Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Sex av tio boenden låser in de dementa ensamma på natten


Nyheterna idag måste tas med stort allvar att sex av tio demensboenden låser in boende ensamma på natten enligt rapporten. Jag blev fruktansvärt upprörd eftersom jag har en anhörig på ett demensboende. Skrev om det i bloggen den 8 november i år. Den gången  gällde det maten som jag smakade som jag ansåg inte var värdig människoföda.

 

Jag anade att det är så här på många ställen inte bara i Piteå som låser in de gamla. Tur att det finns modiga vårdbiträden som vågar slå larm.

Jag flög upp ur sängen och letade fram rapporten på socialstyrelsens hemsida och satte mig att läsa.  Lidingö sjukhus och Kaprifolen demensboenden ingick i undersökningen. Som anhörig blev jag orolig och vill veta om dessa två äldreboenden låser in de dementa på detta sätt. Skrev ett brev till ordföranden i nämnden idag.
 

Där jag föreslog att Lidingö stad redovisar resultatet av Socialstyrelsens undersökning då det gäller kommunens demensboenden. Det stod inte vilka demensboenden som låste in de äldre ensamma i Socialstyrelsens rapport.

 

Jag tycker det är svårt att få grepp om verksamheten.

Ställde mycket konkreta frågor till nämnden.

Förekommer det inlåsning eller inte på de granskade äldreboendena på Lidingö? Bad politikerna skyndsamt undersöka förhållandena utifrån rapporten.

 

Hade tidigare läst äldre och handikappsnämndens verksamhetsberättelsen och uppföljning av kvalitet och vilket resultat som framkommit för min anhöriges demensboende. Uppmärksammade nämnden på att en större andel av omvårdnadspersonalen saknade grundutbildning. Arbete med personer med demenssjukdom kräver god insikt och kunskap om demens. Det framgår inte av rapporten om de som hade utbildning har kunskaper om demens.

 

Det arbetar många med utländsk bakgrund som är vänliga mot oss anhöriga, av erfarenhet vet jag att det kan vara svårigheter att tillgodogöra sig kompetensutveckling om man inte behärskar svenska språket fullt ut.

 

Dessutom var jag kritisk till kommunens egen rapport om kvalitet och uppföljning. Det är en sak vad som sägs vid en uppföljning eller att det finns nedskrivna rutiner betyder inte att det i praktiken fungerar. Enligt kommunens verksamhetsberättelse finns det kvalitetssystem. Det var en hel del som jag inte har sett. Det fanns blanketter avsedda för anhöriga att lämna synpunkter. Jag har som anhörig inte sett några blanketter för synpunkter, förbättringsförslag eller fel och brister skrev jag i mailet.

Var är dessa placerade? Är dessa inte synliga får man inga synpunkter. Jag har framfört synpunkter på förbättringar som är väldigt enkla.Varför gav de mig inte en blankett som jag kunnat fylla i undrar jag. En ifylld blankett skulle sedan bearbetas och den anhöriga skulle få återkoppling inom kort stod det.

 

Jag vill se mer akiviteter på avdelningen istället för att TVn står på hela tiden. Jag har inte sett att de boende vattnar blommor, bakar och än mindre har terapi med keramik som det stod i rapporten. Rekommenderade nämden  ett oanmält studiebesök med någon från nämnden. Jag har i fyra år varit examinator för kvalitetsutmärkelsen i Stockholms stad. Min efarenhet var att i skrift var en sak, men oftast något helt annat i praktiken. Det var det vi examinatorer skulle genomlysa.

 

 

Jag frågade vilka krav staden ställer på det privata vårdbolaget för att öka personalens kunskap om demenssjukdom, samt att fler omvårdnadsperonal får grundutbildning?

 

Lidingö sjukhus demensboende har inte anpassade lokaler för dementa. Det är ingen hemlik miljö. Mer sjukhuslikt. Personalen har svårt att hålla uppsikt över de boende och låser så de inte går ut i hissarna. En demensavdelning ska flytta och jag undrar varför de dementa på den avdelning min anhörig finns ska vara kvar då övrig verksamhet flyttas eller avvecklas. 

Min fråga: Varför just den avdelningen ska vara kvar där de boende är i stort behov av en bättre miljö?

 

Tog också upp maten i mitt mail om "osmaklig mat" till både konsistens och utseende och smaken. Jag smakade på maten och undrade vad det var för mat. (Såg ut som mat till grisar)

 

Föreslog att någon i nämnden skulle görs en oanmäld inspektion vid en måltid. Skrev att de borde smaka på maten då och då. Skrev att nästa gång tar jag med kameran och tar lite bilder på mat och miljö. Det var ändock allhelgonahelg då jag var där. 

 

Bifogade en rapport från olika kommuner som heter Bättre Demensvård. Meningen är väl att kommunerna ska lära av varandra. Det finns många bra exempel där man förbättrat för de boende.

 

Slutligen bad jag att varje ledamot i nämnden skulle ställa sig frågan. Hur skulle jag vilja ha det när jag är gammal? Att åldras går fortare än man anar. Det är ni som fattar beslut nu som bestämmer hur ni själva ska ha det i en inte så avlägsen framtid.

Jag önskar svar och att mailet registreras som inkommande post.

Med vänlig hälsning
 

Undertecknat med mitt namn. En i nämnden känner jag väl som jobbade i Stockholm stad och han vet hur upprörd jag var då Gärdets sjukhem skulle upphandlas där jag tillsammans med sjukhuschefen hade jobbat med kvalitetsutveckling under flera år och sjukhemmet blev en förebild för andra sjukhem.

 

Finansen granskade upphandlingen och vilka krav kommunen ställt för kvalietskrav. Kvalitet är färskvara och hela vårt arbete raserades personal och chefer slutade.  Det tog inte så lång tid förrän kommunen fick bryta avtalet med den privata vårdgivaren och driva sjukhuset i kommunal regi.

Med det vill jag säga ställ krav på kommunerna för de har det yttersta ansvaret för att även den privata omsorgen av äldre sker med ett värdigt omhändertagagande av våra gamla.

 

Torsdagen den 18 november 2010 kl. 18:11

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>