Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Hur skulle du vilja ha det då du blir gammal?

Har du tänkt tanken hur just du skulle vilja ha det om du inte kan klara av ett boende hemma längre. Inte tänkte jag på det när jag var yngre. Vid 50 tänkte jag att det var långt kvar till pensionsåldern. Du har kanske äldre föräldrar. Har du tänkt tanken vad som skulle kännas bra för dig när det är dags för dina anhörigas äldreboende. Jag kunde aldrig tro att det skulle gå så fort att bli 68 år som jag är idag. Min andra syster som är 10 år äldre och och 78 år, hennes man är 88 år de är otroligt pigga och var nyligen i London och shoppade och såg musical och är hur alerta som helst. Så skulle jag vilja ha det om tio år. De är livrädda att hamna på ett boende som min äldsta syster har gjort.

Det är jag också. Vi har diskuterat frågan idag efter helgen då vi beökte ett demensboende. 

 

Faktum är att 18 procent av Sveriges befolkning är äldre än 65 år. Medellivslängden ökar i Sverige hela tiden.

 

Besökte min syster som är 17 år äldre än jag på ett demensboende. Jag kom precis då de satt och väntade på middagsmaten. Min syster lyste upp som en sol och reste sig upp och utbrast lyckligt
– titta min lillasyster kommer. Det är så glädjande att hon fortfarande känner igen mig. Jag var ganska hungrig och personalen frågade om jag ville hålla min syster sällskap på hennes rum och äta. De andra satt vid ett långt bord och fick en tallrik med mat framslängd på bordet. De fick inte ta själva och jag tror att de flesta hade klarat det.

 

De hällde upp ett glas saft till mig och syrran och slängde fram varsin tallrik med något som såg ut som en spya. Jag smakade på maten och jag anser den var oätlig. Inga kryddor ingen sallad ingen fröjd för ögat. Det var hackade morötter som låg i en slemmig sås med några odefinierbara ”köttbitar” och något hårt som såg ut som korvbitar . Grismat vill jag kalla det för. Jag kände att det var en skymf mot de äldre. Det var totalt smaklöst och jag kunde bara ta ett par tuggor. Mats kom lite senare och han var också hungrig. Jag gav honom min tallrik och han sade
–jag brukar inte vara kräsen sa han, men det här var det värsta. Varför inte göra måltiden lite trevlig.

 

 

Jag har beskurit bilden för jag har inte frågat syrran om hon ville bli publicerad på min hemsida. Det är måltiden jag vill visa.

 

 

Åtminstone en helg skulle det kunna vara tillåtet med ett glas vin till maten för den som vill. Vid högtider snaps, öl och sill. Jag vill inte bli fråntagen mina rättigheter när jag blir gammal. Varför ska man bli fråntagen sina vanor? Syrran levde som jag innan hon hamnade här. Är man en bit över 80 tycker jag att det finns inte någon bli risk att bli alkoholist, eller vad handlar förbudet  om.

Ska åka dit igen vid middagstid och bjuda henne på ett glas vin nästa gång.


Då kanske de slapp sömnpiller till natten. Tänk vad ett husdjur skulle vara bra om alla anhöriga är med på det. Jag försökte genomföra det då jag jobbade och fick Kommunalarbetarförbundet emot mig för personalen kunde vara allergiska. De gamla är i alla fall inte allergiska.

De har inga aktiviteter bara en TV som står på hela tiden med program som egentligen bara oroar.

 

Undrar om jag inte ska smuggla med en katt nästa gång, men då får jag kanske besöksförbud.


Jag har tipsat personalen om att de kunde visa någon svensk film som är igenkännande för dem och det finns bildspel med lugna fina bilder från natur och sådant som de känner igen. Någon DVD finns inte och jag tycker inte att jag ska behöva köpa en sådan. Jag har en fotoram som jag kan ladda med gamla  bilder från hennes barndom med hjälp USB minne som jag ska ta med mig nästa gång.


De privata vårdbolagen går med stora vinster och det inte billigt med ett särskilt boende för de anhöriga. Kollade en uppföljningsrapport och på de två avdelningarna för demensboende saknar 78 procent av personalen grundutbildning. Dvs vanlig vårdbiträdesutbildning. Hur många som har utbildning i demenssjukdom framgick inte. Säkert inte någon. Inde ens avdelningsföreståndaren hade det såg jag i en kritisk rapport från Länstyrelsen.

 

Det borde vara obligatoriskt med utbildning om demens om man ska jobba på en sån avdelning.

Jätteviktigt hur man bemöter och förstår personer med demens.

De var inlåsta då jag kom och enligt Socialstyrelsen får man inte låsa in de gamla utan att kunna öppna själva. I ett demensboende ska lokalerna  vara utformade och personalen dimensionerad så det går att hålla uppsikt över de boende. De öppnade genast dörren och ställde upp den. De hade nog inte förväntat sig att någon anhörig skulle dyka upp vid den tiden.

 

När jag blir riktigt gammal skulle jag helst vilja fortsätta att bo hemma så länge som möjligt, men sen då. Ja med hjälp från hemtjänsten och snöskottning på vintern kanske det skulle gå ett tag.


Om jag blir dement vill jag bli bemött med respekt och inte behandlas som ett barn även om hjärnan inte fungerar som den en gång gjort. Det sägs att demens är en anhörigsjukdom. Jag blev ledsen för hon brukar alltid vara positiv och glad. Den här gången sa hon att de inte var snälla. Det har hon aldrig sagt tidigare. Jag vet inte om hon menade personalen eller de boende. Kände att nu får jag rådgöra med hennes son, svägerskan, min andra syster hur vi ska gå vidare. Min dotter är sjuksköterska i en annan kommun inom omsorgen så jag får jämföra hur de jobbar.

 

 Jag vet inte riktigt vad man kan kräva. Det är nästan aldrig andra anhöriga där samtidigt då vi besöker henne. Dessutom var alla foton inte på plats och allt var bortplockat som brukar vara framme som hon gillar.
Hoppas detta inte skapar ångest för er som orkat läsa till slutet för att bli gammal, men vi 40-talister får lobba för en bättre omsorg innan vi hamnar i omsorgsträsket.
 

 

Måndagen den 8 november 2010 kl. 17:23

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [19] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>