Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Igår fyllde Fritz och Fridolf 10 år.

Donna fick lite rå oxfilé på sin födelsedag för ett par dagar sedan. Det är det bästa hon vet. Killarna fick glass för det har Donna lärt dom att äta. Pojkarna vill inte ens smaka på oxfilén. Pojkarna äter bara Royal Canin torrfoder och blötfoder som huvudmål.

Det är bara ibland de får gräddfil eller glass. I fredags då vi hade gröna oliver till drinken blev Fridolf väldigt ivrig och ville smaka och han åt upp en oliv. De som inte provar något nytt så gärna.  

Vi hade i början av året börjat tänka på att skaffa en ny kastrerad hankatt som sällskap till Donna. Den skulle vara i hennes egen ålder så jag hade haft kontakt med kattvärnet i Haninge. Blev tipsad om två Helig Birma katter som ägaren sökte ett nytt hem till. Anledningen var att de skulle bosätta sig utomlands i en storstad där det var hårt trafikerat.

 

En här på zoomin trodde jag fotat ett par lurviga tofflor. Det kan man ju faktiskt tro om man inte har glsögonen på.

 

När vår gamla Elliott en fin norsk skogskatt  dog märkte  vi att Donna  satt vid katt luckan i timmar och väntade. Hon satt ofta där Elliott hade sitt favoritställe helt nära tomten där han brukade vakta reviret tills han somnade under Rhodedendron. När vi skulle gå skogspromenader satte sig Donna på Elliotts favoritställe och ville inte följa med. Vi trodde hon saknade honom. Elliott beskyddade Donna. Första tiden vägrade hon att följa med på promenader. Vi tyckte det var väldigt underligt.  Varken Mats eller  jag har varit med om något liknande.  

 

Vi fick överta pojkarna av rasen Helig Birma i februari i år. Jag har alltid tyckt att det är vackra katter. Pojkarna var vana att vara ute för de hade bott på en stor gård i Nynäshamnstrakten. Ägaren ville att Fridolf och Fritz skulle ha friheten att få välja om de vill vara ute eller inne och kunna gå ut och in själva. Det är inte heller någon trafik där vi bor invid skog och ängar och sjöar. De går inte in i skogen för de har sett att det finns rådjur och en gång och i somras såg vi en räv. De går gärna med oss på promenader.

 

Här kommer en liten filmsnutt i repris

När nu missarna har fyllt 10 år motsvarar det 62 människoår. Om tre år är vi jämngamla. 

När det snart är Allahelgon tänker jag på mina änglakatter som satt tasspår i hjärtat och som givit mig så mycket glädje.

Elliott blev nästan 15 år

Storviltjägaren Frisse blev bara 9 år

 

 

På bilden har Sotis nyligen fyllt 21 år

Sotis  ungar fick bra hem. Den lilla svarta behöll jag och han fick heta Pissenisse och han blev 15 år

 

 

Kattår 1 år = 17 människoår
2 år = 27 "
3 år = 31 "
4 år = 41 "
5 år = 45 "
6 år = 46 "
7 år = 51 "
8 år = 58 "
9 år = 61 "
10 år = 62 "
11 år = 67 "
12 år = 68 "
13 år = 71 "
14 år = 78 "
15 år = 81 "
16 år = 82 "
17 år = 88 "
18 år = 92 "
19 år = 96 "
20 år = 100 "


 

 


 

  

 

Söndagen den 31 oktober 2010 kl. 11:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

Haloween och Alla helgons dag

Haloween och alla Alla helgons dag har ett samband.

 

Halloween firas den 31 oktober. Enligt min almanacka infaller allhelgonadagen måndagen den 1 november och alla helgons dag lördagen den 6 november.  Detta gjorde mig lite förvirrad så jag googlade och hittade en del av informationen på Wikipedia och andra sidor som jag sammanfattar. Halloween har kommit till Sverige på 90-talet och allt fler firar Halloween som jag tror är här för att stanna och kanske helt slå ut alla helgons dag. Min syssling i USA har lagt ut den här bilden på  FB som firar Halloween och det är en stor fest. 
 

HALOWEEN

Halloweens ursprung kan spåras i den uråldriga förkristna keltiska nyårsfesten Samhain, som firades 31 oktober som en markering att sommaren var slut och vintern började. Samhain betraktades som en gränsöverskridande natt då de döda antogs återvända till jorden. Därför tändes eldar för att vägleda dem och skrämma bort häxor, som ansågs vara särskilt aktiva denna natt. Även olika naturväsen, som till exempel älvor, menades vara i farten. För att blidka alla sorters väsen som var ute denna natt satte man ut mat och dryck till dem.

Denna natt ägnade man sig också åt skämt och upptåg, som en markering av övergången till den långa vintern. Utklädda och maskerade gick man från hus till hus och tiggde ihop till ett kalas. Om man inte fick någonting straffades värdfolket genom att man ställde till med upptåg. Många kelter emigrerade till USA på 1800-talet och traditionen övergick till att bli amerikansk.

 

Min dotters yngsta son ska ha Haloweenfest i helgen och dottern har odlat pumpa i sitt växthus.

 

ALLA HELGONS DAG

Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Men den seden är bara drygt ett halvt sekel gammal i Sverige. Urgammal är däremot dödskult, själskult och helgonkult vid vinterhalvårets ingång.

  

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.

 

Bilden är från förra årets Alla helgons dag.

 

Inom den katolska kyrkan infördes på 1000-talet alla själars dag den 2 november, som en dag då man ska minnas sina bortgångna anhöriga. Då firas Mässan för de döda, och kallas då Requiem-mässa, eftersom man önskar de döda "requiem aeternam" ("evig vila").
I samband med reformationen upphörde alla själars dag att vara helgdag i protestantiska länder, och dess innebörd kom istället att övertas av 1 november (allhelgonadagen). I Sverige är den numera återinförd. För att undvika sammanblandning mellan "alla helgon" och "alla döda" firas enligt 2002 års evangeliebok "alla helgons dag" på en lördag i början av november, varvid den påföljande "söndagen efter alla helgons dag" har namnet "alla själars dag". Kollektbönen på alla helgons dag markerar kyrkans officiella inställning till helgonen, när man ber att "förebilden" av "helgonens skara" skall "väcka oss till ett heligt liv så att vi inte bara firar deras minne utan också följer dem i tro och goda gärningar". Bifogar länk till helger 2010-2050

 

 Glöm inte att vi går över till vintertid i helgen.

 

Lördagen den 30 oktober 2010 kl. 07:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen

Hur många läsare av min blogg minns den reklamkampanjen från 1976.

 

I det här inlägget vill jag bara göra er uppmärksamma på att tro inte på allt du läser. Det skrivna ordet förleder oss att tro att allt som skrivs är sant.

Nu kan jag berätta sanningen om en reklamkampanj.

 

En reklamkampanj som slog stort och som folk fortfarande citerar är nog "Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen" – Kampanjen var ett reklamtrick av Kungsörnen och det var inte alls Socialstyrelsen som lanserade reklamen, men ändå envisas folk att tro det var socialstyrelsens kampanj. Det var min exmake som hittade på detta då han jobbade som marknadschef på makaron- och mjölföretaget Kungsörnen. Kungsörnen såg till att det var Brödinstitutet som lanserade reklamen. Visserligen hade Socialstyrelsen rekommenderat det men inte gått ut och gjort reklam för det. Vi är ett lättlurat släkte. Fortfarande finns "socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd..........."  att googla på.

 

Läs gärna ett roligt blogginlägg som handlar om makaroner på zoomin.

Jag fick i alla fall ett gott skratt.

bollkalle.zoomin.se/blogg/20101028-382938-Kemimannen-klarar-ut-fragan-om-var-makaronerna-vaxer.html http://bollkalle.zoomin.se/

 

Fredagen den 29 oktober 2010 kl. 07:27

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Samlat från strand och hav

 

 

 

En del samlar på konst och jag samlar på vackra stenar, snäckor, koraller och ibland på drivved  från stränder från olika länder. Konst har jag inte råd med, men inte skulle jag ha något emot en Sigrid Hjertén tavla som såldes idag för miljontals kronor.

 

Jag har tränat på lite inomhusfotografering. Det var lätt att drömma sig bort en höstdag som idag. Ruggigt och grått väder. 

Jag tycker att vackra stenar,snäckor och koraller är små underverk från haven som flyter upp på en strand. 

 

Den lilla röda korallen kommer från Heron Island i Barriärrevet i Australien.

Den här korallen är från Eilath i Israel.

Det finns inget bättre än att promenera på en strand för man vet aldrig vad man hittar. Det är skönt att gå barfota på en strand, men i Australien fick jag se upp så jag inte trampade på en taggig fisk som flutit upp då det blev ebb. Blev upplyst om att den var dödligt giftig.

 

Den vita korallen hittade jag för många år sedan på en strand på en en liten ö utanför Phuket.

En ensam strand vid havet i Australien där jag hittade snäckor.

 

Här ligger mina strandfynd på ett skaldjursfat som Mats dotter gjort i bränd lera.

 

Lyckan är att få vara tillsammans med barnbarn på en strand vid havet.

Tänk så mycket havet ger oss människor. Yngsta barnbarnet uttrycker sin njutning och frihetskänsla.

Havet ger oss inte bara pärlor, bärnsten, skaldjur, fisk och ostron. Havet ger oss rekreaktion och lisa för själen. 

 

Den här snäckan kastades tillbaka i havet igen efter fotografering.

Sista utländska bilden har jag tagit från luften på korallrevet från en helikopter då jag lämnade Heron Island.

 Vi har nog den vackraste skärgården här i Norden.

 

 

 

 

Torsdagen den 28 oktober 2010 kl. 20:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Fågel eller Fisk

Kom på att jag kanske ska visa en bild på en fågel varje tisdag.

Införa veckans fågel. Det blir ett tudelat blogginlägg idag om veckans fågel och veckans rätt.

 

VECKANS FÅGEL

Idag tog jag en bild på en skata som pickade i sig hampfrö. Småfåglarna spiller frön på marken till glädje för skatorna och koltrastarna. Kanske någon liten skogsmus också får smaka hampfrö. Vi har inga stora råttor här vilket  är ett stort problem i centrala Stockholm.

 

Jag tycker skator verkar vara klipska och jag beundrar dem för deras bon som de börjar förbättra och bygga till redan i februari. Egentligen vet jag inte om de är tjuvaktiga som det sägs.

Grannen sågade ner ett träd med skatbo i somras så nu är den här skatfamiljen bostadslös så vitt jag vet.

 

Skatan försökte dricka vatten i fågelbadet som var isbelagt. Jag tog bort isen så han kunde dricka.

 

På den här länken kan du lyssna på olika fåglars läten. Jag brukar träna mitt öra genom att lyssna på Sveriges radios pausfåglar. Alltid lär jag lite hur en fågelart låter. Katterna brukar bli lite förvirrrade och undrar var fågeln är och tittar bakom skärmen och upp i taket.

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3275

........................................................................................................

VECKANS RÄTT

När jag var barn åt vi alltid fisk på tisdagar. Ärtsoppa och pannkaka på torsdagar. Korv eller pölsa på måndagar etc... Jag har fortsatt med traditionen fisk på tisagar. Mats var också van att äta fisk på tisdagar.

Undrar om det är fler som har som tradition att äta fisk på tisdagar.

 

Veckans rätt är att tillaga fisk på ett enkelt sätt som Mats skulle kunna äta varje dag påstår han.

Jag gör varsitt portionspaket till oss. På sommaren brukar vi lägga det på grillen, men den här årstiden blir det i ugnen på 200 grader.

Det brukar ta allt från 15 minuter till 20 minuter i min varmluftsugn beroende på fiskens storlek. Hajmal brukar ta 20 minuter. Rödspättan går fortare.

Då det börjar dofta brukar fisken vara klar.

 

 

Jag brukar lägga färsk fisk i ett foliepaket (ibland tinar jag fisk från frysen) Jag brukar variera fisksort och de flesta fiskar blir goda då de tillagas i foliepaket. Första fisken jag lagade i foliepaket var Regnbågsforell  sedan har jag provat mig fram med lax, rödspätta, hajmal eller den fisk som ser fin ut i fiskdisken för dagen.

Jag brukar alltid ha alltid lök av nogot slag:

Ta den lök du brukar ha hemma

  • Fiskfilé eller hel forell 
  • Skivad purjo, eller rödlök, chalottenlök, gul lök, eller vitlöksklyftor.
  • Tomat, körsbärstomat hel eller skivad stor tomat
  • Salt och peppar
  • Dill, persilja eller annan krydda som du  gillar
  • En klick smör
  • Vitt vin

Sedan tager man vad man haver sa Kajsa Warg och det gör jag också. Ibland tar jag en matsked fiskfond i paketet, citronmeliss, fransk dragon från min kryddlåda och persilja. Ibland skivar jag morot tunnt och lägger i paketet. Ibland river jag yttersta skalet från en citron i foliepaketet, eller använder citronpeppar. Fisken drar åt sig kryddorna. Ibland blir det skivade champignoner i paketet. Testade med kantareller i somras, men kantareller är godare stekta. Låt fantasin flöda!

 

Jag skulle kunna tänka mig torsk i folie med en klick smör och råriven pepparot samt lite salt. Det har jag inte prövat än.

Jag tar dubbelfolie och viker så att man kan hälla i det vita vinet och sedan gör jag ett paket.

 

Mats har köpt Hajmal idag. Vi har en väldigt bra fiskdisk ICA Kvantum i Brandbergen.

Nu ska det bli spännande att se vad jag har att lägga i foliepaketet idag.

Körbärstomater, citron och rödlök och vitlök finns  samt djupfryst dill och fina färska morötter. Jag tar en bild senare och lägger i mitt album Mat och dryck. Kanskeni redan lagar mat i folie. Vore roligt att höra vad ni tycker om det eller har andra goda fiskrecept. Ska jag ha gäster kan jag göra mig till och laga sjötunga Walevska som jag alltid får beröm för. Ska nog lägga upp det receptet i bloggen under recept.  Nu var det länge sedan jag lagade det med tryffel och hummer. Någon bild har jag inte. Sedan brukar jag göra en förenklad version med rödspetta, räkor och stekta champignoner. Receptet nedan finns i min blogg under recept.

Nästa tisdag skriver jag om det blev gott dagens fiskrätt prövade med Dijonsenap på fisken och en massa annat i paketet.

 

http://www.svenskfisk.se/recept-och-beredning.aspxwww.svenskfisk.se/recept-och-beredning.aspx

En bra sida för fiskrecept

 

Tisdagen den 26 oktober 2010 kl. 19:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Tack för kloka kommentarer i gårdagens blogg

Tack för att ni lade ner tid för att kommentera gårdagens blogginlägg.Det var intressant att ta del av alla åsikter.

STORT TACK!

När man följer debatten är det många som anser att var en ska bestämma vad man har för kläder. Meningen med mitt blogginlägg var att lyfta fram att i vissa yrken är det faktiskt olämpligt att vara beslöjad. Svårigheten att anställa någon som man inte kan se är också en aspekt.

 

Innan jag gick i pension hade jag ca 100 studenter från lärarutbildningen som skulle ha verksamhetsförlagd utbildning under en termin i förskolor och skolor. Frågan blev aktuell igen när en elev med heltäckande slöja, niqab, började på lärarutbildningen i september i år i Stockholm. Arbetsgivare och rektorer väntar sedan 1,5 år på ett vägledande beslut om plagget från diskrimineringsombudsmannen. En fd kollega var oroad för att kunna hitta lämplig praktikplats för denna lärarstudent.

 

Det var många gånger svårt att få skolor att ta emot lärarpraktikanter på grund av underbemanning i flera skolor. Vi diskuterade också hur kan man veta att det är rätt person  iklädd burka som skriver en tenta.

Skolborgarrådet Lotta Edholm är frustrerad över att det tar så lång tid ärendet hos Diskrimineringsombudsmannen. Lotta gör en JO anmälan.

http://lottaedholm.wordpress.com/2010/08/04/jag-anmaler-do-till-jo/

Här sätter jag punkt och det kommer att dröja innan jag smyger in en kontroversiell fråga i min blogg.

 

 

Måndagen den 25 oktober 2010 kl. 21:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Tankar om Burka, jobb och skola

Man kan tycka mycket om det här ämnet men jag begränsar mitt inlägg till skolfrågor och jobb.
 

För ett och ett halvt år sedan ville vuxenutbildningen i Stockholm hindra en elev från att bära burka. Men kvinnan, som ville utbilda sig till barnskötare, anmälde fallet till Diskrimineringsombudsmannen. Än så länge har inte DO kommit med något utslag.
 

Jag reflekterade över om jag skulle ha anställt henne som barnskötare. Nej förmodligen inte, men det var ett tag sedan jag anställde personal till förskolor, äldreomsorg och socialtjänsten. Det var på 80-talet och fram till mitten av 90-talet som jag jobbade med rekrytering och då var det ingen som bar burka eller niqab på den tiden.
 

När debatten blev aktuell tänkte jag på en episod. Jag hade bokat in en ung tjej med bra betyg från barnskötarutbildningen för en intervju. Hon kom klädd i zigenska kläder med lång svart vid sammetskjol.
 

Efter att jag berömt henne för hennes fina betyg och pratat lite allmänt ställde jag en fråga.
”- Skulle du känna dig bekväm på en utflykt i skogen i leken med barnen med lång kjol?” Hon svarade blixtsnabbt med ett skratt. ”- Trodde du att jag skulle jobba i dom här kläderna?” ”- Ja eftersom du söker jobb i zigenska kläder sa jag.” Idag ska jag ju inte jobba sa hon, så började vi skratta. ”- Självklart har jag vanliga kläder då jag jobbar sa hon.”
Jag tycker att svårare än så behöver det väl inte vara om man vill ha jobb. Naturligtvis anställde jag henne.


Om jag hade det jobbet idag skulle jag inte anställa en socialsekreterare, barnskötare, eller personal inom äldreomsorgen med burka eller niqab . Jag skulle hänvisa till arbetsgivarens fria rätt att anställa vem man vill och rätten att anställa den arbetsgivaren finner mest lämplig och meriterad för arbetsuppgifterna. På den tiden fanns inte diskrimineringsombudsmannen. Jag antar att det är samma sak som hos jämställdhetsombudsmannen. Man kan få skadestånd men aldrig jobbet.
 

Bärandet av burka och niqab har ökat i Stockholm och Jan Björklund vill lagstifta om förbud inom skola, gymnasie- och universitetsutbildningar med kläder som är heltäckande för ansiktet. Skolverket har skrivit att det är upp till rektor att besluta om bärandet av niqab i skolan. Själv tycker jag inte att lagstiftning är nödvändig i dagens läge.
 

Björklund menar att utbildningen blir lidande när elever och lärare bär heltäckande slöja. För en gångs skull tycker jag att han har en poäng. Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet. 
 

Jag tror att en förskollärare inte skulle få jobb inom skola/förskola även om Björklunds förslag blir lagstiftning. Det reglerar sig självt. I alla fall skulle det bli svårt att hitta ett jobb i direkt arbete med barn i en vanlig förskola eller skola.
 

Björklund har också en poäng om att upplysning behövs om arbetsmarknadsläget för den som bär burka eller niqab redan innan man väljer utbildning.
 

Jag har varit många gånger i Turkiet och där är det förbjudet att bära schal för både lärare och elever eller att täcka ansiktet i skolan. Ataturk ville skilja religionen från staten. I det moderna Turkiet förbjöds månggifte, bärande av slöja och fez samt en modern lagstiftning ersatte den islamiska lagen (sharia). På 1990-talet märktes en viss återgång till muslimsk livsstil (många kvinnor är åter beslöjade). Fortfarande är det förbjudet inom utbildningsväsendet och kanske även inom statlig tjänst.

 

Jag undrar om andra tänker som jag att jag vill se människan jag talar med. Ute på stan får folk vara klädda hur som helst för min del. Det är fler yrken där det är opassande med burka eller niqab som polis och brandsoldat som exempel.
 Efter det här blogginlägget kanske jag får dra något gammalt över mig.

 

 

Söndagen den 24 oktober 2010 kl. 15:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [20] Kommentera detta inlägg

 

Vackra fåglar

 

I torsdags köpte Mats en Nikon D 90 och jag satt och undersökte dess funktioner samtidigt som jag tittade på mitt i Naturen på TV. Plötsligt var det en film om  Kungsfiskare på TV och jag riktade kameran mot TV skärmen och tog några bilder i brist på andra motiv en torsdagskväll i oktober för jag ville testa kameran. Kolla gärna på programmet på bifogad länk. När jag läste av minneskortet blev jag förvånad att det var så många bra bilder.Missar aldrig "Mitt i naturen" svtplay.se/t/102782/mitt_i_naturen

 

Den här bilden tog jag för några år sedan då denna lilla stenknäcksunge satt på en stol på terassen. Hann hämta kameran och ta en bild. Tror att mamman var i närheten sedan flög den ner mot dammen.

 

Känner mig inte redo för en så fin kamera som en Nikon D 90, då jag inte ens lärt mig Nikon D 5000. Jag har alltid gillat att fotografera. Jag har inte haft tid för någon hobby de senaste 25 åren i yrkeslivet. Jag lade ner mycket energi på att utbilda mig till socionom. Sedan blev jobbet både min hobby och min inkomstkälla. Jag hade tänkt att ta upp silversmide som hobby och tillverka smycken när jag blev pensionär. Så blev det inte för jag fick  t annat att tänka på. Mina dyra guldsmedsverktyg försvann dessutom vid en flytt.

Bilderna nedan har jag tagit på riktigt på en naturskyddad ö som heter Heron Island som ligger i Barriärrevet i Australien.

 

Heron Island som jag fotade från en helikoper då vi lämnade ön.

 

 Wedge-tailed Shearwaters (tror jag) eller vithövdad vad det nu var??

saknar kommentaren för den här bilden

Fotad i naturen på Heron Island

Bilden är tagen i Brisbane i Australien

Den här bilden tog jag i Köping och plötsligt lyfte han benet och tittade på mig och satte ner den i vattnet igen lika snabbt och simmade vidare.

Svanen fotade jag vid Siljan i Dalarna

 

Det hände något märkligt då jag skrev den här bloggen och laddade upp bilder från mitt album på zoomin. Plötsligt blev skärmen svart och jag fick logga in på nytt och borta var hela mitt fågelalbum med kommentarer och allt. Jag fick lägga upp ett nytt album med fåglar. Alla blogginlägg med bilder på fåglar är raderade. Skriv gärna kommentarer i mitt nya fågelal bum i Galleriet. Då blir jag jätteglad.

 

Nu ska jag ersätta raderade bilder i mina senaste bloggar med fågelbilder.

 

Lördagen den 23 oktober 2010 kl. 10:05

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [15] Kommentera detta inlägg

 

Pilfink och Blåmes samt vitkindad gås

 

Vilken dag, snö alldelses för tidigt, men när solen kom gnistrade snön och det var så vackert. Spanade efter domherren idag igen, men förgäves.

 Såg en bofink genom fönstret och tänkte fota den. När jag smög ut med kameran försvann den.

 

En pilfink fastnade i alla fall på bilden. Ibland kallas Pilfink lite slarvigt för gråsparv av många. Visst är det väl en Pilfink?

 

 

 

Jag tycker så mycket om Blåmesar så jag kan inte låta bli att fota dem även om det blir många bilder.

 

 Tänk att jag lär mig något nytt varje dag. Satt och bläddrade i min lilla fickbok om fåglar. Då upptäcker jag skillnaden mellan Kanadagås och Vitkindad gås. Alla jag känner kallar Vitkindad gås för Kanadagås. Lidingö tidning skrev om problemet med Kanadagässen i Kyrkviken. Hur blev det så?

I kyrkviken ligger en brädgård som som heter Kanada Brädgård. Kan det ha blivit någon sammanblandning? I alla fall finns det gott om Vitkindad gås på Lidingö där jag tagit dessa bilder.

 

Jag tycker dessa fåglar är vackra även om de "skitar ner" Den mest frodiga växtligheten på Lidingö kyrkogård är där dessa underbara gäss gödslar på gravarna vid den lilla dammen.

 

 

 

 

Fredagen den 22 oktober 2010 kl. 20:23

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Om snö och port 73

Sist i bloggen idag gissa fågel och hur jag fotat den!

Om snö

Gott om rönnbär ger mycket snö sägs det. Hoppas det är fel.

 

Så här såg det ut i morse hos oss då jag hämtade tidningen.

 

Vilken tur att jag satte ut fågelmat igår för det var fullt av fåglar och koltrastarna hade hittat äppelhalvorna.

 

 

Fridolf sitter i fönstret och skallar tänder och ger ifrån sig konstiga läten då han intresserat iakttar småfåglarna.

Port 73  

Marknadschefen för Port 73 lämnade en kommentar i min blogg i onsdags. Klart var det en seger för en marknadschef att det blev långa köer på motorvägen till Haningeavfarten. Överraskande och kul tyckte jag ändå att  marknadschefen skrev en kommentar i bloggen. Tänkvärt är att jag gjorde omedvetet gratisreklam för Port 73. Igår ägnade jag åt att fågelskåda vid nya fågelmataren.

 

 

Mats ägnade sig att botanisera på Port 73 som är min sambos favorit sysselsättning. Han skulle kolla jeans på Dressman. Jag tycker det är jobbigt att gå i affärer. Min väninna som bor i Florida tycker att det är det bästa man ägna sig åt. Hon fick skaffa en resväska till. Innan hon flög tillbaka till Florida besökte vi Försäkringskassan och diskuterade hennes rättighet till pension som svensk medborgare. Hon kommer tillbaka i februari.

 Nu visar jag några bilder från Port 73.

 

Här på Expert fastnade Mats och han kom hem med svarta Jeans och en låda han smusslade med. Han hade köpt en D 90 Nikon och det var väl därför han såg så glad ut att jag inte skulle följa med. Då hade det inte blivit något inhandlat. Han menade att jag tycker att det är så roligt att fota och vi har sålt husbilen och unnar oss inte så mycket och reser gör vi inte heller eftersom vi inte känner behov av det längre.

 Gissa fågel

 

Svar i morgon och hur jag fotade den.

 

Fredagen den 22 oktober 2010 kl. 10:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

Dags att sätta upp fågelmatarn

 

Vi köpte en ny fågelmatare tidigare och idag tyckte jag att det var dags att fylla den och sätta ut den och försöka fota lite fåglar. Vi brukar börja mata fåglarna då det är minusgrader. Mats åkte till Port 73 och han tog en kamera med sig. Han skulle handla nya svarta jeans. Passade på att göra lite nytta och körde några tvättmaskiner. Tänkte ta en daglig promenad, men katterna vägrar att gå ut då det är kallt. Lika bra det, för är katterna  ute kommer det inte några fåglar och äter frön. 

 

Ryktet spred sig snabbt att nu har restaurang 52:an öppnat för säsongen.

Första gästern var en talgoxe och en blåmes. Inte långt därefter kom nötväckan. Det verkar som maten på 52:an är bättre än krogen bredvid.

En talgoxe upptäckte att det var tunn is på fågelbadet. Jag gjorde ett hål i isen, men det var inget bad som lockade utan talgoxen var nog törstig.

 

Plötsligt upptäckte jag en domherre också nåtts av ryktet. Domherrarna vill ha maten serverad på marken och det hade inte hunnit bli något spill än. Reagerade inte tillräckligt snabbt för att hinna ta en bild. Jag hade inte förväntat mig att en domherre skulle dyka upp så här tidigt på hösten.  

Jag var på väg in för det var kallt om fingrarna, men jag lade lite solrosfrön på marken och satte mig att vänta att domherren skull komma tillbaka igen med sin maka. Till slut gav jag upp. Jag hade blivit genomkall eftersom jag satt stilla.  

 

Torsdagen den 21 oktober 2010 kl. 19:17

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Port 73 slog upp portarna kl. 18.00

Vi var redo att vara med på invigningen av Port 73 då det nya köpcentrat skulle öppnas vid motorväg 73 avfart Haninge kl. 18.00 i kväll. Artistuppträdanden  och bra erbjudanden var lockbetet. Helt galet för det var trafikkaos trots att vi åkte bakvägen där det aldrig är kö. Det finns  enormt stora parkeringsplatser utanför Coop och Port 23. Det räckte inte till ikväll. Vi vände och åkte hem. Tog en bild i trafikkön.

 Bilden är bättre i galleriet.

 

Onsdagen den 20 oktober 2010 kl. 22:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Om jag får bestämma.

I morse ville sambon diskutera världens stora problem och oroshärdar med mig. Idag hade han läst en artikel och ville veta vad jag tyckte då det gällde Afghanistan, om vi ska ha trupper där eller inte. Kände att det var för tidigt för mig. Vi brukar diskutera och då kommer vi på världens bästa lösningar tillsammans om vi fick bestämma.

 

Ibland vill jag lösa stora problem på ett barns naiva sätt precis som i sagorna. Det har varit inbördeskrig de senaste 30 åren i Afganistan. Ja långt tidigare också. Jag sa till Mats att det är väl bara att dela Afghanistan i två riken Tallibanien och Afghanien. Då får de välja i vilket land de vill bo i. En del gillar att leva i grottor. Det kanske skulle bli obalans vad gäller  könsfördelningen i de båda länderna. Förmodligen blir det fler kvinnor i Ahfganien.  I det riket där de flesta ville bo skulle få mera land tycker jag.

 

Ibland säger jag att det vore bättre att världens länder bestod av matriarkat som Lesbos i förantiken.  Kreta påstås också ha haft matriarkat. Då skulle det bli fred i världen tror jag. Tänk om jag fick bestämma.

 

 Troligen går det aldrig att bevisa en gång för alla att det funnits matriarkat under förhistorien. Den vanligaste definitionen av begreppet matriarkat är ett samhälle där kvinnor härskar över männen.

 

Kanske finns det något att lära av Lystrate i Aten som samlade kvinnorna att sexstrejka och de barrikarderade sig på Akropolis för att få slut på det peleponnesiska kriget. Med sig hade de stadens pengar som Lysistrate menade att kvinnor kan förvalta pengar bättre än männen. Snart blev det svårt både för männen och för kvinnorna att avstå från sex. Och några pengar till krigets behov lämnades inte ut. Lysistrate såg till att de kärlekskranka kvinnorna höll sin ed.
 

Men männen stod inte ut. De kände sig tvungna att ge upp. Det hela slutade med att fred upprättades mellan de forna fienderna. Det var ju en saga förstås.

 

Tänk vad Sovjets mödrar till soldater kunde åsadkomma  då Sovjet hade styrkor i Afghanistan.

 

Jag har sällat mig till de Uzpekistanska mödrarna.

Är det fler som tror sig kunna lösa våra stora problem i världen, eller är det bara jag som fantiserar för att orka med världens dumheter.

 

Tisdagen den 19 oktober 2010 kl. 18:55

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Ännu ett stort nytt köpcenter där jag bor.

Vi har kunnat glädja oss åt två nya naturreservat i vår kommun, ett vid Rudan och ett vid Tornberget och att en ekolog och miljöstrateg har anställts i Haninge kommun. Förutom det har vi Tyresta naturreservat och Nationalparken. Nationalparken omfattar 1.970 hektar, till den helt övervägande delen bestående av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap med tallen som dominerande trädslag uppe på hällmarkerna och granen i de bördigare dalsänkorna.

Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat som en skyddande hästsko i söder, öster och norr. Reservatet omfattar 2.700 hektar och totalt är det skyddade området på nästan 5.000 hektar.

 

Trots det är naturskyddsföreningen i Haninge kritisk. Under hösten 2010 slår ett nytt köpcentrum , "Port 73", upp sina portar på onsdag. Naturskyddsföreningen tycker att "Utvecklingen går mot en allt mer bilberoende dagligvaruhandel trots att vi vet att vi därigenom ökar energiförbrukning och utsläpp av luftfroreningar. Vi vet också att utrymmet för den lokala handeln minskar med butiksdöd och stigande priser som följd. Utvecklingen går alltså stick i stäv mot samhällets uttalade strävan att åstadkomma en hållbar utveckling både ekologiskt och socialt." Oj vad jag blir kluven.

 

Ofta hävdas att etableringen av externa köpcentra ger fler arbetstillfällen,men samtidigt slås befintlig, mer personaltät och lokal handel ut. Danmark, Finland och Norge har lagstiftat mot större handelsetableringar utanför tätorterna av hänsyn till stadskärnorna och annan befintlig handel. I Sverige, som har ett kommunalt planmonopol, hamnar kommunerna ofta i konkurrens med varandra. Om en kommun är restriktiv så kanske etableringen i stället sker i grannkommunen.

 

Mats är lycklig över att ha 5 minuter med till bil till alla otroligt stora köpcentra vi har här. Huvudsaken för mig är 5000 hektar orörd och skyddad natur utanför min dörr som gör mig lycklig. Tack för det Haninge kommun.

Kommunen behöver inkomster från företag för att upprätthålla en bra miljö för oss som bor här och att det ska finnas fin natur att vistas i.

 Jag tycker nog att Haninges naturskyddsförening gnäller i onödan. Även om de i princip har rätt i en hel del. Åtminstone är vår energiförbrukning obetydlig för att ta oss till nya köpcenta Port 73 bara fem minuter härifrån.

 

Måndagen den 18 oktober 2010 kl. 23:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

Nu har jag en bloggsida på Expedition Sverige

I föregående blogg lade jag upp en länk till Expedition Sverige som värnar om den biologoiska mångfalden. Jag har lagt upp en del naturbilder på den bloggen. Jag har inte valt ut några bilder än för fototävlingen, men det är roligt att ta del av andras naturbilder. Tyvärr måste du vara inloggad för att ta del av bilder. Det är mer än 2000 medlemmar och de flesta är intresserade av naturen. jag kommer att behålla min plats på zoomin och kommer bara att blogga om allmänna ämnen som rör naturen på den bloggen. Den är gratis och den har ingen reklam.  

 

 

Söndagen den 17 oktober 2010 kl. 20:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Fototävling-Biodiversitet

Igår den 15 oktober kl. 20.00 startade en fototävling som pågår till den 15 november 2010. Vi är ju många som gillar att fota naturen på zoomin.

 

Har du fångat den svenska naturen i några unika bilder? Tävla med din bästa bild och få den visad i TV4. Första till tredje pris premieras med en kamera flera vinnare får även biobiljetter och ett exemplar av BBC:s nya storfilm ”Life”. Tävlingen är öppen för alla, såväl amatörer som yrkesverksamma och har ingen övre eller undre åldersgräns. I juryn sitter bland annat Mattias Klum, fotograf och filmare för National Geographic samt ledande experter inom biologisk mångfald.  Se vidare tävlingsregler på länken.

 Tävlingskategorier
1) Biodiversitet - Redo för livet
2) Biodiversitet - Hopp
3) Biodiversitet - Förändring
4) Biodiversitet - Inte störa – inte förstöra 


 

www.expeditionsverige.se/

  Varför tipsar jag om tävlingen. Det är av rent egoistiska skäl för jag vill se fina bilder och jag hoppas att alla bilder blir tillgänglia att titta på ovanstående adress. Mina favoriter och vänner tar fina bilder. Kanske kan jag sprida detta till fler som får upp ögonen för biologisk mångfald. Jag vet inte om jag har några bilder som passar in i alla kategorierna än.  

 

Vad betyder Biodiversitet? Klicka på länken!

 http://www.naturvardsverket.se/sv/Nedre-meny/Fragor-och-svar/Biologisk-mangfald/Vad-innebar-biologisk-mangfald/

 

Avslutar med bilder från i år som jag hittade i datorn.

Efter en lång snörik vinter kunde rådjuren hitta bara fläckar att beta

den 1 april 2010.

 

Råbocken ser tagen ut efter den långa vintern med rekorddjup snö.

Den här Hackspetten fotade jag den 5 april 2010 då det kom mer snö. Jordnötterna hade en strykande åtgång.

 

 

Klicka på bilderna i galleriet först en gång och sedan en gång till. Då ser du bilden bättre.

 

Lördagen den 16 oktober 2010 kl. 13:49

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

HÖST

 

Idag blåser det 9 m/s inget promenadväder i skogen. De murkna träden faller till marken .
Katterna njuter att få ligga på värmeslingorna i badrum och hall och vägrar ta en promenad med mig.
Kylan börjar komma och i morgon kommer första frosten i Ramsdalen och det är höst i min trädgård.

Tog fram fiberväven och lade över de växter som jag inte kan ta in. Hoppas att få njuta av blommorna lite till.

Såg att grannen har byggt en ställning för stödmatning åt rådjuren. Jag har varken sett rådjur eller älgar den här hösten. Älgarna brukar komma fram varje höst för att äta äpplen. Jag har inte heller sett att några grannar lagt ut äpplen i skogen i år.

Vi bor ju i ett avlångt land och i norra Sverige är det kallt och redan snö. Vi har ju något längre höst i Södermanland och söderut och det är jag glad över. Gillar hösten men vill inte ha snö förrän till jul.

Förra året dog det sju rådjur i vår skog som gränsar till naturreservatet mellan Ramsdalen och Svartbäcken. Många rådjur fick dö på grund av att snön var för djup för att de skulle kunna komma åt mat.

Först i april började snön smälta bort och rådjuren kunde hitta något att äta.

Mats köpte en ny frömatare till skogens fåglar som vi hänger i trädgården. Vi är åtminstone tre ”fågelskådare” i familjen mina katter och jag, men vi skådar dem bara genom fönstret. Det växer hög hampa där vi hade fågelmataren i vintras. Jag undrar om det blir hampfrö på dessa . Dottern sa att det är inte lagligt att odla cannabis, men vad då det går väl inte att förhindra att det kommer upp hampa. Jag tror förresten att förbudet att odla hampa försvann 2003. Vi matade också fåglarna med solrosfrö.

 

 

 

 

Nu har jag fått ta en ensam promenad två dagar i rad och jag har hälsat på Grannens hundar i Ramsdalens gård. Alla som passerar ner till sjön får en rejäl utskällning. De vaktar och är väldigt avskräckande och på grinden hänger en stor skylt varning för hunden. Efter stund när jag pratade med dem började de vifta på svansen.

 

Vad ville jag ha sagt med detta blogginlägg? Bara visa lite höstbilder från min trädgård och påminna om att tänka på att snart börja mata fåglar och för en del som bor vid en skog tänk även på rådjuren. Här matar vi dem med ensilage, morötter, äpplen och grönsaker.

 

 

Torsdagen den 14 oktober 2010 kl. 21:04

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [16] Kommentera detta inlägg

 

Trött på reklamen på hemsidan

En del reklam som läggs ut på hemsidan stör mig. Det gör att jag är benägen att betala 100 kr för 1400 reklamfria besök. Zoomin har beräknat att det är så många besök på en månad på min hemsida så jag får 29% rabatt. Det finns reklam som är diskret och passar ihop med min hemsida, som inte stör mig. Hamburger reklam med blinkande ikoner "Här" blir bara för mycket för min del. Vill jag fortsätta med reklamfri sida kostar det 1200 kr per år. Det är dyrare än att betala för en helt annan hemsida som kostar utan reklam 24 kr per månad. Mina brorsbarnbarn tycker jag ska byta till worldpress. Nu står jag i valet och kvalet. Vad säger mina vänner och favoriter på zoomin om reklamen på era hemsidor? 

 

Torsdagen den 14 oktober 2010 kl. 02:44

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [26] Kommentera detta inlägg

 

Lättare fota uppstoppad tjäder än en levande ilsken.

Det är tydligen inte helt ofarligt att fota tjäder. Brukar titta in på Tyresta National parks hemsida www.tyresta.se/?page_id=53

Länk till Tyresta Nationalparks fågelobservationer där en ilsken tjäder jagade svampplockare nu i september.

Jag får nog hålla mig till att fota den uppstoppade tjädern hos veterinären i Haninge. Pampiga är dom i alla fall.

Det skulle vara roligt att fota en tjäder för det är också Haninges symbol tillsammans med ett ankare. 

 

Nedan en domherre flög rakt in i fönstret och bröt nacken. Vi tog den till en konservator för han var så grann.

 En vacker Stenknäck knäckte nacken då den flög in i fönstret. Vi lade den i frysen för konservatorn var barnledig. Sonen bodde i vårt hus och tog hand om katter och huset då vi var på semester. Jag sa att han får ta vad han vill ur frysen. När vi kom tillbaka sa han att han slängt mat som låg i frysen. Äckligt att ni äter småfåglar var hans kommentar. Vi hade varit på semester på Öland och inhandlat silhuetter av rovfåglar vid fågelstationen som vi klistrade på fönstren. Det är något jag kan rekommendera om man har fönster som fåglar flyger in i. De här fönstren förorsakde flera fåglars död innan vi klistrade på rovfågelsilhuetter på fönstren. Fönstren var två våningar höga på vardera gavlarna.

 

 

 

 

 

Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 17:39

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Vinbärssnäcka

 

Det tar lång tid att esqargote. Orkar man igenom hela den långa tillredningen är det väl värd anser många.

 Jag har inte lagat esqargote sedan 70-talet. Min syster hade kvar ett recept som jag skrev av och lade på webbdisken som försvann efter ett datahaveri. Nu har jag hittat en länk som har lagat sniglar från ett recept i Allt om mat från 70-talet då hade jag också den tidningen. Det är det närmaste jag kan komma som jag lagade rätten. Det reningsprocessen som är viktig. Länk till tillagning av sniglar.

home.swipnet.se/~w-57250/fiskoska/escargot.html

Jag vet inte om vinbärssnäckor är utrotningshotade. Det var vanligare på 70- och 80-talet att äta sniglar som en delikatess. På Lidingö hade vi problem med vinbärssnäckor i trädgården. Jag fick inte ha mitt trädgårdsland ifred för dessa .

 

Egentligen är de rätt harmslösa i jämförelse med mördarsniglar som i dagens läge är ett gissel. Vinbärssnäckan lever oftast i komposten där de gör nytta.

Den ätliga vinbergssnäckan inplanterades i vårt land och vanligen finner man den runt slott, herrgårdar och kloster i Syd- och Mellansverige.
Munkarna tog med den hit bland annat för att den ansågs lika bra som fisk, vilket var den enda mat som var tillåten under den katolska fastan.
 

Vinbergssnäckan är tämligen stationär, och när den en gång anpassat sig stannar den och förökar sig. Enklast känner man igen den stora snäckan på dess ljusa enfärgade skal. Själva snigeln är ljust gulvit. 


Liksom andra sniglar är vinbergssnäckan känslig för torka. Letar man efter dem ska man helst ge sig ut efter en regnskur eller en tidig sommarmorgon medan daggen ännu ligger våt i gräset. Då trivs snäckan som bäst och sträcker ut sig i hela sin längd.
 

Det fanns så gott om vinbärssnäckor i min trädgård på 70-talet så jag t.om levererade till Lisa Elmqvist i Östermalmshallen. Fick tips från en person som jag kände på restaurang lilla Cattelin i gamla stan i hur man förbereder vinbärssnäckorna för att bli en delikatess. Cattelin var kända för sin Escargot. Jag lovade redan förra sommaren att lägga ut ett recept i bloggen så småningom.

 

Receptet finns på min webbdisk  för den som vill prova att tillaga Escargot
 

Det här en vanlig snigel som äter i min trädgård som är svår att upptäcka.

Äter främst bladen på hosta och gör stora hål i växterna. Upptäckte ett gömställe högt upp i vår ytterbelysning.

Ett år planterade jag Tagetes och efter ett par dagar fanns det inga blommor kvar. Då fick jag veta att Tagetes drar till sig mördarsniglar som de tyckte var riktigt mumsigt. Har aldrig mer planterat Tagetes.

Nedan en mördarsnigel som jag brukar plocka på mornarna och samla i en hink med lock, som Mats fick döda genom att hällkokande vatten över dem, men i år har det varit färre som beror på den heta torra sommaren.

 

Tisdagen den 12 oktober 2010 kl. 08:53

Natur | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Biologisk mångfald och expedition sverige

 

Den här grodan kan du ladda ned från Expedition Sverige. Symbolen finns i olika nyanser. www.expeditionsverige.se Det är en symbol för biologisk mångfald. Nästa fredag startar en fototävling på den här adressen på initiativ av den världsberömda naturfotografen Mathias Klum. Fototävlingen är öppen för alla och vad jag har fattat är huvudsyftet att fler ska få upp ögonen för den biologiska mångfald som finns i vår närhet.

 

 Nässelfjäril

Reglerna finns inte på nätet än. Är du intresserad av naturen och gillar att fota så håll ögonen öppna vecka 41. Jag kommer att vara ute i naturen och fota nästa vecka. Jag tycker det är roligt att ta bilder och kanske få visa bilderna för andra och även titta på andras bilder

 

 Skogstordyvel

 

 

Harsyra

 

 Mathias Klum berättade att han lägger sig på marken då han ska fota en groda och tittar in i grodans ögon. Roligt med lite annorlunda vinklar.

 

Vad är detta för växt? Jag har inget svar. Växer i vårt skogbryn på försommaren. 

Ett litet axplock av den biologiska mångfald som jag fotat 2010 

 

 

Söndagen den 10 oktober 2010 kl. 14:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Fredagsmys

Vi hade en riktigt mysig morgon. Min väninna  har åkt till sin mamma idag och stannar där ett tag.

 

Läste för en stund sedan på min facebooksida att vännen som skulle flyga till Barcelona tidigt i morse hade ingen bra start på dagen.

Hon skrev så här;

Vårt plan trasigt i Riga, ombokade till Oslo. Försent till bagage inchekningen, blir upplysta om att väskorna kanske inte kommer med. Min bästa hårstyling konfiskeras i säkerhetskontrollen, mysfrukosten blev en latte i handen och en banan. När vi äntligen sjunker ned i flygplansstolen blir vi upplysta om att teknikerstrejken drabbar oss. vi blir försenade och missar antagligen vårt anslutningsflyg till Barcelona.....

Min dotters kommentar;

Lotta, nu gäller det att tänka positiva tankar... Vi kan flyga ...Vi kan flyga vi kommer till Barcelona :)

 

Jag som var lite avundsjuk på att hon skulle resa till Barcelona.

Nu är hösten här med hård blåst så löven virvlar i luften. Tog in utemöblerna igår. Dags att flytta in växter som inte tål frost. Nu får vi mysa inomhus. Tog det lungt i morse vi var hungriga kl 05.00 och gick upp och kokade korv och tog en lättöl. Inget vi brukar äta och dricka till frukost precis. Skrev ut dagens SVD kryss i två exemplar. Sedan tävlade vi och när vi båda körde fast hjälptes vi åt och det tog en timme att lösa krysset.

 

Missarna vill hellre vara inne och mysa än gå ut. Fritz och Donna intar våran säng på morgonen då lite frusna om öron och tassar. Fridolf har valt att  hellre sova i egen säng i sitt rum.  Förmodligen är de trötta för de gillar att sitta på garagetaket och spana i gryningen. Där känner de sig säkra.

Fridolf har själv valt rum och hittat bästa sängen. I blå rummet kan han titta på fåglar. Han har nog varit fågelskådare i ett tidigare liv.   

 

Jag såg att dottern hade kommenterat mitt inlägg om nobelpristagaren i litteratur. Hon hade läst boken som jag skrev om. Hädanefter får jag låna böcker av henne om jag ska läsa kvalitetsromaner. Hon tyckte jag samtidigt skulle låna "Hundra år av ensamhet" av en annan Nobelpristagare  Gabriel García Márquez. Hon tog för givet att jag läst den.

 

Sedan kunde jag få låna "Katedralen vid havet " av Ildefonso Falcone när hon läst ut den, men det tar nog tid för det är en tegelsten på mer än 600 sidor som har fått blandat omdöme. Ja dottern kan få låna mina Isabelle Allende, men dom har hon väl också läst. Får gå in och kolla på Boktipset vad hon har läst och betygsatt. Hittade en bild på dotterns facebook sida.

Avslöjad för jag kunde läsa texten i boken. Det var Stieg Larsson.

 

Nu ser jag fram emot fredagsmys ikväll. Mats är inne i stan och då brukar han handla med sig något gott från saluhallen.

Om ni vill läsa fredagens fräckis så klicka på spanarens hemsida med länk på min startsida

 

Fredagen den 8 oktober 2010 kl. 12:59

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Mer om nobelpristagaren i litteratur 2010

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen "Staden och hundarna" 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas "Det gröna huset", "Tant Julia och författaren", "Kriget vid världens ände", "Bockfesten", Den stygga flickans rackartyg". Hans romaner har översatts till ett fyrtiotal språk.

Han har sagt att – Mitt förhållande till Peru är speciellt. Trots att jag levt större delen av mitt liv i andra länder, och trots att jag är en svuren motståndare till all form av nationalism, utspelar sig mina berättelser i Peru. Det beror antagligen på att jag bodde där under de avgörande barn- och ungdomsåren. Min känsla för mitt land är djup och instinktiv, har författaren sagt till den finska tidningen HBL.fi.

Salander-fan
Vad många kanske inte vet är att Vargas Llosa i tidningen El Pais har hyllat författaren Stieg Larsson. Han har berättat att han under ett antal veckor sträckläste Larssons böcker om Lisbeth Salander, en karaktär som han hälsade välkommen bland de odödliga litterära gestalterna.
 

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 15:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Den stygga flickans rackartyg

Mario Vargas Llosa blev nobelpristagare i litteratur. Jag har inte läst en enda bok av honom. Det fanns bara en titel på svenska på boktipset där jag är medlem. www.boktipset.se Det fanns massa boktitlar på engelska och spanska.

Det är 44 personer som läst boken "Den stygga flickans rackartyg" och betygsatt. Mario Vargas Llosa är från Peru, men bor i Spanien. Etablerade sig redan på 1960-talet som författare. Han är liberal enligt experter som läst böcker av honom.

 

Hittade en recension på ovannämnda bok från boksoffan.

www.janssonswebb.se/boksoffan/wordpress/

CITAT från Boksoffan

"En underbart plågsam kärleksroman så skulle man kunna beskriva Vargas Llosas roman “Den stygga flickans rackartyg”. En historia som är både smärtsamt vacker och tragisk. Det är en sträckläsare som man sörjer när den tar slut. Romanen är lika bra, om inte bättre än “Paradiset finns runt hörnet”.

Handlingen i kort: Tonåringen Riccardo bor i Miroflores en förort till Lima i Peru. Det är femtiotal och liksom andra unga killar umgås han med sina kompisar och spanar in tjejer. En dag dyker en ny tjej upp, hon får smeknamnet den lilla chilenskan. Riccardo blir upp över öronen förälskad i flickan, men den lilla chilenskan är inte den hon utger sig att vara och försvinner på ett drastiskt sätt ur hans liv.

Riccardo kan inte glömma den underliga flickan som stal hans hjärta. Plötsligt dyker hon upp i Paris där Riccardo jobbar som tolk, och kärleken väcks till liv igen, men den lilla chilenskan, verkar bara leka med Riccardo. Hon har nytt namn och nya ambitioner. Riccardo verkar bara vara ett tidsfördriv och än en gång bli han lämnad med brustet hjärta. Under åren kommer de att mötas igen, möten som blir både intensiva och katastrofala.

Llosa har skrivit en kärleksroman som utspelar sig med Perus politiska historia som bakgrund, där två landsflyktingar söker lyckan på den europeiska kontinenten. De dras till varandra pga av sin olikheter, men sammanstötningarna blir ofta smärtsamma och katastrofala. Kommer de någonsin att hitta det dem söker och kommer de att finna kärleken. Helt klart en fantastisk och läsvärd roman."
 

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 13:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Mera vintips

Hitlistan 1 oktober
1 oktober är det ”strategisk lansering” på Systembolaget igen. Ja, det heter så när man fyller på med nya viner som ska finnas kvar i butikerna i minst ett år. Det brukar sällan vara någon inspirerande rad med flaskor man möter då men den här gången överraskade Systembolaget med flera vettiga viner och inte bara ”mer av samma sort”.

 Hitlistan 1 oktober Fyra tips plus en ny årgång det vore synd att förbigå:
Crémant med champagneattityd
Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois-Chateau, Frankrike (7404) pris 119:-, 14 p/+

Som en châteauneuf till halva priset.
2007 Domaine de Pesquier Gigondas
Frankrike (2836) pris 145:-, 15 p/+

Bästa köpet i hela Systemkatalogen.
2004 Copertino Rosso
Cantina Sociale Copertino, Italien
(2077) pris 69:-, 13 p/Fynd

Franska druvor med Bolgheridialekt
2007 Ruit Hora
Caccia al Piano 1868, Bolgheri, Italien (2842) pris 129:-, 14 p/+

Julen är redan här!
Krohn Heritage Fine Tawny Port
Wiese & Krohn, Porto, Portugal (8026)pris 95:-/375ml, 15 p/+ Läs mer >

 

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 04:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Munskänkarnas vintips

 

Fick lite tid över för min väninna brukar landa tidigt på morgonen när hon flyger från New York. Därför var vi uppe i ottan beredda att hämta henne. Hon borde ha ringt vid åttatiden så jag kikade i min almanacka som jag nästan aldrig tittar i nu för tiden. Hon kommer inte landa förrän 12.45 för hon byter plan på Island har jag skrivit upp.

 

Därför ska ni få ett vintips från munskänkarnas tidning. Jag har varit medlem sedan minst 20 år och fördelen är att man får bra vintips och det anordnas många spännande provningar, men jag går numera bara då man får ta med en gäst, eller då inbjudan kommer till en vinmässa. Gillar att prova bra viner gratis. Vi brukar också någon gång provsmaka månadens nyinkomna viner på systemet.

Månadens vintips

 

 

 Copertino Rosso från 2004 med nr 2077. "Munskänkarna anser att det är ett fyndvin i sin prisklass. Det kommer från Cantina Sociale Copertino i Italien.

Omdöme: Varm doft med mognad och toner av björnbär.plommon, mogna körsbär, choklad och fat. Medelfyllig, mogen och komplex smak med god strävhet, bra syra, fin längd och stadigt slut. Färdigutvecklat  vin för en spottstyver. Ny årgång." PRIS 69 kr Bör finnas på alla systembolag i  bassortimentet.

Jag kommer skynda mig att handla detta italienska vin.

Som husvin har vi ett vin från Sicilien Palazzo Rosso och Palazzo Bianco som också är ett fyndpris 49 kr. Rekommenderades av Munskänkarna för en tid sedan.

 

I Munskänkarna träffar man trevliga människor och jag kan rekommendera ett medlemskap. Det finns bra kurser som anordnas i vinkunskap och kurser om mat och vin som går bra ihop. Man kan läsa in en ett betygskurs och upp till trebetygskurs. Bilden nedan är från en vinprovarresa i Bourgogne tillsammans med andra munskänkar. På bilden provar vi Meursalt i våra munskänkskåsor.

Kanske ska jag blogga lite mer om viner och druvsorter och lite dyrare bra lagringsviner.  Hur samma druva kan smaka olika beroende på om de kommer från Australien eller Europa. I Frankrike är det strikta regler hur man får blanda olika druvor och i Australien är det fritt fram att blanda druvor.

 

Söndagen den 3 oktober 2010 kl. 11:14

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

En händelserik dag

Idag var det begravning av en idrottskompis till Mats som var medlem i Tureberg. Mats var ju en gång ordförande i Turebergs idrottsklubb. De hade dessutom båda tävlat i hinderlöpning, men han var lite äldre än Mats.

 

Fick ett vykort med värmande ord från en vän på zoomin som gladde mig mycket, dessutom med ett recept. Verkar väldigt gott som drinktilltugg. 

Tack snälla du! Nu vill jag att fler ska få ta del av ditt recept.

Frysta smördegsplattor kan man köpa färdiga.

2 smördegsplattor

2 dl riven ost, jag kan tänka mig Västerbottenost.

In i ugn 225 grader

Rulla som rulltårta

 

Har fått ett liknande kort för inte så länge sedan på blåbärsglass från en kollega från förr som hittade min hemsida, tyvärr blev det knappt några blåbär för de torkade bort i sommarvärmen.

 

Har börjat klura på Kemimannens frågetävling om musik. Ska försöka länka till sidan om någon av mina besökare vill tävla. I annat fall får de  klicka på Kemimannen i mina tidigare blogginlägg.

Idag kommer jag nog inte ha lika många rätt som sist.

 

Idag fick vi statistiken på zoomin och min sida var den 24;e mest besökta sidan i september. Ser att det är många som kände min son som går in och läser, det är många som läser minnesalbumet och det är jag glad för eftersom han ville inte bli bortglömd. 

Oj nu ser jag att det är 23 systemmeddelanden och nu ska vi äta.

Önskar er alla en skön helg!

 

Fredagen den 1 oktober 2010 kl. 18:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>