Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Stockholms stad förfulas.

Jag undviker att ta mig in till Stockholms centrum för att trängas och knuffas med folk i huvudstaden, om jag inte måste. Ibland  kan jag inte undvika att ta bilen genom Stockholms city för att ta mig till Lidingö för att se till  gravplatsen och för att besöka min syster. 

 

Före

 

Jag blir allt mer upprörd över hur Stockholms stad förfulas. Stadshusets silhuett är helt förändrad. Jag blir bestört då jag ser dessa groteskt fula kolosser i sällskap med det vackra och unika stadshuset ritat av Ragnar Östberg.
 

Efter 

( klicka på ikonen galleri, stockholm i mitt hjärta, om man sedan klickar på bilden 2 ggr ses de nya byggnaderna bättre)

 

Hela stadsbilden är förstörd anser jag. Stadshuset är Stockholms profil i världen som många förknippar med nobelpriset. Säkert är de nya byggnaderna intressanta i sig, men på en annan plats där de passar in i miljön. Jag uppskattar modern arkitektur, men moderna byggnader måste  anpassas till övriga byggnader runt omkring. 

 

Varför lär inte svenska politiker av hur andra städer lyckas med att kombinera gammalt och nytt i sin stadsplanering. Modern arkitektur borde få egna platser för att se den skönhet som finns i dessa nya byggnader. 

 

Riga är ett exempel bland många som jag tidigare bloggat om den 2-4  augusti i år. I den gamla staden har man smugit in moderna hus som passar in i gatubilden. Riksdagen i Stockholm är ett bra exempel där man lyckats kombinera den gamla byggnaden med en modern utbyggnad.

Nedan en bild på en modern byggnad i Riga som är förlagd till andra sidan floden Daugava där den kommer till sin rätt. Klokt att inte förlägga den här byggnaden på samma sida som den gamla staden.

 

Likaså nyinvigda "Rolex Learning Centre en fantastisk arkitektonisk byggnad som fått en fin placering i Lousanne i Schweitz och det hade varit förfärligt om den byggnaden hade stått i den gamla delen av Lousanne. Det skrev jag om i bloggen den 18 augusti. Moderna museet i både Riga och Stockholm är  bra exempel på kombinationen nytt och gammalt.

 

Stockholmarna tycker att Arkitekthögskolan är den fulaste byggnaden i Stockholm och de är mest förbannade på "konstverket" vid Raul Wallenbergs torg som de tycker är skam att visa omvärlden. Jag måste ta en bild nästa gång jag passerar. Det ser ut som skithögar var det någon som sa.

 

Visst är det gnäll och jag skrev till Skönhetsrådet i Stockholms stad och ställde frågor. Om de hade förordat beslutet att förlägga dessa kolosser bredvid Stadshuset. Bad dem om att se till att inte Stockholm förfulas ytterligare och bad dem noga att inför framtiden  studera hur andra storstäder löser sin stadsplanering. Jag gav dem konkreta exempel från olika delar av världen. Det är Skönhetsrådets uppgift att se till att Stockholm behåller sin skönhet.

 

 

Lördagen den 4 september 2010 kl. 16:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>