Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Tankar om Burka, jobb och skola

Man kan tycka mycket om det här ämnet men jag begränsar mitt inlägg till skolfrågor och jobb.
 

För ett och ett halvt år sedan ville vuxenutbildningen i Stockholm hindra en elev från att bära burka. Men kvinnan, som ville utbilda sig till barnskötare, anmälde fallet till Diskrimineringsombudsmannen. Än så länge har inte DO kommit med något utslag.
 

Jag reflekterade över om jag skulle ha anställt henne som barnskötare. Nej förmodligen inte, men det var ett tag sedan jag anställde personal till förskolor, äldreomsorg och socialtjänsten. Det var på 80-talet och fram till mitten av 90-talet som jag jobbade med rekrytering och då var det ingen som bar burka eller niqab på den tiden.
 

När debatten blev aktuell tänkte jag på en episod. Jag hade bokat in en ung tjej med bra betyg från barnskötarutbildningen för en intervju. Hon kom klädd i zigenska kläder med lång svart vid sammetskjol.
 

Efter att jag berömt henne för hennes fina betyg och pratat lite allmänt ställde jag en fråga.
”- Skulle du känna dig bekväm på en utflykt i skogen i leken med barnen med lång kjol?” Hon svarade blixtsnabbt med ett skratt. ”- Trodde du att jag skulle jobba i dom här kläderna?” ”- Ja eftersom du söker jobb i zigenska kläder sa jag.” Idag ska jag ju inte jobba sa hon, så började vi skratta. ”- Självklart har jag vanliga kläder då jag jobbar sa hon.”
Jag tycker att svårare än så behöver det väl inte vara om man vill ha jobb. Naturligtvis anställde jag henne.


Om jag hade det jobbet idag skulle jag inte anställa en socialsekreterare, barnskötare, eller personal inom äldreomsorgen med burka eller niqab . Jag skulle hänvisa till arbetsgivarens fria rätt att anställa vem man vill och rätten att anställa den arbetsgivaren finner mest lämplig och meriterad för arbetsuppgifterna. På den tiden fanns inte diskrimineringsombudsmannen. Jag antar att det är samma sak som hos jämställdhetsombudsmannen. Man kan få skadestånd men aldrig jobbet.
 

Bärandet av burka och niqab har ökat i Stockholm och Jan Björklund vill lagstifta om förbud inom skola, gymnasie- och universitetsutbildningar med kläder som är heltäckande för ansiktet. Skolverket har skrivit att det är upp till rektor att besluta om bärandet av niqab i skolan. Själv tycker jag inte att lagstiftning är nödvändig i dagens läge.
 

Björklund menar att utbildningen blir lidande när elever och lärare bär heltäckande slöja. För en gångs skull tycker jag att han har en poäng. Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet. 
 

Jag tror att en förskollärare inte skulle få jobb inom skola/förskola även om Björklunds förslag blir lagstiftning. Det reglerar sig självt. I alla fall skulle det bli svårt att hitta ett jobb i direkt arbete med barn i en vanlig förskola eller skola.
 

Björklund har också en poäng om att upplysning behövs om arbetsmarknadsläget för den som bär burka eller niqab redan innan man väljer utbildning.
 

Jag har varit många gånger i Turkiet och där är det förbjudet att bära schal för både lärare och elever eller att täcka ansiktet i skolan. Ataturk ville skilja religionen från staten. I det moderna Turkiet förbjöds månggifte, bärande av slöja och fez samt en modern lagstiftning ersatte den islamiska lagen (sharia). På 1990-talet märktes en viss återgång till muslimsk livsstil (många kvinnor är åter beslöjade). Fortfarande är det förbjudet inom utbildningsväsendet och kanske även inom statlig tjänst.

 

Jag undrar om andra tänker som jag att jag vill se människan jag talar med. Ute på stan får folk vara klädda hur som helst för min del. Det är fler yrken där det är opassande med burka eller niqab som polis och brandsoldat som exempel.
 Efter det här blogginlägget kanske jag får dra något gammalt över mig.

 

 

Söndagen den 24 oktober 2010 kl. 15:08

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [20] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>