Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Mer om nobelpristagaren i litteratur 2010

Vargas Llosa är född 1936 i Peru, men växte upp i Bolivia. Han slog igenom internationellt med romanen "Staden och hundarna" 1963. Romanen uppfattades i Llosas hemland som kontroversiell och tusentals exemplar brändes offentligt.

Han har under de senaste åren bott i bland annat Barcelona, Madrid, Paris och Lima. Bland hans andra kända verk kan nämnas "Det gröna huset", "Tant Julia och författaren", "Kriget vid världens ände", "Bockfesten", Den stygga flickans rackartyg". Hans romaner har översatts till ett fyrtiotal språk.

Han har sagt att – Mitt förhållande till Peru är speciellt. Trots att jag levt större delen av mitt liv i andra länder, och trots att jag är en svuren motståndare till all form av nationalism, utspelar sig mina berättelser i Peru. Det beror antagligen på att jag bodde där under de avgörande barn- och ungdomsåren. Min känsla för mitt land är djup och instinktiv, har författaren sagt till den finska tidningen HBL.fi.

Salander-fan
Vad många kanske inte vet är att Vargas Llosa i tidningen El Pais har hyllat författaren Stieg Larsson. Han har berättat att han under ett antal veckor sträckläste Larssons böcker om Lisbeth Salander, en karaktär som han hälsade välkommen bland de odödliga litterära gestalterna.
 

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 15:54

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Den stygga flickans rackartyg

Mario Vargas Llosa blev nobelpristagare i litteratur. Jag har inte läst en enda bok av honom. Det fanns bara en titel på svenska på boktipset där jag är medlem. www.boktipset.se Det fanns massa boktitlar på engelska och spanska.

Det är 44 personer som läst boken "Den stygga flickans rackartyg" och betygsatt. Mario Vargas Llosa är från Peru, men bor i Spanien. Etablerade sig redan på 1960-talet som författare. Han är liberal enligt experter som läst böcker av honom.

 

Hittade en recension på ovannämnda bok från boksoffan.

www.janssonswebb.se/boksoffan/wordpress/

CITAT från Boksoffan

"En underbart plågsam kärleksroman så skulle man kunna beskriva Vargas Llosas roman “Den stygga flickans rackartyg”. En historia som är både smärtsamt vacker och tragisk. Det är en sträckläsare som man sörjer när den tar slut. Romanen är lika bra, om inte bättre än “Paradiset finns runt hörnet”.

Handlingen i kort: Tonåringen Riccardo bor i Miroflores en förort till Lima i Peru. Det är femtiotal och liksom andra unga killar umgås han med sina kompisar och spanar in tjejer. En dag dyker en ny tjej upp, hon får smeknamnet den lilla chilenskan. Riccardo blir upp över öronen förälskad i flickan, men den lilla chilenskan är inte den hon utger sig att vara och försvinner på ett drastiskt sätt ur hans liv.

Riccardo kan inte glömma den underliga flickan som stal hans hjärta. Plötsligt dyker hon upp i Paris där Riccardo jobbar som tolk, och kärleken väcks till liv igen, men den lilla chilenskan, verkar bara leka med Riccardo. Hon har nytt namn och nya ambitioner. Riccardo verkar bara vara ett tidsfördriv och än en gång bli han lämnad med brustet hjärta. Under åren kommer de att mötas igen, möten som blir både intensiva och katastrofala.

Llosa har skrivit en kärleksroman som utspelar sig med Perus politiska historia som bakgrund, där två landsflyktingar söker lyckan på den europeiska kontinenten. De dras till varandra pga av sin olikheter, men sammanstötningarna blir ofta smärtsamma och katastrofala. Kommer de någonsin att hitta det dem söker och kommer de att finna kärleken. Helt klart en fantastisk och läsvärd roman."
 

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 13:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Mera vintips

Hitlistan 1 oktober
1 oktober är det ”strategisk lansering” på Systembolaget igen. Ja, det heter så när man fyller på med nya viner som ska finnas kvar i butikerna i minst ett år. Det brukar sällan vara någon inspirerande rad med flaskor man möter då men den här gången överraskade Systembolaget med flera vettiga viner och inte bara ”mer av samma sort”.

 Hitlistan 1 oktober Fyra tips plus en ny årgång det vore synd att förbigå:
Crémant med champagneattityd
Langlois Crémant de Loire Brut
Langlois-Chateau, Frankrike (7404) pris 119:-, 14 p/+

Som en châteauneuf till halva priset.
2007 Domaine de Pesquier Gigondas
Frankrike (2836) pris 145:-, 15 p/+

Bästa köpet i hela Systemkatalogen.
2004 Copertino Rosso
Cantina Sociale Copertino, Italien
(2077) pris 69:-, 13 p/Fynd

Franska druvor med Bolgheridialekt
2007 Ruit Hora
Caccia al Piano 1868, Bolgheri, Italien (2842) pris 129:-, 14 p/+

Julen är redan här!
Krohn Heritage Fine Tawny Port
Wiese & Krohn, Porto, Portugal (8026)pris 95:-/375ml, 15 p/+ Läs mer >

 

 

Torsdagen den 7 oktober 2010 kl. 04:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>