Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Fågel eller Fisk

Kom på att jag kanske ska visa en bild på en fågel varje tisdag.

Införa veckans fågel. Det blir ett tudelat blogginlägg idag om veckans fågel och veckans rätt.

 

VECKANS FÅGEL

Idag tog jag en bild på en skata som pickade i sig hampfrö. Småfåglarna spiller frön på marken till glädje för skatorna och koltrastarna. Kanske någon liten skogsmus också får smaka hampfrö. Vi har inga stora råttor här vilket  är ett stort problem i centrala Stockholm.

 

Jag tycker skator verkar vara klipska och jag beundrar dem för deras bon som de börjar förbättra och bygga till redan i februari. Egentligen vet jag inte om de är tjuvaktiga som det sägs.

Grannen sågade ner ett träd med skatbo i somras så nu är den här skatfamiljen bostadslös så vitt jag vet.

 

Skatan försökte dricka vatten i fågelbadet som var isbelagt. Jag tog bort isen så han kunde dricka.

 

På den här länken kan du lyssna på olika fåglars läten. Jag brukar träna mitt öra genom att lyssna på Sveriges radios pausfåglar. Alltid lär jag lite hur en fågelart låter. Katterna brukar bli lite förvirrrade och undrar var fågeln är och tittar bakom skärmen och upp i taket.

http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3275

........................................................................................................

VECKANS RÄTT

När jag var barn åt vi alltid fisk på tisdagar. Ärtsoppa och pannkaka på torsdagar. Korv eller pölsa på måndagar etc... Jag har fortsatt med traditionen fisk på tisagar. Mats var också van att äta fisk på tisdagar.

Undrar om det är fler som har som tradition att äta fisk på tisdagar.

 

Veckans rätt är att tillaga fisk på ett enkelt sätt som Mats skulle kunna äta varje dag påstår han.

Jag gör varsitt portionspaket till oss. På sommaren brukar vi lägga det på grillen, men den här årstiden blir det i ugnen på 200 grader.

Det brukar ta allt från 15 minuter till 20 minuter i min varmluftsugn beroende på fiskens storlek. Hajmal brukar ta 20 minuter. Rödspättan går fortare.

Då det börjar dofta brukar fisken vara klar.

 

 

Jag brukar lägga färsk fisk i ett foliepaket (ibland tinar jag fisk från frysen) Jag brukar variera fisksort och de flesta fiskar blir goda då de tillagas i foliepaket. Första fisken jag lagade i foliepaket var Regnbågsforell  sedan har jag provat mig fram med lax, rödspätta, hajmal eller den fisk som ser fin ut i fiskdisken för dagen.

Jag brukar alltid ha alltid lök av nogot slag:

Ta den lök du brukar ha hemma

  • Fiskfilé eller hel forell 
  • Skivad purjo, eller rödlök, chalottenlök, gul lök, eller vitlöksklyftor.
  • Tomat, körsbärstomat hel eller skivad stor tomat
  • Salt och peppar
  • Dill, persilja eller annan krydda som du  gillar
  • En klick smör
  • Vitt vin

Sedan tager man vad man haver sa Kajsa Warg och det gör jag också. Ibland tar jag en matsked fiskfond i paketet, citronmeliss, fransk dragon från min kryddlåda och persilja. Ibland skivar jag morot tunnt och lägger i paketet. Ibland river jag yttersta skalet från en citron i foliepaketet, eller använder citronpeppar. Fisken drar åt sig kryddorna. Ibland blir det skivade champignoner i paketet. Testade med kantareller i somras, men kantareller är godare stekta. Låt fantasin flöda!

 

Jag skulle kunna tänka mig torsk i folie med en klick smör och råriven pepparot samt lite salt. Det har jag inte prövat än.

Jag tar dubbelfolie och viker så att man kan hälla i det vita vinet och sedan gör jag ett paket.

 

Mats har köpt Hajmal idag. Vi har en väldigt bra fiskdisk ICA Kvantum i Brandbergen.

Nu ska det bli spännande att se vad jag har att lägga i foliepaketet idag.

Körbärstomater, citron och rödlök och vitlök finns  samt djupfryst dill och fina färska morötter. Jag tar en bild senare och lägger i mitt album Mat och dryck. Kanskeni redan lagar mat i folie. Vore roligt att höra vad ni tycker om det eller har andra goda fiskrecept. Ska jag ha gäster kan jag göra mig till och laga sjötunga Walevska som jag alltid får beröm för. Ska nog lägga upp det receptet i bloggen under recept.  Nu var det länge sedan jag lagade det med tryffel och hummer. Någon bild har jag inte. Sedan brukar jag göra en förenklad version med rödspetta, räkor och stekta champignoner. Receptet nedan finns i min blogg under recept.

Nästa tisdag skriver jag om det blev gott dagens fiskrätt prövade med Dijonsenap på fisken och en massa annat i paketet.

 

http://www.svenskfisk.se/recept-och-beredning.aspxwww.svenskfisk.se/recept-och-beredning.aspx

En bra sida för fiskrecept

 

Tisdagen den 26 oktober 2010 kl. 19:28

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>