Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Nyhetssläpp av viner den 15 november 2010

 Idag är det fredag och då är det flera som kanske tar ett par glas vin, åtminstonde gör vi det och det kanske passar bra med ett blogginlägg om vin och druvor. Vinerna ska finnas på systemet måndagen den 15 november. Jag skriver det här blogginlägget i tre delar. Sista avsnittet handlar om druvorna i det vita vinet som som är Riesling och Viognier i vinerna som rekommenderas. I morgon lördag skriver jag om de röda vinerna i nyhetssläppet.

 

Viner som kom 1 november

Av de viner som kom den 1 november fanns det inga direkta fyndviner, men de flesta är prisvärda. Ett par rieslingviner lyfts fram som mer prisvärda, nr 94590 157 kr och nr 94598, 239kr men jag köper inte viner över 150 kr. De dyrare vinerna önskar jag mig.

 

Viner som kommer den 15 november

 

Munskänkarna har provat vinerna som kommer på Systembolaget den 15 november. De anser att överlag är kvalitetsnivån inte överdrivet hög på vinerna. De flesta är dock prisvärda.

Vitta torra viner

De lyfter fram ett vitt vin som ett högklassiskt rieslingvin från ett av Rüdesheimer Bergs bästa läge från vinproducenten Johannes Leitz i Rheingau Tyskland som bästa köpet.

 

2009 Leitz Rüdesheimerer Berg Rottland
Nr 94861
Pris 149 kr (mer än prisvärt)

 

Vinet beskrivs som ren, god, ung fruktig doft med lätt avrundade toner av äpple, persika, päron, citrus och mineral. Medelfyllig torr, fruktig smak med god koncentration, nyanserade aromer, oantastligt längd och fast slut. Utmärkt Rheingauriesling för prislappen, god redan nu men kan också lagras upp till 10 år.

 

Det är inget vin till lutfisken. Jag ska köpa ett par flaskor och spara till gösen eller abborren i sommar.

 

Ett enklare torrt vitt vin som fått ett plus i kanten och som anses prisvärt
för 65 kr.

2009 Puychéric Viognier Foncalieu, VdP d`Oc, Frankrike
Nr 94756
Pris 65 kr

Avrundad, fruktig och lite blommig doft med drag av aprikos. Persika och viol. Medelfyllig, torr. Trevlig smak med fruktig kropp, viss viskositet, balanserad syra och fast slut. Druvtypiskt.

Väl värd att testa tycker jag. I morgon skriver jag om de röda vinerna i systembolagets nyhetsutsläpp den 15 november.

 

________________________________________________________________

Tumregel för val av vin till fisk och skaldjur

 

 

 

Ljusare fiskrätter, som kokt torsk, sjötunga med vitvinssås eller gratänger passar bäst ihop med ett vitt vin.

 

Tumregeln är att ju mer smak på maten, desto smakrikare vin. Fatkaraktär är inte alls i vägen, särskilt inte om fisken är stekt, friterad eller har smöriga/gräddiga tillbehör.

 

"Vitt till fisk och rött till kött" är en gammal ”osanning”. Visst kan man ha rött till fisk tycker många! Ett lätt, mjukt rödvin fungerar bra ihop till stekt fisk med smakrika tillbehör, till exempel svamp, men var beredd på att fiskens smak kommer i skymundan. Serverar man vinet svalt försvinner ännu mer av strävheten. Trots att smaken är delad föredrar jag själv vitt vin till fisk.

 

Bland skaldjuren kan man skilja ut hummer, havskräfta och pilgrimsmusslor som har en viss sötma i köttet. Det gör att viner med en liten restsötma passar utmärkt till. Men som alltid är det också tillagningssätt och tillbehör som styr.
Är skaldjuren halstrade kan vinet gärna ha lite fatkaraktär. Den rostade tonen vinet får från fatet harmonierar väl med grillytan.
Skaldjur som räkor och kräftor är ofta kokta i salt vatten. Det gör att öl är den bästa drycken till, men man kan också tänka sig ett friskt & fruktigt vin som har någon sötma.

________________________________________________________________

Viognerdruva och Rieslingdruva

 

Viognier är en grön vindruva av arten Vitis Vinifera som ger torra, lätta och kryddiga viner. Druvan kan också ge viner med en aromatiskt, blommig karaktär som påminner om vingummi, då i något mer alkoholstarka viner. Viognier är en druvsort med låg syra.

Viogner var för inte så länge sedan en druvsort på väg att försvinna, och fanns enbart odlad på en mycket begränsad areal i Rhône men har sedan blivit lite av en pop-druva. Den är framförallt vanlig i Rhôneviner, inte minst i vinerna från appellationerna Condrieu och Château Grillet i Norra Rhône, som är gjorda på 100 procent Viognier. Andra odlingsområden är Languedoc och Provence i Frankrike, Piemonte i Italien samt Kalifornien och Australien. På många ställen blandas Viognier med exempelvis Chardonnay. Den används även som inblandningsdruva i röda viner. Den utgör till exempel en liten men viktig del i vinerna från Côte-Rôtie i Norra Rhônedalen (Frankrike).

Viner på Viognier bör drickas inom några år.

 

 

Riesling är Tysklands mest spridda vindruva vilken framför allt odlas i Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein och i Hessische Bergstrasse. Den anses vara kungen av druvor i Alsace i Frankrike och förekommer också rikligt i Österrike, framförallt i Wachau. Den odlas också på många ställen i Nya världen, och lyckas framför allt i länder och regioner med lite svalare klimat, såsom Kanada, delstaten New York i USA, Nya Zeeland och svalare delar av Australien.

 

Här besöker jag en vinkällare någonstans i världen

Rieslingdruvor i Rheingau, oktober 2005 Riesling ställer stora fordringar på var den odlas, eftersom druvan mognar sent. Rieslingviner utmärks av att de kan lagras länge, med bibehållen smak och kvalitet. De utvecklas ofta 10 år på flaska.

Från 1500-talet har Riesling betraktats som den kvalitetsmässigt främsta druvsorten i Tyskland, vilket på den tiden inkluderade Alsace. Det var dock först på 1700-talet som det började bli vanligt med vingårdar planterade enbart med Riesling. Genom DNA-analys i slutet på 1990-talet kunde det fastställas att Riesling är en korsning av den numera ovanliga druvsorten Heunisch (för övrigt samma druvsort som Gouais Blanc) och Vitis silvestris (eventuellt Vitis silvestris x Traminer).Denna korsning har sannolikt uppstått spontant.

Färgen är blek, med grönstick till guldgul. Smaken växlar lika mycket som jordmånerna där den växer. Skifferjordar ger viner med rökighet. Andra jordmåner kan ge viner med smak av såväl stål, tjära och mineral som blommor, jord eller kryddor. Lagrade rieslingviner känns ofta igen på doften av petroleum.

I Nya världen kallas den ofta Johannisberger Riesling, Rhine Riesling eller White Riesling och i Italien Riesling Renano. Den bör ej förväxlas med den österrikiska druvsorten Welschriesling.

 

 

 

Fredagen den 5 november 2010 kl. 17:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>