Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Åldersdiskriminering eller återvinning av äldresopor?

Idag satt jag som klistrad vid TV´n och lyssnade på ett seminarium på kunskapskanalen. "Att återvinna äldresopor."

Ett seminarium om åldersdiskriminering med politiker, företagare och forskare. År 2020 har Sverige över två miljoner invånare över 65 år samtidigt som det kommer att behövas fler anställda inom en del yrken.

 

Samhällets attityd till äldre är att alla pensionärer inordnas i en grå massa.  Vi betraktas som tröga proppar i arbetslivet med svårigheter att sätta oss in i ny kunskap.  Detta är en myt. Erfarenhet och kunskap efterfrågas inte i arbetslivet och värdesätts inte längre. 

 

Politikerna idag diskuterade lagstiftning om skyldighet att avgå då man uppnått en viss ålder eller en rörlig pensionsålder. Numera har äldre rätt att kvarstå till 67 års ålder, därefter sparkas man ut. Jag har också stor förståelse för dem som önskar gå i pension vid 60, men hur många har råd med det och speciellt inte kvinnor som jobbat deltid. I andra länder finns en större  respekt för äldres klokhet, kunnande  och erfarenhet. 

 

Vill du läsa tidningsurklippet så finns det i större format i galleriet under blandade bilder. Klicka först en gång och sedan en gång till så går texten att läsa.  Då kommer du att förstå vad jag vill åstadkomma med det här blogginlägget.

 

Det blev stor uppmärksamhet då jag började anställa pensionärer till hemtjänsten och jag trodde kanske inte att jag skulle lyckas att få pigga pensionärer som ville jobba i hemtjänsten och speciellt inte boende på Östermalm i Stockholm. Tidningsurklippet är daterat den 12 maj 1990.

 

Kanske är det dags tänkte jag att damma av min modell för seniorjobb i hemtjänsten som hade stor genomslagskraft 1989.  Då var det helt nytt att rekrytera pensionärer till hemtjästen. Jag såg ingen lösning på hur vi skulle få personal så de äldres behov skulle kunna tillfredsställas enligt socialtjänstlagen. Jag fick helt fria händer att lösa arbetskraftsbehovet. vi fick  över hundra sökanden i åldern 63 och uppåt.

  

Nu tänker jag på hur dementa låses in nattetid på grund av personalbrist i Piteå. Vad är det för människosyn från de styrande?

 

Jag vill berätta i några blogginlägg om att rekrytera seniorer till hemtjänsten som var den mest tillfredsställande och roliga arbetsuppgift jag haft i hela mitt yrkesliv.

 

Min första rekrytering var en före detta pansarkapten som tjänstgjort i Kongo som ville jobba i hemtjänsten. När han anställts fick han ställa upp för ett TV-team från Japan på den här bilden. Han blev sedan omskriven i en av de största tidningarna i Japan.

 

Jag kommer att berätta hur det gick i fortsättningen och vilka som sökte jobben i ett nytt blogginlägg. Seniorer fick en mer meningsfull tillvaro och de som behövde hjälp av hemtjästen var mer än nöjda med de nya vårdbiträdena.

Vad sa Kommunalarbetarförbundet om att pensionärer kom in och jobbade.

Vill ni veta det så kommer det en fortsättning en annan dag.

 

Måndagen den 13 september 2010 kl. 18:38

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>