Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Svamputställning och korvgrillning i Tyresta by.

Vaknade och slog upp ögon och konstaterade att det var en klar solig morgon. En perfekt dag för en svamputflykt tillsammans med svampexperten Pelle Holmberg. Vi tog oss til Nationalparkernas hus för att först titta på en svamputställning. Många kom med svampar som mykologerna tittade på och talade om vad det var för svampar.

 

En svamptur på två timmar kostade 70 kr per person och jag tyckte gruppen endast verkade känna till gula kantareller. Istället köpte jag en bok om insekter. Jag avstod, för hur roligt är det egentligen att gå runt med en skock människor i skogen. Lyckan är ju att ha hemliga svampställen. Vi stannade och granskade svamparna i naturrummet och samtalade med mykologerna. Jag frågade om violspindling och blev avrådd att inte äta den. Försökte lära mig mer om skivlingar. Jag är också osäker på mandelriska.

Det fanns blodriskor som jag brukade plocka på somrarna på Värmdö, men under de år jag bott i Vendelsö har jag aldrig hittat några.

Jag fotade alla svampar som jag ville lära mig. På bilden mandelriskor.

Jag tyckte ändå att jag kunde ganska många svampar. En blomkålssvamp hade blivit brun och då blir det missvisande för de ska vara ljusgula för att vara goda.

En folklivsforskare fann Tyresta by på 1930-talet och betraktade det lilla samhället som värdefullt just för sin vardagliga prägel. Idag är strukturen från denna tid fortfarande kvar och gärdsgårdar har satts upp igen för att påminna om äldre dagars utseende.

 Tyresta by har haft en bofast befolkning åtminstone sedan 1300-talet då byn nämns i skrift för första gången. Under 1800-talet fick byn sin nuvarande struktur.

Jag hade packat ner smörgås med stekt ägg och det doftade av grillad korv så vi tog vårt mål vid grillen och köpte ett par korvar billigt och en enbärsmust och våra smörgåsar smakade bra.

 

Vi fotade många hästbilder och den här gillade jag mest. Kliar du mig på ryggen så kliar jag dig.

 

Pelle Holmberg är en mycket duktig svampexpert som brukar medverka i TV avlutade sin svamplektion och deltagarna på svamputflykten verkade nöjda, men deras svampkorgar var så gott som nästan tomma.  

 

Söndagen den 5 september 2010 kl. 18:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>