

Bakgrund och hur vi gick till väga

 

Östermalm hade då 1989 ca 56.000 invånare och ungefär 28% var över 65 år och många i åldrarna 80-100 år hade stort behov av hjälp och vi hade beräknat att under 1990 behövdes det utföras 858.000 hemtjänsttimmar för att tillfredsställa den grundläggande omsorgen. Det innebar att vi saknade 100 heltidsanställda vårdbiträden.

'Vi sökte inte efter volontärer som skulle jobba gratis utan självklart skulle de ha en timlön utifrån kommunals avtal samt semesterersättning. Noga räknat var det 3531 pensionärer i åldrarna 64-68 år boende på Östermalm som fick brevet. Vi beräknade om det var 1 % som kunde rekryteras av dessa skulle vi vara.

Vi tog in en pensionerad fd. chef som hjälpe mig med anställningsintervjuer och gick igenom ansökningar och enkäterna för att se hur mycket seniorerna kunde jobba  och vilka tider och dagar. Vad de hade för erfarenhet av omsorgsarbete, varför de ville jobba i hemtjänsten. Ett stort pussel att lägga. Mina kollegor hjälpte till i rekryteringsarbetet och det var ett riktigt lyft tyckte vi.

Bilden är från en pensionärstidning under rekryteringskampanjen av seniorer.

Barbro och Barbro min kollega. 

 

Vad tyckte vårdbiträdenas fack om att vi rekryterade pensionärer?

 

Den lokala fackliga organisationen var till en början negativ, men insåg ganska snart  fördelarna för sina medlemmar. I början när vi började rekrytera var det flera som befarade att pensionärerna skulle "plocka russinen ur kakan" och det tråkiga och tunga arbetet arbetet skulle bli kvar till den ordinarie personalen.

 

En del såg svårigheter att lägga schema om seniorerna själva skulle få bestämma arbetstiderna. Visst fanns det hinder som skulle övervinnas. En del hemvårdsassistenter/gruppledare var skeptiska  att ha manliga pensionärer i sina grupper.

 

När vi förhandlade med facket utlovade vi utbildning för de ordinarie vårdbiträdena som det inte funnits utrymme för tidigare. 

Efter uppmärksamheten i massmedia gick tekefonerna varma i socialdistriktet och det var många som kände sig manade att göra en insats i hemtjänsten.

 

Vi sökte inte efter volontärer som skulle jobba gratis utan självklart skulle de ha en timlön utifrån kommunals avtal samt semesterersättning. Noga räknat var det 3531 pensionärer i åldrarna 64-68 år boende på Östermalm som fick brevet. Vi beräknade om det var 1 % som kunde rekryteras av dessa skulle vi vara nöjda. Vi skrev bland annat i brevet:

Brevet är en förfrågan och riktar sig främst till dig

 

- som nyligen pensionerats eller varit pensionär några år,

- som känner att du orkar och vill arbeta,

- som saknar arbetslivet

- som vill göra en viktig samhällsinsats

 

Vi skrev varför vi behövde dem bland annat då ordinarie personal behövde vidareutbildning. Att de själva fick välja när de kunde arbeta. Vad lönen var och vad arbetet innebar samt att alla skulle få introduktionsutbildning.

 

Egentligen hade vi inte tänkt tillräckligt hur denna rekrytering skulle gå till. För jag kunde inte i min vildaste fantasi föreställa mig att intresset var så stort.

 

På första rekryteringsmötet kom det 60 personer. Vi blev förvånade att det var övervägande män som var villiga att jobba fullt ut. Några ville inte bada damer för då kanske de gamla damerna skulle bli generade. Den äldsta var 82 år och hade jobbat som pilot och testpilot i USA. Han var oerhört vital och klartänkt  och jag trodde att han fått vårt brev. När jag tittade på hans ansökan och personnumret såg jag hur gammal han var. Han hade läst i tidningen att vi behövde pensionärer till hemtjänsten.

 Vi anställde ca 30 pensionärer i slutet av 1989. I oktober 1990 hade vi  55 pensionärer som jobbade regelbundet.

 

Efter tre månader hade pensionärerna avlastat hemtjänsten med 7000 timmar.

Jag hade anställt några män som tyckte om att följa med på mässor och prata sig varma för sina nya jobb och vara med då vi fick studiebesök.

Pansarkapten Johan ville alltid ställa upp och jägmästaren Sölve, poliskommisarien Arne som hade lett 500 mordutredningar. Arne tipsade också sin fd. kollega Hans Holmér om ett rörligt och omväxlande jobb, men han föredrog nog att mata duvorna i parken för han dök aldrig upp.

Likaså Bert som varit rektor i många år.

 

När vi tog bilden för Platsjournalen gick Martin Ljung förbi med sina barnbarn. Han bodde i samma hus som vi hade kontor. Martin hejade glatt och jag hejade 

tillbaka och vi utbytte några artighetsfraser. Jornalisten och fotografen frågade var inte det där Martin Ljung. Jobbar han också hos er och jag drog till med att han jobbar inom barnomsorgen och de ville springa ifatt honom, men då erkände jag att det var bara skoj. Vi kände varandra sedan tidigare från mitt tidigare yrke.  

 I morgon skriver jag om att det höll på att bli ett bakslag som tur var gjordes en ändring i skattelagstiftningen. För pensionärerna gick back då de jobbade extra.

 

Tisdagen den 14 september 2010 kl. 18:58

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Kriminalkommisarien som jobbade i hemtjänsten.

Jag började igår måndagen den 13 september att skriva ett blogginlägg. Detta är en fortsättning på det blogginlägget. På något sätt känner jag att vi är snart tillbaka i slutet av 80-talets problematik.

 

Ämnet blev aktuellt för mig då jag tittade på kunskapskanalen igår som sände  från ett seminarium som hette "Att återvinna äldresopor." Det handlade om åldersdiskriminering där politiker,företagare och forskare medverkade. År 2020 kommer Sverige ha över två miljoner invånare över 65 år samtidigt som det kommer att behövas mer arbetskraft var budskapet. Det fick mig att tänka på reportaget den 8 september i uppdrag granskning om hur dementa åldringar låses in nattetid på grund av avsaknade resurser och personalbrist.

 

År 1989 handlade det om att jag fick fria händer att försöka lösa personalbristen i hemtjänsten på Östermalm.  Kanske kan man lära sig något av det inför framtiden. Det är syftet med mitt blogginlägg.

 

Vi som jobbade på personalbyrån kunde inte få tag i personal och en av våra idéer var att dela ut flygblad vid Danderyds sjukhus och försöka sno personal därifrån. Det var ingen bra idé för vi hade inte bättre arbetsvillkor eller lön att erbjuda. Samtidigt behövde de sin personal för att upprätthålla en bra sjukvård.

Vi fick en hel del kritik för vårt tilltag. Vi försökte också att rekrytera muckande killar på våra regementen utan större framgång.

 En morgon vaknade jag och tyckte jag fått en snilleblixt. Det drällde av yngre pensionärer på Östermalm som inte verkade ha något att göra tänkte jag.

Förde fram mina tankar på ett krismöte och fick genast ner för min idé. Jag gav mig inte och högsta chefen sa okey sätt igång och prova, men ingen trodde på idén och sa hur kan du tro att pensionärer som bor på Östermalm  vill jobba som vårdbiträden. Det fanns en del damer på Östermalm som jobbade extra i hemtjänsten som kallades pälsängrar som ville jobba ihop till en minkpäls.

 

Jag tog hjälp av Stockholms stads dataservice och ville ha en adresslista på alla pensionärer boende på Östermalm i åldern 64-68 år. Jag skickade ett brev till över 3000 pensionärer. Jag fick själv stå i vaktmästeriet och frankera breven för de flesta tyckte det var en döfödd idé. När jag skickat breven satt jag kvar på jobbet och tänkte att det får inte bli en flopp.

 

Jag skickade samtidigt ut ett pressmeddelande till media och skrev nu går hemtjänsten på Östermalm ut och rekryterar pensionärer för att lösa krisen i hemtjänsten. Det kanske skulle locka fler pensionärer i hela Stockholm att söka jobb. Oj, jag hade inte räknat med att få ett sådant gensvar. ABC nytt intervjuade mig och kvällstidningar och de större dagstidningarna i landet ville veta mer.

 Socialchefen och äldreomsorgschefen hänvisade massmedia till mig. Det blev omöjligt för mig att sköta mitt ordinarie jobb och jag fick istället lön från Stadshuset och en vikarie under ett halvåt för att ägna mig helt åt projektet som inte alls var något projekt egentligen. Socialstyrelsen, Länstyrelsen, och kommunförbundet hörde av sig och ville träffa mig.  Egentligen fattade jag ingenting av all uppmärksamhet. Plötsligt skulle jag intervjuas i Koreansk TV.

 

Kommunförbundet bad mig tala på ett seminarium där Bror Rexed var ordförande för rörelsen "Att åldras är att växa." Jag hade inte fattat att jag skulle tala för ca 700 personer i Wennergren Center tillsammans med åldringsforskare och riksdagspolitiker. Det var ett seminarium för tjänstemän och politiker i alla kommuner Sverige. Då trodde jag att jag skulle svimma. Det fanns inte en chans att fly därifrån. Jag tog ett stadigt tag i handtagen i talarstolen och berättade om mitt skötebarn som fått namnet Östermalmsmodellen. När jag berättade om de seniorer som anställts fick jag en oerhörd respons och skratt. Då lättade min nervositet och till slut fick Bror Rexed avbryta att min tid var ute.

Sedan fick jag åka runt i Sverige och berätta om Östermalmsmodellen, tillsammans med bl.a pansarkaptenen som tagit värvning i hemtjänsten.

 

Jag vill tro att kvaliteten ökade betydligt i hemtjänsten med de nyrekryterade pensionärerna.

Jag lärde mig oerhört mycket vid anställningsintervjuerna av de 80 pensionärer som anställdes och anledningen till att de sökte jobb. Bland en av de första seniorer jag anställde var pansarkaptenen och en f.d kriminalkommissarie som tagit hand om sin cancersjuka hustru det senaste året efter att han gått i pension. Jag utelämnar ingen för alla har förekommit i pressen. 

 

Vill du läsa texten klicka på galleriet på hemsidan och klicka på tidningsurklippet  först en gång sedan en gång till. Jag anställde 80 seniorer i hemtjänsten under 1989 och 1990. Vilka var det som sökte dessa jobb och hur togs de emot. Det fortsätter jag att skriva om i ett annat blogg inlägg.

 

Tisdagen den 14 september 2010 kl. 00:30

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Åldersdiskriminering eller återvinning av äldresopor?

Idag satt jag som klistrad vid TV´n och lyssnade på ett seminarium på kunskapskanalen. "Att återvinna äldresopor."

Ett seminarium om åldersdiskriminering med politiker, företagare och forskare. År 2020 har Sverige över två miljoner invånare över 65 år samtidigt som det kommer att behövas fler anställda inom en del yrken.

 

Samhällets attityd till äldre är att alla pensionärer inordnas i en grå massa.  Vi betraktas som tröga proppar i arbetslivet med svårigheter att sätta oss in i ny kunskap.  Detta är en myt. Erfarenhet och kunskap efterfrågas inte i arbetslivet och värdesätts inte längre. 

 

Politikerna idag diskuterade lagstiftning om skyldighet att avgå då man uppnått en viss ålder eller en rörlig pensionsålder. Numera har äldre rätt att kvarstå till 67 års ålder, därefter sparkas man ut. Jag har också stor förståelse för dem som önskar gå i pension vid 60, men hur många har råd med det och speciellt inte kvinnor som jobbat deltid. I andra länder finns en större  respekt för äldres klokhet, kunnande  och erfarenhet. 

 

Vill du läsa tidningsurklippet så finns det i större format i galleriet under blandade bilder. Klicka först en gång och sedan en gång till så går texten att läsa.  Då kommer du att förstå vad jag vill åstadkomma med det här blogginlägget.

 

Det blev stor uppmärksamhet då jag började anställa pensionärer till hemtjänsten och jag trodde kanske inte att jag skulle lyckas att få pigga pensionärer som ville jobba i hemtjänsten och speciellt inte boende på Östermalm i Stockholm. Tidningsurklippet är daterat den 12 maj 1990.

 

Kanske är det dags tänkte jag att damma av min modell för seniorjobb i hemtjänsten som hade stor genomslagskraft 1989.  Då var det helt nytt att rekrytera pensionärer till hemtjästen. Jag såg ingen lösning på hur vi skulle få personal så de äldres behov skulle kunna tillfredsställas enligt socialtjänstlagen. Jag fick helt fria händer att lösa arbetskraftsbehovet. vi fick  över hundra sökanden i åldern 63 och uppåt.

  

Nu tänker jag på hur dementa låses in nattetid på grund av personalbrist i Piteå. Vad är det för människosyn från de styrande?

 

Jag vill berätta i några blogginlägg om att rekrytera seniorer till hemtjänsten som var den mest tillfredsställande och roliga arbetsuppgift jag haft i hela mitt yrkesliv.

 

Min första rekrytering var en före detta pansarkapten som tjänstgjort i Kongo som ville jobba i hemtjänsten. När han anställts fick han ställa upp för ett TV-team från Japan på den här bilden. Han blev sedan omskriven i en av de största tidningarna i Japan.

 

Jag kommer att berätta hur det gick i fortsättningen och vilka som sökte jobben i ett nytt blogginlägg. Seniorer fick en mer meningsfull tillvaro och de som behövde hjälp av hemtjästen var mer än nöjda med de nya vårdbiträdena.

Vad sa Kommunalarbetarförbundet om att pensionärer kom in och jobbade.

Vill ni veta det så kommer det en fortsättning en annan dag.

 

Måndagen den 13 september 2010 kl. 18:38

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Om bloggen och bilder

Jag tänkte byta ut alla dåliga bilder idag och ta bort gamla bilder från olika länder i galleriet där jag varit för ganska länge sedan. Trots allt är det många som googlar och tittar på bilder från Nya Zeeland och forsränningen. Egypten och Turkiet med flera andra länder. Behåller bilderna ett tag till. Det är ganska jobbigt att ladda upp bilder och byta ut oredigerade mot redigerade.

Ett axplock från mina resor med min fd make. Jag har tagit bort bilder från Kina och Taiwan 1981 och Thailand som istället finns på min webbdisk som reseberättelser med bilder och Egypten hamnar där snart och då tar jag bort alla bilder i galleriet och i stället kan man se bilderna på webbdisken. Vänner på zoomin ge mig gärna ett råd ska jag ta bort  alla abum med bilder från andra länder, som trots många googlar på. Det skulle i så fall ge utrymme för nya bilder.

 

Jag känner inte just nu för att resa. Det kommer inte bli fler bilder från resor längre bort än Europa. Min väninna kommer i oktober från Florida och ska bo hos mig en vecka igen och hon försöker övertala mig att följa med tillbaka och bo hos henne några veckor i Florida. Likaså min syssling i Wisconsin vill att Mats och jag kommer och bor hos dom. De bodde hela familjen hos oss under 10 dagar.

Eftersom jag så småningom tar bort bilder från andra delar i världen från min hemsida för att ge plats för nya bilder vill jag berätta att dom finns ett tag till i galleriet. Kanske lägger jag dom i form av en reseberättelser på Webben senare.

De senaste bilderna från New York tog Mats dotter till mig hösten 2009.

 

Lördagen den 11 september 2010 kl. 22:51

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

11:e september

Här står jag 1987 på World Trade Centers tak och kan inte ens tänka tanken  att Twin Towers kommer att vara utplånade 2001.

 

Så många som dog och vad hade USA för skuld i detta terrordåd. Det tål att tänka på.  Kanske inte helt oskyldiga. Inte att förglömma att många oskyldiga dog och familjer splittrades genom hastig ond bråd död. Barn drabbades och förlorade en förälder. Idag  återstår en balk som ett kors i vad som hände den 11:e september för nio år sedan.

Bild på minnesmärke i NY för de brandmän som dog.

Jag ägnar en tyst minut idag för alla oskyldiga som dog.

 

Fredagen den 10 september 2010 kl. 23:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Har Upptäckt redigeringsprogrammet Nikon Editors i min dator.

Idag uppäckte jag att jag har ett program installerat Nikon Editor.  Ett jättebra redigeringsprogram för bilder. Nu kommer jag att ta bort gamla dåliga bilder och lägga upp nytt. Ska gå igenom hela galleriet, eller starta en ny sida. Därför har jag inte kommenterat några bloggar idag. Återkommer när jag redigerat mina bilder. Haft fullt upp. Kommer att plocka bort en hel del i galleriet. Vaknar säkert tidigt i morgon och då struntar jag i bävrarna och läser era bloggar i stället. Jag återkommer! Det kommer att bli lite kaos på min hemsida.

 

Fredagen den 10 september 2010 kl. 19:09

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Johannesört, nypon och flugsvamp

Vi lever ett riktigt drönarliv som pensionärer och det gör även missarna så vi passar bra ihop.

 

Jag vaknar alltid tidigt och jag brukar smyga upp i gryningen och tar med mig kameran för jag har gett mig sjutton på att få en bild på bävrarna i sjön. Kanske ger jag upp för lätt då myggorna biter och jag lommar hem utan bilder på bävrar. 

 

 

Vi har gjort lite nytta och planterat om Hortensior som stått i krukor utomhus för att de ska hinna rota sig inför vintern i en rabatt. De kommer då igen nästa år och blommar vackert för i krukorna överlever de inte.   

 

 

Hittade en äkta flugsvamp som fick stå kvar. Den ska man akta sig för.

Det sägs att Vikingarna berusade sig på flugsvamp och begick bärsärkargång, men det är inte bevisat. Så testa inte det. Flugsvamp kan vara livsfarlig att förtära. 

 

Såg Johannesört, eller är det inte det? Johannesört är en bra brännvinskrydda om man gillar Besk. Det är knopparna man ska plocka ungefär 1 dl i en liten burk, hälla på vodka och försluta locket. Ska stå några dagar till spriten färgas röd. Sorten känns igen genom att om man mosar knopparna blir man blåröd om fingrarna, då är det rätt Johannesört.

Vi får väl pröva det. Slutligen blandar man resten från en 70 cl flaska.

Johannesört lär vara bra till mycket.

Tog en bild på nypon som man kan göra nyponpulver av som är nyttigt

 

Naturen är full av nypon, det är bara att ge sig ut och skörda.
Nyponen är laddade med c-vitaminer - upp till tjugo gånger högre dos än apelsiner. De har dessutom en alldeles unik och egen smak som har uppskattats av folk i alla tider.
 

Snabbsaltade gurka som ska hålla sig i en vecka i kylen och de blev goda efter ett dygn. Busenkelt så jag lägger receptet i bloggen under recept.

 Nu ska vi äta viltskav med nyplockade kantareller!

 

Torsdagen den 9 september 2010 kl. 17:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Fångade en träfjärilslarv på bild idag.

 

Kul med nya insektsboken för idag när jag jobbade i trädgården såg jag den här stora larven. Det visade sig vara träfjärilens (trädödarens) (Cossus cossus) larv, som är stor (80‑100 millimeter lång) och rödbrun, se bild nedan. Efter det att den som larv levt och gnagt breda gångar i till exempel pil, asp eller fruktträd lämnar den trädet för att förpuppa sig i marken, och det var därför jag såg den nu. Undrar om den käkat på Aspträden vid tomt gränsen eller plommonträdet som inte vill ge friska plommon i år.

Googlade på Träfjäril för att se den färdiga fjärilen som var ganska stor och grå i teckningen väl kamoflerad för att inte synas på stammen av ett träd. Vågade inte kopiera bilden utifall fotografen har upphovsrätt på sin bild.  

Den här var väl på väg att gräva ner sig i jorden för att förpuppas, men hade hamnat på vår marksten istället.

 

Tisdagen den 7 september 2010 kl. 16:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

Spindlar och andra småkryp

 

Jag har alltid varit rädd för spindlar, tvestjärtar och andra kryp, en del kallar det fobi.

Det går inte ihop med att bo så nära naturen som vi gör och vara rädd för småkryp. Jag börjar sakta vänja mig nu efter de fem år vi bott här. Sitter det en harkrank eller spindel i duschen ropar jag på Mats. Häromdagen fick han lyfta ut vårtbitaren från fönsterhyllan i köket. När jag var tonåring och såg en stor spindel i taket sprang jag ut från rummet och låste dörren. När jag var i Australien hade jag hört att det kan sittta giftspindlar under toalocket. Var livrädd varje gång jag gick på en toalett.

 

Igår köpte jag en bok om insekter och tänkte jag får utsätta mig själv för närkontakt med dessa alla kryp. Jag har aldrig studerat spindlar och skalbaggar och kan inga namn på insekter. Jag tänker utöva kognitiv terapi på mig själv. Lära mig mer om insekter och vad de lever på och vilken nytta de gör.

 

Tog med mig kameran ut en bit i skogen för att leta insekter och hittade en Skogstordyvel tror jag. Den lever på ruttnande svamp. Honan lägger ägg i spillning, som grävs ner. I egypten kallades denna art av skalbggar för skarabé och dyrkades av de gamla egypterna.

 

Det finns en ridväg i närheten och där har jag sett dyngbaggar rullande kulor av dynga som jag nu förstår tillhör arten skogstordyvel.

Hittade den här Skogstordyveln. Inom en radie av 100 meter från huset hittade jag också Stensopp, Smörsopp och några Kantareller.

 

Gick förbi plommonträdet för att leta parasiter för plommonen är angripna av något i år. Tog en bild på ett plommon, men jag såg inga parasiter.

 

Tyckte att bilden blev fin, men alla bilder bör ses högupplösta och då går man in i Galleriet Insekter, och klickar på bilden först en gång och sedan en gång till. Flyttar snart bilderna på svamp och plommonet till en annat album.

 

Måndagen den 6 september 2010 kl. 16:18

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

Svamputställning och korvgrillning i Tyresta by.

Vaknade och slog upp ögon och konstaterade att det var en klar solig morgon. En perfekt dag för en svamputflykt tillsammans med svampexperten Pelle Holmberg. Vi tog oss til Nationalparkernas hus för att först titta på en svamputställning. Många kom med svampar som mykologerna tittade på och talade om vad det var för svampar.

 

En svamptur på två timmar kostade 70 kr per person och jag tyckte gruppen endast verkade känna till gula kantareller. Istället köpte jag en bok om insekter. Jag avstod, för hur roligt är det egentligen att gå runt med en skock människor i skogen. Lyckan är ju att ha hemliga svampställen. Vi stannade och granskade svamparna i naturrummet och samtalade med mykologerna. Jag frågade om violspindling och blev avrådd att inte äta den. Försökte lära mig mer om skivlingar. Jag är också osäker på mandelriska.

Det fanns blodriskor som jag brukade plocka på somrarna på Värmdö, men under de år jag bott i Vendelsö har jag aldrig hittat några.

Jag fotade alla svampar som jag ville lära mig. På bilden mandelriskor.

Jag tyckte ändå att jag kunde ganska många svampar. En blomkålssvamp hade blivit brun och då blir det missvisande för de ska vara ljusgula för att vara goda.

En folklivsforskare fann Tyresta by på 1930-talet och betraktade det lilla samhället som värdefullt just för sin vardagliga prägel. Idag är strukturen från denna tid fortfarande kvar och gärdsgårdar har satts upp igen för att påminna om äldre dagars utseende.

 Tyresta by har haft en bofast befolkning åtminstone sedan 1300-talet då byn nämns i skrift för första gången. Under 1800-talet fick byn sin nuvarande struktur.

Jag hade packat ner smörgås med stekt ägg och det doftade av grillad korv så vi tog vårt mål vid grillen och köpte ett par korvar billigt och en enbärsmust och våra smörgåsar smakade bra.

 

Vi fotade många hästbilder och den här gillade jag mest. Kliar du mig på ryggen så kliar jag dig.

 

Pelle Holmberg är en mycket duktig svampexpert som brukar medverka i TV avlutade sin svamplektion och deltagarna på svamputflykten verkade nöjda, men deras svampkorgar var så gott som nästan tomma.  

 

Söndagen den 5 september 2010 kl. 18:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Stockholms stad förfulas.

Jag undviker att ta mig in till Stockholms centrum för att trängas och knuffas med folk i huvudstaden, om jag inte måste. Ibland  kan jag inte undvika att ta bilen genom Stockholms city för att ta mig till Lidingö för att se till  gravplatsen och för att besöka min syster. 

 

Före

 

Jag blir allt mer upprörd över hur Stockholms stad förfulas. Stadshusets silhuett är helt förändrad. Jag blir bestört då jag ser dessa groteskt fula kolosser i sällskap med det vackra och unika stadshuset ritat av Ragnar Östberg.
 

Efter 

( klicka på ikonen galleri, stockholm i mitt hjärta, om man sedan klickar på bilden 2 ggr ses de nya byggnaderna bättre)

 

Hela stadsbilden är förstörd anser jag. Stadshuset är Stockholms profil i världen som många förknippar med nobelpriset. Säkert är de nya byggnaderna intressanta i sig, men på en annan plats där de passar in i miljön. Jag uppskattar modern arkitektur, men moderna byggnader måste  anpassas till övriga byggnader runt omkring. 

 

Varför lär inte svenska politiker av hur andra städer lyckas med att kombinera gammalt och nytt i sin stadsplanering. Modern arkitektur borde få egna platser för att se den skönhet som finns i dessa nya byggnader. 

 

Riga är ett exempel bland många som jag tidigare bloggat om den 2-4  augusti i år. I den gamla staden har man smugit in moderna hus som passar in i gatubilden. Riksdagen i Stockholm är ett bra exempel där man lyckats kombinera den gamla byggnaden med en modern utbyggnad.

Nedan en bild på en modern byggnad i Riga som är förlagd till andra sidan floden Daugava där den kommer till sin rätt. Klokt att inte förlägga den här byggnaden på samma sida som den gamla staden.

 

Likaså nyinvigda "Rolex Learning Centre en fantastisk arkitektonisk byggnad som fått en fin placering i Lousanne i Schweitz och det hade varit förfärligt om den byggnaden hade stått i den gamla delen av Lousanne. Det skrev jag om i bloggen den 18 augusti. Moderna museet i både Riga och Stockholm är  bra exempel på kombinationen nytt och gammalt.

 

Stockholmarna tycker att Arkitekthögskolan är den fulaste byggnaden i Stockholm och de är mest förbannade på "konstverket" vid Raul Wallenbergs torg som de tycker är skam att visa omvärlden. Jag måste ta en bild nästa gång jag passerar. Det ser ut som skithögar var det någon som sa.

 

Visst är det gnäll och jag skrev till Skönhetsrådet i Stockholms stad och ställde frågor. Om de hade förordat beslutet att förlägga dessa kolosser bredvid Stadshuset. Bad dem om att se till att inte Stockholm förfulas ytterligare och bad dem noga att inför framtiden  studera hur andra storstäder löser sin stadsplanering. Jag gav dem konkreta exempel från olika delar av världen. Det är Skönhetsrådets uppgift att se till att Stockholm behåller sin skönhet.

 

 

Lördagen den 4 september 2010 kl. 16:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Tyresta Naturreservat

Fortsätter på temat natur och idag om naturreservat, som har bildats för att långsiktigt bevara och utveckla naturmiljöer med särskilt stort värde för
djur, växter och människor. Naturreservaten är en del av vårt natur- och kulturarv. Både nationalpark och naturreservat är rättsliga områdesskydd enligt miljöbalken och syftet är allmänt detsamma - att bevara värdefull natur för oss och kommande generationer.

 När ett naturreservat är bildat markeras gränserna av stolpar med en snöstjärna på blå botten. En informationsskylt med karta beskriver områdets natur och sevärdheter närmare. 

Naturreservat är en mer flexibel skyddsform än nationalparkerna. Varje naturreservat är unikt och därför varierar reglerna för att skydda naturen.

 För att skydda naturen finns vissa regler för besökare i Tyresta.

I naturreservatet får man inte:

•Medvetet störa djurlivet
•Skada växtligheten genom att gräva upp växter, bryta kvistar eller fälla träd
•Fiska i Åvaån och de inre delarna av Åvaviken
•Medföra okopplad hund
•Rida eller cykla annat än på anlagda vägar
•Ordna lägerverksamhet, orienteringar eller andra gruppaktiviteter utan tillstånd från Stiftelsen Tyrestaskogen;
•Elda annat än på iordningställda eldplatser och endast använda medhavd eller utlagd ved.
I nationalparken är reglerna hårdare. Där får man dessutom inte:

•Samla insekter eller plocka växter (det är dock tillåtet att plocka svamp och bär)
•Fiska i sjöarna under tiden 1 maj – 15 juni (övrig tid är det tillåtet med fiskekort för nationalparken)
•Tälta på annan plats än i anslutning till iordningställda eldplatser (tältning för grupper är tillåten endast vid Stensjödal efter tillstånd från Stiftelsen Tyrestaskogen)
•Rida, inte ens på grusbelagda vägar.

De fullständiga reglerna finns anslagna på skyltar i området.

 

I april tog Mats och jag en promenad till en plats där det en gång låg en liten jordbruksfastighet. . Platsen kallas fortfarande Erikslund och ligger på gränsen till naturreservatet. Det enda som återstår är den gamla torkladan.

 

 Vi möttes då av tält och på den gamla betesmarken.

 

 Vad är detta sade vi till varandra? Mycket har vi stött på här både älgar och  rådjur, men inte ett tältläger. Vad är det för flagga undrade vi. 

 

 Vi passerade scoutstugorna, men där såg vi inga aktiviteter.

 

Vi trodde möjligen att scouterna hade en hajk på gång.

Mötte konstigt klädda människor och undrade ännu mer vad det var.

Vi var på väg till Tyresta by och de verkade vara på väg därifrån.

 

 

Sedan såg vi några scouter i blandade åldrar och på väg tillbaka hem såg vi att det var scouter vid tälten och det var både kallt och fuktigt i luften.

Stackare som ska sova ute i natt sade vi till varandra.

 

Jag tänkte på hur viktigt det är för barn och ungdomar att få kunna komma ut och känna på vildmarksliv. Det gäller bara att man rättar sig efter de regler som gäller i naturreservaten.

Förra hösten kunde vi läsa i tidningen följande;

Citat

"Ett mycket olyckligt övertramp har gjorts av orienteringsklubben Järla Orientering. Bakgrunden är att föreningen i mitten av augusti arrangerade tävlingar i Tyresta naturreservat. I samband med detta sågade klubbens funktionärer bort ett antal grenar nedtill på några granar, sågade ner några små träd, samt röjde bort sly för att möjliggöra för startplats och framkomlighet för de minsta ungdomarna."

Föreningen polisanmäldes.
 

"- Sådant här får inte hända och det finns inget försvar till det handlande som Järla Orientering gjort sig skyldigt till, säger Pekka Nikulainen, idrottschef i Svenska Orienteringsförbundet.
Föreningen är nu polisanmäld för sitt agerande.
- Det här är helt oacceptabelt och visar på att det ständigt finns ett behov av utbildning av tävlingsarrangörer, säger Pekka Nikulainen."
 

Det är synd när några rötägg förstör för andra för nu blir det nog inga tillstånd mer för orientering i Tyresta."

 

Vi ska vara rädda om naturreservaten. En del har inte kunskaper, eller tar inte reda på vad som gäller i naturen. Vet inte om den kunskapen lärs ut i skolan. I alla fall lär sig scouterna det.

 

När jag kom hem ringde dottern att barnbarnet var på Haik i Tyresta och  Ekerö scouter tältade vid  Erikslund. Dottern var lite orolig för han hade bara vindskydd. Dock var det ingen fara för han hade en bra sovsäck. Jag berättade att jag passerat lägret och tagit bilder utan att veta att Wiktor var där.  Jag hade lyckats att fånga ett par av ledarna från Ekerö på bild. Inte visste jag att scoutledare hade så konstiga kläder numera. Jodå Wiktor hade också haft på sig en grå slängkappa.    

 Numera kallar han mig paparazzo mormor. Det var hans vindskydd som jag fotat. 

 

 

Torsdagen den 2 september 2010 kl. 17:54

Natur | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

En del googlar och hittar bloggen

Vissa dagar och idag är en sådan dag som annat har prioriteras före hemsidan. Kära vänner och favoriter jag återkommer gärna och läser och besvarar och kommenterar era blogginlägg i morgon.

 

Idag fyller äldsta barnbarnet år. Mats och jag ställde oss frågan som har åtta barnbarn och ett barnbarnsbarn. Är det rimligt att uppvakta vuxna barnbarn varje födelsedag. Kanske vi ska uppvakta bara vid jämna födelsedagar. Det har varit självklart att uppvakta dem när de var barn och vid konfirmationer och studentexamen och alla födelsedagar då vi varit generösa med presenter. Vi undrar hur andra gör i vår ålder som har barnbarn.

 

Vi har varit på fotvård och gjort en massa viktiga andra åtagande som tagit hela dagen i anspråk. Därför har det inte funnits tid över idag.

 

Idag kom statistiken från Noryply. En sorts utvärdering som jag inte analyserat än. Jag har aldrig haft så många besökare som 1015 under en månad som i augusti och min sida var den 39;e mest besökta sidan under den perioden. Jag blev jätteförvånad.

 

Många har bloggat på magnetröntgen som jag beskrev i bloggen den 11 juni och hur det går till att göra en magnetröntgen i en öppen magnetkamera för oss med klaustrofobi. Väldigt många har läst det blogginlägget och jag har fått positiv feedback. En skrev "Allt gick jättebra! Tack för ditt stöd - du okända och kloka kvinna" Han hade varit tvungen att avbryta röntgen i en sk tub. Många har varit glada för den informationen och krävt remiss till öppen magnetkamera. Sådan återföring gläder mig. 

 

De flesta bloggar på matrecept, eller någon speciell rubrik i bloggen. Många har bloggat på  koloskopiundersökning som jag också har erfarenhet av.

 

Urskogen Tyresta har också intresserat många som hittat sidan genom att googla.

Nu är det dags att möta paraplymannen. Jag sov dåligt i natt.

 

Onsdagen den 1 september 2010 kl. 20:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>