Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Hasse Alfredssons dialog med en gammal dam på tunnelbanan.

Hans Alfredsson är en mästare på att improvisera.
Åkte ibland tunnelbana och buss till jobbet. Då jag på var väg hem från jobbet tjuvlyssnade jag på ett samtal. Hasse Alfredsson klev på tunnelbanan vid gamla stan och satte sig mitt emot mig. Han tittade igenkännande på mig, men han sa inget. Tänkte säga ja, jag bor på Lidingö. Jag är allt för blyg att säga något. Jag har ju sett honom under alla år i olika affärer när man handlade på Lidingö. Jag var också ledamot i kulturnämnden och igenkänd bland en del lidingöbor. Såg ut som han tänkte säga något.


Det satt en äldre dam bredvid mig på sätet som var modigare än jag som började prata med honom.
- Är det inte Hasse Alfredsson? Eller är ni en dubbelgångare?
- Hasse Alfredsson svarar snabbt
- Jag är en engångare!
- Vafalls! säger den gamla damen
- Sa ni gengångare? Och sedan säger hon
- Ja men han är väl inte dö
- Jag menar Hasse Alfredsson
- Nej jag rör ju på mig svarar han
 

Så fortsätter samtalet och jag skulle ha skrivit upp allt de sa för den gamla damen fortsatte prata och han svarade.
Tyvärr kommer jag inte ihåg allt hon sa och vilka svar hon fick. Det sista jag hörde hon sa innan jag klev av var
-Jo, jag vill i alla fall tacka för alla trevliga stunder vi haft tillsammans.
 

Jag höll på att explodera av skratt så jag var tvungen att kliva av vid nästa hållplats och folk tittade på mig där jag stod och skrattade för mig själv. Det värsta är att jag inte kan sluta skratta då jag väl börjat och jag stod på perrongen och försökte tänka på något allvarligt. Har man en bok eller tidning kan man ju gömma sig bakom den och låtsas att man läser något roligt.
 

Jag fick senare en bok på jobbet som heter ”Tjuvlyssnat” som blev en stor humorsuccé då den gavs ut 2007. Den låg i flera månader etta på fackbokstopplistan. Kollegor brukade fråga har du hört något roligt idag på tunnelbanan.
 

Då man tjuvlyssnar andras samtal kan man få höra mycket roligt.
Den boken kan jag rekommendera!
Här kommer ett klipp med Malta Lindeman som improviserar och han kan knappt hålla sig för skratt själv.
 

 

 

Torsdagen den 4 november 2010 kl. 20:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Guben i Låddan

Mitt möte med Martin Ljung.

 

Det var inte så länge sedan Martin Ljung gick bort och jag tänker på hur mycket glädje han spridit.  Svenska folket har fått många skratt tack vare honom. Ett gott skratt sägs förlänga livet. Då har han förlängt livet för hela svenska folket om det är sant.
I början av 60-talet var ”Gubben i låddan” högaktuell och vi skrattade  hejdlöst åt detta. Vem minns inte hans "Ester".

 I slutet av 50-talet och i början av 60-talet jobbade jag hos olika hovjuvelerare. Det här var 1960 eller 1961 hos Hovjuvelerare Franz Holm på Humlegårdsgatan. In kommer Martin Ljung som kund och vill beställa en klackring i guld och jag kommer ihåg att han ville ha en likadan till sin fru och ville ha olika förslag.


Jag blev ivrig och nästan full i skratt av att bara se honom och höra rösten. Jag tog fram olika klackringar för att visa modeller som vi tillverkat och det skulle vara en ring till lillfingret.

 

Han förklarade att han ville ha en sten i ringen och helst en brilliant. Stenen skulle inte vara så liten och jag frågade hur många carat på stenen han tänkt sig. Det där med hur många carat det skulle vara visste han inte. Jag skulle gå in i verkstan till kassaskåpet där vi förvarade våra brilliantringar och visa hur stor sten man fick om den var på 0,25 ct. eller 0,50 ct. eller större

Bakom disken ned mot golvet hade en kollega öppnat en låda varpå jag snubblar pladask och när jag reser mig fäller han kommentaren ” Ojdå det var visst en liten lådda i vägen, hur gick det. Jag flydde in på verkstaden och skrattade och grät för ont gjorde det men kommentaren LÅDDA var bara obetalbar. Skrattade så jag bad guldsmeden gå ut och visa brillianterna.

Han var omtänksam och undrade om lilla fröken hade gjort sig illa och han ville gärna fortsätta att tala med mig och avsluta beställningen. Han gjorde  en beställning på en lillfingerklackring i guld.

 

Långt senare då jag jobbade som persnaladministratör på Östermalm så visade det sig att Martin Ljung bodde i samma hus som vårt kontor låg. Jag hade en gång på 70-talet stött ihop med honom i en bar ute i Sandhamn och pratat med honom då jag såg ringen på hans finger och berättade att jag sålt ringen till honom.
 

Varje gång jag såg honom i början av 90-talet tänkte jag prata med honom och en dag sa jag du känner nog inte igen mig, men det var jag som sålde ringen du har på lillfingret. Efter det hejade han alltid glatt då vi sågs på Sibyllegatan.

 

Vid ett tillfälle skulle jag fotograferas utanför kontoret tillsammans med två seniorer för ett projekt som jag ansvarade för. ( Se bloggen den 13 sept. om äldresopor) Då kom Martin Ljung ut med två barnbarn gissar jag och hejade glatt. Reporten och fotografen frågade –Var det inte Martin Ljung? Jo sade jag och de undrade om han också jobbade hos oss. Jag svarade snabbt – Nja han jobbar i barnomsorgen. Reporten var på väg och springa ifatt honom, men jag hejdade honom och sa att jag bara skojade. Ja många roliga minnen har jag.

I morgon tror jag att jag ska berätta när jag lyssnade på ett samtal för inte så länge sedan mellan Hasse Alfredsson och en gammal dam på tunnelbanan.
 

 

Torsdagen den 4 november 2010 kl. 09:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>