Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Det var så fint med alla ljus

Det var så fint på Lidingö kyrkogård med alla ljus. Kyrkan hålls öppen hela dagen på alla Helgons dag. Man kan sitta och lyssna på orgelmusik. Lidingö Motettkör fanns på plats och  Lidingö församlig delade ut buljong med tilltugg.

Vi tänker på dig och tände ljus.

Jag tycker min son har fått en fin gravplats. Innan det blev gravplats så fiskade sonen gäddor här som lurade i vassen. Dammen mynnar ut i Kyrkviken. I somras samlades vitkindad gås här i dammen.

Bilden är från förra årets Alla helgons dag.

I år hade hans bästa kompis lagt en fin vit mosskrans och skrivit ett kort att han saknade honom och en hälsning från Paul hans bästa kompis. Vi ses på andra sidan stod det på kortet. Syster Ann hade lagt ett mosshjärta med rosor på. Jag satte ljung och klippte bort spretiga roskvistar.

Vi tände ljus och stod där en stund. Det var många fler gravstenar som tillkommit och det var unga som dött 2010 och 2009 som var födda 1975 och och en var född 1979. Tragiskt då unga dör som inte fått leva ett helt liv.

 

Lidingö Kyrka

 

 

Söndagen den 7 november 2010 kl. 18:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [14] Kommentera detta inlägg

 

Vilket vin ska vi ta till maten?

 

1. I bloggen den 5 november skrev jag i tre avsnitt om vita viner i nyhetsutsläppet 

2. Vad vi ska tänka på när vi väljer vin till fisk och skaldjur

3. Rieslingdruvan och Viognier druvan med ankytning till de viner som rekommenderades av munskänkaren.

 

Idag om rött eller vitt till olika kötträtter.

 

När jag ser dessa vackra djur skulle jag helst vilja bli vegeterian, men jag är ju uppfostrad  med att äta lamm och kalv. Som barn stod jag bakom knuten och såg på slakten och kunde knappt äta köttet 

 

Nu till vintipsen.

Lammkött och vin är en bra kombination. Här är det nästan så enkelt som att om du väljer ditt röda favoritvin kommer det att passa, under förutsättning att det inte är av det allra lättaste eller allra fylligaste slaget.
Lamm av idag har inget av den "yllesmak" som man förr förknippade det med. Det ljusa köttet är mört, magert och smakrikt och passar väldigt bra tillsammans med vitlök och örtkryddor som rosmarin och timjan.
Naturligtvis kan den som hellre dricker vitt vin göra det. Välj ett fylligt och smakrikt sådant med fatkaraktär.

 

Kalv är ett ljust och mört kött med fin smak. Det går att variera i det oändliga och här gäller i högsta grad att det är tillbehören som styr. Ju smakrikare tillbehör, desto mer smak på vinet.
Är det stekt brukar rödvin bli bäst, men rätter av kalvfärs ätes gärna med vitt vin till.

 

Dilkött på kalv eller lamm.

 

Till det passar ett rött vin med bra fruktsyra och lite bärig smak dvs ett lättare vin. En vit Sauvignon blanc är ett alternativ.

 

Vilt, älg, rådjur, Hjort

 

En lätt tumregel är att ju kraftigare  och smakrikare ett kött är desto smakrikare och fylligare behöver vinet vara. Den klassiska,drycken till vilt är rött vin. Bland de röda vinerna kan du leta i alla smaktyper utom bland de mjuka och bäriga. Vill du ha vitt är smaktypen fylliga och smakrika.

Till tjälknöl väljer jag en tempraniliodruva grand reserva eller reserva från Spanien och en smakrik Cabernet Sauvignon är ett alternativ.  

 

Rätter av nötkött kan vara allt ifrån Pasta Bolognese, dvs köttfärssås och spaghetti, till Tournedos Rossini, vilket man förstås får ta hänsyn till i dryckesvalet. Lägger man ner mycket tid, pengar och kärlek på en maträtt är det synd att inte lyfta det hela ett snäpp till, vilket man kan göra med rätt dryck till. Det kan vara bra att känna till att ju blodigare köttet är, desto mer strävhet klarar det av. 
 

 

Med andra ord, ett vin som är mycket strävt kommer att upplevas mjukare om man inte steker köttet helt igenom. Det beror på icke koagulerade proteiner, och samma effekt får man om man har grädde i såsen

Fläsk är ett magert och mångsidigt kött som tillreds och smakar olika beroende på styckningsdetalj. Dryckesvalet får till stor del styras av tillbehören och tillagningssättet.
 

 

En stekt fläskkotlett med rödvinssås och frasstekt potatis tål ett rödvin med lite smak, medan bräserad fläskfilé med gräddsås passar bäst med ett vitt vin. Stekt fläsk med bruna bönor å andra sidan är väldigt salt, och där passar en besk pilsner bäst.

 

Man brukar tala om tamfågel och vildfågel. Till tamfågel hör kyckling, kalkon, gås och anka. Till vildfågel hör till exempel duva, ripa, tjäder, orre, fasan, rapphöns och vaktel. De tre sistnämnda har en mild viltsmak eftersom de är sädesätande, dryckesvalet till dessa blir ett rött, inte alltför strävt vin.

Vita viner bör vara fylliga & smakrika för att räcka till. Till fet fågel, som anka, behövs ett vin med hög fruktsyra. Och till de kraftigt viltsmakande fåglarna passar fylliga röda viner som är strama och nyanserade samt fruktiga och smakrika.

Svamp är en naturens gåva till vinälskare! Ett vitt vin som är fylligt & smakrikt och gärna fatlagrat, passar som hand i handske med svamp och speciellt med trattkantareller. Röda viner ur alla smaktyper går naturligtvis också utmärkt,
en allra bäst går de kryddiga & mustiga röda vinerna som ofta har en tydlig fatkaraktär.

 

Min absoluta favoritdruva är Syrah eller Shiraz som den också kallas. Man är ganska säker på att druvsorten har uppstått i Rhônedalen. Dess föräldrar är troligtvis de bytydligt mindre kända dureza och mondeuse blanche. Till Australien kom shiraz med James Busby, ofta kallad den australiska vinodlingens fader, år 1832 tillsammans med ungefär 400 andra europeiska druvsorter.

 

Heta rätter med chili brukar jag ta öl till. Det går med ett vitt friskt vin.

Äggrätter och sparris går inte heller så bra ihop med vin. 

 

Söndagen den 7 november 2010 kl. 08:03

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [13] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>