Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Ännu ett stort nytt köpcenter där jag bor.

Vi har kunnat glädja oss åt två nya naturreservat i vår kommun, ett vid Rudan och ett vid Tornberget och att en ekolog och miljöstrateg har anställts i Haninge kommun. Förutom det har vi Tyresta naturreservat och Nationalparken. Nationalparken omfattar 1.970 hektar, till den helt övervägande delen bestående av skog i ett omväxlande sprickdalslandskap med tallen som dominerande trädslag uppe på hällmarkerna och granen i de bördigare dalsänkorna.

Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat som en skyddande hästsko i söder, öster och norr. Reservatet omfattar 2.700 hektar och totalt är det skyddade området på nästan 5.000 hektar.

 

Trots det är naturskyddsföreningen i Haninge kritisk. Under hösten 2010 slår ett nytt köpcentrum , "Port 73", upp sina portar på onsdag. Naturskyddsföreningen tycker att "Utvecklingen går mot en allt mer bilberoende dagligvaruhandel trots att vi vet att vi därigenom ökar energiförbrukning och utsläpp av luftfroreningar. Vi vet också att utrymmet för den lokala handeln minskar med butiksdöd och stigande priser som följd. Utvecklingen går alltså stick i stäv mot samhällets uttalade strävan att åstadkomma en hållbar utveckling både ekologiskt och socialt." Oj vad jag blir kluven.

 

Ofta hävdas att etableringen av externa köpcentra ger fler arbetstillfällen,men samtidigt slås befintlig, mer personaltät och lokal handel ut. Danmark, Finland och Norge har lagstiftat mot större handelsetableringar utanför tätorterna av hänsyn till stadskärnorna och annan befintlig handel. I Sverige, som har ett kommunalt planmonopol, hamnar kommunerna ofta i konkurrens med varandra. Om en kommun är restriktiv så kanske etableringen i stället sker i grannkommunen.

 

Mats är lycklig över att ha 5 minuter med till bil till alla otroligt stora köpcentra vi har här. Huvudsaken för mig är 5000 hektar orörd och skyddad natur utanför min dörr som gör mig lycklig. Tack för det Haninge kommun.

Kommunen behöver inkomster från företag för att upprätthålla en bra miljö för oss som bor här och att det ska finnas fin natur att vistas i.

 Jag tycker nog att Haninges naturskyddsförening gnäller i onödan. Även om de i princip har rätt i en hel del. Åtminstone är vår energiförbrukning obetydlig för att ta oss till nya köpcenta Port 73 bara fem minuter härifrån.

 

Måndagen den 18 oktober 2010 kl. 23:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>